QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Notiunea si misiunea Presedintelui Romaniei in cadrul Constitutiei din 1991. revizuita in anul 2003

Notiunea si misiunea Presedintelui Romaniei in cadrul Constitutiei din 1991. revizuita in anul 2003

Articolul 80 al Constitutiei din 1991, revizuita in anul 2003, sintetizeaza intreaga configuratie a misiunii prezidentiale, de la definirea acesteia la fundamentarea si legitimitatea actiunilor Presedintelui. Primul alineat al acestui articol statueaza: Presedintele Romaniei reprezinta Statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a Tarii.

Prin urmare, Presedintele Romaniei este seful Statului, deoarece are misiunea de reprezentare a Tarii atat in interior cat si in exterior.
Analiza prevederilor articolului 80 releva faptul ca. Presedintele Romaniei este seful puterii executive (Administratiei Statului), deoarece are misiunea de a garanta independenta nationala, unitatea si integritatea teritoriala a Tarii.

In al doilea alineat al articolului 80 se statueaza ca Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, in sensul de a evita sau de a aplana blocaje institutionale care pot surveni, in exercitiul atributiilor acestora. Ca urmare, Presedintele exercita functia de mediere intre Stat si Societate, intre puterile Statului, fiind arbitrul regimului politic care asigura conducerea Statului.

In Constitutie se stabileste principiul Juridic general al obligativitatii respectarii Constitutiei, a suprematiei sale. Presedintele Romaniei arc insa o misiune speciala, limitata la domeniul politic.Aceasta misiune de arbitraj 'intre, puterile Statului'si intre 'Stat si Societate', pentru care a fost proiectat Presedintele Romanici poate fi realizata numai de un monarh constitutional, echidistant fata de partidele politice.

De la un regim semi-prezidential, consacrat prin Decretul-Lege nr. 92/1990, cu un Presedinte de republica, relativ puternic, cel putin in raport cu Guvernul, s-a profilat, incet, incet, in cadrul Adunarii Constituante, un Presedinte de republica foarte apropiat de regimul politic parlamentar clasic, cu singura deosebire esentiala ca este ales prin vot universal direct1.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }