QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente alimentatie

Epoca contemporana - alimentatieEpoca contemporana - alimentatie

Aduce mari prefaceri in alimentatia omului .

La inceputul  secolului trecut se descopera substantele minerale din alimente (sodiu, clorul, potasiul, sulf, magneziu, fosfor, calciu) si se studiaza valoarea lor. Totodata s-a descoperit rolul oligoelementelor (elemente minerale in cantitati foarte mici,( Fe, Mn. Zn, Cu, Ni, Co, Al, Mb) ca si al metaloidelor (iod, aresen, flor. bor) din cele 102 elemente 60 se gasesc in organismele vii. Totodata s-a stabilit si necesarul pentru organism in substante minerale.In aceeasi perioada au fost descoperite vitaminele si se arata rolul acestora in cresterea si dezvoltarea organismelor. Desi proteinele sunt descoperite inca din 1838, fiind considerate pe primul loc (termenul fiind proteias = primar) in desfasurarea proceselor vitale, totusi abia dupa al doilea Razboi Mondial , se punea problema diferentierii nutritionale a proteinelor (in functie de contnutul in aminoacizi esentiali sau nu.) Pozitia si valoarea lipidelor in alimentatie incepe sa fie conturata in deceniul 4-7 al secolului XX . Problema glucidelor in alimentatie s-a pus in aceeasi perioada dar rolul lor in alimentatia umana nu este elucidat.

Elementele minerale, microelementele, vitaminele, sunt foarte bine studiate in ultimele decenii, gasindu-se in hrana .

Se stie de asemenea, rolul eficientei unor minerale si microelemente, in aparitia unor boli endemice prin carenta solurilor si apei in aceste elemente din zonele respective (lipsa iodului = gusa endemica).

Bazele unei alimentatii rationale  stiintifice sunt astazi stabilite. Totusi ele sunt prea fragile pentru a se trece la impunerea unor modificari radicale a unor obiceiuri.

Care sunt aceste baze? Intrebare la care vom raspunde prin a stabili cateva repere ce definesc in ansamblul lor bazele unei alimentatii rationale:

-mentinerea unei proportii intre principalele grupe de substante organice (proteine, lipide, glucide) ca si substantele minerale, vitaminele.

Un regim monocaloric ar trebui sa respecte urmatoarele proportii:

-11-13% proteine (1/2 sa fie de origine animala);

-25-30% lipide (1/2 polinesaturate);

-55-62% glucide (produsele rafinate sunt foarte putin recomandate, polizaharidele, amidon).

-Asocierea alimentelor sub forma de produse culinare trebuie facute pe baza unei gastrotehnice corecte, moderne, care sa inlature  preponderent intr-un mod daunator (prajelile)

-repartitia judicioasa a meselor pe parcursul unei zile;

-grija pentru asigurarea inocuitatii alimentatiei in scopul evitarii modificarilor nedorite (alterare, poluare, contaminare cu microorganisme patogene sau chimica).

In zilele noastre, asistam la tot felul de incercari de amestecare a tuturor bucatariilor lumii Se mananca din restaurante cu specialitati culinare straine si mai mult sau mai putin exotice, dar s-a ajuns sa imitam respectivele sortimente de mancare . Mondializarea comertului alimentelor este responsabilul principal in aceasta privinta. Niciodata nu a fost mai usor accesul la asemenea varietate de mancaruri.Epoca se caracterizeaza de asemenea printr-o tendinta de a reduce din ce in ce mai mult timpul necesar prepararii alimentelor, fenomen care se explica in parte prin cerintele vietii profesionale, in parte prin societatea timpului liber si chiar si prin piata preparatelor gatite industrial. Fenomenul recent al lanturilor de restaurante fast-food are de profitat cel mai mult din extinderea acestei evolutii in intreaga lume in cativa ani.

Unul dintre aspectele majore ale alimentatiei omului il reprezinta evolutia fara precedent a stiintei , cresterea cantitatii de informatie pe care omul contemporan trebuie sa o inmagazineze. Este un efort considerabil depus din partea organismului si ca urmare creerul este organul cel mai solicitat aparand situatii de stres in care organismul reclama cantitati crescute de nutrienti pentru a contracara scaderea glicemiei.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }