QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate alimentatie

Evolutia cateringului in timisoara

EVOLUTIA CATERINGULUI IN TIMISOARA


Traind intr-o epoca a vitezei, multe persoane nu au timp nici sa ia masa de pranz.  Oamenii de afaceri au stiut cum sa exploateze acest lucru si astfel au luat nastere firmele de catering.


In catering clientela este factorul cheie care dicteaza pulsul evenimentelor. Unele companii aleg sa se concentreze asupra evenimentelor corporatiste (coktail, gala, receptive, conferinta de afaceri), in timp ce altele mizeaza pe evenimentele private (nunta, botez, aniversare, petrecere privata) sau pe ambele.


Pe masura ce solicitarea unui serviciu de catering tinde sa devina si in Timisoara o practica des intalnita, firmele de profil se dezvolta si obtin profit. O firma de catering poate fi pusa in functiune intr-un timp destul de scurt. Investitia initiala consta in amenajarea unui spatiu optim a unei bucatarii profesionale si a spatiilor anexa. Urmeaza dezvoltarea unei game de servicii si punerea la punct a unei oferte cat mai diversificate de produse culinare. La infiintarea unei firme de catering trebuie obtinute avizul tehnic de functionare si avizul sanitar, care se elibereaza de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Locatia este supusa inspectiilor din partea institutiilor abilitate sa efectueze controale in unitatile cu profil alimentar.

Baza activitatii unei firme de catering este oferta de produse culinare. Pentru a putea dezvolta o gama cat mai variata de alimente este nevoie de echipamente si dotari specifice, dar si de personal care sa aibe indemanare si imaginatie. Bucataria profesionala trebuie sa dispuna de aragaze, cuptoare, plite electrice, grill-uri, tigai basculante, masina de tocat, feliatoare, masina de taiat cartofi si legume, mixerul si instrumentarul auxiliar. La acestea se adauga echipamente de panificatie si patiserie (cuptoare rotative, masini de foietaj, malaxoare), frigorifice si cele de impachetare (pentru stocare si livrare).


Adaptabilitatea si promptitudinea in servicii reprezinta una din regulile de baza in aceasta activitate. Cheia succesului unei firme de catering este oferta culinara.  Mancarea si modul in care este prezentata si servita fac diferenta. Cu cat gama de produse este mai larga, cu atat creste capacitatea de adaptabilitate la nevoile si gusturile clientilor.


Pentru a organiza un eveniment, o firma de catering are nevoie de timp. Comportamentul profesionist in aceasta privinta implica o foarte buna programare a sarcinilor de realizat, pe baza unor repere calendaristice si orare. In activitatea de catering, solutia pentru a fi in egala masura rapid si eficient si a oferi alimente gustoase o reprezinta folosirea unor retete speciale, de produse usor de realizat dar si de consumat. Pentru ca evenimentul sa se ridice la nivelul asteptarilor, se impun discutii pentru stabilirea meniului, a numarului de persoane participante, a decorarii spatiului si a altor aspecte de ordin practic.


Pentru a fi usor de gasit si pentru o oferi posibilitatea clientilor sa vada o lista a produselor si serviciilor oferite, o firma de catering care se respecta trebuie sa se promoveze cat mai bine.


Acest tip de firme a cunoscut repede succesul si in Timisoara. Astfel de servicii sunt oferite de restaurante, de hoteluri, dar si de firme a caror singur domeniu de activitate este cateringul. Tot mai multe persoane aleg sa apeleze la serviciile acestor firme, fiind o optiune comoda si rentabila. Aceasta piata creste vertiginos, de la un an la altul. Au contribuit la dezvoltarea acestui segment de afaceri atat tichetele de masa oferite de patronii angajatilor, cat si noul trend de amplasare a unor cladiri de birouri inafara zonelor rezidentiale. Existand numeroase firme care isi au sediul si birourile departe de centrul orasului, pentru angajati este mai rentabil sa comande mancare decat sa se deplaseze pana in oras, ceea ce i-ar costa si timp, dar si bani in plus. Oamenii apeleaza aceste firme atat pentru cateringul de pranz, cat si pentru cateringul de eveniment.


Cateringul de pranz este servirea mesei de pranz la birou sau acasa, transportul la adresa solicitata fiind asigurat gratuit de cele mai multe dintre firme. Cei interesati pot primi o lista de meniu pentru intreaga saptamana. Preturile sunt si ele destul de rentabile, fiind apropiate de cele de la restaurante unde se poate servi meniul zilei. Marile companii incheie contracte cu firmele de catering pentru a asigura masa de pranz pentru angajati. Si in Timisoara exista astfel de intreprinderi care dispun de spatiu amenajat pentru servirea mesei, iar mancarea este asigurata de o firma de catering.
Cateringul pentru evenimente a crescut, in conditiile in care s-a dezvoltat si piata si multi dintre clienti au trecut de la organizarea evenimentelor in cadrul companiei, la hoteluri, dupa care au inceput sa isi doreasca evenimente cu personalitate, locatii mai speciale si, ca furnizori de mancare, firmele de catering.


Cateringul de eveniment aduce cele mai mari profituri. Tarifele sunt mai mari fata de cateringul de pranz. Este vorba despre asigurarea mesei pentru diferite evenimente festive, petreceri, cocktail-uri, receptii, inaugurari de sedii si sucursale, prezentari de moda si multe altele. Sunt puse la dispozitia clientilor tot felul de meniuri, care mai de care mai diversificate si mai exotice. La o comanda mai mare, sunt firme care acorda si reduceri.


Sezonul de varf in catering incepe in noiembrie si dureaza pana in februarie. Luna decembrie este luna de varf in activitatea de catering. Cel mai bine simt acest lucru firmele specializate care sunt profilate pe organizarea de evenimente. Cea mai mare crestere a activitatii din luna decembrie este datorata petrecerilor de Craciun organizate de firme, fenomen ce se generalizeaza. In perioada Craciunului si a Revelionului se cer preparatele traditionale romanesti: produse din porc, curcan, toba, caltabosi si chiar sorici.


In luna decembrie cresc comenzile si pentru acasa, nu doar pentru petrecerile date de firme. Fiecare firma are un plafon pe care si-l impune ca sa livreze o masa acasa. De exemplu, Sorin Pitis presedinte al Asociatiei de Catering din Romania, accepta comenzi incepand de la 200-250 lei.


Termenele pentru satisfacerea unei comenzi s-au scurtat foarte mult. Chiar si cu 24 de ore inaintea evenimentului clientii pot apela la o firma specializata. In cazul evenimentelor care implica un numar mare de persoane clientii trebuie sa apeleze la firmele de catering cu cel putin doua zile inaintea evenimentului.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }