QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente arta cultura

Civilizatii - JaponiaLiceul de arta Dinu Lipatti, PitestiCivilizatiiJaponiaJaponia, diversitate

culturalaPentru realizarea lucrarii am folosit ca sursa de inspiratie Japonia. Am ales aceasta tema deoarece inca din copilarie am fost fascinata de misterele Japoniei, de stilul de viata si nu in ultimul rand de oamenii si traditiile de acolo. Din cultura japoneza cel mai mult m-au atras geishele care aveau o infatisare deosebita ce juca un rol foarte important in viata unei geishe. Un anumit tip de machiaj, anumite haine si coafuri reprezentau marcile distinctive ale acestei meserii. Dar nu este vorba numai de frumusete. Machiajul si hainele faceau diferenta intre o geisha tanara numita  maiko si o geisha matura. In limba japoneza cuvantul geisha insemna artist.Geishele erau femei cu o pregatire solida in diferite domenii printre care si dansurile traditionale japoneze. Fiecare dans avea la baza reprezentarea unei scurte istorioare, totul pe un balet extrem de exact si sofisticat, care era bine apreciat in societatea japoneza.

In doua dintre cele trei parti ale lucrarii l-am ales ca sursa de inspiratie pe Kikugawa Eizan cu doua dintre stampele sale : ' Pipa cea lunga' si 'La masa de imbracat'. In aceste lucrari am folosit tehnica colajului. Colajul reprezinta un procedeu in arta moderna ce consta in decuparea si lipirea unor forme diferite pentru a creea noi forme.   Termenul de colaj a fost stabilit de Georges Braques si Pablo Picasso la inceputul secolului al XX-lea ca o forma distincta de arta moderna.

Pentru realizarea lucrarilor am parcurs mai multi pasi : mai intai mi-am ales ca punct de plecare cele doua stampe japoneze ale lui Kikugawa Eizan acestea fiind reprezentari ale unor femei frumoase din societatea japoneza imbracate traditional.

Pe baza acestora am realizat mai multe schite ca dupa aceea sa aleg cate una pentru fiecare ; pe care le-am marit la scara direct pe panza. Dupa aceea pentru ca forma sa fie cat mai precisa am utilizat indigoul pe panza pe care voiam sa o folosesc in acel loc. Iar la final am folosit masina de cusut pentru a prinde formele de panza initiala. Din punct de vedere cromatic am folosit culorile specifice stampelor japoneze . Organizarea se desfasoara pe verticala ca si stampele japoneze.Am folosit floarea ca element dominant deoarece in cultura japoneza reprezinta elementul central, in special floarea de cires. Aceasta defineste ideea de inflorire simbolizand transcendenta, efemeritatea vieiii din cauza perioadei scurte in care ciresii stau infloriti. Inflorirea ciresului japonez este brusca, o explozie stralucitoare in alb si roz, totul urmat in scurt timp de inevitabila cadere a florilor.Momentul scuturarii florilor de cires este asociat cu sufletele razboinicilor care au cazut pe campul de lupta in timpul razboaielor ce au avut loc de-a lungul istoriei in Japonia. Motivul florilor poate fi asociat si cu ikebana, arta aranjarii florilor, care poate fi tradus si prin 'flori care traiesc'. Structura ikebanei se bazeaza pe o traiectorie liniara ce uneste trei puncte : pamantul, omenirea si paradisul.

Pentru ce-a de-a treia parte a lucrarii l-am folosit ca sursa de inspiratie pe celebrul pictor japonez Katsushika Hokusai cu lucrarea 'Dragon zburand pe deasupra muntelui Fuji' realizata de acesta pe sul de matase folsind tus si culori deschise. Eu insa am preferat o tehnica diferita, cea a tapiseriei. Reprezinta domeniul artistic ce a cunoscut in Franta o adevarata renastere din 1945. Am folosit tehnica tapiseriei clasice aceasta implica incrucisarea unor fire orizontale - batatura sau bateala - alternativ prin fata si spatele unor fire verticale, intinse - urzeala - si apoi indesirea lor prin bataia cu furculita sau pieptenele. Am utilizat un razboi de tesut vertical - haute lisse. Spre deosebire de lucrarea lui Hokusai "Dragon zburand pe deasupra muntelui Fuji " eu am adaugat motivul soarelui deoarece japonezii considerau ca apartin unui regat solar din cauza ca imparatul lor este descendentul divin al zeitei soarelui - Amaterasu Omikami. Acesta zeita este supranumita si "Marea zeita stralucitoare a cerului" pentru ca era foarte frumoasa zeii au hotarat sa o urce pe scara cerului, unde sa ramana pentru totdeauna, iar stralucirea ei solara sa apartina vesnic Pamantului. Din aceste motive in Japonia a fost indelung practicata adorasia soarelui. De asemenea Japonia fiind denumita de catre straini si "Tara soarelui rasare", a adoptat soarele ca emblema pentru drapelul national.Cromatica intregii lucrari se bazeaza pe griuri colorate care ne pot duce cu gandul la o casa traditionala japoneza, cu precadere la peretii acesteia. In traditia japonezilor se foloseau sulurile orizontale numite emakimono sau emaki. Cuvantul insemna  "imaginea unui lucru impaturit". Sulurile se atarnau pe peretii locuintelor. Baza rotunda ajuta la intinderea sulului pentru ca imaginea sa fie dreapta. Kakemono au fost deosebit de populare in perioada Edo, fiind apropiate de panzele ocidentale si preferate ca forma ideala de decoratiuni interioare.

Lucarea ar putea fi evidentiata intr-un restaurant cu specific al culturii japoneze pentru a introduce clientul, care in acelasi timp devine si privitor, in atmosfera timpurie japoneza.

Fiecare tara are o cultura, un trecut, o istorie si caracteristici individuale. Conteaza doar modul de redare al subiectului si felul in care acesta il face pe privitor sa inteleaga cate putin din trecutul cultural istoric al Japoniei.
Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }