QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente arta cultura

Chitara - Acordurile e, a, dChitara - Acordurile e, a, dIn aceasta lectie vom continua cu un exercitiu pentru intarirea degetelor mainii stangi, vom invata 3 acorduri noi, pentru a putea canta mai multe cantece. De asemenea, vom avansa in folosirea mainii drepte pentru 'strumming'.

Gama C (Do major):

Poate va intrebati ce este aceea o gama. O gama este o grupare de 7 sunete distantate intre ele ca inaltimi dupa anumite reguli. Ea reprezinta materialul cu care se lucreaza pentru emiterea de sunete. Un acord totdeauna va fi compus din mai multe sunete ale unei game cantate simultan. Pentru inceput veti invata acordurile pe de rost, dar odata cu timpul veti invata si modalitatile de constructie a acestora.Gama C contine urmatoarele note: C D E F G A B (do, re, mi, fa, sol, la, si). In exercitiul curent vom canta toate aceste sunete pe prima pozitie a chitarii (adica in stanga de tot). Astfel, conform diagramei vom canta fiecare coarda libera (acolo unde vedem '0') si fiecare fret corespondent acolo unde vedem 'bulina neagra'. Nu uitati de regula din cursul trecut: fretul 1 se canta cu indexul mainii stangi, fretul 2 cu mijlociul, fretul 3 cu inelarul.

Daca analizam diagrama, vom canta practic in ordine: E(coarda libera), F, G, A(coarda libera), B, C, D(coarda libera), E, F, G (coarda libera), A, B (coarda libera), C, D, E (coarda libera), F, G. Deocamdata atat despre aceasta parte de teorie. Mai tarziu o sa vedem ce inseamna daca am incepe exercitiul de pe o anumita nota si l-am termina pe aceiasi nota.

Exersati lent. La acest moment nu e importanta viteza, ci acuratetea. Este foarte important, ca sunetul sa fie clar. Astfel, pe masura ce exersati mai mult si cand veti folosi acorduri, acestea vor suna din ce in ce mai clar.

Sa continuam cu invatarea a 3 noi acorduri:


Acordul Em (E minor, la minor)


In lectia trecuta am invatat 3 acorduri 'majore' G, C, D. Poate va intrebati ce inseamna 'major' si 'minor'. Acesti doi termeni dau o calitate a acordului. Pentru inceput, ca o regula babeasca, retineti ca acordurile majore imprima un sound mai vesel, iar cele minore un sound mai trist. Em probabil ca este cel mai simplu acord de chitara.

Dupa cum vedem in diagrama de mai sus, folosim doar doua degete (2 si 3), iar restul corzilor sunt lasate libere. Exersati prinderea acordului cum am invatat data trecuta. Daca acordul nu suna bine, incercati sa ciupiti fiecare coarda pe rand, iar acolo unde nu suna bine, miscati degetul mainii stangi pana cand o faceti sa sune bine. Cu timpul totul va deveni natural.


Acordul Am (A minor, la minor)


Acest acord este si el relativ simplu. Mai intai am avut un acord cu 6 corzi (Em), iar acum o sa avem unul cu 5 corzi (Am). Pentru aceasta, urmariti diagrama de mai sus si folositi degetele conform descrierii. Pentru strumming ciupiti doar primele 5 corzi (adica fara cea de sus). Aceleasi reguli raman in picioare: daca nu suna bine, vedeti care dintre corzi strica acordul si corectati pozitia.

Acordul Dm (D minor, re minor)


Lectia trecuta, am invatat acordul D major. Acum invatam D minor. El este asemanator, in sensul ca sunt ciupite doar primele 4 corzi (fara cele 2 de sus). Degetul 1 pe fretul 1 - coarda E subtire, degetul 2 pe fretul 2 - coarda G, degetul 3 pe fretul 3 - coarda B.

Cu ajutorul acestor trei acorduri o sa puteti canta foarte multe cantece din muzica traditionala romaneasca, aceasta combinatie fiind foarte populara. Dar asta o sa vedem in zona de cantece.


Tehnici noi pentru mana dreapta


Gata, am vorbit destul despre mana stanga, acum mai invatam cate ceva la mana dreapta. In primul rand, pe fiecare numar din lectia trecuta (1,2,3,4), mai adaugam strumming-ul in sus. Astfel incat sablonul devine:

jos, sus, jos, sus, jos, sus, jos, sus.

 In diagrama din stanga avem exact acest lucru: sageata in jos inseamna ca vom face strumming de sus in jos, iar cealalta, invers.

Aceste tehnici de mana dreapta sunt la fel de importante. Daca stapaniti bine aceste lucruri, din doar doua acorduri si un sablon de strumming interesant poate iesi o melodie senzationala. Aceste sabloane practic imprima ritmul melodiei si de multe ori pot face diferenta.

Astfel, sa ne 'jucam' putin cu acest sablon, modificand unul din timpi. Dupa cum observati in diagrama de mai sus, sageata de pe timpul 3, a disparut. Asta inseamna ca noi facem miscarea de mana dreapta, dar pe deasupra corzilor (nu le atingem). O sa fie un pic tricky acest ritm, dar isi va da roadele. Din momentul in care stpapaniti acest ritm, melodiile pot incepe sa fie privite ca melodii si nu doar ca exercitii pentru exersarea acordurilor.

In continuare, vom exemplifica folosirea acestor acorduri in cateva cantecele, asa cum ne-am obisnuit.


Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }