QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Drepturile omului. Democratie. Coruptie.Drepturile omului. Democratie. Coruptie.


1. Notiuni introductive. ADMINISTRATIA PUBLICA SI CETATEANUL

In unele carti sau lucrari de drept administrativ sau stiinta administratiei se utilizeaza frecvent notiunea de “administrati” sau “cei administrati”, atunci cand se analizeaza relatiile, respectiv raporturile dintre acestia si administratia publica

Mai uzuala este notiunea de “cetatean”, reprezentand o fiinta suverana si egala in drepturi cand vine vorba de raporturile cu administratia publica, pe cand notiunea de “administrati”, sugereaza parca inferioritatea fata de “administratori”, functionarii administratiei publice. ( Marin Voicu, Tratat de doctrine politice. )
(*1) – Irina Moroianu Zlatescu, Protectia juridica a drepturilor omului , SNSPA, IRDO 1997


Totusi, folosind notiunea de “cetateni” nu poate fi inlaturata sau ascunsa dependenta in care se gasesc de cele mai multe ori membrii unei societati fata de autoritatile administratiei publice, care in fond detine puterea executiva si care asigura si organizeaza aplicarea legilor.

„Exista foarte des tendinta de a deplasa dezbaterea asupra drepturilor omului la nivelul relatiilor dintre tari, cand, de fapt, ea se situeaza pe plan intern.” ( David Owen )

„ Drepturile nu se opun democratiei, ci o insotesc – iar daca drepturile si democratia nu progreseaza impreuna, ele nu progreseaza nicidecum” ( Benjamin Barber, politolog contemporan). Drepturile sunt legate in mod logic si de egalitate, ca urmare a caracterului lor in esenta social. Legea este una pentru toti cetatenii tarii si cel mai important este ca nimeni nu e mai presus de lege.


2. Notiunea de coruptie.

Coruptia in esenta tine de abuzul de putere in exercitarea atributiilor de serviciu, frauda, favoritisme, conflicte de interese etc. Conform conventiei penale asupra coruptiei semnata de Romania impreuna cu alte 27 de state membre ale Consiliului Europei, pe 27 ianuarie 1999 la Strasbourg, coruptia este definita ca fiind „activa” si „pasiva”:

coruptia activa – promisiunea, oferirea sau darea cu intentie, de catre orice persoana, direct sau indirect, a oricarui folos necuvenit, catre un functionar public, pentru sine sau pentru altul, in vederea indeplinirii ori abtinerii de la indeplini un act in exercitiul functiei sale”;

coruptia pasiva – solicitarea ori primirea cu intentie de catre un functionar public, direct sau indirect, a unui folos necuvenit, pentru sine sau pentru altul,

sau acceptarea unei oferte sau promisiuni a unui astfel de folos, in vederea indeplinirii sau abtinerii de la indeplini un act in exercitiul functei sale”.

Potrivit conventiei aceste fapte constituie coruptie daca sunt savarsite de functionari publici, parlamentari, persoane care reprezinta diverse organizatii, atat din sectorul public cat si din cel privat.


David Owen, Les droist de l’homme, Ed.Robert Laffond, Paris, 1979

(*3) – sursa site-ul Camerei Deputatilor – www.cdep.ro
Cauze si efecte. Masuri de combatere a coruptiei

Saracia este una din cauzele importante prin care coruptia ia nastere; intr-o tara mai saraca nivelul coruptiei este mai ridicat. Cei care detin puterea, abuzeaza de functiile in care se afla si trag foloase de pe urma influentei si statutului lor. In principal sunt vizate tarile care trec prin perioade de schimbari rapide, devenind vulnerabile in fata coruptiei; din dorinta de acomodare, populatia care simte aceste schimbari, iar normele morale nefiind bine conturate se ajunge inevitabil la coruptie. Un alt exemplu bun prin care coruptia isi face simtita prezenta este mentalitatea. Ea nu tine neaparat de bogatia sau de evolutia unei tari, ci se trage exact din randurile oamenilor, a populatiei, care nu prezinta pretentii mari din partea administratiei iar ca o consecinta, si performantele acesteia sut mici.

Un important factor care genereaza coruptia este gradul foarte mare de implicare a statului in economie. Atata timp cat numai rationalitatea limiteaza rolul statului in economie, va exista cu siguranta coruptie la nivel ridicat.

Ca urmari ale coruptiei sunt lipsa increderii si ignorarea legii. Daca costurile serviciilor publice nu sunt utilizate in mod corespunzator, punandu-se pret mai mare pe castigul personal din banii publici, se va ajunge in termen lung la un regres al economiei si scaderea satisfactiei oferita de serviciile publice.

Pentru eradicarea coruptiei este importanta initierea de programe de educare publica, pentru insusirea de norme de valori dar si de drepturi si responsabilitati in randul cetatenilor.

O coarda sensibila este atinsa cand vine vorba de birocratie. In Romania acest aspect este o importanta cauza generatoare de coruptie. Cand vine vorba de birocratie, rezolvarea nu consta in inlaturarea ei, ci in profesionalizare. Aceasta profesionalizare inseamna ca functiile publice necesita existenta unei cunoasteri specializate, functionari publici cu studii de specialitate pentru a asigura cresterea eficientei si increderea cetateanului in serviciile publice si bineinteles mai putine acte si formulare.

Pentru diminuarea coruptiei este nevoie si de colaborarea functionarilor publici si incurajarea lor de a semnala public aspectele negative ale institutiilor in care lucreaza si o mai mare deschidere sau amabilitate in explicarea actiunilor in raportul cu cetatenii.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }