QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate asistenta sociala

Perspective teoretice ale practicii asistentei sociale

Perspective teoretice ale practicii asistentei sociale


Eco-harta


Ecoharta este o simpla simulare facuta cu creionul pe o hartie care s-a dezvoltat intr-un instrument de evaluare, planificare si interventie. Ea traseaza intr-o maniera dinamica sistemul ecologic, legaturile pe care le contine o persoana sau o familie in spatiul vietii. Principalele sisteme care fac parte din viata familiei si natura relatiilor acesteia cu variatele sisteme sunt incluse in harta. Ecoharta portretizeaza o vedere de ansamblu auspra familiei in situatia actuala; ea deseneaza legaturile bine dezvoltate sau incarcate de conflicte ale familiei cu lumea exterioara. Ea demonstreaza fluxul de resurse sau lipsurile si deprivarile. Acest procedeu arata natura interactiunilor si indica conflictele care trebuie mediate, podurile ce trebuie construite si resursele de mobilizat. Desi de tot ce ai nevoie este o bucata de hartie si un creion, se face economie de timp daca exista la dispozitie harti "goale". Aceste ecoharti pot fi aplicate pe o persoana sau pe o familie.
Instructiuni pentru desenarea unei ecoharti. In primul rand se deseneaza sistemul familiei nucleare sau a gospodariei intr-un cerc mare in centrul hartii. Se folosesc patrate pentru a infatisa un barbat si un cerc pentru femei. Relatiile sunt indicate ca si in arborele genealogic traditional sau graficul genetic. Este utila mentionarea varstei persoanei in centrul patratului sau cercului.

Dupa desenarea familiei in cercul mare din mijloc, se adauga conexiunile dintre familie si diferitele componente ale mediului. In ecoharta goala, de obicei, sunt trecute unele din cele mai comune sisteme din viata celor mai multe familii: locul de munca, familia extinsa, recreerea, sistemul de sanatate, scoala etc. Alte cercuri se lasa necompletate pentru a putea fi individualizata de fiecare familie.

Legaturile dintre familii si sisteme sunt indicate de catre linii dintre familie si aceste sisteme. Natura relatiilor poate fi exprimata ain functie de tipul liniei desenate: o linie simpla, groasa, reprezinta o conexiune puternica, importanta, iar o linie intrerupta reprezinta o legatura slaba, ocazionala; o linie crestata reprezinta o relatie conflictuala sau stressanta. Este destul de folositor sa fie indicata directia fluxului de resurse, energie sau interes prin schitarea unor sageti de-a lungul liniilor.

Dupa testarea ecohartii, s-a descoperit ca folosirea a trei feluri de linii pentru relatii conflictuale, puternice sau slabe este o scurtatura eficienta atunci cand asistentul utilizeaza procedura ecohartii ca si instrument analitic, fara familie. Pe de alta parte, cand ecoharta a fost folosita ca si instrument de intervievare, aceasta codare s-a dovedit a fi de cele mai multe ori prea constrangatoare. Asistentii sociali au preferat sa-i intrebe pe clienti sa le descrie natura relatiei dupa care sa poata califica acea legatura printr-o descriere sumara a acesteia de-a lungul liniei.

Este destul de usor de invatat desenarea unei ecoharti, dar in acelasi timp e foarte importanta obisnuirea cu acest instrument inainte de a fi folosit cu clientii. Un mod usor de invatare este schitarea propriei ecoharti sau exersarea cu prietenii.

Utilizarile ecohartii. Indiferent in ce fel este utilizata ecoharta, o prima valoare a ei consta in impactul vizual si abilitatea sa de a organiza si prezenta nu numai o cantitate mare de informatii, ci si relatiile dintre variabile intr-o situatie. Examinarea vizuala a hartii are un impact considerabil asupra felului in care asistentul si clientul percep situatia. Legaturile, temele si calitatea vietii familiale par sa sara din pagina, iar acest lucru conduce la o imagine mai holistica si integrativa. Valoarea integrativa a experientei vizuale a fost exprimata fara efort de un client de 12 ani cand a zis: "Mama, niciodata nu m-am mai vazut asa inainte!".

Initial, ecoharta a fost gandita ca un instrument de gandit pentru asistentul social. A fost utila in organizarea materialului si in realizarea evaluarii. Schitarea unei ecohartiin stadiile timpurii de contact a scos in evidenta arii principale ale spatiului de viata a unei familii, lucruri care nu au mai fost explorate sau sugerate ca ipoteze pentru tratament. De mult timp, ecoharta era aparent un instrument folositor pentru interviu. Clientul cu asistentul cooperau pentru desenarea spatiului de viata a clientului. Asta a condus la o participare mai mare, activa din partea clientului, in strangerea informatiilor si procesul de evaluare. Relatia colaborativa crescanda dintre asistent si client a fost adesea exprimata in schimbarea pozitiilor acestora, prin tendinta de a sta umar langa umar, pentru a lucra impreuna la acest proiect comun.

Impartasirea procesului de eco-mapare a dus de asemenea la o intelegere si acceptare a sinelui crescuta din partea clientului. De exemplu, o ecoharta aproape goala il ajuta pe client sa obiectiveze starea sa de solitudine si izolare. O ecoharta plina de relatii stresante, in care sagetile pornesc toate de la familie, in afara, poate sa-l faca pe tata sa spuna: "Nu-i de mirare ca ma simt secat, totul merge afara si nu intra nimic!".

In lucrul cu ecoharta, clientii au raspuns in feluri neanticipate. Desi era de asteptat ca vor castiga o noua perspectiva prin iesirea in afara si contemplarea lor insasi si a lumii in care traiesc, importanta emotionala a hartilor pentru clienti a fost o surpriza. O mama a demonstrat-o la inceputul unui proiect atunci cand si-a pus ecoharta pe un perete din bucatarie. Ca raspuns la atasarea clientilor de ecoharti, asistentii au avut grija de fiecare data sa le faca fotocopii.
Contractul si interventia. Ecoharta a fost si un instrument util in planificare si are un impact considerabil asupra interventiei. Pentru ca isi concentreaza atentia asupra relatilor clientului cu spatiul de viata, interventiile tind sa fie o tinta a interfetei, cand amandoi clientul si asistentul devin activi in initierea schimbarilor din spatiul vietii.

Utilitatea ecohartii a crescut atunci cand a trecut prin mainile unor practicieni creativi. De exemplu, a fost folosita pentru portretizarea trecutului si viitorului: intr-un program de recuperare dintr-un centru medical un asistent social a folosit ecoharti pentru a le desena clientilor lumea lor inainte de a avea accidentul sau a se imbolnavi; asta a ajutat clientii sa-si dea seama ce s-ar schimba in viata lor in dupa internare. Asta i-a ajutat sa planga dupa interese si activitati la care trebuiau sa renunte, si astfel sa gasesca alte resurse de suport si recunostinta care continuau sa fie disponibile. Ecohartile incurajau planificarea si pregatirea anticipata pentru o noua viata, luarea in considerare a unor noi activitati care sa le inlocuiasca pe cele pierdute si dezvaluirea unor noi resurse care puteau dezvolta orizontul clientului. Aceasta tehnica era extrem de utila nu numai pentru clientul singur, ci si pentru munca in comun cu persoane cu dizabilitati si familiile lor.

Intrebuintarea retrospectiva a hartii tinde sa activeze schimbarile in spatiul de viata al clientului, schimbari care ar fi putut sa grabeasca dificultatile in desfasurare. Cand familiile sau indivizii cer ajutor, ramane intotdeauna o mare intrebare: "De ce au cerut tocmai acum ajutor?". O trecere in revista ale schimbarilor care au avut loc luna trecuta pot sa aduca la iveala modificari de care clientul nu era constient.


Inregistrarile si masurarea schimbarii. O ecoharta completa depozitata intr-o cutie de insemnari este un instrument util pentru prezent. Nu numai ca mentine o situatie foarte clara pentru asistent, dar mai si serveste ca si mijloc de comunicare pentru alti membri ai personalului care ar trebui sa raspunda de client in absenta asistentului obisnuit.

In final, ecohartile pot fi folosite pentru a evalua reusite si pentru masurarea schimbarilor. De exemplu, un baiat de 10 ani venit intr-o vizita, i-a cerut ecoharta unui asistent social de la o scoala. Baiatul isi facuse un prieten si vroia sa-l treaca pe ea.

O comparatie a hartilor completate la inceput si la sfarsit poate ajuta clientul si asistentul social sa masoare schimbarile realizate. La fel de bine cum hartile pot constitui un truc important in mentinerea responsabilitatii.


Genograma


Familiile nu numai ca exista in spatiu, dar si in timp, si astfel este necesar un al doilea fel de simulare care sa deseneze dezvoltarea acestui sistem puternic de relatii. Fiecare individ a facut sau face parte dintr-un istoric al familiei, dintr-un sistem uman infinit de complex, care s-a dezvoltat de-a lungul multor generatii si a transmis comenzi puternice, desemnari de roluri, intamplari si patternuri de trai si relationare, pe parcursul a ani si ani. Fiecare persoana si fiecare familie este implicata adanc in aceasta istorie a familiei intergenerationale.

Asa cum ecoharta portretizeaza familia in spatiu, genograma deseneaza sistemul familiei in timp, dand posibilitatea unui individ sa iasa in afara sistemului, sa-l examineze si sa capete o intelegere mai mare a dinamicilor complexe dintr-o familie asa cum s-au dezvoltat si cum afecteaza situatia prezenta.


Instructiuni pentru desenarea unei genograme. Genograma este un simplu arbore genealogic care include date sociale. Este harta a trei, patru sau mai multe generatii ale unei familii care consemneaza relatii genealogice, evenimente majore din familie, ocupatii, pierderi, mutari ale familiei si imprastieri, desemnari de identificari si roluri si informatii despre patternuri de aliniamente si comunicare. Din nou, de tot ce ai nevoie este un creion si o hartie. Pentru majoritatea genogramelor, este recomandabila o o foaie mai mare, deoarece se doreste evitarea aglomerarii, in scopul de a putea fi realizata o examinare vizuala cat mai clara.Scheletul genogramei tinde sa urmeze cateva conventii ale hartilor genetice si genealogice. Ca si in ecoharta, un barbat este indicat printr-un patrat, o femeie de catre un cerc, iar daca sexul unei persoane este necunoscut, printr-un triunghi. Ultimul simbol este folosit pentru cazurile, cand, de exemplu, clientul spune: "Cred ca au fost 7 copii in familia bunicului meu dar habar n-am daca au fost fete sau baieti", sau "Mama mea a pierdut un copil dupa nastere, cu cinci ani inainte sa ma nasc eu, dar nu stiu care a fost sexul copilului."

O pereche casatorita este indicata de o linie trasa de la un patrat la un cerc; de obicei, se adauga si data casatoriei deasupra liniei. Urmasii sunt trecuti in mod obisnuit in ordinea varstei, incepand cu cel mai in varsta de la stanga. Un divort este in general reprezentat printr-o linie punctata, si aici din nou este utila trecerea datei evenimentului. Un membru al familiei care nu mai traieste este notat cu un X peste figura lui si se da anul decesului. Astfel, poate fi reconstuita familia intr-o maniera complexa.

Cu ajutorul acestor figuri, extinse orizontal pentru a detecta generatia contemporana de frati vitregi si veri, si vertical pentru trasarea generatiilor in timp, este posibila desenarea oricarei familii, atata timp cat este suficienta hartia, rabdarea si informatia. Pentru intelegerea locului clientului, a asteptarilor si a inlocuirilor din familie, care i-ar putea afecta simtul eului, un prim pas se face prin descoperirea persoanei dupa care a fost numit clientul, daca exista vreuna. Odata ce aceasta persoana este identificata, este important de vazut cum era ea, ce roluri a avut si, probabil cel mai important lucru, care a fost natura relatiei intre parintii clientului si acest apropiat.

Uneori semnificatiile si legaturile nu sunt evidente si apar la suprafata doar prin explorare atenta. De exemplu, in timpul desenarii unei genograme pentru un tanar care s-a luptat cu probleme de identitate si o legatura complexa cu mama sa, a fost discutat patternul numelui. Numele clientlui era Tony; tatal sau, soldat american, a intalnit-o pe mama lui in strainatate si, imediat dupa casastorie, cuplul s-a mutat in State. Mutarea si urmatoarele evenimente politice au dat ca rezultat incetarea completa a legaturilor mamei cu familia ei. Cand a fost intrebat dupa cine a fost numit, Tony a raspuns: "N-am fost numit dupa cineva din familie, am fost numit dupa Sf. Anton, ingerul obiectelor pierdute". Semnificatia aceasta simbolica a numelui lui Anthony pentru mama a devenit dramatic de evidenta: Tony fusese numit dupa toti cei din familia mamei!

Datele de nastere si de deces arata cand s-au reunit membrii familiilor, longevitatea si pierderile familiale. Datele de nastere indica varsta membrilor familiei cand au avut loc evenimente importante, cat de devreme sau de tarziu a aparut un copil intr-un mariaj si varsta parintilor la momentul nasterii. Intr-un fel, nasterea, casatoria si moartea marcheaza momentele miscarea familiei in timp. In lucrul cu genograma clientului, ajuta dezvaluirea tuturor intamplarilor care au avut loc in jurul nasterii. Pierderile majore din familie experimentate in jurul unei nasteri pot sa aiba o semnificatie particulara, deoarece exista tendinta aproape universala de a inlocui membrii pierduti cu nou-nascutii si exista chiar o lege nescrisa in anumite culturi de continuarea a patternului numelui.

Datele de nastere mai identifica locul fiecarui individ in relatia dintre fratii cu un singur parinte comun, putand sa aduca la suprafata potentialele roluri de "frate mai mare si responsabil", "primul nascut" sau "bebelus". Mai este relevant de vazut cine altcineva din familie a mai ocupat o asemenea pozitie fata de fratii vitregi, deoarece aceasta pozitie poate fi o sursa puternica a identificarilor intergenerationale.

Locul nasterii si actualul domiciliu marcheaza mutarile familiei in spatiu, informatii care schiteaza patternurile familiei de dispersare, imprastiere, aducand in centrul atentiei imigrarile majore sau migratiile, perioadele de pierderi, schimbari si miscari sociale. Astfel de informatii mai pot evidentia faptul ca, generatii la rand, o familie a stat intr-o zona aproximativ restransa, probabil cu exceptia unui individ din fiecare generatie care se muta. Daca se intampla ca un client sa fie unul dintre "cei care plimba", avem o informatie pretioasa. Desenarea miscarilor familiei in spatiu poate comunica multe despre legaturile din familie si normele privind mobilitatea. Aceasta familie sta pe loc sau lasa sa plece?Ocupatiile membrilor familiei aduc la cunostinta interese si talente, succese si esecuri, statuturi socio-economice variate descoperite in aproape orice familie. Patternurile de ocupatii mai pot scoate in evidenta identificari si pot portretiza uneori proscriptii si asteptari familiale.

In final, detaliile despre sanatatea si cauzele mortilor din familie furnizeaza o istorie a sanatatii a intregii familiisi mai poate spune ceva despre felul in care clientii isi vad propriul viitor. Aceste predictii pot avea puterea de auto-implinire.

Aceste date demografice pot sa-l duca pe asistent pe drumul lung spre intelegerea sistemului familial. Oricum, adunarea asocierilor despre membrii familiei pot imbogati portretizarea familiei. Poti intreba: "Ce cuvant sau doua cuvinte sau desen iti vin in minte cand te gandesti la aceasta persoana?". Aceste asocieri tind sa deschida un alt nivel de informatii despre familie cum ar fi mituri, insarcinari cu roluri, caracterizari, sau chiar caricaturi ale membrilor familiei care vin in mintea clientului. Caracterizari cum ar fi lenes, "bossy" (face pe seful), martir, frumos, pazitor sunt foarte posibil sa fie date, aducand mai departe reminiscente sau povesti care au devenit parti ale biografiei sau mitologiei familiei.

Se intampla uneori ca pentru realizarea unei genograme, clientul sa aiba informatii considerabile despre o sectiune a unei familii, de pilda, familia maternala a bunicii, si aproape nicio informatie despre alte rude. Aceasta distributie inegala a cunostintelor este semnificativa in evaluarea comunicarii si a patternurilor relatiilor.


Utilizarile genogramei. Genograma este un instrument clasic pentru adunarea si utilizarea datelor despre familie in orice fel de practica orientata spre familie. Indiferent de abordare, daca este ca individul sa fie inteles in contextul intregului sistem familial, genograma poate portretiza acest sistem si sa sa impinga asistentul si clientul mai departe spre intelegerea impactului si relevantei acestui sistem in pentru probleme. In consilierea maritala si a conflictului parinti-copii, rutele sau prototipurile acestor conflicte pot foarte usor sa iasa la iveala. Intrebuintarea genogramei in consiliserea maritala poate sa mareasca empatia intre partile cuplului si sa ajute la identificarea problemelor mai vechi din familie care au fost inlocuite in contextul mariaj.

In lucrul cu varstnicii, genograma este instrumentul nepretuit al recapitularii vietii. Persoanele mai in varsta isi pot reorganiza amintirile dar si sa se exprime pe ei insisi ca niste legaturi intre trecut si viitor. Genogramele au fost folosite si in agentiile de ingrijire a copiilor. De exemplu, ca si parte a unui studiu adoptiv, genograma poate clarifica de ce cuplul isi simte familia incompleta si mai aduce la iveala consideratii si planuri in ceea ce priveste ce se doreste a fi copilul adoptat. Intr-un spital, o genograma ar putea fi intrebuintata pentru culegerea unui istoric extins al sanatatii. Un asemenea istoric furnizeaza informatii despre patternuri ale imbolnavirilor si ale sanatatii dintr-o familie: de exemplu, bunica paternala ar fi putut spa moara de o boala a inimii la 38 de ani, in timp ce bunica maternala ar fi trait o viata activa pana la varsta de 94 de ani.


Sumar. Ecoharta si genograma sunt simulari facute cu creionul si hartia care pot organiza si concretiza o cantitate formidabila de informatii despre sistemul familial in spatiu si timp. Atat obiectivitatea, cat si portretul vizual pot sa duca la noi intelegeri si perceptii modificate ale complexitatii sistemului uman. Aceste perceptii modificate pot arata noi cai de a induce schimbarea.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }