QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente alimentatie

Valoarea nutritiva si terapeutica a fructelor - cireseValoarea nutritiva si terapeutica a fructelor - cirese1. Importanta si rolul principalilor componenti din fructe


Apa, ca element indispensabil al organismelor vii, printre care se pot numara si fructele se gaseste in celulele si tesuturiole acestora, in general in proportie de 75-90%. Formele sub care se gaseste apa in fructe sunt :- apa libera ;

- apa legata ;

- apa legata chimic ;

- apa legata fizico-chimic;

- apa legata mechanic.

1. Apa legata chimic poate fi legata ionic, iar aceasta legare se bazeaza pe reactiile chimice care au loc la formarea unor noi substante in compozitia careia va intra apa ionica. Alta formare a moleculei chimice este cea moleculara intalnita la substantele cristalizate, in componenta cristalului si se numeste apa de hidratare. In ambele cazuri legarea apei este puternica iar dezlegarea ei se poate face numai prin calcinare.

2. Apa legata fizico-chimic este cea legata prin procese de absorbtie. Retinerea in acest caz se face sub forma unei pelicule de hidratare datorita gruparilor polare existente in macromolecula coloizilor sub forma de -OH, -COOH. Aceasta pelicula se formeaza in functie de caracterul general de polaritate al moleculelor si al tendintei caesteia de a forma punti de hidrogen.

Sunt trei legi care guverneaza adsorbtia apei :

a)  cantitatea totala de apa adsorbita de pelicula unei substante macromoleculare nu este suficienta intotdeauna pentru acoperirea unei molecule intregi, chiar cu numai un strat macromolecular, datorita faptului ca efectiv legarea apei se face numai in regiunea gruparilor polare -OH, COOH;

b)  hidratarea gruparilor polare are loc cu un strat format din 1-2 molecule de apa, iar actiunea de legare se poate extinde pe distante mai mari, dar cu o energie de legare foarte mica (tinde spre 0);

c)  apa care formeaza pelicula de hidratare se gaseste sub actiunea unui puternic camp de forte de atractie echivalent unei presiuni de mai multe mii de atmosfere, incat se ajunge la densitatea stratului absorbant sa fie mai mare de doua ori decat densitatea apei obisnuite, fapt ce conduce la fenomenul ca proprietatile apei legate, sa fie diferite de cele ale apei obisnuite.

d)  Apa absorbita se poate elimina greu prin procedee de uscare. Absorbtia este un fenomen exotermic degajandu-se o cantitate de Q= 200-400 cal/g. Cu cat umiditatea creste caldura de absorbtie se micsoreaza, iar corpul respectiv sufera un fenomen de umflare. Are loc o hidratare a cxoloizilor, iar fenomenul se numeste hidratare. Hidratarea este cu atat mai mare cu cat numarul gruparilor polare este mai mare.

Exista doua categorii de substante macromoleculare :

substante care dizolva in timpul absorbtiei ;

substante care se imbiba in timpul absorbtiei.

Acest grad de imbibare este un grad de hidrofilie care face ca unele corpuri macromoleculare sa se plastifice la patrunderea apei. Procesul este greu reversibil, iar apa astfel legata poate fi indepartata prin metode fizice de uscare si evaporare.

Corpurile hidrofobe prezinta numai un strat superficial de apa ca o pelicula de hidratare, iar in acest caz adsorbtia este reversibila. Apa legata fizico-chimic prin osmoza, se refera la apa difuzata in scheletul coloizilor, iar spre deosebire de apa legata prin absorbtie, legarea prin osmoza nu este insotita de efecte termice, iar fenomenul este slab reversibil.

Eliminarea acestui tip de apa se face greu prin uscare si poate fi eliminata usor prin prezenta unei solutii concentrate in afara celulei.

Apa legata mecanic

Prezenta ei se datoreaza fortelor ce apar intre moleculele de apa si cele apartinand diverselor structuri de coloizi sub forma de gel, cand exista radicali polari care se inlantuie sub forma unor ghemuri si dau retele complexe, in care se gaseste apa legata mecanic. Aceasta apa se indeparteaza usor prin procese mecanice de distrugere a structurii gelului :presare, centrifugare etc.

Apa de umectare (mecanica) apare la suprafata corpurilor la contactul cu apa si se leaga de suprafata externa prin forte de retinere, datorita fenomenului de tensiune superficiala. Apa capilara (mecanica) este cea retinuta in capilarele celulelor vegetale si in functie de raza capilarelor, avem macrocapilare (R>10-5 cm) si macrocapilare (R<10-5 cm). Apa ajunge in macrocapilare prin contact direct, iar in microcapilare prin absorbtia ei din aerul inconjurator (numita si higroscopica). Aceasta apa reprezinta 70% din continutul total de apa. Apa inflenteaza direct viteza si caracterul proceselor metabolice din organul vegetal si constituie mediul in care se dizolva substantele di sucurile celulare. Pierderea unei cantitati de apa duce la dereglarea unor procese biochimice.

La depozitarea produsele pierd capacitatea de retinere a apei datorita reducerii continutului de coloizi hidrofili, ca urmare a descresterii cantitatilor de substante pectice si indirect la o dezechilibrare metabolica. Totodata se produc si se intensifica reactiile de hidroliza, datorita actiunii hidrolazelor.

Modul de legare al apei variaza o data cu evolutia plantelor astfel ca plantele tinere au o putere de legare mai mare decat cele mature. Datorita continutului crescut de umiditate, conservabilitatea produselor vegetale scade, deoarece apa favorizeaza procesele microbiologice.

Zaharuri

Compusi chimici - glucide - substante in care oxigenul si hidrogenul intra in acelasi raport ca la formula apei, motiv pentru care mai poarta si denumirea de hidrati de carbon).

Se intalnesc sub forma de :

monoglucide (pentoze, hexoze) ;

diglucide (zaharoza, maltoza) ;

triglucide (rafinoza) ;

poliglucide (amidon, celuloza).

Dintre aceste mono si diglucide, ultimele sunt solubile in apa la temperatura normala, iar celelalte sunt insolubile.

Pentozele nu se gasesc in stare libera ci sub forma combinata in macromolecule. Ele nu participa la procesul de respiratie si nici ca substanta de rezerva pentru plante.

Hexozele sunt date de glucoza si fructoza si sunt principalele substrate ale proceselor energetice.

Dintre zaharuri, glucoza se gaseste in cea mai mare cantitate in fructele ajunse la maturitate deplina (coapte). Ea este usor transformata de catre drojdii, formand alcoolul etilic, bioxidul de carbon, glicerine, acid succinic, lactic, citric etc. Fructoza, de asemenea raspandita in fructe ca si glucoza, reduce reactia Fehling, ceea ce da posibilitatea de a fi dozata chimic.

Zaharoza se gaseste proportional in cantitati mai mici decat glucoza si fructoza. Aceasta nu poate fi fermentata de catre drojdii decat dupa o prealabila invertire, ce se realizeaza usor in medii acide sub actiune termica.

Dintre produsele vegetale fructele sunt mai bogate in glucide decat legumele, in special in zaharul solubil (fructele au 8-10%, iar legumele 4-6%).

Zaharurile solubile sunt cele care impresioneaza organele gustative dand senzatia de dulce, intensitatea senzatiei diferind de la om la om. 


2. Valoarea nutritiva si terapeutica a cireselorDetoxifica, mineralizeaza, vitaminizeaza si intaresc organismul.


Sfarsit de mai, vremea cireselor Dulci, amare, rosii, albe sau 'negre', ciresele sunt, fara indoiala, 'vedetele' verii. Profitati de acest dar al naturii si faceti o cura de cirese care va va detoxifia, vitaminiza si intari organismul! Consumati cate un kilogram de cirese pe zi, de doua-trei ori pe saptamana si va veti simti excelent!


Bogate in vitamine, minerale, dar si in glucide


Vitamine Ciresele contin vitamina C, un puternic antioxidant, care previne imbatranirea prematura si stimuleaza metabolismul, vitamina A care imbunatateste vederea si previne aparitia unor forme de cancer, cum ar fi cel de stomac, cel de esofag sau cel genital si, in cantitati mai mici, vitamine din complexul B.


Minerale Ciresele sunt bogate in potasiu, care stimuleaza activitatea inimii si a muschilor. Cura de cirese este recomandata in special cardiacilor, pentru ca scade tensiunea. In acelasi timp, aceasta cura este recomandata si bolnavilor de rinichi, stiut fiind faptul ca hipertensiunea dauneaza afectiunilor renale. In plus, studiile de specialitate au aratat ca potasiul din cirese este 'implicat' si in mentinerea echilibrului lichidelor din celule.


Glucide Ciresele sunt foarte bogate in glucide, motiv pentru care diabeticilor li se recomanda sa consume cu moderatie aceste fructe.


Au afect antiinflamator, alcalin si antioxidant


Trateaza guta

Culoarea rosie a cireselor se datoreaza unor pigmenti protectori numiti 'antocianidine', care au si rolul de a preveni acumularea de acid uric in articulatii. Din acest motiv, cura de cirese este recomandata celor care sufera de guta, o forma de artrita care se caracterizeaza prin inflamatii ale articulatiilor, dureri intense (in special, nocturne) si aparitia unor noduli la nivelul articulatiei afectate.


Combat aciditatea


Ciresele au efect alcalin, fiind recomandate persoanelor al caror regim alimentar se bazeaza pe consumul ridicat de carne si care sufera, din acest motiv, de aciditate gastrica.Previn cancerul


Datorita fibrelor pe care le contin, ciresele previn aparitia cancerului gastric si de colon, iar prin compusii lor antioxidanti, reduc riscul de aparitie a cancerului pulmonar in cazul fumatorilor.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }