QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Indicatoarele rutiere
INDICATOARELE RUTIERE


Indicatoarele instalate pe drumurile publice sunt:

a) de avertizare;

b) de reglementare, care pot fi:

1. de prioritate;

2. de interzicere sau restrictie;

3. de obligare;

c) de orientare si informare. ( Indicatoarele pot fi insotite de panouri cu semne aditionale. )
Indicatoarele se instaleaza, de regula, pe partea dreapta a sensului de mers. in cazul in care conditiile locale impiedica observarea din timp a indicatoarelor de catre conducatorii carora li se adreseaza, ele se pot instala sau repeta pe partea stanga, in zona mediana a drumului, pe un refugiu ori spatiu interzis circulatiei vehiculelor, deasupra partii carosabile sau de cealalta parte a intersectiei, in loc vizibil pentru toti participantii la trafic.

Indicatoarele pot fi insotite de panouri cu semne aditionale continand inscriptii sau simboluri care le precizeaza, completeaza ori limiteaza semnificatia.

Semnele aditionale se pot aplica pe panouri ce includ indicatoare ori chiar pe indicatoare, daca intelegerea semnificatiei acestora nu este afectata.

Pentru a fi vizibile pe timp de noapte, indicatoarele trebuie sa fie reflectorizante, luminoase ori iluminate.

Semnificatia unui indicator este valabila pe intreaga latime a partii carosabile deschisa circulatiei conducatorilor carora li se adreseaza.Cand indicatorul este instalat deasupra benzii sau benzilor, semnificatia lor este valabila numai pentru banda ori benzile astfel semnalizate.

Pentru informatii, avertizari sau reguli de circulatie aplicabile temporar, se folosesc aceleasi indicatoare ca in semnalizarea permanenta insa simbolurile vor fi aplicate pe fond galben.

Indicatoarele de avertizare

Semnificatia indicatoarelor de avertizare incepe din dreptul locului sau sectorului periculos pe care il semnalizeaza si inceteaza imediat dupa acesta.

Au ca obiect avertizarea participantilor la traficul rutier asupra existentei unui pericol pe drum, indicandu-le si natura acestuia.Indicatoarele de avertizare, de regula, au forma unui triunghi echilateral, cu chenarul de culoare rosie in care, pe un fond alb sunt figurate diferite simboluri de culoare neagra reprezentand natura pericolelor ce urmeaza a fi intalnite. Se instaleaza cu varful in sus, de regula, la 90200 m inainte de locul periculos, iar zona de actiune a acestora incepe din locul in care sunt instalate si inceteaza dupa locul periculos pe care l-au semnalizat.La intalnirea acestor indicatoare, conducatorii de vehicule trebuie sa-si sporeasca atentia si sa circule tinand seama de pericolul asupra caruia au fost avertizati.
 

fig.1a.1si fig.1a.2

Curba la stanga si

Curba la dreapta

 Se instaleaza inainte de intrarea in curba, in cazul cand distanta de vizibilitate in curba este mai mica de 150m. Scopul amplasarii acestor indicatoare este de a avertiza conducatorii de vehicule asupra necesitatii reducerii vitezei si circulatiei cat mai aproape de marcajul continuu sau discontinuu din dreapta sau, in lipsa acestora, cat mai pe dreapta drumului, in directia de deplasare. In zona sa de actiune sunt interzise oprirea sau stationarea, iar depasirea si intoarcerea sau mersul inapoi, daca vizibilitatea este mai mica de 50 metrifig.1a.3 si fig 1a.4 Curba dubla sau o succesiune de mai mult de doua curbe prima la stanga si

Curba dubla sau o succesiune de mai mult de doua curbe prima la dreapta

 
Se amplaseaza inaintea primei curbe daca distanta intre curbele succesive este mai mica de 250 m si cel putin una dintre curbe prezinta conditiile mentionate la indicatorul prezentat anterior. In cazul in care lungimea sectorului periculos depaseste 1000 m sub aceste indicatoare se instaleaza semne aditionale pe care se inscrie distanta pana la terminarea sectorului periculos (vezi 'Panouri aditionale' 1.g.4.). In zona sa de actiune nu sunt permise manevrele mentionate la indicatorul precedent, cu exceptia cazului in care aceste manevre se executa in aliniamentul dintre doua curbe succesive.

fig. 1a.5 si fig. 1a.6 Curba deosebit de periculoasa si

Panouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase

 

Se instaleaza in curbe cu raze mai mici (sau egale) decat 100 m. Poate fi precedat de unul indicatoarele din fig. 1.a.1. 1.a.4. Varfurile sagetilor indica sensul virajului periculos. In zona de actiune a indicatorului sunt interzise oprirea, stationarea, depasirea, intoarcerea si mersul inapoi.

fig.1a.7 ; fig.1a.8 si fig. 1a.9

Drum ingustat

 
Se instaleaza la 90200m de punctul in care latimea partii carosabile, inclusiv banda de incadrare incepe sa se ingusteze, atunci cand micsorarea latimii partii carosabile este de minim 0,50m, precum si la podurile sau podetele cu latimea caii de rulare mai mica decat latimea curenta a drumului. In cazul in care carosabilul se ingusteaza pe o singura parte simbolul se alege corespunzator partii cu latimea micsorata (vezi 1.a.8., 1.a.9.). Cand pe sectorul de drum ingustat nu sunt asigurate doua benzi de circulatie la inceputul zonei de micsorare a carosabilului se instaleaza si indicatoarele: 'Prioritate pentru circulatia din sens invers' (1.b.5.)'Prioritate fata de circulatia din sens invers' (1.b.6.)

In cazul in care nu exista indicatoare de reglementare a prioritatii conducatorii vehiculelor care circula din directia in care drumul se ingusteaza, trebuie sa opreasca pana la trecerea vehiculelor din sens opus. In zona sa de actiune nu este permisa oprirea sau stationarea si depasirea daca latimea partii carosabile nu permite pastrarea unei distante laterale suficiente fata de cel ce urmeaza a fi depasit.

fig. 1a.10 Drum cu denivelari

 
Se instaleaza la 50200m de inceputul unui sector de drum cu denivelari repetate. Poate fi insotit de semnul aditional avand inscrisa lungimea sectorului de drum cu denivelari, daca acesta depaseste 300m (vezi fig. 1.g.2.). Scopul amplasarii acestui tip de indicator este de a avertiza conducatorii de vehicule asupra necesitatii reducerii vitezei pentru prevenirea pierderii controlului asupra directieifig.1a.11 si fig.1a.12 Urcare cu inclinare mare si

Coborare periculoasa

 
Se instaleaza inainte de inceputul unei rampe cu declivitate mai mare sau egala cu 7% (7 m diferenta de nivel pe o distanta de 100 m). Pe indicatoare se va inscrie declivitatea maxima reala, indiferent daca aceasta declivitate este la inceputul urcarii, la sfarsitul ei sau intr-o pozitie intermediara. In zona de actiune a indicatorului, conducatorii de vehicule vor schimba din timp treptele de viteza in functie de inclinarea rampei. In apropierea varfurilor de rampa/panta este interzisa depasirea altor vehicule precum si stationarea. Pe drumurile publice cu declivitate pronuntata, in cazul in care trecerea unul pe langa altul a doua vehicule care circula din sensuri opuse este imposibila sau dificila, conducatorul vehiculului care coboara este obligat sa opreasca pentru a permite trecerea vehiculului care urca prioritatea de rampa)

Indicatorul se amplaseaza in cazul cand panta depaseste 7%. Pe indicatoare se va inscrie declivitatea maxima reala, indiferent daca aceasta panta este la inceputul coborarii, la sfarsitul acesteia sau intr-o pozitie intermediara.

fig.1a.13 sifig.1a.14 Pod mobil si

Iesire spre un chei sau mal abrupt

 
Indicatorul avertizeaza conducatorii de vehicule de existenta la 90200m a unui pod mobil. Din locul unde este instalat se recomanda sa se circule cu viteza redusa pana la depasirea podului.Se amplaseaza in apropiere de chei, de malul abrupt sau de bac, atunci cand se considera necesara avertizarea apropierii de acestea, pentru a preveni riscul unei prabusiri. Se recomanda circulatia cu atentie si cu viteza redusa chiar din locul in care se afla instalat.

fig.1a.15 ; fig.1a.16 si fig.1a.17

Drum lunecos ;

Improscare cu pietris

Caderi de pietre

 
Se instaleaza in locurile unde datorita drumului lunecos exista pericol de derapare. Este amplasat permanent pe sectoarele de drum unde, pe timp umed, exista pericol de derapaj (pavaje lustruite, curbe cu suprainaltari necorespunzatoare) si temporar pe sectoarele cu frecventa mare a formarii poleiului. In zona sa de actiune se va circula cu atentie si cu viteza redusa evitandu-se folosirea franelor si bruscarea volanului.

Se instaleaza inaintea sectorului de drum pe care sunt in curs de executie sau au fost executate tratamente bituminoase (criblura). Daca sectorul de drum periculos este mare, indicatorul se repeta la fiecare 200m, insotit de semnul aditional cu lungimea sectorului (vezi fig. 1.g.4). Indicatoarele se mentin pana la fixarea criblurii. De asemenea, se instaleaza pe sectoare de drum pe care se transporta frecvent materiale de balastiera.

La inceputul zonei asupra careia au fost avertizati conducatorii de vehicule vor circula cu viteza redusa pentru a evita atat derapajele cat si improscarea cu pietris a pietonilor sau a celorlalte vehicule.

Acest indicator se amplaseaza inaintea sectoarelor de drum pe care sunt posibile caderi de pietre sau blocuri de stanca de pe versanti. Se instaleaza pe drumurile din zona defileelor muntoase sau in apropierea carierelor de piatra. In anumite locuri sunt posibile alunecari de teren pe partea carosabila mai ales in urma ploielor torentiale. La intalnirea acestui indicator, conducatorii de vehicule vor circula cu mare atentie evitand claxonarea sau stationarea.

fig.1a.18 ; fig.1a.19 si fig.1a.20

Presemnalizare trecere pietoni

Copii

Biciclisti

 

Se amplaseaza la 50200m inaintea trecerii pentru pietoni semnalizata corespunzator atunci cand prezenta trecerii nu poate fi observata din timp de conducatorii de vehicule. In afara localitatilor se instaleaza inaintea fiecarei treceri pentru pietoni. La intalnirea acestui tip de indicator soferii trebuie sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita pentru a putea opri vehiculul in conditii de siguranta, in situatia in care, pe trecerea pentru pietoni se afla sau urmeaza sa se angajeze persoane in traversare.

Se instaleaza in apropierea locurilor frecventate de copii: scoli, gradinite, terenuri de joaca etc. Terminarea zonei de actiune a indicatorului este marcata de indicatorul instalat pe sensul opus de circulatie. Pe strazile cu circulatie in sens unic lungimea sectorului periculos se inscrie pe semnul aditional, montat sub indicator (vezi fig. 1.g.4). La intalnirea acestui indicator conducatorii de vehicule vor circula cu viteza redusa.

Se instaleaza pentru a avertiza conducatorii de vehicule ca urmeaza un sector de drum unde circulatia bicicletelor este frecventa. Poate fi insotit de semnul aditional care arata lungimea sectorului de drum pe care actioneaza (fig. 1.g.4). In caz contrar isi inceteaza valabilitatea in dreptul indicatorului instalat pentru sens opus. Se va circula cu atentie recomandandu-se reducerea vitezei.


fig.1a.21 Lucrari

 
Se instaleaza la 20150m inaintea sectorului de drum pe care carosabilul este afectat de lucrari (alimentari cu apa, canalizare, refacerea imbracamintii asfaltice etc.). Poate fi precedat de indicatoare de reducere a vitezei sau drum ingustat. Zona de actiune se incheie la sfarsitul sectorului de drum afectat de lucrari. Conducatorii de vehicule vor circula cu viteza redusa si cu atentie acordand prioritate vehiculelor care circula din sens opus daca acest lucru este semnalizat prin indicatorul prioritate pentru circulatia din sens invers (1.b.5) sau daca pe sectorul de drum ramas liber nu exista loc suficient pentru circulatia din sensuri opuse a doua vehicule. Totodata vor proteja personalul muncitor care desfasoara activitati de reparatii in zona semnalizata.

fig.1a.22 si fig.1a.23 Animale

 
Se amplaseaza inaintea sectoarelor de drum situate in rezervatii naturale sau unde exista riscul ca animalele salbatice sa traverseze carosabilul. Pentru sectoare lungi, indicatorul se repeta la fiecare 15002000m, fiind insotit de aditionalul pe care se inscrie lungimea pana la sfarsitul sectorului. (1.g.4). Conducatorii de vehicule trebuie sa circule cu atentie sporita, mai ales dupa lasarea intunericului.

fig.1a.24 Aeroport

 
Se instaleaza in apropierea culoarelor aeriene de zbor, in special in vecinatatea aeroporturilor, unde avioanele survoleaza drumul frecvent, la mica inaltime.

fig.1a.25 Vint lateral

 
Se amplaseaza la capetele sectorului de drum unde vantul bate cu intensitate mare. Silueta inscrisa pe indicator va indica directia predominanta a vantului. Se recomanda conducatorilor de vehicule sa circule cu viteza redusa, in raport cu intensitatea rafalelor de vant, pastrand in permanenta controlul directiei vehiculului.

fig.1.a.26 Intersectie cu un drum fara prioritate

  Se instaleaza inaintea unei intersectii cu un drum public fara prioritate (in afara localitatilor). Inainte de traversarea intersectiei, soferii vor circula cu atentie, fara sa mareasca viteza de deplasare, pentru evitarea evenimentelor rutiere.Simbolul de pe indicator descrie forma intersectiei.

fig. 1.a.27 Intersetie de drumuri

  Se monteaza la 50200m de intersectiile de drumuri de aceeasi categorie, in general cu trafic redus, in care se aplica regula prioritatii de dreapta. Se amplaseaza numai in afara localitatilor. Conducatorii de vehicule vor circula cu o viteza care sa le permita oprirea, pentru a lasa sa treaca vehiculele care circula din dreapta.

fig.1a.28 Presemnalizare intersectie cu sens giratoriu

 
Se instaleaza inaintea intersectiei unde circulatia se desfasoara in giratie,

fiind urmat de indicatorul 'Sens giratoriu obligatoriu'.fig.1a.29 Semafoare

 
Se amplaseaza la 50200m inaintea acelor semafoare electrice a caror prezenta ar putea surprinde pe conducatorii de vehicule. De asemenea, se instaleaza inaintea intersectiilor nou semaforizate, mentinandu-se, de regula, 90 zile. In localitati, distanta fata de semafor poate fi redusa la 30m. Conducatorii de vehicule vor reduce viteza si vor circula cu atentie sporita pentru a putea opri vehiculul in conditii de siguranta, in situatia in care culoarea rosie a semaforului este aprinsa.

fig.1a.30 si fig.1a.31

Trecere la nivel cu o cale ferata cu bariere sau semibariere

Trecere la nivel cu o cale ferata fara bariere

 

Se instaleaza la 150 m inainte de bariera trecerii la nivel cu calea ferata din afara oraselor, pe acelasi stalp cu panoul suplimentar cu trei benzi inclinate (fig. 1.a.30) sau la 50m de bariera trecerii la nivel cu calea ferata, in orase. Conducatorii de vehicule vor reduce viteza, si daca barierele sunt deschise, se vor angaja in traversare. Daca barierele sau semibarierele sunt inchise, soferii vor opri avand grija sa nu blocheze iesirile din drumurile laterale. In localitati, in zona sa de actiune, sunt interzise oprirea, stationarea, depasirea, intoarcerea si mersul inapoi.

Se instaleaza la 150 m inainte de sina cea mai apropiata a trecerii la nivel cu calea ferata fara bariere din afara oraselor, respectiv, la 50 m in orase. Conducatorii de vehicule vor opri obligatoriu inainte de a se angaja in traversarea caii ferate, in locul care permite maxima vizibilitate, pentru a se asigura ca in acel moment nu se apropie, de intersectia cu drumul, pe calea ferata, nici un mijloc rulant. In localitatii, in zona sa de actiune, sunt interzise oprirea, stationarea, depasirea, intoarcerea si mersul inapoi.

fig.1a.32 Panouri suplimentare pentru trecerea la nivel cu calea ferata

 
Se amplaseaza, de regula, pe acele drumuri unde viteza de circulatie este mare, astfel: la 150 m, panoul cu 3 benzi, la 100 m panoul cu doua benzi si la 50 m panoul cu o banda, de la sina cea mai apropiata a trecerilor la nivel cu calea ferata, cu bariere sau fara bariere, din afara oratelor. Au scopul de a atrage din timp atentia conducatorilor de vehicule ca se apropie de calea ferata. In cazul cand aceste panouri sunt instalate intr-o curba,ele trebuie repetate si pe partea stanga a drumului. In zona de actiune a panoului cu o banda sunt interzise oprirea, stationarea, depasirea, intoarcerea si mersul inapoi.

fig.1a.33 Alte pericole

 
Se monteaza inaintea locurilor care prezinta alt gen de pericole decat cele pentru care exista indicatoare de avertizare. Aceste indicatoare se instaleaza si inaintea trecerilor la nivel cu o cale ferata unde circulatia feroviara este foarte redusa, iar circulatia vehiculelor este dirijata de un agent de cale ferata, fiind intotdeauna insotit de semnul aditional care are inscrisa silueta unei locomotive (fig. 1.g.11).

fig.1a.34 Trecere la nivel cu linii de tramvai

 
Se monteaza la 50100m de intersectia cu o linie de tramvai. In zona de actiune a indicatorului, conducatorii de vehicule trebuie sa circule cu viteza redusa pentru a putea opri in conditii de siguranta si a acorda prioritate de trecere tramvaiului aflat in mers (sunt exceptate cazurile cand printr-o semnalizare se dispune altfel sau tramvaiul executa virajul la stanga si pierde prioritatea fata de vehiculele care circula din sens opus).

fig.1a.35 Circulatie in ambele sensuri

 
Se amplaseaza la inceputul sectorului de drum cu circulatie in ambele sensuri, dupa ce, pe sectorul de drum precedent, circulatia vehiculelor s-a desfasurat in sens unic. La intalnirea acestui tip de indicator, conducatorii de vehicule vor ocupa obligatoriu banda (benzile) de circulatie din dreapta partii carosabile, intrucat urmeaza sa se incruciseze cu vehicule circuland din sens opus.


fig.1a.36 Tunel

 
Se instaleaza la 50 . 200 m inaintea intrarii intr-un tunel rutier. In zona sa de actiune se va circula cu mare atentie si cu viteza redusa. Se vor aprinde obligatoriu luminile de intalnire si se recomanda ca inainte de a se patrunde in tunel sa fie fixate stergatoarele de parbriz pentru ca ar putea fi necesara folosirea lor. Se interzic oprirea si stationarea, intoarcerea, depasirea si mersul inapoi.


Indicatoare de prioritate

Datorita faptului ca aceste indicatoare sunt instalate in situatiile in care siguranta circulatiei este pusa cel mai des in pericol, au forme geometrice specifice (triunghi amplasat cu varful in jos, romb, octogon) pentru a se evita confuziile privind semnificatia lor si a fi observate din toate directiile de intrare intr-o intersectie

fig.1b.1 Cedeaza trecerea 
Se instaleaza pe drumurile sau strazile care pierd prioritatea in intersectie, cat mai aproape de aceasta, atunci cand vizibilitatea este suficienta din ambele parti. In situatia cand drumul cu prioritate isi schimba directia in intersectie, sub acest indicator se monteaza panoul aditional 'diagrama intersectiei' (fig.1.g.9) pe care drumul cu prioritate este figurat cu o linie mai groasa. La intalnirea indicatorului, conducatorii de vehicule vor circula cu viteza redusa, se vor asigura ca pe drumul cu prioritate nu se apropie nici un vehicul caruia ar putea sa-i stanjeneasca deplasarea si numai dupa aceea isi vor putea continua drumul. In cazul in care pe drumul cu prioritate circula prin intersectie ori se apropie de aceasta alte vehicule, conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca si sa le cedeze trecerea. Daca, datorita unor conditii care impiedica vizibilitatea, indicatorul amplasat in intersectie nu poate fi observat din timp de catre cei care trebuie sa cedeze trecerea, el poate fi precedat de altul similar, avand inscrisa cu alb pe latura superioara a chenarului de culoare rosie, distanta, pana la intersectie, exprimata in metri.

fig.1b.2 Oprire

 
Indicatorul se amplaseaza pe drumurile unde se pierde prioritatea, la intersectiile fara vizibilitate sau cu vizibilitate redusa. Obliga conducatorii de vehicule care il intalnesc sa opreasca, inainte de a patrunde in intersectie, pentru a se asigura, indiferent daca pe drumul cu prioritate circula sau nu, in acel moment, alte vehicule. Oprirea pentru asigurare se va face in locul care ofera cea mai buna vizibilitate asupra arterei cu prioritate, fara a stanjeni circulatia vehiculelor care circula pe drumul prioritar. Presemnalizarea acestuia se realizeaza in cazul in care nu poate fi observat din timp, printr-un indicator de forma triunghiulara avand inscris cu alb pe latura superioara a chenarului, de culoare rosie, cuvantul 'STOP' urmat de distanta (in metri) pana la intersectie. In cazul cand drumul cu prioritate isi schimba directia in intersectie, sub acest indicator se monteaza semnul aditional 'diagrama intersectiei' (fig. 1.g.9).

fig.1b.3 Drum cu prioritate

 
Se instaleaza la inceputul traseelor cu prioritate din afara oraselor, iar inaintea intersectiilor de pe aceste trasee, confirmarea prioritatii se realizeaza prin instalarea indicatorului 'Intersectie cu un drum fara prioritate' (fig.1.a.26). In orase se instaleaza, de regula, pe drumul cu prioritate inaintea intersectiilor de strazi de aceeasi categorie, in care circulatia este reglementata prin indicatoare. Cand drumul prioritar isi schimba directia in intersectie,sub acest indicator se amplaseaza panoul aditional 'diagrama intersectiei' (fig. 1.g.9) pe care drumul cu prioritate este figurat cu o linie mai groasa.

fig.1b. 4 Sfirsit de prioritate

 
Se amplaseaza la 50200m de locul unde inceteaza prioritatea, avand si rolul de presemnalizare pentru indicatoarele 'Cedeaza trecerea' (fig.1.b.1) sau 'Oprire' (fig. 1.b.2). Poate fi insotit de semnul aditional pe care se inscrie distanta pana la locul unde inceteaza prioritatea (fig.1.g.2). Daca la prima intersectie, precedata de acest indicator nu sunt instalate semne de reglementare a prioritatii, conducatorii de vehicule vor circula dupa regula prioritatii de dreapta.

fig.1b.5 Prioritate pentru circulatia din sens invers

 
Se instaleaza la inceputul sectorului de drum cu latimea carosabilului mai mica de 5,50m respectiv 6m, pe sectoare marginite de borduri. Este precedat de indicatorul 'Drum ingustat' (fig. 1.a.7, 1.a.8, 1.a.9). Cand latimea partii carosabile nu permite decat circulatia simultana, in sensuri opuse, numai a unor categorii de vehicule, sub acest indicator se instaleaza panoul aditional avand inscrise siluetele vehiculelor care trebuie sa acorde prioritate (fig. 1.g.7). Cand intalnesc indicatorul, conducatorii de vehicule au obligatia sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care au ajuns in acelasi timp cu ei la celalalt capat al sectorului de drum ingustat. In zona sa de actiune nu este permisa oprirea sau stationarea.

fig.1b.6 Prioritate fata de circulatia din sens invers

 
Se amplaseaza la celalalt capat al sectorului de drum ingustat la care este instalat indicatorul 'Prioritate pentru circulatia din sens invers'. Acest indicator confera prioritate pe sensul de mers pe care este intalnit. Zona sa de actiune se intinde pana la intalnirea pe sens opus a indicatorului prezentat anterior. Sunt interzise intre cele doua indicatoare oprirea si stationarea.

fig.1b.7 si fig.1b.8 Trecere la nivel cu o cale ferata simpla sau dubla , fara bariere.

 
Se instaleaza la 6-10m de cea mai apropiata sina, atat in localitati cat si in afara localitatilor, la intersectia unui drum cu o cale ferata fara bariere, precum si cu o linie de tramvai pe platforma proprie (in afara oraselor). Poate fi intalnit si la incrucisarea dintre un drum destinat circulatiei pietonale si o cale ferata. In zona sa de actiune care incepe de la locul unde este amplasat sunt interzise: depasirea, intoarcerea si mersul inapoi, oprirea sau stationarea. Conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca in ordinea sosirii, in dreptul acestui tip de indicator fara a trece de linia din dreptul indicatorului ori de marcajul de oprire si sa se asigure, urmand a se pune in miscare numai dupa ce au constatat ca nu se apropie mijloace rulante. Obligatia (opririi si asigurarii) revine fiecarui conducator de vehicul, in parte.


Indicatoare de restrictie

Semnificatia indicatoarelor de interzicere sau restrictie incepe sau este aplicabila din dreptul acestor indicatoare. In lipsa unei semnalizari care sa precizeze lungimea sectorului pe care se aplica reglementarea ori a unor indicatoare care sa anunte sfarsitul interdictiei sau a restrictiei, semnificatia acestor indicatoare inceteaza in intersectia cea mai apropiata. Cand indicatoarele de interzicere sau restrictie sunt instalate impreuna cu indicatorul ce anunta intrarea intr-o localitate, semnificatia lor este valabila pe drumul respectiv, cu exceptia locurilor unde alte indicatoare dispun altfel.

fig.1c.1 Accesul interzis

 
Se instaleaza la inceputul sectorului de drum sau strada pe care este interzis accesul oricarei categorii de vehicule. Poate fi insotit de panoul aditional, atunci cand anumite categorii de vehicule sunt exceptate de la interdictie (vehicule cu ecuson etc.). Se amplaseaza, de regula, la capatul opus al unui sector de drum pe care circulatia se desfasoara in sens unic. Poate fi instalat si in cazul in care un sector de drum este inzapezit, pe un singur sens, insotit (daca este cazul) de semnul aditional reprezentand exceptarea utilajelor destinate deszapezirii.

fig.1c.2 Circulatie interzisa in ambele sensuri

 
Se monteaza la capetele sectorului de drum sau strada pe care este interzisa circulatia vehiculelor in ambele sensuri. Poate fi figurat pe un panou dreptunghiular cu fond alb, in cazul in care anumite categorii de vehicule sunt exceptate, precum si in situatia in care restrictia este limitata in timp. Exceptiile sau limitarea temporala se vor inscrie cu negru pe panoul dreptunghiular sub indicator.


fig.1c.3 Accesul interzis autovehiculelor , cu exceptia motocicletelor fara atas

 
Se instaleaza la capete sectorului de drum sau strada pe care este interzis accesul tuturor vehiculelor, cu mijloace de autopropulsare, cu exceptia motocicletelor fara atas si motoretelor. Pe aceste sectoare de drum pot, de asemenea, sa circule vehicule cu tractiune animala, cele trase sau impinse cu mana si bicicletele.

fig.1c.4 Accesul interzis motocicletelor

 
Se amplaseaza la capetele sectorului de drum pe care este interzis accesul motocicletelor, cu sau fara atas, si al motoretelor. In zona sa de actiune au acces toate celelalte tipuri de vehicule.

fig.1c.5 Accesul interzis motoretelor si bicicletelor cu motor

 
Este instalat la capetele sectorului de drum sau strazii pe care se interzice accesul motoretelor si bicicletelor cu motor. In zona sa de actiune este permis accesul tuturor celorlalte vehicule.

fig.1c.6Accesul inetrzis vehiculelor destinate transportului de marfuri

 
Acest indicator se amplaseaza la capetele sectorului de drum sau strazii pe care este interzis accesul autovehiculelor grele, destinate transportului de marfuri. Daca restrictia se refera numai la anumite categorii de autovehicule, se inscrie pe silueta autocamionului, cu culoare alba, masa totala maxima autorizata (masa totala maxima a vehiculului incarcat, declarata admisibila cu prilejul omologarii de catre autoritatea competenta), sau tipul de autovehicul (ex.:TIR, 5t).

fig.1c.7 Accesul interzis autovehiculelor cu remorca , cu exceptia celor cu semiremorca sau cu remorca cu o osie

 
Se instaleaza la capetele sectorului de drum sau strazii pe care se interzice accesul ansamblurilor de vehicule ( un ansamblu format dintr-un autovehicul si una sau, dupa caz, doua remorci cuplate, ce participa la trafic ca o unitate). Indicatorul nu interzice accesul autovehiculelor care tracteaza semiremorci sau remorci cu o osie. Prin semiremorca se intelege o remorca fara osia din fata, cuplata astfel incat o parte apreciabila a greutatii si a incarcaturii se sprijina pe vehiculul motor.

fig.1c.8 Accesul interzis autobuzelor

 
Acest indicator se instaleaza, de regula, la capetele unor sectoare de drum inguste, interzicand accesul autobuzelor care, datorita gabaritului lor mare, pot ingreuna circulatia celorlalte vehicule pe astfel de drumuri.

fig.1c.9 Accesul inetrzis tractoarelor si masinilor agricole

 
Pe sectoarele de drum delimitate prin aceste indicatoare nu au acces tractoarele (inclusiv cele care tracteaza remorci) si masinile agricole (autovehicul care circula in mod ocazional pe drum, fiind destinat executarii unor lucrari agricole, silvice sau altor activitati si care, prin constructie, nu poate depasi viteza de 30km/h). Este folosit de regula, pe drumurile importante (drumuri europene deschise traficului international) pentru a oferi circulatiei mai multa cursivitate.


fig.1c.10 Accesul interzis autovehiculelor

 
Se monteaza la capetele sectorului de drum sau strazii pe care este interzis accesul autovehiculelor (inclusiv motociclete si motorete). Sunt exceptate de la interdictie: bicicletele, vehiculele cu tractiune animala si cele trase sau impinse cu mana.

fig.1c.11 Accesul inetrzis autovehiculelor si vehiculelor cu tractiune animala

 
Fata de indicatorul prezentat anterior, acest indicator interzice si accesul vehiculelor cu tractiune animala. In locurile in care este amplasat pot circula: bicicletele si vehiculele trase sau impinse cu mana. Pe indicator se pot figura maximum doua siluete in afara localitatilor si trei in localitati.

fig.1c.12 Accesul interzis bicicletelor

 
Se monteaza la capetele sectorului de drum sau strazii pe care este interzis accesul bicicletelor. In zona sa de actiune se permite accesul bicicletelor cu motor, motoretelor, precum si accesul tuturor celorlalte vehicule.

fig.1c.13 Accesul interzis vehiculelor cu tractiune animala

 
Pe sectoare de drum la inceputul carora este instalat acest indicator se interzice circulatia vehiculelor cu tractiune animala, pentru cresterea fluentei si sigurantei circulatiei pe drumurile cu trafic intens (drumuri europene deschise traficului international). In zona sa de actiune este permis accesul tuturor celorlalte vehicule.

fig.1c.14 Accesul interzis vehiculelor impinse sau trase cu bratele

 
Se intaleaza la inceputul sectoarelor de drum intens circulate, avand drept scop atat cresterea fluentei circulatiei celorlalte vehicule, cat si protejarea persoanelor care trag sau imping vehicule cu mana. In zona sa de actiune este permis accesul tuturor celorlalte vehicule.

fig.1c.15 Accesul interzis pietonilor

 
Se instaleaza pe sectoarele de drum cu trafic rutier deosebit de intens unde viata si integritatea corporala a pietonilor ar fi pusa in pericol in cazul in care s-ar permite circulatia pietonala. Daca circulatia persoanelor este interzisa pe ambele parti ale drumului, indicatorul se amplaseaza si pe stanga si pe dreapta; in caz contrar se monteaza doar pe o singura parte, indicatorul actionand doar pe partea respectiva.

fig.1c.16 Accesul interzis vehiculelor avand o latime mai mare de . m

 
Se instaleaza la capetele sectorului de drum sau strada, cu gabarit cu latime redusa, precum si la prima intersectie ce precede sectorul respectiv, insotit de semnul aditional cu distanta pana la inceputul restrictie (fig.1.g.2). Acest indicator interzice accesul vehiculelor cu un gabarit in latime, al vehiculului sau incarcaturii, mai mare decat cifra (in metri) inscrisa pe el.
fig.1c.17Accesul interzis vehiculelor avaand o inaltime mai mare de . m

 
Indicatorul se amplaseaza la capetele unor poduri, tuneluri, inaintea intrarii pe sub retele electrice, precum si in alte situatii cand nu e asigurata inaltimea de libera trecere a gabaritului. Interzice accesul vehiculelor a caror inaltime, masurata de la sol pana la punctul cel mai inalt al vehiculului sau a incarcaturii acestuia este egala sau mai mare decat cifra inscrisa pe indicator. Pentru informarea din timp a conducatorilor de vehicule asupra restrictiei ce se impune, acest sector de drum va fi presemnalizat la prima intersectie ce precede sectorul respectiv, printr-un indicator similar (insotit de un semn aditional cu distanta pana la inceputul restrictiei, vezi fig.1.g.2) pentru intoarcerea sau inscrierea pe o varianta ocolitioare a vehiculelor ce depasesc inaltimea inscrisa pe indicator. Conducatorii vehiculelor a caror inaltime totala este cu putin mai mica decat cea inscrisa pe indicator vor circula cu viteza redusa, pentru a evita lovirea constructiilor sau instalatiilor, pe sub care urmeaza sa circule, ca urmare a eventualelor denivelari, pe care le poate prezenta drumul si care pot suprainalta vehiculul.

fig.1c.18 Accesul interzis vehiculelor avand o masa mai mare de .. t

 
Se amplaseaza, de regula, la capetele sectorului de drum sau strazii, ori la capetele podurilor, pasajelor superioare, viaductelor, pe care este interzisa circulatia vehiculelor avand masa in sarcina (masa vehiculului astfel cum este incarcat la un moment dat, cu conducatorul, carburantul si dotarea existenta precum si cu pasagerii si/sau bunurile pe care efectiv le transporta) mai mare decat cea inscrisa pe indicator, precum si la prima intersectie ce precede sectorul respectiv, insotit de semnul aditional (cu distanta in metri pana la inceputul restrictiei, vezi fig. 1.g.2).

fig.1c.19 Accesul interzis autovehiculelor avand o masa mai mare de . t pe o osie

 
Se instaleaza, de regula, la capetele unor poduri scurte pe care in mod obisnuit un autovehicul intra mai intai cu rotile din fata si dupa ce acestea au trecut de limita podului intra si cu rotile din spate. De aceea, masa in sarcina a autovehiculului se imparte la numarul osiilor. Repartizarea masei proprii pe osii este indicata in cartea tehnica a autovehiculului. soferii au obligatia sa cunoasca repartizarea masei proprii a autovehiculului si a incarcaturii pe fiecare osie pentru a stabili daca este posibil sau nu, sa intre pe pod. Pot fi instalate si la capetele pasajelor, viaductelor, sectoarelor de drum sau strada.

fig.1c.20 Accesul interzis vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule avand o lungime mai mare de . m

 
Se instaleaza, de regula, la inceputul sectoarelor de drum caracterizate prin curbe cu raze foarte mici si interzice accesul vehiculelor avand lungimea mai mare decat cea inscrisa pe indicator, pentru evitarea blocarii traficului rutier, datorita imposibilitatii de manevrare a acestor vehicule in curbe foarte stranse.

fig.1c.21 ; fig.1c.22 si fig.1c.23

Interzis a se vira la stinga

Interzis a se vira la dreapta

Intoarcerea interzisa

 
Se instaleaza inainte de intersectiile in care este interzisa manevra de viraj stanga (dreapta) pentru eliminarea riscului de a provoca blocaje in circulatie sau de a patrunde pe un sens interzis. Interzicerile instituite de aceste indicatoare sunt valabile numai pentru intersectia inaintea careia au fost amplasate.

Se instaleaza pe drumurile cu circulatie intensa, in locurile in care executarea manevrei de intoarcere stanjeneste desfasurarea in conditii de siguranta si fluenta a circulatiei vehiculelor. Zona sa de actiune se intinde de la locul unde este amplasat pana la prima intersectie ori, dupa caz, pana la distanta inscrisa pe panoul aditional (vezi fig.1.g.4).


fig.1c.24 si fig.1c.25

Depasirea autovehiculelor , cu exceptia motocicletelor fara atas , interzisa

Depasirea interzisa pentru autovehiculelor destinate transportului de marfuri

 
Se instaleaza la inceputul sectoarelor de drum unde lipsa de vizibilitate sau configuratia drumului nu permit depasirea in conditii de siguranta. Zona de actiune a indicatorului incepe din locul unde este amplasat si se extinde pana la intalnirea indicatorului 'Sfarsitul interzicerii de a depasi' (fig. 1.c.36). La primul indicator se interzice depasirea vehiculelor care se deplaseaza pe drum prin propulsie proprie cu exceptia motocicletelor fara atas, motoretelor, precum si a bicicletelor, vehiculelor cu tractiune animala si a celor trase sau impinse cu mana. De asemenea, se mai interzic in acest sector de drum manevrele de oprie, stationare, intoarcere si mers inapoi.

Indicatorul din fig. 1c 25 se instaleaza la capetele sectorului de drum pe care autovehiculelor destinate transportului de marfuri le este interzis sa depaseasca vehiculele care se deplaseaza prin propulsie proprie, cu exceptia celor cu doua roti. In zona de actiune a acestui indicator au voie sa efectueze depasiri motocicletele si autovehiculele, deoarece restrictia se refera numai la autovehiculele destinate transportului de marfuri. De asemenea, se mai interzic in acest sector de drum manevrele de oprire, stationare, intoarcere si mers inapoi. Zona de actiune se intinde pana la intalnirea indicatorului 'Sfarsitul interzicerii de a depasi' (vezi fig. 1.c.36).

fig.1c.26 si fig.1c.27

Limitare de viteza

Limitare de viteza diferentiata pe categorii de autovehicule

 
Se monteaza la capetele sectorului de drum sau strazii pe care viteza de circulatie se limiteaza. Zona de restrictie incepe din locul unde este instalat indicatorul si se termina la intalnirea indicatorului 'Sfarsitul limitarii de viteza' (fig. 1.c.35). Cand restrictia se aplica pe lungimea intregii localitati indicatorul se amplaseaza cuplat cu cel cu semnificatia 'Localitate' (fig. 1.e.25). In localitati in conformitate cu prevederile art. 48 lit. a prin acest mijloc de semnalizare se pot stabili, pentru autoturisme, pe anumite sectoare de drum, limite generale de viteza superioare vitezei de 50 km/h, dar nu mai mult de 80 km/h.Se monteaza la capetele sectorului de drum sau strazii pe care viteza de circulatie se limiteaza diferentiat pe categorii de autovehicule. La intalnirea acestui indicator soferii vor circula cu o viteza inferioara celei inscrise in dreptul simbolului reprezentand categoria de autovehicule pe care le conduc. Zona de restrictie incepe din locul unde este instalat indicatorul si se termina la intalnirea indicatorului 'Sfarsitul limitarii de viteza' (fig. 1.c.35).

fig.1c.28 Accesul interzis vehiculelor avind masa pe osia dubla mai mare de .. t

 
Se instaleaza in situatiile mentionate la fig. 1.c.19, in cazul in care este interzisa circulatia vehiculelor avand sarcina pe osia dubla mai mare decat cea inscrisa pe indicator.

fig.1c.29 Interzis autovehiculelor de a circula fara a mentine intre ele un interval de cel putin . m

 
Se amplaseaza la capetele sectorului de drum unde trebuie pastrat un interval minim intre vehiculele in mers, datorita periculozitatii create de: criblura existenta pe partea carosabila, denivelari, existenta poleiului etc.. Poate fi insotit de indicatoarele simbolizand limitarea vitezei ori interzicerea depasirii. Se va circula cu viteza redusa respectandu-se distanta inscrisa pe indicator pentru autovehiculele in mers. Zona de actiune se extinde pana la intalnirea indicatorului 'Sfarsitul tuturor restrictiilor' (fig.1.c.37) sau dupa caz pana la distanta inscrisa pe semnul aditional (fig. 1.g.4).

fig.1c.30 ; fig.1c.31 si fig.1c.32

Trecerea fara oprire interzisa

 
Se instaleaza in imediata apropiere a locurilor unde este interzisa trecerea vehiculelor fara a opri: in apropierea punctului vamal, in locurile pentru taxa de intrare-iesire de pe un pod, autostrada etc. si unde exista un post de control a circulatiei (pe perioada in care se executa aceste activitati). In acest ultim caz indicatorul se va amplasa temporar de catre organele de control ale circulatiei rutiere.fig.1c.33 Accesul interzis vehiculelor care transorta substante explozive sau usor inflamabile

 
  Se monteaza la capetele sectorului de drum sau strazii pe care circulatia vehiculelor care transporta produse explozive sau usor inflamabile, este interzisa pentru prevenirea situatiilor deosebit de periculoase ce ar putea fi generate de explozia sau incendierea incarcaturii. Pentru informarea din timp a conducatorilor de vehicule asupra restrictiei ce se impune, acest sector va fi presemnalizat printr-un indicator similar (insotit de un semn aditional avand inscrisa distanta pana la inceputul restrictiei fig. 1.g.2) amplasat intr-un loc care sa permita fie intoarcerea, fie inscrierea pe o varianta ocolitoare a vehiculelor care transporta astfel de produse.

fig.1c.34 Claxonarea interzisa

 
Se instaleaza la capetele sectorului de drum sau strada pe care claxonarea este interzisa, precum si impreuna cu indicatorul 'Localitate' cand restrictia se aplica pe intreg teritoriul localitatii. Zona sa de actiune incepe din locul in care este instalat si se termina la intalnirea indicatorului 'Sfarsitul tuturor restrictiilor' (fig. 1.c.37), cand este instalat in localitate, sau in dreptul indicatorului 'Sfarsit de localitate' (fig. 1.e.26) cand restrictia se refera la toata localitatea.

fig.1c.35 Sfirsitul limitarii de viteza

 
Se amplaseaza in locul in care se termina restrictia impusa de indicatorul 'Limitare de viteza'. Din locul unde este instalat conducatorii de vehicule pot circula cu viteza maxima legala, corespunzatoare zonei in care se afla (localitate, autostrada etc.).

fig.1c.36 Sfirsitul interzicerii de a depasi

 
Se instaleaza in locul in care se ridica restrictia pentru depasire a autovehiculelor, instituita prin indicatoarele din fig. 1.c.24 si fig. 1.c.25. Zona sa de actiune incepe din locul in care este instalat, permitandu-se (daca nu sunt instalate alte indicatoare de restrictionare) oprirea sau stationarea, intoarcerea si mersul inapoi.

fig.1c.37 Sfirsitul tuturor restrictiilor

 
Se amplaseaza in locul unde se termina zona de restrictie pentru care nu exista indicator specific ('Claxonarea interzisa', 'Interzis vehiculelor de a mentine intre ele o distanta mai mica de .m) precum si in cazul in care in zona respectiva au actionat doua sau mai multe restrictii care s-au terminat in acelasi loc si anume:

a.) Depasirea autovehiculelor cu exceptia motocicletelor fara atas interzisa (fig. 1.c.24);

b.) Depasirea interzisa autovehiculelor destinate transportului de marfuri (fig. 1.c.25);

c.) Limitare de viteza (fig. 1.c.26);

d.) Claxonarea interzisa (fig.1.c.34);

e.) Interzis autovehiculelorde a circula fara a mentine intre ele o distanta mai mica de ..m (fig. 1.c.27).

fig.1c.38Oprirea interzisa

 
Se amplaseaza pe partea sectoarelor de drum sau strada pe care sunt interzise oprirea si stationarea. Interdictia incepe din locul in care este amplasat indicatorul si se intinde pana la prima intersectie. Pentru interzicerea opririi pe lungimi mai mari indicatorul se repeta fiind insotit de semnele aditionale simbolizand inceputul (fig. 1.g.10), dupa caz confirmarea (fig. 1.g.10), si sfarsitul (fig. 1.g.10) sectorului de drum pe care este valabila semnificatia indicatorului. Aceeasi semnificatie (ca si semnele aditionale prezentate anterior) o au si sagetile de culoare alba desenate in interiorul indicatorului 'Oprirea interzisa'.


In cazul in care anumite autovehicule sunt exceptate indicatorul este insotit de semnul aditional pe care sunt inscrise categoriile exceptate (fig. 1.g.6).

De asemenea, sub indicator se poate instala un semn aditional cu o singura sageata deasupra careia este inscrisa o cifra in metri, care indica inceputul si lungimea sectorului la care se refera indicatorul (fig. 1.g.5).

fig.1c.39 Stationarea interzisa

 
Se instaleaza in aceleasi conditii ca indicatorul 'Oprirea interzisa' existand posibilitatea de a fi insotit de aceleasi semne aditionale si avand aceesi zona de actiune. Diferenta intre indicatorul 'Oprirea interzisa' si 'Stationarea interzisa' este faptul ca in zona de actiune a celui de al doilea indicator, oprirea este permisa pentru maximum 5 minute.

fig.1c. 40 ; fig.1c. 41

Stationare alternanta (zile pare sau impare)

Sfarsitul zonei de stationare cu durata limitata fig.1c. 42

 
Se amplaseaza pentru a permite curatirea strazilor si a se evita eforturile statice de lunga durata asupra sistemului rutier. Se interzice stationarea in zilele pare ale lunii respective (2, 4, 6, 828, 30), in aceleasi conditii ca si indicatorul stationarea interzisa. Se instaleaza pentru a interzice stationarea in zilele impare ale lunii curente (1, 3, 5, 7 27, 29, 31), in aceleasi conditii ca si indicatorul 'Stationarea Interzisa'.Se instaleaza la sfarsitul sectorului de drum cu stationare cu durata limitata al carui inceput este semnalizat prin indicatorul din fig. 1.c.42

Indicatoare de obligare

fig.1d.1 Obligatoriu inainte

 
Se instaleaza la cel mult 50m inaintea intersectiei in care sensul de circulatie indicat de sageata este obligatoriu. Poate fi amplasat si deasupra unei benzi de circulatie cand semnificatia indicatorului se aplica numai celor care circula pe banda respectiva. Semnificatia indicatorului este valabila doar pentru prima intersectie intalnita de conducatorii de vehicule, din locul in care este instalat. In aceasta intersectie sunt interzise virajele la stanga si la dreapta, cu exceptia cazurilor cand indicatorul este amplasat deasupra unei benzi de circulatie.

fig.1d.2 Obligatoriu la dreapta

 
Se amplaseaza inaintea intrarii in intersectia in care este obligatoriu virajul in sensul indicat de sageata, manevra efectuandu-se dupa depasirea indicatorului. In zona sa de actiune (prima intersectie inaintea careia este instalat) este interzisa circulatia vehiculelor pe directia inainte sau la stanga. Se poate amplasa deasupra unei benzi de circulatie atunci cand semnificatia indicatorului se aplica numai celor care circula pe banda respectiva. Sensul sagetii poate indica, dupa caz si la stanga.

fig.1d.3 Obligatoriu la dreapta

 
Se instaleaza pe partea opusa intrarii in intersectia cu drumul sau strada pe care sensul indicat de sageata este obligatoriu, manevra de viraj executandu-se fara a depasi indicatorul. Sensul sagetii poate indica, dupa caz si la stanga.

fig.1d.4 Obligatoriu inainte si la dreapta

 
Se amplaseaza inaintea de intrarea in intersectia in care sensurile indicate de sageti sunt obligatorii pentru conducatorii de vehicule, care trebuie sa urmeze una din directiile indicate.


Manevra se executa dupa depasirea indicatorului. Zona sa de actiune este valabila doar la prima intersectie intalnita, dupa ce indicatorul a fost depasit. Sensurile sagetilor pot indica dupa caz, directiile inainte si la stanga.

fig.1d.5 si fig. 1d.6 Ocolire obligatorie

 
Se instaleaza la capetele refugiilor din statiile de tramvai, insulelor de dirijare, spatiilor de separare a cailor, locurilor in care s-au produs accidente grave sau inaintea altui obstacol de pe drumul sau strada unde vehiculul trebuie sa treaca de o parte a obstacolului, sau pot trece pe ambele parti, dupa sensul sau sensurile indicate de sageata (sageti). Conform dispozitiilor Codului Rutier conducatorii de vehicule pot trece si prin stanga refugiilor din statiile de tramvai daca indicatorul instalat la capatul refugiului nu obliga la trecerea numai pe partea dreapta.

fig.1d.7 Sens giratoriu obligatoriu

 
Se amplaseaza pe insula circulara din intersectia cu sens giratoriu sau inaintea intersectiei. Sagetile indica directia de urmat in ocolirea insulei circulare. Conducatorii de vehicule dupa ce se apropie de astfel de intersectii vor acorda prioritate vehiculelor care circula in interiorul acestora , daca nu exista alta reglementare de circulatie in zona. Sunt interzise: oprirea sau stationarea, intoarcerea vehiculului prin manevre inainte-inapoi. Acest indicator poate fi precedat de indicatorul 'Intersectie cu sens giratoriu' (fig. 1.a.28).

fig.1d.8 Pista obligatorie pentru pietoni

 
Se instaleaza la capetele sectorului de drum sau strada rezervat in exclusivitate pietonilor. La intalnirea acestui indicator pietonii sunt obligati, in toate cazurile, sa circule pe pista rezervata si semnalizata ca atare. Pe drumurile rezervate pietonilor este interzis accesul tuturor vehiculelor.

fig.1d.9 Pista obligatorie pentru biciclisti

 
Se instaleaza la capetele pistelor destinate exclusiv circulatiei bicicletelor si mopedelor. La intalnirea acestui indicator biciclistii si conducatorii de mopede sunt obligati, in toate cazurile, sa circule numai pe pistele rezervate si semnalizate ca atare. Circulatia celorlalte vehicule in aceste zone este interzisa.

fig.1d.10 Lanturi pentru zapada

 
Se instaleaza la capetele sectoarelor de drumuri cu declivitati pronuntate sau curbe stranse, pe care este necesar ca atunci cand partea carosabila este acoperita cu zapada sau polei, vehiculele sa fie echipate cu lanturi antiderapante pe cel putin doua roti motoare. Poate fi insotit de aditionalul 'Drum lunecos datorita ghetii, poleiului sau zapezii', fig. 1.g.17

fig.1d.11 si fig. 1d.12

Viteza minima obligatorie

Sfirsit de viteza minima obligatorie

 
La intalnirea acestui indicator, conducatorii vehiculelor sunt obligati sa circule cu o viteza egala sau mai mare decat cea inscrisa pe indicator, fara a depasi limita maxima admisa de legislatia rutiera pentru zonele in care se deplaseaza. Semnificatia indicatorului are rolul de a spori fluenta traficului rutier, de aceea pe sectoarele de drum semnalizate cu acest indicator se instituie si restrictii de acces pentru vehiculele lente (cu tractiune animala, trase sau impinse cu mana etc.). Zona de actiune a sa se intinde pana la intalnirea indicatorului 'Sfarsit de viteza minima obligatorie', fig. 1.d.12. Se amplaseaza la capetele sectoarelor de drum unde inceteaza obligativitatea impusa de indicatorul 'Viteza minima obligatorie'. Dupa intalnirea lui este permisa circulatia cu viteza mai mica decat cea inscrisa pe indicatorul prezentat anterior.Indicatoarele de orientare si informare

Indicatoarele de orientare si informare au forma poligonala, in majoritatea cazurilor pe fond albastru, pe care sunt desenate sau sunt inscrise, cu caractere de culoare alba, informatii referitoare la directia ce trebuie urmata pentru a se ajunge la destinatia dorita ori la diferitele utilitati publice de care pot beneficia participantii la trafic pe traseul pe care urmeaza sa-l parcurga.

fig.1e.1

Presemnalizarea unor directii

 
Se instaleaza la 90200m in afara localitatilor si la 50100m in localitati, inaintea intersectiilor intre drumurile nationale, intre drumurile judetene si intre drumurile nationale cu drumurile judetene. Se poate amplasa si inaintea intersectiilor cu drumuri ce duc spre statiuni balneoclimaterice sau care duc spre obiective turistice de importanta deosebita. Au rolul de a informa conducatorii de vehicule ca este necesar sa se inscrie pe banda de circulatie corespunzatoare directiei de mers dorite (in cazul drumurilor cu cel putin doua benzi pe sens). In cazul in care drumurile indicate au mai mult de o banda de circulatie pe sens sageata indicand directia va fi dublata. Ecusoanele corespunzatoare categoriei drumurilor (A, DN, DJ etc.) se inscriptioneaza pe indicator numai daca drumul respectiv porneste din intersectie.

fig.1e.2

Presemnalizarea directiilor la o intersectie denivelata de drumuri

 
Vezi 'Presemnalizarea directiilor la o intersectie de drumuri din afara localitatilor' (fig. 1.e.1).

fig.1e.3

Presemnalizarea directiilor de mers la o intersectie in localitati

 
Se amplaseaza de regula in localitati (indeosebi in orase) la 50100m de intersectii, cand trebuie presemnalizate cel putin doua directii importante. Pot fi instalate si pe portale sau console. Sagetile figurate pe indicator pot fi verticale, orizontale sau oblice. Ecusoanele corespunzatoare categoriei drumului se folosesc in aceleasi conditii ca la fig.1.e.1. Au rolul de a informa conducatorii de vehicule ca este necesar sa se inscrie pe banda corespunzatoare directiei de mers (in cazul drumurilor cu cel putin doua benzi pe sens).

fig.1e.4

Traseul de evitare a localitatii

 
Se amplaseaza la 90200 m de intersectia cu traseul de evitare a unei localitati. Are rolul de a indica conducatorilor de vehicule ce traseu trebuie sa urmeze pentru a evita tranzitarea localitatii.

fig.1e.5

Presemnalizarea directiilor intr-o intersectie cu sens giratoriu

 
Acest indicator precede cu 50100m indicatorul 'Sens giratoriu'. Schema intersectiei figurata pe indicator corespunde planului de situatie al intersectiei. Denumirile localitatilor se inscriu numai in dreptul sagetilor ce indruma spre directii importante. Denumirile de obiective importante din localitate (centru, gara etc.) se inscriu cu negru pe un camp alb, conturat cu negru, pe fondul albastru al indicatorului. Ecusoanele corespunzatoare categoriei drumurilor se folosesc in aceleasi conditii ca la fig. 1.g.1.

fig.1e.6

Traseul de deviere in cazul unei restrictii

Directie obligatorie pentru vehiculele din categoria simbolizata

 
Se instaleaza la 90200 m inaintea intersectiei cu traseul de deviere in cazul unei restrictii de durata. In orase, pe indicator, se inscriu denumirile strazilor de pe traseul de evitare a zonei cu restrictii de circulatie. Pentru devieri cu caracter temporar (lucrari de refacere a drumurilor, podurilor etc.) indicatorul este similar, avand inscriptiile de culoare neagra pe fond galben.


fig.1e.7

Directie obligatorie pentru vehiculele din categoria simbolizata

 
Se amplaseaza inaintea intrarii in intersectia in care este obligatoriu de urmat directia inscriptionata in sensul indicat de sageata, numai de catre vehiculele din categoria simbolizata, manevra efectuandu-se dupa depasirea indicatorului.

fig.1e.9Presemnalizarea unui loc periculos , o interzicere sau o restrictie de circulatie pe un drum lateral

 
Indicatorul se intalneste in localitati, inaintea intersectiei care precede o alta intersectie in care virajul la stanga este interzis. Schema prezentata in indicator corespunde traseului ce trebuie urmat pentru a fi executat traseul la stanga.

fig.1e.8

Traseul de urmat pentru schimbarea directiei de mers

 
Se instaleaza in localitati la 50100 m si in afara localitatilor la 90200 m de intersectia cu un drum lateral pe care se afla un punct periculos (ex. o trecere la nivel cu o cale ferata fara bariere) sau o restrictie de circulatie (ex. 'Accesul interzis vehiculelor destinate transportului de marfuri').

fig.1e.10

Selectarea circulatiei pe benzi in functie de directia de mers la inetrsectii

 
Se amplaseaza pe drumurile cu mai multe benzi pe sens la 50200 m de intersectie, pentru selectarea circulatiei pe benzi in functie de directiile care pot fi urmate. Conducatorii de vehicule au obligatia sa ocupe pentru schimbarea directiei de mers spre stanga sau spre dreapta, benzile speciale destinate in acest sens, la intalnirea indicatorului prezentat.

fig.1e.11

Banda rezervata circulatiei mijloacelor de transport in comun

 
Se instaleaza in orase, pe strazile cu cel putin doua benzi pe sens unde o banda este rezervata exclusiv automobilelor (autobuze, troleibuze, maxi-taxi) care deservesc liniile urbane pentru transportul public de persoane. Indicatorul se repeta dupa fiecare intersectie.

fig.1e.12

Banda destinata vehiculelor care circula cu viteza mai mica decat cea mentionata

 
Se instaleaza la 50100m inainte de inceputul sectorului de drum pe care exista o banda de circulatie speciala pentru deplasarea vehiculelor lente, pentru a se facilita posibilitatea depasirii acestor vehicule. La intalnirea indicatorului, conducatorii vehiculelor, care nu pot circula cu viteza minima inscriptionata pe aceasta, au obligatia sa foloseasca banda special amenajata si sa circule cu atentie, avand in vedere ingustarea iminenta a drumului la terminarea acestei benzi.

fig.1e.13

Drum fara iesire

 
Se instaleaza inaintea intersectiei cu un drum fara iesire, pentru informarea conducatorilor de vehicule. Schema de pe indicator trebuie sa corespunda configuratiei reale a intersectiei


fig.1e.14

Drum inchis sau deschis

 
Se instaleaza la inceputul drumului pe care circulatia poate fi inchisa sau deschisa in functie de conditiile meteo-rutiere. In primul camp al indicatorului apare starea drumului INCHIS pe fond rosu, ori DESCHIS pe fond verde. In campurile doi si trei se dau informatii suplimentare cum ar fi: punctul maxim pana la care se poate ajunge cand circulatia este deschisa numai pe un sector al drumului precum si conditiile in care se poate circula (ex: Lanturi pentru zapada obligatorii).

fig.1e.15

Confirmarea directiei si distantele pana la localitatile mentionate

 
Se amplaseaza pentru informarea conducatorilor de vehicule, la iesirea din municipii si orase importante, cand se considera necesar dupa intersectii importante din afara oraselor. Denumirile se inscriu pe indicator, in ordinea descrescatoare a distantelor.

fig.1e.18 Directia spre localitatea mentionata pt. autovehiculele din categoria simbolizata

 

fig.1e.16

Directia spre localitatile mentionate

 
Se instaleaza in intersectii pentru a semnaliza directiile de urmat spre principalele localitati inscrise pe indicatoare. Se intalnesc atunci cand este necesara semnalizarea unei singure localitati. Ecusonul figurat pe indicator corespunde categoriei drumului (A, DN, DJ, DC) si se aplica numai in cazul in care drumul porneste din intersectie. In caz contrar, nu se va aplica ecusonul.

fig.1e.19 Directia spre obiective locale

 Se amplaseaza in localitati, la inceputul si dupa caz pe parcursul traseului destinat circulatiei autovehiculelor din categoria simbolizata (ex.: autovehicule destinate transportului de marfuri). Pentru conducatorii autovehiculeor din categoria simbolizata, indicatorul are caracter de obligativitate.Se amplaseaza in localitati pentru orientarea spre obiective locale importante (centru, gara etc.) care se inscriu pe indicator.

Indicatorul se instaleaza la intersectia drumului public cu drumul de acces catre aeroport.

Se amplaseaza in intersectia si, dupa caz, pe parcursul traseului de deviere temporara a circulatiei, pentru confirmarea traseului de urmat. In orase pe indicator se poate inscrie 'Ocolire'

. Se amplaseaza la intrarea pe teritoriul unui judet administrativ, pentru informarea conducatorilor de vehicule.

Se instaleaza la intrarea pe poduri sau viaducte, avand inscriptionat numele cursului de apa ce urmeaza a fi traversat.

Se instaleaza dupa intersectii importante in localitati sau in afara acestora, pentru confirmarea directiei spre localitatea inscriptionata pe indicator. In localitati, de regula, nu se inscrie distanta.

Acest indicator este instalat la inceputul localitatilor urbane sau rurale, inainte de prima cladire din grupul compact de cladiri, parti ale localitatii. La intalnirea lui conducatorii de vehicule sunt obligati sa respecte regulile de circulatie aplicabile in localitati: conducerea cu o viteza care sa nu depaseasca limita maxima admisa pentru localitati, interzicerea claxonatului, daca alaturi de indicatorul de localitate se afla instalat si cel care semnifica aceasta restrictie etc.

Se amplaseaza la iesirea din localitatile urbane sau rurale, dupa ultima cladire din grupul compact de cladiri al localitatii, permitand conducatorilor de vehicule sa aplice regulile de circulatie specifice sectoarelor de drum situate in afara localitatilor.

Se amplaseaza la intersectii de strazi, de preferinta in consola, pe stalpi, in colturile intersectiilor, atunci cand strada traverseaza intersectia purtand aceeasi denumire atat in stanga, cat si in dreapta.


Se instaleaza pe imprejmuirea imobilelor sau pe imobile, cat mai aproape de drum, pentru a putea fi observat cu usurinta de conducatorii de vehicule sau pietoni.

Se instaleaza dupa intersectii importante, pentru confirmarea traseului drumului european deschis traficului international.

Se amplaseaza in cazul in care drumul european deschis traficului international isi schimba directia.

Se instaleaza dupa nodurile rutiere denivelate situate pe autostrazi, pentru confirmarea numarului autostrazii precum si pe indicatoarele de orientare spre autostrada, sub forma de ecuson.

Se amplaseaza pe traseele drumurilor nationale in traversarea oraselor in scopul identificarii drumului. De asemenea, se monteaza si dupa intersectiile importante ale acestor categorii de drumuri unde este necesara confirmarea numarului si traseului drumului respectiv. Se amplaseaza, pe traseele drumurilor judetene in scopul identificarii drumului. De asemenea, se monteaza si dupa intersectiile importante ale acestor categorii de drumuri unde este necesara confirmarea numarului si traseului drumului respectiv. Se amplaseaza, pe traseele drumurilor comunale in scopul identificarii drumului. De asemenea, se monteaza si dupa intersectiile importante ale acestor categorii de drumuri unde este necesara confirmarea numarului si traseului drumului respectiv.

Se instaleaza imediat inaintea locurilor de trecere pentru pietoni. Conducatorii de vehicule ce se apropie de o trecere pentru pietoni, semnalizata ca atare, trebuie sa circule cu o viteza suficient de redusa pentru a nu pune in pericol pietonii care se afla ori care se angajeaza pe trecere si, la nevoie, sa opreasca pentru a-i lasa sa treaca. Totodata, conducatorul nu trebuie sa depaseasca un alt vehicul care se apropie de o trecere pentru pietoni semnalizata ca atare ori sa ocoleasca un vehicul oprit inaintea trecerii, decat cu o viteza suficient de redusa, pentru a putea opri imediat in cazul in care un pieton se afla in traversare.

Se interzice conducatorilor de autovehicule: intoarcerea si mersul inapoi, (peste trecerile pentru pietoni), oprirea sau stationarea (pe trecerile pentru pietoni si la o distanta mai mica de 5 m pana la asemenea treceri). Atunci cand urmeaza sa traverseze, pietonii au obligatia sa foloseasca trecerile semnalizate ca atare, daca asemenea treceri exista la o distanta mai mica de 100m. Pietonii nu trebuie sa intre pe partea carosabila fara sa tina seama de distanta pana la trecere si viteza vehiculelor care se apropie

Se instaleaza la inceputul sectorului de drum sau strazii pe care circulatia se desfasoara intr-un singur sens. Indicatorul se repeta dupa fiecare intersectie. La terminarea sectorului de sens unic se instaleaza indicatorul de avertizare 'Circulatie in ambele sensuri' fig. 1.a.35, iar pentru circulatia din sens opus 'Accesul interzis' fig. 1.c.1. Pe sectoarele de drum sau strada pe care circulatia se desfasoara in sens unic, conducatorii de vehicule pot ocupa in mers si benzile din stanga. De asemenea, se permite oprirea sau stationarea si pe partea stanga a drumului daca nu exista alte restrictii semnalizate prin indicatoare sau marcaje. Este interzisa intoarcerea .


Acest indicator are aceeasi semnificatie ca si indicatorul prezentat anterior, deosebirea constind in faptul ca el se instaleaza paralel cu axa drumului cu sens unic pe partea opusa a unui drum de acces, la bifurcatii in forma de 'T' sau 'X'. Indicatorul are rolul de a informa conducatorii de vehicule asupra faptului ca, in cazul executarii unui viraj la dreapta (sau la stanga) urmeaza sa se incadreze pe un drum pe care circulatia vehiculelor se desfasoara in sens unic. Sensul de circulatie al drumului cu sens unic este cel indicat de sageata.

Se instaleza in dreptul locurilor amenajate pentru parcare. In cazul in care parcarea este amenajata pe carosabil, indicatoarele vor fi amplasate doar pe partea drumului pe care se permite parcarea. La partea inferioara a indicatorului se poate inscriptiona:

- o sageata indicand directia catre locul amenajat ca parcare si, dupa caz, distanta pana la acel loc;

- simbolul unui autoturism parcat: pe carosabil, cu doua roti pe trotuar, sau total pe trotuar, longitudinal, transversal, in unghi fata de trotuar;

- textul 'cu plata';

- textul 'rezervat autovehiculelor cu ecuson', 'CD etc.', dupa caz;

- orele intre care este permisa parcarea si/sau durata maxima a parcarii.

Sub indicator se poate monta semnul aditional indicand categoria de vehicule pentru care este permisa parcarea. Conducatorii de vehicule le vor parca prin asezarea vehiculului in spatiul strict delimitat fara a incalca linia de demarcatie a casetei rezervate fiecarui vehicul.

Se instaleaza in imediata apropiere a sediului Politiei. Sub simbol, pe fondul albastru, se poate figura cu culoare alba, o sageata deasupra careia poate fi inscrisa distanta pana la sediu, cand acesta este situat pe un drum lateral.

Se amplaseaza in apropierea spitalelor. Poate fi instalat si pe drumurile principale din localitati inaintea intersectiilor cu strazile ce duc catre spital, fiind insotit pentru orientare de semnul aditional cu distanta pana la spital (vezi fig. 1.g.1).

Se instaleaza la inceputul spatiului destinat statiei pentru autobuze sau troleibuze, respectiv tramvaie. La apropierea de o statie semnalizata ca atare, conducatorii care circula in acelasi sens cu autovehiculele din serviciile regulate de transport public de persoane, vor reduce viteza si, la nevoie, vor opri pentru a permite conducatorilor acestor autovehicule sa efectueze manevrele necesare punerii in miscare din statie. Este interzis conducatorilor de vehicule sa opreasca sau sa stationeze in dreptul statiei unui vehicul din serviciile regulate de transport public de persoane pe drumurile cu o singura banda sau la o distanta mai mica de 25m inainte de asemenea statie.

Se amplaseaza in apropierea statiilor de alimentare cu carburanti si lubrifianti pentru autovehicule. La partea inferioara se poate inscrie cu alb programul de functionare. Poate fi presemnalizat cu un indicator similar avand inscrisa la partea inferioara distanta pana la statia respectiva ( fig. 1.g.1). Informeaza conducatorii de autovehicule ca staia de alimentare este dotata si cu pompe de benzina fara plumb.


Se instaleaza in apropierea unui post de asistenta tehnica pentru autovehicule, deservit de personal calificat, unde se poate apela in caz de nevoie.

Indicatorul interzice accesul pietonilor, vehiculelor cu tractiune animala, calaretilor, animalelor, vehiculelor trase sau impinse cu bratele, bicicletelor, mopedelor, motoretelor, tractoarele si masinilor autopropulsate pentru lucrari precum si cel al vehiculelor care prin constructie sau din alte cauze nu pot depasi viteza de 50 km/h. De asemenea, la intalnirea indicatorului sunt interzise: circulatia autovehiculelor cu gabarite sau mase depasite, invatarea conducerii unui vehicul, incercarile prototipurilor de sasiuri si de vehicule cu motor, manifestatiile, defilarile, caravanele publicitare, antrenamentele si competitiile sportive de orice fel, precum si cortegiile. Pe autostrazile cu cel putin trei benzi de circulatie pe sens, conducatorii autovehiculelor grele sau mai lungi de 7 m au obligatia sa circule numai pe cele doua benzi din dreapta partii carosabile.

Se amplaseaza la terminarea autostrazii si pe bretelele (buclele) de iesire din autostrada.

Se instaleaza la inceputul drumurilor, altele decat autostrazile, care sunt rezervate exclusiv circulatiei automobilelor si la care nu exista accese ale drumurilor ce se marginesc cu artera de circulatie. Indicatorul interzice accesul pe drumurile la capetele carora este instalat a bicicletelor, tractoarelor si masinilor autopropulsate pentru lucrari, pietonilor, vehiculelor cu tractiune animala, calaretilor si vehiculelor trase sau impinse cu mana.

Se monteaza in apropierea unui punct de prim ajutor medical, dispensar etc., avand program permanent. Cand sediul este situat pe un drum lateral, sub simbol se figureaza cu culoare alba o sageata deasupra careia este inscrisa distanta pana la acesta. In cazul in care programul nu este permanent se va figura pe indicator intervalul de timp cand se poate acorda primul ajutor.

Se amplaseaza in dreptul unui post telefonic public, in afara localitatilor. Locul poate fi presemnalizat cu un indicator similar avand inscrisa sub simbol, pe fond albastru, distanta pana la postul telefonic.

Se amplaseaza in apropierea unui restaurant. Cand restaurantul nu se afla in imediata apropiere a drumului la partea inferioara a indicatorului se inscriptioneaza o sageata de culoare alba ( al carei varf indica directia catre restaurant ) deasupra careia este inscrisa distanta pana la acesta.

Se instaleaza in dreptul intrarii pe un teren destinat instalarii corturilor turistilor. Poate fi presemnalizat cu un indicator similar, avand inscrisa cu alb, pe fondul albastru, distanta si/sau directia catre terenul cu destinatie speciala.


Se amplaseaza la intrarea in pasajele subterane pentru pietoni. La intalnirea acestui indicator pietonii sunt obligati, pentru a traversa strada, sa circule numai prin pasajele subterane special amenajate pentu a oferi siguranta maxima in traversare.

PANOURI ADITIONALE

Panourile aditionale pot insoti indicatoarele si contin inscriptii sau simboluri care pot preciza, completa ori limita semnificatia indicatoarelor. Asemenea inscriptii sau simboluri se pot aplica si pe panouri ce includ indicatoarele ori chiar pe indicatoare, daca intelegerea semnificatiei acestora nu este afectata.

Se amplaseaza sub indicatoarele de presemnalizare (ex. 'Presemnalizarea unor directii' fig. 1.e.1, 'Traseul de deviere in cazul unei restrictii' fig. 1.e.6) pentru a indica distanta pana la locul unde se refera acesta, numai atunci cand aceasta distanta nu este inscrisa pe un camp separat la partea inferioara a indicatorului.

Se instaleaza sub indicatoarele de avertizare (ex.:'Drum cu denivelari' fig. 1.a.10, 'Drum ingustat' fig. 1.a.7) pentru a indica distanta intre indicator si inceputul sectorului periculos. De asemenea, se poate plasa sub indicatorul 'Sfarsit de drum cu prioritate' fig. 1.b.4, pentru a indica distanta pana la indicatoarele 'Cedeaza trecerea' fig. 1.b.1, sau 'Oprire' fig. 1.b.2. (in acest ultim caz inaintea cifrelor se inscrie cuvantul 'STOP').

Se instaleaza de regula, sub indicatoarele de informare atunci cand informatia nu este inscrisa la partea inferioara a indicatorului, pentru a arata distanta (mai mare de 1km) si directia (cand accesul la obiectiv se face pe un drum lateral ce se desprinde din artera de circulatie pe care este instalat indicatorul).

Se amplaseaza, de regula, sub indicatoarele de avertizare (ex. 'Curba dubla sau o succesiune de mai mult de doua curbe, prima la stanga, fig. 1.a.3) pentru a indica lungimea sectorului periculos la care se refera indicatorul.

Se plaseaza sub indicatorul de interzicere a opririi sau stationarii pentru a indica inceputul si lungimea sectorului de actiune a indicatoarelor, in cazurile in care se instaleaza un singur indicator.

Se plaseaza sub indicatoarele de interzicere, restrictie sau de obligare in cazul in care anumite categorii de vehicule sunt exceptate de la regulile de circulatie impuse de aceste indicatoare.

Se instaleaza impreuna cu unele indicatoare de interzicere sau restrictie pentru a semnifica faptul ca restrictia se refera numai la tipurile de autovehicule ale caror siluete sunt reproduse. Se poate amplasa si sub indicatorul 'Prioritate pentru circulatia din sens invers', fig. 1.b.5, pentru a preciza categoriile de vehicule ce nu pot circula simultan pe un sector de drum ingustat.

Se amplaseaza pentru a indica orele de interzicere, de restrictie sau de obligare. Tablita indicatorului din fig. 1.g.8a se plaseaza sub indicatoarele cu fond alb, iar cea din fig. 1.g.8b,sub cele cu fond albastru.
Se amplaseaza sub indicatoarele 'Drum cu prioritate', fig. 1.b.3, 'Cedeaza trecerea', fig. 1.b.1 sau 'Oprire', fig. 1.b.2 , pentru a indica schimbarea directiei drumului cu prioritate, respectiv intersectarea cu un drum cu prioritate care isi schimba directia, in intersectia in care este montat. Schema de pe panou va corespunde formei in plan a intersectiei traseul drumului cu prioritate fiind figurat pe semnul aditional cu o linie mai groasa.

Se instaleaza de regula sub indicatoarele cu semnificatia 'Oprirea interzisa' sau 'Stationarea interzisa' pentru delimitarea precisa a zonei in care actioneaza indicatoarele. Astfel, tablita aditionala avand figurate sageata cu varful in sus arata locul din care se aplica semnificatia indicatorului, cea cu sageata cu varful in sus si in jos confirma zona de actiune a semnificatiei indicatorului, iar cea cu varful in jos arata locul in care isi inceteaza semnificatia indicatorul sub care este montata.

Se instaleaza sub indicatorul 'Alte pericole', fig. 1.a.33 , semnalizand impreuna trecerea la nivel cu o cale ferata unde circulattia feroviara este redusa, iar circulatia vehiculelor este dirijata de un agent de cale ferata.

Semnul aditional se instaleaza pentru indicarea categoriei de vehicule la care se refera indicatorul sub care este instalat.

Se instaleaza la trecerile la nivel fara bariere, cu semnalizare luminoasa automata, sub indicatorul ' Trecere la nivel cu o cale ferata fara bariere ', fig. 1.a.31.

Se plaseaza sub semafoarele la care se refera, pentru a completa sensul sau sensurile de mers permise la semnalul verde al semaforului.

Se instaleaza sub indicatoarele de interzicere a opririi sau stationarii, atunci cand intre anumite intervale orare este permisa aprovizionarea cu marfuri a unitatilor comerciale din zona in care sunt instalate indicatoarele.

Semnul aditional este instalat la inceputul sectorului de drum pe care circulatia este dirijata prin semafoare sincronizate (unda verde), pentru ca soferii sa adopte viteza pentru autovehicule corespunzatoare sincronizarii.

Insoteste indicatoarele 'Drum lunecos', fig. 1.a.15, (cand avertizarea se refera la gheata, polei sau zapada) si 'Lanturi pentru zapada obligatorii', fig. 1.d.10. Se poate figura si in campul indicatorului 'Drum inchis sau deschis', fig. 1.e.14, pentru a informa asupra conditiilor de circulatie pe drum.Panoul aditional este instalat impreuna cu indicatorul 'Alte pericole', fig. 1.a.33, si este folosit acolo unde sectoarele de drum cu circulatie in coloana, datorata traficului intens, pot fi evitate prin folosirea altor trasee.

Se instaleaza in situatiile in care folosirea farurilor cu lumina de intalnire, inclusiv pe timpul zilei, devine obligatorie ca urmare a unor conditii meteo-rutiere care reduc substantial vizibilitate (insoteste indicatorul 'Tunel', Depasirea interzisa' instalat in apropierea varfurilor de panta etc.).loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


loading...


Cauta referat