QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente administratie

Stabilirea identitatii si calitatii victimeiStabilirea identitatii si calitatii victimei


De multe ori, stabilirea identitatii victimei constituie punctul de plecare in derularea celorlalte activitati de urmarire penala sau cu caracter operativ. Identificarea victimei are o importanta particulara deosebita pentru ancheta penala, intrucat, odata stabilita identitatea, este posibila determinarea cercului de suspecti si incadrarea juridica a faptei in functie de calitatea subiectului pasiv al infractiunii.

In ipoteza disparitiei unei persoane, cand exista indicii ca aceasta ar fi putut fi victima unui omor, una din problemele importante o constituie descoperirea cadavrului. In cazul nedescoperirii acestuia, organului de urmarire penala ii revine sarcina sa probeze cat mai temeinic vinovatia autorului faptei, sa cerceteze cu maxima atentie cazul pentru a evita savarsirea unei erori judiciare.46Stabilind identitatea victimei, organul de urmarire penala are posibilitatea sa culeaga o serie de date de natura sa prefigureze mobilul si scopul omorului, sa stabileasca corect cercul de persoane banuite si, implicit, sa desfasoare activitatile necesare pentru urmarire si prinderea faptuitorului.

De asemenea, stabilirea calitatii victimei este necesara pentru incadrarea juridica corecta a infractiunii.47

Rude apropiate, in intelesul legii48, sunt ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin infiere astfel de rude. Raportul matrimonial trebuie sa fie valabil in momentul savarsirii infractiunii. Daca la data savarsirii omorului sotii divorteaza sau casatoria era nula (indiferent de motiv) nu opereaza agravanta privind omorul savarsit asupra sotului. Aceasta agravanta exista si atunci cand fapta a fost comisa de un nepot asupra unchiului, deoarece unchii si matusile (care sunt rude colaterale de gradul III) sunt considerati, potrivit legii penal rude apropiate.

Verii primari, sunt de asemenea rude apropiate si, prin urmare, omorul savarsit asupra unui var primar duce la incadrarea faptei in omor calificat.50 Mai mult, practica judiciara a statuat ca din moment ce nu se contesta ca inculpatul este fiul victimei, rezultat din relatiile de concubinaj ale acestuia cu mama lui, omorul comis de inculpat asupra tatalui sau atrage aplicarea agravantei (omor savarsit asupra unor rude apropiate) chiar daca filiatia nu a fost legal stabilita. Sub acest aspect, in procesul penal, filiatia poate fi dovedita prin orice mijloace de proba.

Cunoscand identitatea victimei, organul de urmarire penala trebuie sa lamureasca starea in care se gasea aceasta anterior agresiunii, pentru a se putea concluziona daca se afla sau nu in neputinta de a se apara si, pe cale de consecinta, daca faptuitorul a profitat de acea stare. Cauzele de ordin fizic sau psihic de natura a face ca o persoana sa se afle in neputinta de a se apara, pot sa anuleze sau chiar sa diminueze de a nu se putea apara: persoanele grav bolnave, cele infirme, varstnice sau nevarstnice, persoanele aflate in stare de inconstienta, precum si acelea a caror forta este vadit disproportionala de cea a faptuitorului.52

Calitatea pe care o indeplinea victima intereseaza sub aspectul incadrarii juridice, in sensul de a stabili daca aceasta se afla in indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice53 si daca omorul s-a savarsit in legatura cu aceste calitati.

Pentru a putea retine aceasta agravanta, organul de cercetare penala trebuie sa lamureasca daca omorul a fost sau nu determinat de nemultumirea (justa sau injusta) a faptuitorului fata de modul in care victima si-a indeplinit fata de ele indatoririle de serviciu sau publice. In lipsa unei astfel de legaturi, fapta constituie infractiunea de omor simplu.

Daca functionarul (victima a unei infractiuni de omor) isi depaseste atributiile de serviciu, numai putand fi considerat ca actiona in cadrul indatoririlor ce ii reveneau potrivit functiei sale, fapta inculpatului constituie infractiunea de omor. In cazul in care victima era o femeie gravida (art. 176 alin.1 lit. "e") trebuie demonstrat ca faptuitorul a cunoscut starea de graviditate sau ca aceasta stare a fost atat de evidenta incat acesta si-a putut da seama de existenta sarcinii.

Atunci cand exista pluralitate de victime pe langa datele ce trebuie lamurite pentru fiecare victima, trebuie sa se stabileasca si daca moartea a doua sau mai multor persoane s-a datorat aceleiasi actiuni a faptuitorului (declansarea unei explozii, tragerea cu o arma de foc asupra unui grup, punerea de otrava in hrana destinata mai multor persoane etc.) in caz contrar neputandu-se retine aceasta agravanta.54

Emilian Stancu - Criminalistica - vol.II, Editura "Actami" Bucuresti, 1995, pag. 224.

Codul penal al Romaniei, art. 175 alin.1, lit."c".

Codul penal al Romaniei, art. 149.

Codul penal al Romaniei, art. 175 lit. "c".


Codul penal al Romaniei, art. 175, alin.1 lit. "c".

Trib. Suprem, sectia penala, decizia nr. 1416/1982.

Ibidem - sectia penala, decizia nr. 1033/1981.

Codul penal al Romaniei art. 175 alin.1 lit."f", modificat prin Legea nr.140/1996.

V. Dongoroz, op.cit., pag. 198.

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }