QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate arta cultura

IluminismulILUMINISMULIluminismul (it. Illuminismo -"Epoca luminilor") este o miscare stiintifica, estetica, social-politica si filozofica a burgheziei in ascensiune, care s-a manifestat in toata Europa secolului al XVIII-lea.

Evenimentul care constituie punctul de origine al noii miscari este Revolutia Burgheza din Anglia (1688), cand parlamentul voteaza "Declaratia Drepturilor Omului". Era pentru prima data in istorie cand monarhia a fost negata.Trasaturi :

dreptul natural ( oamenii sunt egali in natura)

iluminarea maselor = ridicarea maselor prin cultura

rationalismul

crearea unor institutii si opere monumentale de ridicare a poporului

atitudinea andidespotica si antidogmatica

Iluminismul a pretins eliberarea fiin ei umane de sub tutela sa autoindusa. 'Aveți curajul de a va folosi propriul simt al ratiunii!' -motto-ul Iluminismului (Immanuel Kant).

Principalii promotori ai acestor concepte au fost filosofii, care au popularizat i promulgat ideile noi pentru publicul larg:

in Italia: Cesare Baccaria

in Germania: Friederich von Schiller, Immanuel Kant

in Romania: Ion Budai Deleanu, Anton Pann, Samuil Micu, Gheorghe Sincai

in Anglia:Issac Newton, Jonathan Swift, Daniel Defoe- considerat fondatorul romanului englez impreuna cu Samuel Richardson

in Franta: Denis Diderot, J.J. Rouseau, Voltaire KANT

Defoe


SLIDE NOUVoltaire

François-Marie Arouet. A fost un scriitor i filozof al Iluminismului francez ramas celebru pentru ocara sa periculoasa. Si-a exprimat odata punctul sau contradictoriu fa a de un adversar: 'Parerea dumneavoastra mi se pare respingatoare, dar m-a lasa omorat, pentru ca dumneavoastra sa pute i sa v-o exprima i.' A fost impreuna cu Jean-Jacques Rousseau un ini iator al Revolu iei franceze. Mari realizari ii sunt atribuite și ca istoric iluminist.


Acești 'profe i' ai Iluminismului aveau o serie de atitudini de baza comune. Avand o credin a in ra iune care era de nezdruncinat, au cautat sa descopere principii valabil universale care sa guverneze umanitatea, natura si societatea, si sa ac ioneze in baza acestora.


SLIDE NOU
Opere literare reprezentative pentru aceasta perioada au fost: Robinson Crusoe 1719- Defoe

Calatoriile lui Gulliver 1726-Swift

Candid 1759- Voltaire
Calatoriile lui Gulliver
Iluminismul romanesc


Se manifesta spre sfartitul Secolului al XVIII-lea pe doua directii :

prin filiera italo-austriaca in Transilvania, unde carturarii care urmeaza studii teologice si filozofice la Roma si la Viena vin in contact cu varianta preocupata de rolul educatiei, de raspandirea cartilor, de intemeierea scolilor publice

prin filiera greaca sau rusa in Tara Romaneasca si in Moldova, unde se apropie de iluminismul francezIluminismul transilvanean, cunoscut sub numele generic de Scoala Ardeleana = miscare ideologica si culturala, antifeudala, a romanilor din Transilvania pentru dobandirea egalitatii in drepturi cu natiunile Imperiului Habsburgic.

Preluand esenta iluminismului european, reprezentantii Scolii Ardelene au asezat la temelia programului lor de lupta principiile de egalitate si libertate, de suveranitate a poporului, pe temeiul ideii dreptului national.

Astfel operele istorice "Istoria si lucrurile si intamplarile romanilor"de Samuil Micu, "Hronica romanilor si a mai multor neamuri"de Gheorghe Sincai si "Istoria inceputului romanilor in Dachia" de Petru Maior acordau un interes deosebit originii, unitatii, continuitatii poporului roman, puritatii entice si desfiintarii iobagiei.

Aportul Scolii Ardelene la dezvoltarea limbii este la fel de pretios. In aceasta epoca s-a pus problema adoptarii alfabetului latin in locul celui chirilic, a fixarii normelor gramaticale ale limbii, a imbogatirii vocabularului cu neologisme luate din limbile romanice.


Samuil Micu - Cartea de rogacioni (1779 primul text tiparit in limba romana cu litere latine.


Iluminismul Scolii Ardelene reprezinta prima etapa de modernizare a culturii noastre, inscriindu-se in felul acesta, prin aspectele lui specifice, in iluminismul european.Scrisoarea lui Neacsu


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }