QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate asistenta sociala

Comisia anti-saracie si de promovare a incluziunii sociale
COMISIA ANTI-SARACIE SI DE PROMOVARE A INCLUZIUNII SOCIALE


1. Caracteristici ale Comisiei Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale (CASPIS) fost infiintata in aprilie 2001 prin decizia Primului Ministru.

Dupa un an de experienta, organizarea si functionarea Comisiei a fost definitivata prin Hotarare de Guvern in iulie 2002 (HG nr. 705/3.06.2002). Un prim rezultat al activitatii comisiei este Planul National Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale (PNAinc), adoptat in iulie 2002 (HG nr. 829/31.06.2002) de catre Guvern ca program oficial de guvernare.

Rolul CASPIS este de a coordona dezbaterile privind masurile anti-saracie, de a furniza un cadru de actiune in care alte organisme pot coordona implementarea unor masuri sau se pot concentra pe propriile programe anti-saracie precum si de a sprijini ceilalti membri in indeplinirea sarcinilor lor statutare.
De asemenea, CASPIS monitorizeaza impactul general al strategiilor anti-saracie, profilul si dinamica saraciei si elaboreaza rapoarte speciale privind aspectele specifice ale excluziunii sociale. In cazul in care Guvernul o cere, Comisia elaboreaza buletine si rapoarte privind aspectele importante ale saraciei sau alte probleme sociale.

2. Optiunile strategice

Coordonarea efortului guvernamental, utilizand ca instrument, in primul rand, Planul Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale, complementar cu studii si evaluari ale politicilor sociale anti-saracie si promovare a incluziunii sociale;

Implicarea partenerilor sociali (patronat, sindicate, autoritati locale, organizatii non-guvernamentale), dar si a reprezentantilor organizatiilor internationale din Romania (Uniunea Europeana, Banca Mondiala, PNUD, UNICEF, DFID);

Utilizarea cunostintelor stiintifice in procesul de combatere a saraciei si promovare a incluziunii sociale;

Sustinerea Consiliilor Judetene in dezvoltarea si implementarea Planurilor proprii anti-saracie si promovare a incluziunii sociale;

Dezvoltarea capacitatilor intregii societati de a deveni constienta de problemele sociale grave si de a dezvolta programe sociale in vederea combaterii acestora.

3. Prezentarea Planului National Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale (PNAinc)

In procesul de elaborare al Planului au fost antrenati experti din sistemul guvernamental, reprezentanti ai partenerilor sociali (patronat, sindicate, organizatii non-guvernamentale) iar etapele au fost urmatoarele:

a)       cristalizarea conceptiei PNAinc doua runde de consultari la nivelul guvernamental, cu partenerii sociali, precum si cu expertii din mediul academic;

b)      consultari cu reprezentanti ai organizatiilor internationale: Comisia Uniunii Europene, Banca Mondiala, PNUD, specialisti din programul DFID;

c)       discutarea Planului in cadrul CASPIS, pentru avizare;

d)      adoptarea PNAinc de catre Guvern prin Hotarare de Guvern - iulie 2002;

e)       lansarea oficiala de catre Primul-Ministru in data de 20 septembrie 2002.

Planul propune obiective pe doua orizonturi de timp

Pe termen mediu/lung:

Pe termen scurt: si este structurat pe trei sectiuni:

I. Planul global de prevenire si absorbtie a saraciei si promovare a incluziunii sociale;

II. Componentele sectoriale ale Planului National Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale;

III. Analiza situatiei actuale

Planurile sectoriale au fost elaborate in colaborare cu ministerele/organismele guvernamentale responsabile de domeniile respective. Ele contin obiective de prevenire si absorbtie a saraciei si excluziunii sociale, specifice sectorului respectiv. Marea majoritate a acestor obiective sunt deja incluse, intr-o forma mai mult sau mai putin explicita, in strategiile/planurile organismelor guvernamentale responsabile. Formularea distincta a acestor planuri sectoriale are ca intentie stimularea unei mai bune focalizari a tuturor organismelor guvernamentale pe realizarea obiectivelor globale ale PNAinc.

Conceptia sistemului de monitorizare a saraciei este de asemenea prefigurata in PNAinc.

4. Obiective CASPIS

Elaborarea Planului National Anti-saracie si Promovare a Incluziunii Sociale, dezvoltat impreuna cu partenerii sociali si asumat ca o parte a Programului de Guvernare;

Constituirea unui sistem de monitorizare a saraciei si incluziunii sociale si de implementare a Planului National Antisaracie si Promovare a Incluziunii Sociale;Sprijinirea autoritatilor judetene in elaborarea ti implementarea unor programe judetene anti-saracie si incluziune sociala;

Promovarea actiunilor sociale, a capacitatii de identificare si solutionare a problemelor sociale;

5. Contextul integrarii europene

La sfarsitul anului 2001, Comisia europeana, pe baza Planului National Antisaracie si Promovare a Incluziunii Sociale, a elaborat un Program de actiune al Comunitatii Europene, avand ca obiectiv central, diminuarea saraciei pana in anul 2010 si anume reducerea proportiei celor care traiesc sub pragul saraciei, de la 18% in prezent, la 15% in 2005 si la 10% in 2010, precum si injumatatirea numarului de copii saraci pana in anul 2010.

Planul National Antisaracie si Promovare a Incluziunii Sociale este elaborat in acord cu filozofia formulata de Comisia Europeana.

CASPIS are functii de conceptie, evaluare si monitorizare a politicilor antisaracie si de promovare a incluziunii sociale.

Planul National Antisaracie si Promovare a Incluziunii Sociale reprezinta un instrument important de activare a programelor de dezvoltare sociala, atat la nivel national, cat si local.

CASPIS nu intentioneaza sa fie un supraminister sau un alt minister al guvernului. Ea este o comisie interministeriala, cu o participare nonguvernamentala larga.

Functionarea ei se realizeaza doar prin organismele guvernamentale existente.

6. Activitatea CASPIS la nivel judetean

Conform HG 705/2002, printre atributiile CASPIS se numara sprijinirea autoritatilor publice locale in elaborarea si aplicarea unor programe anti-saracie si de promovare a incluziunii sociale.

PNAinc aprobat prin HG 829/2002 prevede ca obiectiv strategic prioritar pentru 2002-2004 elaborarea de Planuri judetene anti-saracie si promovare a incluziunii sociale.

Comisiile Judetene Anti-Saracie s-au constituit prin Hotarare a Consiliului Judetean/Local in 41 de judete si cele 6 sectoare ale municipiului Bucuresti.

Presedintii CJASPIS sunt: prefectul judetului si presedintele Consiliului Judetean. Fiecare CJASPIS este sustinuta de un secretariat tehnic cu 3-6 membri din cadrul Consiliului Judetean, Prefecturii si serviciilor publice descentralizate.

7. Responsabilitati CJASPIS

elaborarea unei diagnoze privind problemele socio-economice ale judetului;

elaborarea Planului Judetean Anti-Saracie si Promovarea Incluziunii Sociale;

coordonarea Planurilor Judetene;

monitorizarea programelor legate de saracie;

crearea unei baze de date sociale, la nivelul judetului;

selectarea ONG-urilor care pot realiza programe sociale .

Comisiile Judetene Anti-Saracie sunt responsabile alaturi de administratia locala, de implementarea si finantarea Planurilor Anti-Saracie la nivel judetean.

Sistemul de monitorizare include doua componente:

a)     sistemul de monitorizare a saraciei si incluziunii sociale;

b)    monitorizarea de programe.

CASPIS este unul din partenerii de baza ai Guvernului Romaniei, in pregatirea Memorandumului de Incluziune Sociala.
loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }