QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate asistenta sociala

Cercetare sociala - caz de divort
CERCETARE SOCIALA - CAZ DE DIVORT


1 Ipotezele si obiectivele cercetarii


In studiul asupra divortului privit ca efecte si cauza de tulburari psihice la copii, am pornit de la urmatoarele ipoteze:

a)         Daca familia se destrama, atunci personalitatea acestuia va fi grav influentata.

b)         Daca o familie divorteaza, atunci nivelul de trai al membrilor acesteia va tinde catre saracie.

c)         Daca un copil traieste experienta unui divort, atunci va fi marcat de acesta pentru tot restul vietii.

Obiectivele cercetarii:
a) Semnale de alarma cu privire la efectele divortului asupra dezvoltarii si formarii personalitatii copilului.

b) Identificarea cauzelor care genereaza comportamentul deviant la copii.

c) Evolutia divorturilor in functie de numarul copiilor ramasi dupa desfacerea casatoriei


2 Schema operationala de cercetare


Pentru desfasurarea optima a cercetarii vom urmarii cativa indicatori la dimensiunile copilului:       

 • Varsta
 • Parintele care-l intretine
 • Relatia cu parintele de intretinere
 • Relatia cu prietenii, colegii
 • Noile conditii de viata           
 • Situatia financiara
 • Modificarii comportamentale

3 Descrierea si definirea instrumentelor de investigare


Am folosit ca metode de investigatie studiul de caz, interviul si observatia. Metodologia folosita uzeaza de doua tipuri de modele care s au dovedit a fi complementare :

Analiza calitativa

Analiza cantitativa

Analiza calitativa, este metoda folosita care permite studierea in profunzime a aspectelor legate de consecintele divortului in viata copilului, incercandu-se descrierea, intelegerea si explicarea efectelor psihosociale pe care divortul le are asupra copiilor.

Prin analiza cantitativa s-a urmarit o exprimare numerica a informatiilor obtinute, in legatura cu desfasurarea vietii de familie a copilului in lipsa unui parinte.

Studiul de caz ia ca unitate de analiza individul. R. Yin propune urmatoarea definitie pentru pentru studiul de caz : Un studiu de caz este o cercetare empirica ce analizeaza un fenomen contemporan in contextul vietii reale, granita dintre fenomenul respectiv si context nefiind precis definita si in care sunt utilizate surse multiple de date .

Septimiu Chelcea, Ion Marginean, Ion Cuc definesc interviul ca o tehnica prin intrebari si raspunsuri a informatiilor verbale de la indivizi si grupuri umane in vederea verificarii ipotezelor sau pentru descrierea stiintifica a fenomenelor socio-umane .


Interviul este cea mai cunoscuta metoda de recoltare a datelor in achetele sociale. Trebuie precizate insa urmatoarele lucruri :

Interviul propune intrevederea dar nu se confunda cu acestea.

Nu exista interviu fara convrbire, dar nu orice conversatie constituie un interviu.

Interviul reprezinta mai mult decat un dialog, pentru ca nu intodeauna dialogul nu are drept scop obtinerea de informatii.

Interviul nu poate fi confundat cu interogatoriul pentru ca interviul nu obliga raspunsul, el presupune libertatea de expresie a personalitatii.

Interviurile din asistenta sociala au caracteristici speciale care le diferentiaza de conversatiile cotidiene. Ele au un anumit context, sunt directionate spre un scop particular, cu durata planificata, iar uneori limitata, iar dezvoltarea de relatii pozitive sau negative este ineviatbila in acest proces.4 Descrierea cazurilor

Cu ajutorul studiilor de caz vom descoperit care sunt trairile acestor copii, acum cand o singura persoana indeplineste ambele roluri, si de mama si de tata, care sunt conditiile in care parinti au divortat, ce fel de tratament primesc de la singurul parinte si daca primesc un ajutor (daca este cazul) din partea statului sau/ si de la parintele absent. Studiile de caz vin in completarea ghidului de interviu pentru a avea o imagine ampla a starii actuale, a proceselor comportamentale generate de destramarea familiei si a stari emotionale si afective a copilului. In continuare vom prezenta 8 studii de caz, de copii a caror parintii au divortat, avand varsta cuprinsa intre 13 si 17 ani.

Studiu de caz: Probleme comportamentale, imposibilitate de comunicare, dificultati de relationare cu colegii si prieteni, randament scolar scazut, pe fondul neintelegerilor dintre parintii si a situatiei familiale actuale.


Cazul 1 (D.S. 13 ani)

Tabloul familiei: D.S. este un baiat de 13 ani, provine dintr-o familie destramata, parinti fiind divortati. Tatal traieste in concubinaj, iar mama s-a mutat la bunicii, copilul ramanad in grija celor doua surori mai mari intr-un apartament cu doua camere, proprietatea mamei. Mama a plecat la tara deoarece din pensie si din alocatia de stat nu putea sa plateasca intretinerea. Copilul este dus la scoala alternativ de surorile lui, si invata foarte bine. Acestea manifesta afectiune fata de el si copilul de asemenea este atasat de ele. Tatal ia legatura foarte rar cu copilul si atunci ii da cativa bani, in schimb nu plateste pensie alimentara. Mama vine in oras cat de des poate, insa din cauza banilor cateodata prefera sa nu vina. Copilul este afectat de absenta parintilor, este lipsit de afectiunea acestora insa isi iubeste enorm mama, si uneori cand merge in vizita la tara nu mai vrea sa vina inapoi.

Tabloul copilului

Copilul merge la scoala din oras, insa invatatoarea a surprins cateva caracteristici ale copilului care il diferentiau de ceilalti elevi din clasa, de aceeasi varsta cu el. Astfel el era foarte retras, neatent la ore dar unul care invata foarte bine luand note mari la toate materiile, fiind tot premiant, ii era parca rusine sa raspund sau sa iasa in fata la raspuns, si acuza ca toti copii il privesc suspiciosii, unii chiar reprosandu-i lipsa parintilor de la sedinte si prezenta surorilor.De multe ori sta ore intregii si isi face temele si exercitii, nedorind sa iasa la joaca, iar alteori se intampina probleme dimineata cand trebuie sa mearga la scoala; el plange, si nu vrea sa isi insoteasca surorile spre scoala.

Invatatoarea a observat ca de multe ori este asa sustras de ceea ce lucreaza incat nu o aude daca il striga, ea este de parere ca la aceasta varsta constientizeaza din ce in ce mai bine situatia familiei sale.


Cazul 2 (S. T. 16 ani )

Tabloul familiei: Minora provine dintr-o familie cu doi copii care a divortat in urma cu3 ani. Mama s-a recasatorit, chiar ea fiind vinovata de divort, insa S.T. si sora mai mare au ramas in intretinerea ei la propunerea tatalui care oricum s-a mutat imediat dupa divort din oras. Relatia cu mama a fost una foarte rece, minora dorind sa stea cu tatal pe aceasta o detesta din cauza concubunului adus in casa. Tatal venea foarte rar in vizita si nu plateste pensie alimentara, astfel ca in primul an de la divort minora si familia ei nu aveau nici ce sa manance. Acum dupa trei ani vorbeste doar telefonic cu tatal, iar cu mama are o relatie mai buna, obisnuindu-se cu ideea unui tata vitreg.

Tabloul copilului

Minora merge in prezent la un liceu din oras, insa atunci cand parinti au divortat era inca la generala. La 13 ani S.T. era o minora care lipsea frecvent de la ore si de acasa. Mama fiind ocupata cu serviciul lasa in sarcina ei sia surori ei munca din casa, iar daca acestea nu se supuneau erau agresate. Mai tarziu cand mama il cunoste pe tatal vitreg, minorele erau obligate sa faca ordine in casa pentru vizita concubinului mamei. Situatia scolara a minorei era dezastruoasa, ajungand chiar repetenta, iar in clasa era timida, retrasa, si nu avea curajul sa vorbeasca. De multe ori pleca de acasa cu prietenii si se intorcea nopatea tarziu. Acum este adolescenta, si situatia ei s-a mai indreptat odata cu maturizarea, insa nu il accepta pe tatal vitreg si ii lipseste afectiunea tatalui, dar si a mamei care este sustrasa de noul sot.


Cazul 3 P.C (14 ani)

Tabloul familiei: Este o minora timida care invata destul de bine. Locuieste cu mama, in chirie si pe la rude. Parinti au divortat in urma cu un an din cauza exceselor de violenta pe care tatal le avea asupra ei, a mamei si a surori mai mari. Uneori tatal le dadea afara din casa si le lasa sa doarma pe strazi. Mama muncea, dar salariul pe care il aducea in casa nu era suficient, pentru ca el nu avea serviciu si nici nu se chinuia sa isi gaseasca loc de munca. Acum nu tine legatura cu tatal, chiar daca au o situatie financiara precara. Ea nu vrea sa isi vada tatal din cauza cruzimilor suportate.

Tabloul copilului

Minora invata la o scoala din oras urmand a se incrie la liceu. Are medii marii, in ciuda faptului ca diriginta a surprins cateva diferente intre ea si colegii ei. Astfel atat pe strada cat si la scoala este visatoare, neatenta la ce se intampla in jurul ei si din cauza lipsei banilor se imbraca multe zile cu aceleasi haine, iar uneori incaltamintele ei sunt deteriorate. Din cauza aceasta ea nu indrazneste sa vorbeasca liber la ore si nu prea comunica cu colegii. Intodeauna privirea ei este trista si aproape niciodata nu zambeste.


Cazul 4 (S.G 17 ani)

Tabloul familiei: Minora locuieste cu mama in Oradea, deoarece tatal a considerat ca e mai bine ca fiind fata sa stea cu mama. Divortul parintilor s-a produs dupa ce tatal fiind mai mult plecat la serviciu din oras, mama si-a gasit pe altcineva. Locuieste cu mama dar nu se intelege cu aceasta acuzand-o ca din vina ei s-a produs divortul si de obligativitatea de a ramane cu ea. Mama lucra in aceea perioada dar bani ei nu erau suficienti pentru a o intretine pe ea si pe sora ei. S.G trebuia sa o ingrijeasca pe sora mai mica si sa ii gateasca atat ei cat si mamei care era la serviciu. Cu tatal se intalneste de doua ori pe luna, insa nu de fiecare data acesta ii da bani.

Tabloul copilului

Prezenta noului tata a facut-o pe S.G sa fie o persoana rebela si care nu respecta pe nimeni. Situatia scolara a acesteia a devenit un dezastru dupa divortul parintilor si absentele erau tot mai multe. Cateodata vrea sa plece de acasa dar nu are unde deoarece tatal s-a mutat din oras. Acum ca are 17 ani incepe sa inteleaga decizia luata de mama cu 2 ani in urma, si incearca sa comunice cu aceasta. La cei 17 ani, ea fumeaza si frecventeaza cercuri de prietenii dubiosii. O importanta totusi are prezenta la ore, insa diriginta si profesori nu sunt multumiti de activitatea ei. Uneori ajunge tarziu acasa si mirosind a alcool dar mama nu ii zice nimic pentru ca se considera vinovata de situatie actuala. Situatia financiara este destul de buna, dar lipsa tatalui nu o va conpensa nici bani, nici noul tata. Ea tine la tatal ei si si-ar dori sa locuiasca cu acesta.


Cazul 5 (D. D. 15 ani)

Tablolul familiei: Minora locuieste la casa in Oradea, impreuna cu sora mai mica si mama lor. Mama acesteia a divortat pe cand ea avea 7 ani. Mama mai are trei copii din prima casatorie, cu varste de peste 25 de ani, dar acestia sunt casatoriti si isi vad de viata lor. Tatal nu le plateste alocatie deoarece nu are serviciu, il mai viziteaza cateodata, dar acesta nu ii da bani. Mama e pensionara si este si bolnava. A crescut ca si un copil foarte neascultator si nu o respecta deloc pe mama ei. Traiesc doar din pensia mamei si alocatia de stat.

Tabloul copilului

Fiind destul de mica atunci cand mama a divortat, aceasta nu isi aminteste mare lucru de tatal, astfel toata vina pentru suferintele ei, o are mama. Mama dorind sa acopere lipsa tatalui a protejat-o mereu pe minora iar acest lucru a transformat-o pe D.D. intr-o adolescenta obraznica, neascultatoare, nerespectuaoasa si care nu prea frecventeaza cursurile scolare. Lipseste mereu de acasa spunand ca iese cu prietenele, iar la scoala diriginta are o parere proasta despre aceasta. La cei 15 ani minora consuma cafea si tigari chiar si la scoala, amama ei primind mai multe reclamatii din partea directiunii. Fiind in imposibilitatea de a se deplasa mama nu poate supreveghea inde-aproape comportamentul minorei.Totdeauna o acuza pe mama ei ca nu are bani si ca din cauza ei sunt sarace. Relatia cu colegi ei este foarte proasta fiind in legaturii bune doar cu cateva fete care au comportament asemenea ei.


Cazul 6 (P. A. 16 ani)

Tabloul familiei: P.A. provine dintr-o familie destramata. In scara blocului in care locuieste toti vecinii stiu de situatia in care au convietuit parintii ei. Parinti au divortat in urma cu 7 ani, iar de curand mama s-a mutat la tara nemaiputand sa intretina apartamentul. Locuieste intr-un apartament cu 2 camere iar din pensia mamei si alocatii platesc cheltuielile casei. Cateodata nu au nici sa manace, dar merg la bunici si isi mai aduc de acolo mancare. Mama vine de doua ori pe saptamana in oras pentru a o ajuta. Tatal o viziteaza foarte rar si nu plateste pensia alimentara pentru cei doi.

Tabloul copiluluiLa cei 16 ani ai ei este o fata responsabila care isi ingrijeste fratele mai mic, pregatindu-i mancare si pregatindu-l pentru scoala. P.A nu iese niciodata cu prieteni deoarece trebuie sa stea cu fratele si chiar nu isi doreste sa iasa. Este timida, retrasa si se simte inferiorizata fata de colegii ei. La scoala este un elev mediocru si sta totdeauna in banca pana cand pleaca acasa si nici atunci nu se abate de la drum de grija fratelui mai mic. Imbracamintea ei este mai demaodata decat a colegilor iar bani nu are sa contrubuie la fondurile scoli si alte cheltuieli. Toti colegii stiu situatia ei, dar ea nu vorbeste niciodata despre aceasta. La scoala profesori sunt multumiti de activitatea ei. In ceea ce priveste relatia cu colegii, este destul de retinuta si nu se implica in conversatii aprinse sau in certuri.


Cazul 7 (D.C. 17 ani)

Tabloul familiei: D.C. provine dintr-o familie cu 4 copii. Parinti au divortat cand ea avea 14 ani. Cauza divortului au fost infidelitatea tatalui si multiplele certuri si violente asupra mamei. La doar 12 ani minora a suferit un soc, fiind internata in urma unei altercatii intre parintii ei. Deatunci ea sufera ingrozitor si are cosmaruri. In urma cu trei ani cand parintii au divortat, ea era clasa a opta si fiind cea mai mare intre surorile ei, ii lua mereu apararea mamei, astfel ca tatal a prins o ura fata de propriul copil. Minora era constienta de dispretul tatalui si de divortul parintilor. Dupa divort, mama a ramas cu cei patru copiii pe care ii intretinea din salariul de vanzatoare si din alocatii. Cand tatal a plecat din locuinta a luat cu el mobilierul si electrocasnicele. Tatal nu a luat legatura cu ea timp de un an. Mama niciodata nu a luptat pentru drepturile la pensia alimentara pentru cei patru copii.

Tabloul copilului

In urma socului suferit la 12 ani, minora a ramas cu sechele grave: noaptea avea cosmaruri, visa ca tatal vine si o agreseaza spunandu-i ca nu e fica lui, plangea din orice si comportamentului acesteia s-a schimbat radical. A inceput prin a nu frecventa cursurile, a inceput sa fumeze si sa plece de acasa fara a sti nimeni de ea. Minora invata la o generala foarte buna din oras, fiind premianta, insa dupa divort situatia s-a schimbat. La 14 ani era o adolescenta obraznica, neascultatoare si maturizata prematur. La aceasta varsta ea isi indemna surorile mai mici sa plece impreuna de acasa. In acelasi an ea fuge de acasa la bunica din partea tatalui, dupa care se reintoarce. Cand avea 15 ani a renuntat total la cursurile de la liceu spunandu-i mamei ca vrea sa lucreze. A inceput sa lucreze intr-un bar frecventat doar de barbati si avea relatii cu tot felul de indivizi. Mama a incercat de multe ori sa o aduca acasa dar ii facea scandal si refuza sa renunte la serviciu. Toate acestea ea le facea din lipsa de bani, si din cauza situatiei urate pe care o traia.

Neavand bani, iesea cu diferiti indivizi in dicotecii, baruri de noapte, ajungandu-se chiar pana la un fel de prostitutie. Acum D.C. traieste in concubinaj cu un barbat locuind la parintii lui. Din nou mama a incercat sa o aduca acasa insa adolescenta o acuza de situatie si de destramarea familiei.Cazul 8 (C. S 13ani)

Tabloul familiei: Minorul locuieste intr-o casa de stat cu mama si fratele mai mare care nu este un exemplu tocmai bun pentru C.S.. Chiar daca are doar 13 ani el si este clasa a 6 a, el lipseste frecvent de la scoala, luand exemplul fratelui mai mare. Mama nu prea e interesata de situatia lui, lucreaza intr-o fabrica si asta ii ocupa tot timpul. De tatal lui nu se stie nimic, iar mama nu e prea interesata de situatia copilului. Mama fumeaza si consuma cafea, asa ca bani pe care ii aduce nu sunt suficienti pentru intretinere si mancare. Familia rstante la intretinere si risca sa li se intrerupa energia si apa.

Tabloul copilului

Minorul urmeaza o scoala din aproprierea casei, dar de multe ori el nu ajunge la scoala pentru ca fratele mai mare il indeamna sa hoinareasca prin cartier cu el si cu alti baieti mai mari. Deseori este vazut cu hainele murdare si rupte. La scoala este foarte obraznic si nu invata deloc, uneori lipseste si o saptamana. Mama a fost instiintat de absentele copilului insa se justifica prin serviciu pe care-l are. In scoala se intampla sa isi agreseze colegii si sa aduca injurii profesorilor. Datorita banilor el nu are materiale didactice necesare efectuarii orelor, iar acest lucru il face sa fie neatent si ii deranjeaza pe ceilalti colegii.5 Intepretarea datelor

Pornind de la analiza studiilor de caz observam, in 90% dintre cazuri, ca minori sufera modificari comportamentale radicale. Cel mai des este intalnit comportamentul deviant ca efect a tulburarilor psihice, provocate atat de divortul parintilor cat si de lipsa de autoritate a parintelui plecat. Ca si cauza a separari in fapt apare saracia familiei uniparentale, efect care afecteaza stima de sine a copilului, si asa cum arata studiile de caz, saracia genereaza fenomenul de interiorizare si inferiorizare.

Aceasta ”saracie” a familiei, este provocata si de lipsa de colaborare intre membrii fostului cuplu, intre parintele absent si copil, proportie de relationare prezenta la 60% dintre cazuri. Insa, sa nu uitam ca nu este suficienta doar o relatie amiabila, contributia financiara ambilor parinti pentru cresterea, educarea si formarea acestuia avand o functie mult mai importanta.

Pentru o imagine ampla asupra divortului si efectele acestuia asupra psihicului copilului, am adus in sprijinul studiilor de caz, un ghid de interviu (vezi Anexa 1), pe care l-am aplicat urmatorilor specialisti:

 • Psiholog
 • Psihoterapeut
 • Asistent social
 • Invatator

Importanta aplicarii acestui interviu, o consider a fi una de ordin calitativ, in posibilitatea de a-mi forma o viziune reala asupra evenimentelor contemporane, care se petrec in familie in perioada de tranzitie. Aici ma refer la perioada ante si post divort, cu aspecte atat asupra familiei uniparentale cat si a situatiei acesteia.

Fara a contesta premisa „divortul este un rau necesar, caci pune capat deseori unui rau si mai grav” (F. Emese, Bucuresti, 2003), am demarat interviul pentru a pune in evidenta opiniile specialistilor.

Acesti specialisti indreptati spre cunoasterea psihicului uman, au avut diverse explicatii ale acestui concept, pe care le-au asociat cu normalitatatea cuplului. Ei au fost confirmat ca intradevar multe sunt datile in care divortul pune capat unor incident grave. Un cuplu in care armonia nu isi mai are locul, prezenta scandalurilor, a certurilor. A violentelor si maltratarilor, nu face decat sa tensioneze relatia dintre cei doi. In acest tip de cuplu instalarea unor acte grave cum ar fi: suicidul, omorul, tentativa de omor.

In legatura cu pozitia copilului intre cele doua ”tabere”, specialisti au fost de parere ca este in dezavantaj; el este o ”minge” pasata in functie de puterea de convingere; este un obiect care urmeaza a fi castigat ca semn de razbunare; el este suportul pe care se ”construieste” fericirea individuala a partenerilor, fara a se tine comt ca pentru el ”fericirea” inseamna ”familie”. In tot ”circul” care se desfasoara ante si post divort, el este dat la o parte, este singur deoarece parintii lui sunt ocupati sa isi dispute orgoliile si bunurile, iar de iubire fata de copil nu mai se pune problema deoarece ei nu mai au rezerve de afectiune.Raspunsurile primite de la specialisti arata ca ceea ce il afecteaza mai mult pe copil, nu sunt acele acte de divort pe care el oricum nu le intelege, ci il afecteaza despartirea in sine a parintilor, plecarea tatalui, rusinea pe care o va suporta din exterior, lipsa de afectiune a ambilor parinti, lipsa de protectie si siguranta. Deseori un divort amiabil, ii face pe copii sa nu vada partea urata a acestuia.

Pentru a putea trece mai usor peste divort, specialisti sunt de parere ca acestuia nu trebuie sa i se ascunda situatia reala din familie, el astfel obisnuindu-se treptat cu ideea despartirii. Usor, usor el trebuie pregatit pentru plecarea tatalui dandu-i explicatiile pe care le cere. Si cel mai important, asa cum am spus anterior, in perioada divortului, parintii trebuie sa il sprijine. Prin urmare este important ca acesta sa fie pregatit din timp pentru acest eveniment.

O problema delicata care s-a discutat cu specialistii a fost cea legata de usurinta cu care copilul este incredintat mamei. Acestia au explicat ca mama nu este intodeauna alternativa cea mai buna pentru custodia copilului. Argument: uneori castigurile acesteia sunt insufieciente si pentu propria intretinere, alteori mama este vinovata de divort, si cum arata si studiile de caz sunt situatii de acest gen, iar copii constientizeaza aceasta vina.

Parerile specialistilor difera atunci cand vine vorba de importanta custodiei in functie de situatia financiara. Ei sunt de parere ca un copil va simti si il va afecta mai mult divortul daca situatia financiara tinde catre saracie. Se intampla ca in multe familii uniparentale, orgoliul si demnitatea sunt mai presus decat nevoile copilului, astfel ca mama nu accepta ajutor din partea tatalui dar mai grav, nici nu lupta pentru obtinerea Pensiei alimentare.

Pentru a afla in concret care sunt efectele pe care divortul le genereaza asupra copilului, am imbinat parerile specialistilor, si s-a ajuns la concluzia ca efectele grave sunt cele asupra psihicului uramate de cele materiale. Ei asigura ca formarea, dezvoltare si perfectionarea personalitatii copilului este puternic influentata de trairea nefasta a unor asemenea evenimente. Toata viata el va simti ca un ”semn” divortul parintilor, un ”semn” care in conceptia lui il diferentiaza de ceilalti indivizi; intodeauna se va simti inferior celorlalti, doar intr-un grup care cuprinde membri asemenea lui se va putea desfasura; niciodata nu se va simti sigur pe el si niciodata nu va fi increzator in fortele proprii.

Ca efecte, specialisti amintesc tulburarile de comportament si comportamnetul deviant. Aparitia acestuia se datoreaza lipsei de autoritate si supraveghere a unuia dintre parinti, nesigurantei in fata celorlalti, lipsei de sprijin. Acest comportament este privit si ca razbunare pe situatia in care se afla dar si ca efect al situatie fianciare precare.

Pentru a putea combate acest comportament specialistii recomanda in primul rand o colaborare intre fosti partenerii ai cuplului, o comunicare intre parintii si copil, consultarea unui specialist in domeniul divortului, o supraveghere indeaproape a copilului.

O serie de pareri impartite am primit si la ultima intrebare a acestui interviu legata de importanta unitatii familiei chiar daca se pune problema divortului. Profesionistii au raspuns in functie de multitudinea cazurilor cu care s-au confruntat. Astfel principiul ”de dragul copiilor” nu este privit cu mare incredere de catre acestia, deoarece din momentul in acre armonia si buna intelegere intre membrii cuplului nu mai exista, copilul va imita in propria viata comportamentul parintilor iar acest lucru ii va deforma personalitatea. Totusi au existat opinii care incurajau aceste familii care au puterea sa treaca intr-o oarecare masura peste aceasta problema.

Specialistii indruma familiile cu probleme de acest gen catre un cabinet de consiliere, atat singuri cat si cu minorul, atat pentru coniliere cat si pentru pregatirea unui divort. De asemenea le recomanda sa inlature orice probelma care ar putea conduce la un asemenea act.


6 Concluziile cercetarii

Continutul cercetarii mele este poate mai restrans, deoarece avand in vedere numarul mic de cazuri studiate si a ghiduilor de interviu aplicate, concluziile pot oferi aspecte doar la nivelul unei comunitatii restranse. Totusi opiniile specialistilor generalizeaza situatia familiilor destramate.

Studiile de caz ne arata ca situatia familiei uniparentala este grav afectata de divort, atat din punct de vedere al vulnerabilitatii cat si a situatiei financiare. Famiile studiate au sau au avut in perioada imediata dupa divort tendinta de saracie, astfel avem cofirmare la ipoteza conform careia situatia financiara a familiei tinde catre saracie. Am vazut acest aspect in toate cazurile in care copiii raman in intretinerea mamei, dar nu neaparat. Pe langa toate acestea, lipsa banilor indeamna minori si adolescentii la acte deviante, la comportamente exagerate si antisociale. Comportamentele deviante ale minorilor apar ca si efect al destramarii familiei, al nepasarii cu care este tratat in perioada divortului, a situatiei materiale aflata in declin, a lipsei de sprijin si siguranta din partea parintilor. Toate acestea genereaza o serie de incertitudinii in mintea copilului si il face sa devina vulnerabil si maleabil la acte deviante. Astfel avem confirmare si la ipoteza care porneste de la ideea ca destramarea familiei este cauza tulburarilor de comportament..

Specialistii, prin ghidul de interviu, ne asigura ca experienta unui divort in urma careia parintii isi disputa orgoliile, va avea un efect drastic asupra formarii, dezvoltarii si perfectionarii personalitatii copilului. Formarea lui ca individ va fi marcata inclusiv pana la intemeierea propriului mariaj, care de asemenea va avea de suferit.

Intodeauna minorul devenit adult, va avea tendinta de a se detasa de persoane care se aseamana prin comportament, gesturi, ticuri, caracter, cu unul dintre parinti, dar mai important e ca isi va modifica caracterul astfel incat sa nu existe termen de apropiere cu cel al parintilor. Totusi s-a dovedit ca dorind sa nu imitam anumite persoane, facem acest lucru fara sa ne dam seama.

Septimiu, Chelcea, Ion, Marginean, Ion, Cuc, Cercetare sociologica, Editura Destin, Bucuresti, 1998loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }