QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate asistenta sociala

Ancheta sociala

Ancheta sociala


In munca de asistenta sociala, obtinerea unor rezultate concrete este esentiala, dar nu trebuie sa neglijam redactarile in scris a celor constatate cu ocazia investigatiei noastre.

Redactarea in scris, mergand paralel cu actiunea, este necesara din mai multe motive:

1. In primul rand, asistenta sociala are un caracter public, fiind efectuata de catre functionari ai statului, sau de catre organizatii neguvernamentale, cheltuielile fiind suportate din bugetul statului sau, respectiv al organizatiei neguvernamentale. Ca atare aceste actiuni sunt supuse controlului atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere tehnic. Asistentul social isi desfasoara activitatea sub indrumarea si controlul unor manageri de programe sociale.

Dupa ce studiaza problema ce i s-a dat in sarcina si ajunge la anumite concluzii ,asistentul social supune planul lui de actiune aprobarii organelor superioare si numai in masura in care primeste  aprobarile si fondurile necesare, procedeaza la punerea lui in executie.
2. Deseori  o actiune inceputa de un asistent social trebuie continuata de altul. Cel care preia cazul trebuie sa cunoasca, din mers, toate cazurile aflate in lucru, prin studiul documentelor scrise intocmite de cel care a plecat.


3. Asistentul social are el insusi nevoie de redactari scrise, deoarece nimeni nu se poate bizui pe memoria sa, oricat de bine dotat ar fi din acest punct de vedere. Acesta lucreaza cu multiple cazuri, unele de lunga durata si este fireasca uitarea unor amanunte,unor informatii.

Este cunoscut faptul ca a face o vizita intr-o familie fara o cunoastere deplina a tuturor amanuntelor cazului, inseamna a comite o grava eroare profesionala, datorita faptului ca cel asistat isi pierde increderea in cel care afirma ca vrea sa-l ajute dar se dovedeste ca nu cunoaste cazul sau nu-i da suficienta importanta de vreme ce uita ce i s-a spus in vizitele anterioare.

Redactarea in scris a observatiilor facute constituie si o modalitate de autocritica necesara in aceasta munca.

Prin redactare se sistematizeaza cunostintele, se verifica valoarea lor, se stabilesc lipsurile, se judeca eficacitatea rezultatelor obtinute, deci se analizeaza autocritic actiunea pe care astfel si-o poate corecta pe parcurs, imbunatatind-o mereu.

In redactarea anchetei sociale, asistentul social trebuie sa fie limpede, succint si in acelasi timp convingator. Aprobarea pentru finalitatea actiunii, fiind data de o persoana care nu are timp de pierdut, care are raspunderea financiara si administrativa a activitatii serviciului sau, ancheta ce i se prezinta trebuie sa faca dovada ca aprobarea solicitata este legala, justificata si utila.


Capitolul I - DATE FAMILIALE

La prima vizita se procedeaza la identificarea persoanei, prin solicitarea buletinului de  identitate, se noteaza numele, prenumele, data si locul nasterii, numele parintilor, daca sunt sau nu in viata, o schema a familiei ( genograma).

Aceste date se noteaza pentru toate persoanele care locuiesc impreuna cu asistatul nostru. De asemenea, sunt solicitate date despre scolarizare, profesionalizare, locuri de munca ocupate cat si cel actual. Datele de mai sus sunt trecute in primul capitolul al anchetei sociale care se numeste "Date familiale".


Capitolul II - SITUATIA MATERIALA

Se solicita date despre orice venit intra in bugetul acestei familii:salarii, pensii (se trece numarul cuponului de pensie) burse, venituri din inchirieri, venituri realizate din munci ocazionale, prestari servicii etc. Se face o analiza a bugetului familiei, stabilirea soldului intre venituri si cheltuieli. In urma analizei se stabileste diagnosticul diferential si cel etiologic al familiei respective, aceasta ne va ajuta sa intocmim planul de actiune pentru rezolvarea problemei sociale pe care clientul o prezinta.


Capitolul III -SITUATIA SANATATII

In urma investigatiei sociale efectuate se culeg date privind starea de sanatate a fiecarui membru de familie, incepand cu problematica cazului pentru care am efectuat deplasarea si se arata daca asistatul, prezinta o boala sau diferite acuze medicale. Intotdeauna vom solicita bilete de iesire din spital, decizii medicale  de incadrare in grad de invaliditate, retete, carnet de sanatate. La redactarea anchetei sociale se tine seama de diagnostice inscrise in acte oficiale. Daca ele nu exista este bine sa indrumam cazul la medicul de familie pentru obtinerea unor documente de specialitate. Aici si numai aici vom descrie in ancheta sociala datele privind starea de sanatate, boli, infirmitati etc.


Capitolul IV-RELATII INTRE MEMBRII FAMILIEI

In functie de obiectivele anchetei sociale se completeaza si acest capitol. Stabilirea liderului de familie, criteriile care l-au propulsat pe lider in functia pe care o ocupa, relatii dintre soti, relatiile afective, relatiile dintre copii si parinti, cine se ocupa de educatia lor, cine are statutul de liant intre generatii, care sunt membrii familiei care pot restabili relatiile pozitive in familie.


Capitolul V-LOCUINTA

Se afla in proprietate, chirie, subchirie, dotata cu mobilier suficient sau insuficient, bine intretinuta, curata, igienica sau dimpotriva murdara, neigienica. Numarul de camere, raportate la numarul de persoane, este incapatoare, satisface desfasurarea zilnica a vietii de familie. Incalzitul se realizeaza cu soba de tuci, teracota sau incalzire centrala, iluminatul electric sau nu,pardoseala este din parchet, podele, nepardosita, ciment. Depinde de problema investigata pentru completarea fiecarui capitol cu noi repere de anchetat. Astfel la investigatia in familie a conditiilor de invatare in cazul unui copil cu esec scolar. La capitolul locuinta vom arata insuficienta spatiului rezervat copilului, inexistenta unui spatiu rezervat activitatii scolare a copilului, lipsa de amenajare a spatiului, lipsa unui birou sau masa de lucru, a unui raft de carti, dulap pentru ghiozdan si rechizite. Lipsa conditiilor: caldura, lumina, aerisire, etc.


Capitolul VI-CONCLUZII SI PROPUNERI

Se concluzioneaza asupra problemei investigate si se fac propuneri de solutionare  a cauzelor care au dus la aparitia carentei in familie sau se propun, pana la solutionarea acestora, mijloace paleative de asistenta sociala cum sunt: ajutorul banesc, cantina sociala, VMG, internari in unitati medico-sociale.

Se face referire in momentul unei propuneri la suportul legislativ in vigoare. Ancheta sociala este semnata, fiind trecut numele si prenumele asistentului social. La inceputul anchetei sociale se trece antetul institutiei,si numarul si data efectuarii anchetei. Ancheta sociala se semneaza si de catre client.


Ancheta sociala este un instrument de lucru care contine documentarea evaluarii si a planului de interventii. Ea este componenta a dosarului social si reprezinta proba legala pentru instantele judecatoresti.

Ancheta sociala se efectueaza si este semnata in mod obligatoriu de 2 persoane care isi asuma si responsabilitatea cu privire la cele consemnate. Ancheta sociala se completeaza pe masura ce se realizeaza evaluarea cazului.
Asistent social .


Sef serviciuANCHETA SOCIALA

I. Date de identificare


a) Numele/ prenumele/ CNP-ul ..

Data nasterii .

Locul nasterii ..

Domiciliul .

Religie .

Etnie .


b) Parinti
Mama

Nume/ prenume ..

CNP ../../../../../../../../../../../../../ BI/CI/CIP serianr

Domiciliul .

Profesia ..

Locul de munca ..

Religie .

Etnie .

Tata

Nume/ prenume ..

CNP ../../../../../../../../../../../../../ BI/CI/CIP serianr

Domiciliul .

Profesia ..

Locul de munca ..

Religie .

Etnie .


II. Componenta familiei (frati, surori, alte persoane care locuiesc impreuna cu copilul)


III. Situatia socio-economica a familiei


  1. Climatul familial, relatiile dintre membrii familiei:

  1. Relatiile familiei cu comunitatea:

  1. Situatia economica a familiei (venituri):

  1. Climatul educational al familiei, care poate diferi de nivelul educational (profesie):

  1. Locuinta: conditii igienico-sanitare, utilitati, facilitati speciale:

  1. Gradul de integrare si participare sociala:


IV. Descrierea problemei


  1. Prezetarea faptelor si evenimentelor in contextul in care se desfa oara

  1. Identificarea nevoilor copilului si familiei


V. Planul individualizat de interventie (din punct de vedere social)

Recomandarile asistentului socialData: .

Semnatura asistentului social


Semnatura sefului de serviciu


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }