QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate arta cultura

Misterele Egiptului Antic
Misterele Egiptului Antic


Formarea Egiptului antic

Egiptul, stat in N Africii, ocupa Valea Nilului de la prima cataracta pina la varsarea in Marea Mediterana. Fasia de teritoriu locuit, lunga de circa 1 000 km si lata de numai 10- 25 km, era dependenta de revarsarea periodica a apelor marelui fluviu, care, odata retrasa lasa in urma un mal roditor datorita caruia Herodot a si numit Egiptul ,, Un dar al Nilului”.

Prin pozitia sa geografica, Egiptul a ramas, comparativ cu alte state ale Orientului antic, un univers inchis, mai ferit de invazii si influente straine, legaturile cu restul oicumenei, facandu-se in partea de S cu Nubia, iar in NE prin Peninsula Sinai cu Asia. Un teritoriu atat de intins, prezenta particularitati locale, care degenerau frecvent in mileneniul 4 i.e.n. in conflicte armate. O data realizata unitatea statala, in perioada in care autoritatea centrala era puternica, particularitatile locale se estompau; in momentul slabirii acesteia, autonomia provinciei renastea. Istoria Egiptului, a cuprins o alternanta a perioadelor de centralizare, de inflorire economica si culturala pe plan intern si expansiune teritoriala pe plan extern si a perioadelor de faramitare a unitatii statale, caracterizate prin declin economic, framintari sociale si invazii straine.

Controlul maselor de apa, necesare irigantiilor si al functionarii sistemului de canale, a fost impus de timpuriu in Valea Nilului, asemenea Mesopotamiei, prin constituirea unor autoritati puternice, capabile sa dirijeze eforturile colective. Aceste centre de putere locala incep, in a doua jumatate a mileniului 4 i.e.n., sa graviteze in jurul a doua nuclee politice: cel dintai in S Egiptului de Sus cu centrul la Hieraconpolis, iar al doilea in N Egiptului de Jos, in regatul Deltei, cu centrul la Buto.

Dupa o apriga lupta pentru hegemonie , intreaga vale a Nilului este unificata sub egida Egiptului de Sus, victorie atribuita de traditia faraonului Menes si datata in jurul anului 3100 i.e.n. In timpul Regatului Timpuriu, care inglobeaza dinastiile 1 si 2 (3100- 2686 i.e.n.), se cristalizeaza structurile social-politice, administrative si religioase si se contureaza deja rolul atotputernic al despotului .

Aceasta perioada formativa poarta numele de ,,Epoca Tinita”, dupa orasul-capitala Tinis, situat in Egiptul de Sus, loc de origine al faraonilor acestor doua dinastii. In decursul Regatului Vechi, dinastiile 3-6 (2686- 2181 i.e.n.), Egiptul cunoaste prima epoca de prosperitate si inflorire culturala.

Capitala regatului este stabilita in N, la Memfis, in apropierea Deltei Nilului. Din timpul domniei faraonului Djoser (dinastia a treia) dateaza piramida in trepte de la Saqqara, prima constructie din piatra taiata din istoria tarii, simbol al puterii si maretiei faraonului. Piramidele reprezentantilor dinastiei a 4-a -Cheops, Chefren si Mykerinos- au fost ridicate la Giza, asemenea Marelui Sfinx.

In timpul dinastiilor 5 si 6, fastul si marimea sporita a constructiilor funerare ale aristocratilor ilustreaza fara echivoc continua intarire a puterii acestora si accentuarea tendintelor centrifuge ale nobilimii locale.

Sporirea importantei provinciale, precum si inmultirea framantarilor sociale duc la destramarea autoritatii centrale si a statelor. Prima perioada (2160- 2040 i.e.n.), este o epoca de recesiune generala si haos, insotita de foamete, violente, ciocniri sociale, care au dus la decaderea artelor si arhitecturii.

Mentuhotep II (2060-2009 i.e.n.), nobil din Teba, apartinind dinastiei a 11-a, reuseste sa reunifice statul, inaugurind epoca Regatului Mijlociu. Dinastia a 12-a (1991-1786 i.e.n.) asigura una dintre cele mai prospere si stralucite epoci ale Egiptului Antic. Capitala statului este stabilita aproape de oaza Faium, la El – Lisht. Hotarele tarii sunt impinse in Nubia, pana la cataracta a doua a Nilului, iar campaniile lui Sesostris III (1878-1842 i.e.n.), cel mai de seama faraon al dinastiei, in Palestina si Fenicia, extind autoritatea egipteana in Asia anterioara. La inceputul dinastiei a 13-a care inaugureaza cea de-a doua perioada intermediara (1786-1567 i.e.n.), unitatea statala se destrama din nou, iar hicsosii, popor normand originar din Asia, isi extind dominatia in secolele 17-16 i.e.n.asupra celei mai mari parti din Egipt; in S, Nubia isi redobandeste independenta.

Dinastiile locale din Teba polarizeaza fortele nationale, care se organizeaza, pornind din Egiptul de Sus, ducand la izgonirea hicsosiilor din tara.

Ahmosis I (1570-1546 i.e.n.), fondatorul dinastiei a 18-a si totodata faraon al Regatului Nou (1570-1085 i.e.n), incheie victorios ofensa ocupand orasul Avaris ( capitala hicsosilor).

Eliberat de puterea dusmanilor, Egiptul cunoaste intre dinastiile 18-20 epoca sa de putere si de prosperitate.

Tuthmes III (1504-1450 i.e.n.) cel mai vestit faraon al dinastiei a 18-a, a ramas faimos pentru initierea a 17 campanii in Asia, la capatul carora Asiria, Babilonia si Regatul Hitit sunt nevoite sa plateasca tribute.

Amenofis IV (1379-1362 i.e.n.), sotul printesei Nefertiti, ramane important in istoria Egiptului prin impunerea unei noi religii care il venera pe zeul Aton, suspendand cultul lui Amon. Amenofis paraseste Teba si construieste la Tell-el-Amarna o noua capital, pe nume Akhenaton. Dupa scurt, timp un succesor al sau pe nume Tutankhamon (1361-1352 i.e.n.) revine la cultul lui Amon si la vechea resedinta regala de la Teba.

Ramses II (1304-1237 i.e.n), vestit prin cei 67 de ani pe care i-a domnit, a dus Egiptul la o mare prosperitate. La inceputul sec. 12 i.e.n. Egiptul se confrunta cu atacuri ale triburilor libiene si a popoarelor marii. Merneptah (1237-1223 i.e.n.) si Ramses III (1198-1166 i.e.n.) reusesc prin victorii grele sa salveze civilizatia egipteana de la distrugere.

Ultima perioada a Egiptului este Regatul Tarziu (1085-525 i.e.n.). In timpul Regatului Tarziu, Egiptul sufera lovituri puternice: o invazie asiriana reuseste in anul 671 sa ocupe Memfisul, iar in 663 armata asiriana distruge Teba.

Psametic I (663-609 i.e.n.) izgoneste ultimele garnizoane egiptene si isi extinde puterea pana la cataracta. Incercarea succesorului Nechao II de a readuce Egiptul pe esichierul politic a esuat, iar acesta a fost ucis. Dupa multele lovituri puternice si o suferinta drastica, in anul 332, Egiptul a fost ocupat de Alexandru cel Mare fara lupta. Egiptul a devenit provincie romana dupa batalia dintre Marc Antonius si iubita lui Cleopatra (care nu a stiut sa-si salveze tronul si nici Egiptul) si Cezar, rege a Romei.

Mai tarziu, Egiptul a fost ocupat de catre arabi, devenind parte a lumii islamice.
Nil    

MemfisMarile piramide de la Gizeh

Nefertiti si Amenofis IV


Amenofis IVNefertiti

Aton Cezar

Ramses II Cleopatra

(Cel din mijloc)PiramidelePiramidele au fost construite ca morminte funerare pentru faraoni. Nimeni nu mai vazuse asa ceva pana atunci si Marea Piramida de la Gizeh a devenit una dintre cele sapte minuni ale lumii antice.         
Marea Piramida de la Gizeh                                         Sfinxul de la Gizeh


Piramidele si mumiile ne pot spune multe lucruri interesante despre viata egipteniilor. Studierea unei mumii ne ajuta sa intelegem ce fel de boli si ce fel de alimentatie aveau egiptenii. Si piramidele ne pot oferi multe informatii interesante, de pilda ce fel de religie aveau egiptenii sau cu privire la arta constructiei.

Primii egipteni isi ingropau morti in gropi facute in desert, iar oamenii saraci au fost ingropati astfel de-a lungul intregii civilizatii egiptene.

Primele morminte regale se numeau Mastabe. Acestea erau joase, dreptunghiulare, construite din caramizi, iar camera funerara se afla sub ele.

Dar un architect inteligent pe nume Imhotep a construit un nou tip de mormant pentru un faraon pe nume Djoser El a pus mai multe mastabe una peste alta fiecare mai mica decat cea precedenta dand nastere la o forma piramidala in trepte. Dupa aceasta prima piramida toti faraoni au cerut sa fie ingropati in astfel de morminte.


Mastaba( Piramida lunii) din Teotihuacán Piramida in trepde din Saqqara


Din cauza jefuitorilor de comori un faraon istet care nu voia sa i se fure comorile la moartea sa, a gasit o solutie, acest faraon se numea Tuthmosis I Mormantul sau a fost construit in piatra, intr-o vale care acum este cunoscuta sub numele de Valea Regilor. Aceasta idee a avut succes, putin timp mai tarziu toti faraoni si sotiile lor au fost ingropati in aceasta Vale. Valea Regilor era protejata de zeita sarpe Meretseger de aceea nu se mai fura din aceste morminte, din cauza acestei zeite care a bagat hotii in sperieti. Insa reginele nu erau ingropate in Valea Regilor ci in Valea Reginelor
Mormantul lui Tutankhamon                  O inscriptie dintr-un mormant din Valea Reginelor


Desi faraonii nu mai erau ingropati in piramide, forma piramidala a ramas importanta pentru ei. Unii oameni aveau construite piramide in miniatura deasupra mormantului.

Dar piramidele au reaparut in regatul Kus, Nubia, o parte a Egiptului care a devenit independenta cu circa 2 700 de ani in urma. Oameni din Kus au copiat modul de viata al egiptenilor, iar regii au construit piramide care au dainuit pana in zilele noastre.Piramidele sunt un mister al arhitecturii. Va puteti imagina ca acele piramide au fost facute fara ajutorul unor masinarii! Atunci cand egiptenii au incercat sa construiasca prima oara o piramida cu fete drepte si nu in trepte, au facut fetele prea abrupte. Au incercat sa corecteze aceasta greseala facandu-le putin mai abrupte la varf, dar asta dadea o forma ciudata. Acest fel de piramida a primit numele de Piramida inclinata. Dar pana la urma egipteni au devenit maiestri in construirea unei piramide.


Piramida Inclinata ( din Snofru,Dahshur


Timp de 800 de ani, aceste piramide s-au inaltat in tot Egiptul. Pentru a construi o piramida era o munca imensa, dar cu ajutorul fortei umane si a pasiunii umane, egiptenii au reusit sa construiasca piramide in tot Egiptul. Stiati ca egiptenii au construit circa 90 de piramide si aproape toate sunt inca in picioare? Pentru construirea unei piramide in primul rand aveai nevoie de foarte multi muncitori.

Construirea unei piramide era o treaba foarte complicata si era nevoie de multa grija si atentie in toate etapele constructiei. Cateodata timpul pentru constructia unei piramide era de 20 de ani sau chiar mai mult( in unele cazuri). Stiati ca Marea Piramida de la Gizeh contine mai mult de 2 milioane de blocuri de piatra?

Multi oameni credeau din filme sau din desene ca sclavi erau aspru tratati atunci cand construiau piramide sau altceva, acest lucru era si este total gresit, sclavi lucrau de bunavoie si erau chiar bine tratati si chiar erau rasplatiti. Pe langa muncitori mai erau multi oameni care le dadea de mancare muncitoriilor si le aduceau piatra de la cariere. Acest efort imens de organizare a facut Egiptul o tara puternica, faimoasa si eficienta.Un oras din Egiptul antic (muncitori care lucrau,femei care aveau grija de casa, copii care se jucau, toti erau fericiti si lucrau in armonie )


Piramidele nu erau doar niste cladiri minunate, ele erau puternic influientate de religia egipteniilor si erau construite pentru a ajuta regii sa se alature zeiilor.

Piramidele aveau mai multe intelesuri, primii regi credeau ca odata trecuti in lumea de dincolo ei se puteau alatura constelatiilor de pe cer. Textele scrise pe peretii piramidelor arata cum treptele piramidelor sunt ca niste trepte catre cer , in interiorul camerei funerare din Marea Piramida de la Gizeh, exista doua canale inguste care se indreaptau spre exterior, cercetatori spun ca aceste canale indica directia spre constelatiile care sunt importante in religia egipteana.

Acum circa 4 500 de ani, zeul soare, Ra, a devenit un zeu foarte important. Piramidele reprezentau in aceasta perioada niste rampe uriase sau niste raze solare din piatra. Sufletul regelui urca dupa moarte pe aceste rampe si il intalneau pe Ra pe cer.

Cand ne gandim la piramide, ni le imaginam ca niste cladiri in mijlocul desertului, dar lucrurile erau diferite in timpurile stravechi, langa fiecare piramida se afla un templu unde preoti se rugau pentru mort si aduceau ofrande zeilor.

Reginele sau membrii curtii regale erau ingropati in piramide mai mici sau mastabe, in apropiere se aflau preoti si membrii din familie care aveau grija de mort. Stiati ca templele erau construite in partea estica a piramidelor, deoarece aceasta era directia rasaritului soarelui si a renastrii?3) MumiilePiramidele au fost una dintre lucrurile care au adus faima in Egiptul Antic. Al doilea lucru sunt mumiile, care sunt la fel de faimoase si de importante ca piramidele.

O mumie este un corp mort care s-a pastrat in timp. In mod normal corpurile umane sau animalice se descompun dupa moarte, dar mumiile nu urmau acelasi proces. Mumiile erau importante pentru egipteni deoarece, ei credeau intr-o viata dupa moarte, adica oamenii isi continuau viata intr-o alta lume si aveau nevoie de corp pentru aceasta.

Cuvantul ,,mumie” provine din cuvantul arab pentru bitum (o substanta neagra si lipiceoasa pentru pastrarea mortiilor) care este ,,mummya” de aici provine cuvantul ,,mumie. “

Cum spuneam egiptenii credeau intr-o viata de dupa moarte, sa fi transormat intr-o mumie si sa fi ingropat intr-o piramida nu este sfarsitul vietii, ci inceputul unei mari aventuri.

Egiptenii isi imaginau un rai condus de catre un zeu pe nume Osiris. Regatul lui Osiris era un taram plin cu grau copt si cu mirodeni, acest taram se numea Campul de Trestie unde oamenii se simteau bine, mancau, beau si toti erau fericiti.
Osiris si Anubis Judecand un faraon

O mumieDar ca sa ajungi in acel taram trebuia mai intai sa treci de niste teste. Trebuia mai intai sa supravietuitsti unei calatorii periculoase prin pasajele lumii de dincolo. Un luntras te ajuta sa traversezi Raul Morti( apa din acest rau era clocotita ), iar pasajele erau pazite de niste dragoni iar tu trebuia s-a ii invigi.
Dragon

Dar cel mai mare test este la sfarsitul calatoriei,inima era pusa pe un cantar cu Pana lui Maat, viata fiecaruia era judecata de catre Osiris.Cei ale caror inimi sunt mai grele decat pana adevarului ( pana lui Maat) din cauza pacatelor pe care le-a facut in lumea celor vii erau mancate de catre Ammit( devoratorul de inimi, manca inimile celor rai), dar cei care erau buni la suflet puteau sa intre in Campul de Trestie.

In timpul vieti egiptenii inventau multe formule magice, aceste formule erau folosite de catre egipteni ca sa se apere in lumea de dincolo. Acum 3 500 de ani aceste incantatii au fost adunate intr-o carte numita Cartea Mortilor. Egiptenii bogati erau inmormantati cu o bucata scrisa din aceasta carte pe peretele piramidei ca sa poata trece cu bine de marele test si de celelalte pericole. In dinastia a V-a si a VI-a in Regatul antic, aceste scrieri din Cartea Mortilor se mai numeau si ,,Teste ale piramidelor”.

Viata de apoi al faraoniilor era cu totul alta poveste. Faraonii puternici care erau siguri ca aveau o alta soarta, in loc sa mearga in Campul de Trestie, ei se transformau in zei si se inaltau la cer pentru a se alatura celorlalti zei. Stiati ca egiptenii aveau sute de mii de zei si zeite care erau stapani tuturor lucrurilor, de la coptul painii pana la razboaie?O bucata din Cartea Mortilor

Va intreba-ti cum erau facute mumiile, am sa va spun. Egiptenii erau niste maestri in producatia de mumiilor. Acest lucru era foarte important in religia lor.

Numarul zilelor in care egiptenii efectuau mumificarea era timp de de zile. Ei trebuiau sa reziste mirosurilor de putrefactie. La inceput introduceau prin nas un carlig acesta ajungea pana in creier, faramitandul si era extras pe nas.


Etapele pe care le parcurgeau egiptenii in munca lor sunt urmatoarele: a) Se facea o gaura in corp prin care se extrageau toate organele cu exceptia inimii.

b) Gaura era apoi umpluta cu panza si mirodenii, corpul era acoperit cu sare si lasat sa se usuce.

c) Dupa de zile corpul era infasurat cu grija in bandaje de in. Preotii recitau niste vraji in timp ce corpul era infasurat.

d) Dupa ce mumia era terminata se punea o masca desupra fetei bandajate, ca sa poata fii recunoscuta persoana moarta. Unele masti erau aproape copii fidele ale trasaturilor celor morti.

In spatele acestor lucrari erau multi oameni cu domeni diferite,de pilda cei care faceau sicriele, cei care construiau mormintele, iar unii erau angajati ca ,, bocitori”, ei trebuiau sa planga si sa strige la inmormantari pentru a arata cat de mult insemna acea persoana.

Masca funerara a lui Tutankhamon


Va intrebati unde era pusa mumia dupa ce era terminata? Am sa va spun! Mumia era pusa in mai multe sicrie iar sicriele erau puse intr-un sarcofag.

Primele sarcofage si sicrie erau facute din lemn dupa aceea s-au descoperit cele din piatra si sarcofagele celor bogati deseori erau facute din aur masiv. Primele sicrie aveau o forma dreptunghiulara dar mai tarziu au luat forma umana.Sicriele erau bogat decorate in interior cat si in exterior.

Mumiile faraonilor, nobililor, regilor, reginelor erau pastrate in mai multe sicrie care puteau fii confectionate di aur sau argint masiv.

Sicriul in care erau amplasate celelalte sicriie se numea sarcofag si era din piatra. Acum 4000 de ani aceste sicrie nu erau bogat decorate ci erau scluptate numai cu o simpla imagine a palatului regal, mai tarziu au fost descoperite cele bogat scluptate,de exemplu cu imagini a 4 zeite sau imagini din viata persoanei. Acum circa 2500 de ani au devenit la moda sarcofagele in forma de om.Inaintea punerii mumiei in sarcofag se faceau cateva ritualuri importante. Mumia era ingropata si cu propriul tezaur funerar.

a)     Drumul spre mormant: sicriul era pus intr-o barca de lemn cu picioare de sanie care era trasa de boi. Preotii spuneau niste rugaciuni magice arzand tamaia. Iar barca era urmata de servitorii care duceau tezaurul funerar si de bocitori.

b)     Pregatirea mortului pentru viata de apoi: cum am spus egiptenii isi continuau viata in Regatul lui Osiris familia il ingropa pe mort cu o multime de lucruri pentru amuzarea si divertismentul lor, de exemplu paturi,haine, instrumente musicale, jocuri etc.

c)     Servitorii si mesele festive: Langa cei morti familia mai ingropa cu ei si figurine infatisand servitori care trebuiau sa aiba grija de ei ca in viata pe care a dus-o inainte. In perioada Regatului Tarziu ei erau ingropati cu 365 de servitori pentru fiecare zi al anului.Se mai ingropa si mancare. Rudele trebuiau sa lase in fiecare zi mancare proaspata, dar acest lucru nu se intampla doar cu ocazia unor sarbatori.

d)     Deschiderea gurii: Inainte ca mumia sa fie inchisa in camera funerara, un preot oficia un ritual cunoscut sub numele de Deschiderea Gurii. El atingea ochii, urechiile si gura cu niste amulete sacre, pentru a permite mortului sa vada, sa auda si sa vorbeasca in lumea de apoi.


Egiptenii nu au mumificat numai oameni ci si animale care erau importante in religie. Egiptenii au ingropat mii de pisici, babuini, crocodile etc. ei credeau ca zeii puteau sa se intrupeze pe Pamant sub forma unor anumite animale. Amon , zeul zeilor, putea sa se intrupeze intr-un berbec, in timp ce un vulture in zbor ar putea fi Horus, zeul cerului,lumii si al bunatatii.
Horus, zeul cerului, lumii si al bunatatii
Animalele erau atat de bine ingrijite incat atunci cand mureau ele erau ingropate cu mare alai, iar sicriele lor erau la fel de bogat decorate ca ale oamenilor.

Dar cel mai faimos si mai important dintre toate animalele era Taurul Apis. Celebrul taur il reprezenta pe zeul Ptah si uneori si pe Osiris, zeul mortii. Taurul Apis era reprezentat intotdeauna in negru cu dungi albe.Taurul era slujit de supusi lui Ptah si ai lui Osiris, se credea ca avea puterea de a prezice viitorul. Atunci cand murea un taur Apis era ingropat intr-un enorm sicriu din piatra, apoi era ales un nou taur Apis.


Acum 2500 de ani egiptenii credeau ca in animale este o parte din zeii de aceea multe animale erau mumificate si duse in cimitire de animale ca sa le faca pe plac zeilor.Astfel milioane de animale au fost mumificate. Stiati ca in secolul XIX, mii de mumii de pisici au fost gasite si au fost transportate din Egipt in Anglia si in alte tari unde erau macinate si folosite ca si ingrasamant?


Stiati ca in Egipt se faceau fraude si falsuri deoarece mumiile sunt o afacere buna si pot fi vandute pe bani multi?

Acest lucru a existat de-a lunul secolelor si oamenii au profitat de pe urma lor. Nici chiar vechile mumii egiptene nu erau intotdeauna ceea ce par. Cand erau crize de pasari egiptenii puneau o parte din corpul unei pasari in fiecare mumie restul era umplut cu pene, material, sau ceramica. Acest lucru a devenit atat de comun incat guvernul a trebuit sa-l interzica.

In Evul Mediu, a inceput un comert cu mumii, incat oamenii credeau ca pulberea de mumie putea sa vindece tot felul de boli. Timp de sute de ani oameni credeau ca pulberea obtinuta din macinarea mumiilor vindeca tot felul de boli, incat oameni inghiteau tot felul de prafuri dezgustatoare pentru a evita dureri de cap sau chiar oase rupte. Chiar regele Frantei, Francisc I isi punea cate putina pulbere in vin ca sa-si pastreze sanatatea. Oameni ajungeau chiar sa ucida ca sa poata usca cadavre si sa le macine.


Stiati ca in anul 2000, s-a facut o descoperire in Pakistan. S-a descoperit o mumie perfect conservata a unei printese persane. Se credea ca are 2500 de ani vechime si ca era confectionata de faimosii egipteni. Se credea, pentru ca adevarul era altul, expertii si-au dat seama ca mumia era de fapt un fals facut cu doi ani in urma. Mai mult s-a dovedit ca femeia mumificata a fost omorata .


Va intreba-ti cum se facea dezvelirea mumiilor si cum erau scanate. Aparatele folosite de specilisti pentru a scana o mumie sunt fotografiile cu raze X. Atunci cand expertii dezvelesc o mumie o fac cu mare grija. Echipe intregi lucreaza la o astfel de actiune. Specialisti in materiale studiaza bandajele, iar altii cauta seminte sau insecte care erau conservate odata cu mumia. Dentistii studiaza dantura care ne dau informatii despre dieta persoanei respective.

Expertii folosesc si un aparat numit Endoscop pentru studierea mumiei. Acesta este compus dintr-un tub lung si flexibil si are la capat o camera foarte mica, el poate fi introdus in corp printr-o deschizatura, ca nasul de pilda. Endoscopul face poze in interiorul mumiei si poate de asemenea sa ia si mici corpuri din interior pentru a fi studiate.

Sunt si alte mijloace de a afla date despre mumie, de pilda cu ajutorul analizari ADN-lui, care se gaseste in fiecare corp chiar daca este mort.

Uneori, fragmente din piese de haine gasite in mormant ne ajuta sa aflam cu ce se imbracau oamenii. Putem afla infatisarea unei personae doar folosind craniul, un sculptor poate sa reconstituie fata. Prima data se foloseste un ac pentru a afla grosimea fetei, apoi se adauga straturi de lut si pornind de la craniu se poate construi forma fetei. Unele mumii au fost ingropate cu portrete astfel reconstituind fata putem vedea cat de exact erau portretele. Studiul mumiilor ne poate ajuta sa aflam bolile de care sufereau egiptenii si tratamentele pe care le urmau.Toate acestea ii ajuta pe cercetatori sa redea modul lor de viata cat mai exct.

Exista si mumii in afara Egiptului si chiar mumii naturale. Cele mai multe mumii au fost gasite in America de Sud acum 7000 de ani adica cu 2000 de ani inaintea egiptenilor.Chiar si in poporul Inca au fost gasite mumii si in China antica au fost gasite mumii facute din pietre pretioase si chiar din aur.

Multe mumii au fost gasite in mlastini sau sub ghiata, acestea se numesc mumii naturale. Ele se numesc asa fiindca nu erau facute de oameni ci erau ingropate de avalanse sau erau provenite din razboaie.

In 1987 arheologii au gasit intrarea unui mormant in Valea Regilor. Acesta fusese descoperit inainte dar a fost umplut de pietris din cauza inundatiilor si s-a crezut ca nu era un mormant important.

Totusi arheologii au aflat ca era mult mai mare decat se credea. Cunoscut sub numele de KV5, el adaposteste mormintele fiilor lui Ramses al II-lea. El are peste o suta de camere si este cel mai mare mormant in piatra descoperit in Egipt.

In 1993 arheologii din Egipt au facut o descoperire uimitoare, atunci cand un magar si-a prins piciorul din greseala in acoperisul unei camere mortuare. Sub nisip s-a gasit un cimitir imens care continea 10 000 de mumii, unele dintre ele purtand masti acoperite cu fasii de aur. Va trebui ani de zile ca toate mumiile sa fie examinate si poate multe dintre ele vor arunca o noua lumina asupra vechiului Egipt. Stiati ca desi s-au descoperit multe morminte multe din ele au ramas nedescoperite?


4) Mormantul Faraonului Tutankhamon


Cel mai celebru mormant a fost si este al unui copil care a devenit faraon la numai 9 ani, si a murit la varsta de 18 ani. Pot sa zic ca a murit la o varsta frageda, nu?


Tuankhamon a devenit rege acum 3 370 de ani mai exact la 9 ani dar din nefericire domnia lui a durat numai 10 ani. Nimeni nu stie exact cauzele care au provocat moartea faraonului, dar unii zic ca probabil a fost ucis. Tanarul faraon a fost mumificat si apoi a fost inmormantat in Valea Regilor.

3000 de ani au trecut,iar mormantul lui Tutankhamon nu a fost pradat de nici un hot. Alte morminte erau predate chiar in unele nu s-au mai gasit nici o comoara pentru ca au fost furate.

In anul 1922 un arheolog britanic pe nume Howard Carter a facut sapaturi in Valea Regilor, nu spera sa mai gaseasca nimic nou dar sub pietrisul unui mormant a gasit niste scari care duceau la un bloc de piatra.Coborand a ajuns la un zid de ghips care avea sigiliul faraonilor egipteni. Era mormantul lui Tutankhamon.

Impreuna cu sponsorul sau Lordul Carnarvon, Howard Carter a inlaturat piatra ce bloca intrarea in mormant. A intrat luminandu-si calea cu o lumanare, iar la intrebarea daca vede ceva el a raspuns ,, Da, lucruri minunate!”

Camera era plina de statui, jucarii, care, casete si vase. Aproape toate lucrurile erau din aur. Era una din comorile cele mai uimitoare care au fost descoperite. Stiati ca mormantul lui Tutankhamon era foarte mic; ne putem da seama astfel de bogatiile care se aflau in mormintele mai mari din Valea Regilor?

Va intrebati cine este Howard Carter si Lord Carnarvon. Ei bine Howard Carter era un arheolog britanic, dar se acupa si cu egiptologia. El a fost nascut in Londra, 1873-1939.

In anul 1892 impreuna cu arheologul britanic Flinders Petrie a facut mai multe descoperiri in Tell et-Amarna. Howard a colaborat si cu departamentul de antichitate al guvernului egiptean. El a facut mai multe descoperiri care sunt destul de faimoase, de pilda mormantul faraonului Tutmosi IV, mormantul faraonului Amenofis I si al reginei Hatshepsut.

Dar cea mai fabuloasa descoperire a lui Howard Carter, a fost in anul 1922 impreuna cu Lord Carnarvon, in Valea Regilor, mormantul faraonului Tutankhamon.

Lord Carnarvon sau mai bine zis George Herbert Carnarvon, a fost un arheolog britanic, nascut in anul 1866-1923. Terminandu-si studile in anul 1903, el si-a indreptat privirea catre Egipt. Dupa 4 ani ca si Howard Carter a participat la o organizatie care se ocupa cu sclavii din Teba antica.

Dupa o lunga durata de sedere in Egipt, in acea perioada el analiza inca Egiptul sa-l cunoasca mai bine. In 4 noiembrie 1922 colaborand cu Howard Carter a descoperit mormantul lui Tutankhamon.

Descoperirea mormantului lui Tutankhamon a zguduit lumea. O data ce Carter si Carnarvon care au descoperit comorile mormantului, in 17 februarie 1923 comorile au fost expuse publicului la Muzeul din Cairo. Sute de jurnalisti si fotografi si vizitatori s-au grabit sa ajunga in Egipt sperand sa poata vedea colectia de comorii.

Printre comorile care umpleau mormantul se gaseau statui ale zeilor, cufere pictate, jocuri, lampi si bijuterii. S-au gasit si multe feluri de mancare lasate pentru faraon. Pentru ca exista atatea comori au trebuit ani ca sa le poata transporta pe toate.

Dupa mai multe investigatii, Carter si-a dat seama ca mormantul a fost si el pradat, dar nu se stie daca acea camera a fost gasita de catre hoti. Dupa 3 ani Carter a aflat raspunsul.

Inautrul camerei funerare se afla un sarcofag din piatra rosie. Aici erau trei sicrie unul in altul, ultimul facut din aur masiv.Dupa ce Carter a desfacut ultimul sarcofag a vazut mumia, Carter a fost prima persoana care a vazut mumia dupa 3000 de ani.

Peste fata faraonului se afla o masca impresionanta din aur si mai mult de 100 de amulete si bijuterii ii impodobeau corpul mumificat. Dar, din pacate materialul din care era bandajat corpul, care trebuiau sa-l conserve l-au deteriorat.Mormantul lui Tutankhamon, Valea RegilorHoward Carter, Lord Carnarvon si ajutatoare scotand comorile din mormant


Scaun regal al lui Tutankhamon


Medalion in forma de soim

Masca funerara a lui tutankhamon


Statuia zeitei Serket, gasita in mormant
Masca funerara a lui Tuti

Masca funerara a lui Tuti


Pentru publicitate unii oameni profita de naivitatea oamenilor si incepeau sa inventeze tot felul de legende si blesteme. Cea mai celebra legenda este faimosul blestem a lui Tutankhamon, despre care se spune ca i-a atins pe cei care au deranjat linistea faraonului Tutankhamon.

Lordul Carnarvon, organizatorul expeditiei a murit la cel putin un an de la intrarea in mormant. In momentul mortii sale la Cairo, toate luminile din oras s-au intrerupt. In acelasi moment in Anglia, cainele sau a murit. Alti oameni care au vizitat mormantul au murit si ei.

De fapt toate aceste povesti inspaimantatoarea sunt toate inventate. Nu exista nici un bluestem scris pe zidul mormantului si Lordul Carnarvon a murit din cauza unei muscaturi de tantar infectat. Howard Carter conducatorul expeditiei si cel care a intrat primul in mormant a trait multi ani dupa aceea.

V-am dezvelit aproape toate informatiile despre acest mormant. Tutankhamon a fost cel mai tanar faraon pe care la avut Egiptul, de aceea este asa de faimos, pentru ca a fost cel mai tanar faraon din toate timpurile. Iar mormantul sau este la fel de vestit ca si el. Merita sa va duceti sa-i vizitati comorile la Muzeul din Cairo, cel mai vestit muzeu deoarece detine toate comorile gasite in mormant.5) Cei mai importanti zei din lumea Egiptului AnticLa origine in conceptia egiptenilor exista numai oceanul, insa Ra( zeul Soarelui si Soarele in acelasi timp), nascut dintr-un ou aparut pe ape a dat nastere la patru fii, doi dintre acestia Gheb si Nut au dat nastere la doi fii, Seth si Osiris si la doua fice Isis si Nefti.

Osiris l-a indepartat pe Ra de la domnia asupra Cosmosului, insa a fost ucis si taiat in bucati de catre Seth. Isis sotia si sora lui a recompus corpul si l-a imbalsamat ajutat de zeul Anubis restituindu-i viata cu puteri vrajitoresti, astfel Osiris a devenit zeul mortilor, iar Horus fiul lui Osiris si al lui Isis l-a infruntat pe Seth in batalie devenind zeul Pamantului.


Ra: in mitologia egipteana Ra era zeul Soarelui, fiind reprezentat cu un corp de om si cap de vulture, era considerat creatorul si conducatorul Universului, simbolurile care il reprezinta erau discul solar si obeliscul.

Cultul lui Ra a fost la inceput local, dar in timpul Domniei Antice s-a raspandit in tot Egiptul. Templul principal al zeului se gasea in orasul Eliopolis care a devenit un centru important in momentul in care cultul a fost adoptat ca si religie de stat. Drept urmare Ra a fost asociat cu alte divinitati importante, in special Ammon si Horus.

Ra ( zeul Pamantului)


Ammon:Ammon, divinitate al Egiptului Antic a fost la origine zeu teban( din orasul Teba) al fortelor de reproducere este reprezentat ca un taur.

Ammon ( din egipteanul Amòn insemnand ,, ascuns”), sotia sa Mut( insemnand ,, mama” ) si fiul lor zeul lunar Khonsu( insemnand ,, a traversa cerul”), formau Trialla Divina a Tebei, drept urmare Ammon a fost identificat cu divinitatea solara Ra din Eliopolis si era cunoscut drept Ammon Ra ( ,,tatal tuturor zeilor, cel care a creat oamenii si a dat viata animalelor, domnul tuturor lucrurilor”)

Cel mai impunator dintre toate templele construite in onoarea sa a fost la Karnak. Ammon a fost venerat in colonia greaca si in Cirene si era identificat cu Zeus si la Roma era asociat cu Jupiter.Ammon zeul tuturor lucrurulorTemplu lui Ammon din Luxor
Templu din Karnak


Osiris: una din principalele divinitati din mitologia egipteana, Osiris era la origine un zeu local din orasele Abodor si Busiris si reprezenta principiul generator masculine al naturii fiind identificat cu soarele care apune. Era astfel considerat zeul mortilor, era fratele si sotul lui Isis zeita Pamantului si al Lunei care reprezenta principiul generator feminine al naturii.

Potrivit unuia din numeroasele versiuni ale mitului, Osiris a fost regele Egiptului si a civilizat poporul cu invataturile legii, ale agriculturii si ale religiei.


AbidorOsiris si Anubis judecand un faraonIsis: zeita fertilitatii si a maternitatii in mitologia egipteana Isis era considerate fiaca zeului Kheb( insemnand ,, Pamant”) si a zeitei Nut( insemnand ,,cer”), sora si sotia lui Osiris zeul mortilor si mama lui Horus ( zeul cerului). Dupa sfarsitul domniei noi in secolul IV inainte de Hristos, centru cultului lui Isis era Philae, o insula pe Nil in care i-a dedicat un mare templu, construit in epoca celei de-a 30-a dinastii.

Scrierile vechi ii atribuia lui Isis puteri magice si era reprezentata cu trasaturi umane si coarne bovine, personalitatea sa era asemanata cu cea a lui Hator zeita dragostei si a bucuriei. Cultul lui Isis raspandit din Alexandria in toata lumea greceasca dupa secolul IV i.H( inainte de Hristos),in Grecea a aparut in asociere cu cultul lui Horus, fiul sau, si a lui Serapide, o divinitate care deriva dintr-o fuziune dintre Osiris si Apis.


Templu lui Isis din Memfis
Isis,z eita fertilitatii si a maternitatiiHorus: zeul cerului, al lumii si al bunatatii, era reprezentat cu cap de vulture si corp omenesc, dar si ca un copil cu un deget pe buze( de aceea romanii il considerau zeul tacerii)


Horus, zeul lumii, cerului si al bunatatii


Anubis: era zeul mortilor, iar egiptenii ii atribuiau functia de judecator al sufletelor mortilor confruntand greutatea inimii mortului cu pana lui Maat sau pana adevarului, in reprezentarile artstice apare cu cap de sacal si cu corp omenesc, iar in mitologia greaca a fost identificat cu Hermes( mesgerul zeilor).


Anubis, zeul mortilor si totodata gardianul mortilor
Ptah: era zeul artizanilor celor care lucrau metalele si este reprezentat cu o mumie care aduce simbolurile vietii, puterii si stabilitatii. Centrul principal al cultului sau este Memfis.Ptah, zeul artizanilorHator: zeita cerului si regina paradisului, fica zeului Ra si sotiei lui Horus. Hator era zeita fertilitatii si proteja femeile si casniciile, era totodata zeita dragostei si a frumusetii. Era reprezentata ca o vaca sau ca o femeie cu cap de vaca, ea era chemata de egipteni vaca Athyr, Era identificata in mitologia greaca cu zeita Afrondita.Thot: era zeul lunii, el era reprezentat cu corp uman si cap de ibis. Si era reprezentat de egipteni fiind zeul intelepciunii si judeca faraonii impreuna cu zeul mortilor Anubis.
Thot, zeul lunii si intelepciuniiFragment din caretea: Mic dictionar al lumii anice,H.C.Matei;Editura Albatross.

suprematie

ocrotire

Primul fraon al Egiptului

Faraonului

Fara indoiala

Care tinde sa se indeparteze de centru

Loc cu izvoare de apa si vegetatie intr-un desert nisipos


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }