QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate arta cultura

Bioetica

BIOETICA


In acest caz intervin mai multe aspecte etice si legale. Trebuie puse in balanta mai multe aspect,dar un raspun la judecata noastra asupra acestui caz trebuie dat intr-un timp destul de scurt.

Ca medic confruntandu-ma cu o astfel de situatie,voi incalca confidentialitatea pacientului avand dreptul si chiar obligatia de a face acest lucru,sa anunt eventualii colegi medici care vor veni in contact cu pacientul.Voi mentiona in foaia de observatie acest diagnostic stiind ca ma aflu la limita confidentialitatii si ca nu voi putea fi actionat in instant de catre tutorele pacientului.II voi explica tatalui ca am obligativitatea si dreptul sa trec in foaia de observatie diagnosticul infectarii cu HIV/SIDA deoarece este o situatie cu impact asupra sanatatii publice,fiind o persoana care pune in pericol sanatatea publica.II voi explica ca noi actionam cu bune intentii si in virtutea legii.In schimb nu voi anunta directorul scolii unde invata copilul,nici presa sau un alt mijloc de mass-media.Drepturile individului sunt de doua tipuri:
- drepturile pacientilor, stabilite prin deontologia medicala si bioetica - dreptul la informare, la confidentialitate, la tratament;
- drepturile omului (Declaratia Universala a Drepturilor Omului) - dreptul la miscare, la munca, la educatie, la alegere libera, la sociere etc.(1)

"Orice voi vedea sau auzi in timpul activitatii profesionale sau inafara ei in legatura cu viata oamenilor, lucruri care nu trebuie discutate inafara, nu le voi divulga, acceptand ca toate acestea trebuie tinute secret!"(2)

Legea nr.46 din 21 ianuarie 2003 privind drepturile pacientului,presupun urmatorul aspect "Toate informatiile privind starea pacientului, rezultatele investigatiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidential chiar si dupa decesul acestuia". In acest caz poate fi incalcata legea confidentialitatii intrucat ne aflam la limita acesteia.Existand riscul unei epidemiologii, fiind o boala transmisibila parenteral,avem dreptul si obligatia de a incalca confidentialitatea si de a anunta colegii medici despre boala copilului si de a trece in fisa de observatie acest aspect.

In plus autoritatile sanitare au dreptul si obligatia sa cerceteze alte personae cu care copilul au venit in contact pentru a vedea daca sunt infecati.Trebuie verificat si tatal, deoarece de la el aflam ca sotia sa a decedat din cauza infectiei cu HIV, a unei stari septice grave.

Confidentialitatea este o garantie a colaborarii dintre medic si pacient, a relatiilor de incredere care vor duce la un management corect si complet al cazului (diagnostic, tratament, urmarire, consiliere).

Increderea este un aspect etic din relatia medic-pacient care in acest caz este incalcat.Tutorele pacientului ascunzand afectiune pe care acesta o are, fata de medic, pune in pericol riscul de infectare al medicilor.Relatia medic-pacient trebuie sa fie una bazata pe incredere pentru ca astfel actul medical sa fie intocmit corect si fara riscuri.Este posibil ca, tatal sa stie de lipsa de confidentialitate a acestui medic si sa refuze cu buna cunostinta prezentarea corecta a anamnezei familiale.Dar cu toate acestea ar fi trebuit spusa afectiunea copilului, aceasta fiind o afectiune destul de grava, care pune in pericol riscul de contagiozitate a celor din jur, mai ales a medicilor care vin in contact direct cu sangele copilului deoarece acesta s-a prezentat la control datorita unei sangerari rectal, si caruia urma sa I se faca o rectoscopie.Astfel in acest caz increderea pacient-medic este incalcata.

In acest caz medicul rezident a gresit si el, deoarece testul HIV este unul care isi cere consimtamantul persoanei in cauza, in acest caz tutorelui copilului, adica tatalui.Rezidentul intreaba tatal despre posibila infectie a copilului cu HIV,acesta refuzandu-i sa-i raspunda cere fara acordul parintelui efectuarea testului HIV.

Tatal pacientului cere medicului sa nu mentioneze nicaieri in foaia de observatie diagnosticul cu HIV al copilului,amenintandu-l pe acesta ca stie legislatia care ii apara drepturile, si ca in caz contrar va actiona legal impotriva medicului.Acesat sustine ca stie legislatia dar nu stie ca in cazul unor boli care au impact asupra sanatatii publice (persone care pun in pericol sanatatea publica) medicul are dreptul sa incalce legea si dorinta tutorelui.Din aceasta atitudine a tutorelui fata de medic se observa pierderea respectului pacientului fata de medic.Respectul fiind valoarea de baza in relatia medic-pacient.Aceasta din urma fiind incalcata.

In aceasta intamplare intervine principiul beneficiului, medicul dorind sa trateze copilul de sangerarea rectala dar doreste in acelasi timp sa certifice starea de infectivitate a acestuia cu HIV deoarece si mama lui a fost infectata, existand riscul transmiterii. Intervine si principiul utilitarismului medicul luand hotararea efectuarii testului HIV pentru preventia generala prin aceasta aducand contributie la utilitatea generala.Odata cu inceperea practicarii medicale,medicul depune Juramantul lui Hipocrate, pe care trebuie sa-l respecte pe tot parcursul practicii medicale. Medicul trebuie sa respecte legea, dar in acelasi timp sa ia hotarari si din punct de vedere moral, cantarind aceste 2 drepturi: legal si moral. Medicul trebuie sa analizeze fiecare decizie pe care o ia respectand legea si bazandu-se pe calitatile morale de a intelege acea situatie.Deciziile nu trebuie sa iasa din sfera legii, deoarece acesta in cele din urma poate fi actionat in instanta, deoarece pacientii au dreptul la informare avand dreptul de a trage la raspundere actiunile medicului.Nu trebuie sa existe o implicare prea mare din partea medicului din punct de vedere moral, deoarece in cariera acestuia are mii de cazuri si in plus este si el om si are o viata personala.

Bibliografie:

I.

1)https://www.bioetica.ro/bioetica/ie2/info.jsp?item=10394&node=1275

2)Juramantul lui Hipocrate.


II.

"Introducere in Bioetica"-Cristina Gavrilovici, ed. Junimea Iasi 2007.
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }