QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Circulatia vehiculelor pe drumuri cu mai multe benzi pe sens

CIRCULATIA VEHICULELOR PE DRUMURI CU MAI MULTE BENZI PE SENS


Conducatorii sunt obligati sa conduca vehiculele cat mai aproape de marginea din dreapta partii carosabile.

Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, partile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. In cazul in care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru ciclomotoare, biciclete si celelalte vehicule fara motor, acestea pot fi conduse si pe acostament in sensul de mers, daca circulatia se poate face fara pericol.
In cazul in care drumul are doua sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele vor fi conduse pe banda situata langa acostament sau bordura. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stanga, daca banda de circulatie utilizata este ocupata, cu obligatia de a reveni pe banda din dreapta atunci cand acest lucru este posibil.

Pe partile carosabile cu circulatie in ambele sensuri si care au cel putin trei benzi, vehiculele nu trebuie sa fie conduse pe banda situata la marginea din stanga partii carosabile in sensul de mers, daca printr-un mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.

Vehiculele grele, lente sau agabaritice ori cele care se deplaseaza cu viteza redusa, trebuie conduse numai pe banda de langa acostament sau bordura, daca in sensul de mers nu este amenajata o banda destinata acestora.

Pe drumul public cu cel mult doua benzi pe sens si cu o a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa axul drumului, conducatorii de vehicule pot folosi aceasta banda, cu obligatia sa lase libera calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

Vehiculele din serviciile de transport public de persoane se conduc pe banda rezervata acestora, daca o astfel de banda exista si este semnalizata ca atare. Pe aceeasi banda pot circula si autovehiculele P.P.S  S.R.I S.P.P in misiune de urgenta.

Reguli referitoare la manevre in timpul mersului

Conducatorul de vehicul care intentioneaza sa porneasca de pe loc sau sa opreasca, sa intoarca, sa iasa dintr-un rand de vehicule stationate sau sa intre intr-un asemenea rand, sa vireze spre dreapta sau spre stanga pentru  schimbarea benzii ori directiei de deplasare sau sa mearga inapoi, este obligat sa efectueze aceste manevre numai dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca o poate face fara a pune in pericol participantii la trafic care il urmeaza, il preced ori cu care urmeaza sa se intalneasca, tinand seama de pozitia, directia si viteza acestora.

Semnalul dat trebuie mentinut pe intreaga durata a manevrei si oprit de indata ce aceasta a fost efectuata.

In situatiile in care exista benzi speciale pentru executarea manevrei, schimbarea directiei de deplasare se face prin stanga, iar daca exista un marcaj de ghidare, cu respectarea semnificatiei acestuia.

Schimbarea directiei de mers spre stanga, in cazul autovehiculelor care intra intr-o intersectie circuland pe acelasi drum in aliniament, dar din sensuri opuse, se efectueaza prin stanga centrului intersectiei, fara intersectarea traiectoriei acestora.

Amenajarile rutiere sau obstacolele din zona mediana a partii carosabile, se ocolesc prin partea dreapta.

Conducatorul de vehicul care constata ca vehiculele care circula inaintea lui semnalizeaza intentia de a schimba banda de circulatie sau directia de deplasare este obligat sa asigure conditiile pentru realizarea acestor manevre in deplina siguranta.

La apropierea de o statie de troleibuz sau autobuz prevazuta cu alveola, din care conducatorul unui astfel de vehicul semnalizeaza intentia de a iesi, conducatorul de autovehicul care circula pe banda de langa acostament sau bordura, este obligat sa reduca viteza si, la nevoie, sa opreasca pentru a-i  permite reintrarea in trafic.
Circulatia pe benzi la intersectii (incadrarea pe benzi la intersectii in zona de preselectie )

Regula generala

La intersectiile fara marcaje, conducatorii vehiculelor ocupa in mers, cu cel putin 50 m inainte de intersectie urmatoarele pozitii:

a) randul din dreapta, cei care vor sa schimbe directia de mers spre dreapta;

b) randul din stanga, cei care vor sa schimbe directia de mers spre stanga;

c) oricare dintre randuri, cei care vor sa mearga inainte.


 


50m →

in localitati sau in afara acestora


 Exceptia nr. 1


Daca in apropierea unei intersectii este instalat un indicator sau aplicat un marcaj care obliga sa se circule intr-o anumita directie, vehiculele trebuie sa fie conduse numai in directia sau directiile indicate.

Se interzice circulatia participantilor la trafic pe sectoarele de drum public la inceputul carora sunt instalate indicatoare cu aceasta semnificatie.
 


50m → 


50m → 

Exceptia nr. 2


daca la apropierea de intersectie una dintre benzi (sau unul dintre rinduri )este ocupata de linia tramvaiului, toate vehiculele indiferent de directia de mers dorita se vor incadra pe celelalta benda (rind) lasind linia tramvaiului libera.
 Exceptia nr. 3


pe drumul cu sens unic ,conducatorii de vehiculele, pentru a executa virajul spre stinga, se vor incadra linga bordura din stinga.
 


← 50m       

in localitati sau in afara acestora


 

Semnalizarea rutiera

Mijloacele de semnalizare rutiera sunt
a) semnalele luminoase;
b) indicatoarele;
c) marcajele.
Mijloacele de semnalizare rutiera se constituie intr-un sistem unitar si coerent, se realizeaza si se instaleaza astfel incat sa fie observate cu usurinta si din timp de catre cei carora li se adreseaza si trebuie sa fie in deplina concordanta intre ele si intr-o stare tehnica de functionare corespunzatoare.
Mijloacele de semnalizare rutiera, precum si orice alte dispozitive speciale de acest fel se executa, se instaleaza si se intretin prin grija administratorului drumului public. Instalarea acestora se executa numai cu acordul prealabil al politiei.
Semnalizarea si presemnalizarea intersectiilor dintre doua drumuri de categorii diferite se executa, se instaleaza si se intretin de catre administratorul fiecarui drum. Indicatoarele de reglementare a prioritatii de trecere si semnalele cu lumini albe si alternativ-intermitente, precum si de avertizare sonora de la trecerile la nivel cu calea ferata se instaleaza si se intretin de administratorii cailor ferate. Mijloacele de semnalizare rutiera pot fi insotite si de dispozitive speciale de avertizare.

Se interzice
a) amplasarea, in zona drumului public, de constructii, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele ori instalatiile ce servesc la semnalizarea rutiera ori realizarea de amenajari, care sunt de natura sa stanjeneasca participantii la trafic sau sa le distraga atentia, punand in pericol siguranta circulatiei;
b) lipirea de afise, inscriptii sau inscrisuri pe indicatoarele ori dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutiera, inclusiv pe suporturile acestora.

Ordinea de prioritate intre diferitele tipuri de mijloace de semnalizare rutiera si semnalele agentilor de circulatie este urmatoarea:
1) semnalele speciale de avertizare, luminoase si/sau sonore;
2) semnalele si indicatiile agentului de politie rutiera;
3) semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei;
4) semnalele luminoase;
5) indicatoarele;
6) marcajele.


1.Semnalele speciale luminoase de avertizare sunt:
a) lumina rosie, care poate fi folosita numai de catre autovehiculele apartinand politiei si pompierilor;( se opreste )
b) lumina albastra, care poate fi folosita doar de catre autovehiculele apartinand politiei, jandarmeriei, politiei de frontiera, serviciului de ambulanta, protectiei civile, Ministerului Apararii Nationale si de cele destinate controlului circulatiei vehiculelor din parcul propriu sau care insotesc coloane militare, de cele ale unitatilor speciale ale Serviciului Roman de Informatii si ale Serviciului de Protectie si Paza, de cele ale Ministerului Justitiei Directia Generala a Penitenciarelor, precum si de cele ale procurorilor criminalisti din Ministerul Public si ale Parchetului National Anticoruptie, atunci cand se deplaseaza in actiuni de interventie sau in misiuni care au caracter de urgenta;( se reduce viteza de circulatie )
c) lumina galbena, care poate fi folosita de catre autovehiculele cu gabarite sau mase depasite ori care insotesc asemenea autovehicule, de cele care transporta substante periculoase, de cele destinate intretinerii, repararii sau executarii unor lucrari de drumuri, curateniei strazilor, deszapezirii sau tractarii autovehiculelor ramase in pana, precum si de tractoarele sau utilajele agricole. ( atentie sporita )
2. Semnalele agentului de circulatie
Semnalele politistului care dirijeaza circulatia au urmatoarele semnificatii:

a) bratul ridicat vertical semnifica “atentie, oprire” pentru toti participantii la trafic care se apropie, cu exceptia conducatorilor de vehicule care nu ar mai putea opri in conditii de siguranta. Daca semnalul este dat intr-o intersectie, aceasta nu impune oprirea conducatorilor de vehicule care se afla deja angajati in traversare;b) bratul sau bratele intinse orizontal semnifica “oprire” pentru toti participantii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circula din directia sau directiile intersectate de bratul sau bratele intinse. Dupa ce a dat acest semnal, politistul poate cobori bratul sau bratele, pozitia sa insemnand, de asemenea, “oprire' pentru participantii la trafic care vin din fata ori din spate;

c) balansarea cu bratul, pe verticala, a unui dispozitiv cu lumina rosie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte, semnifica “oprire” pentru participantii la trafic spre care este indreptat;

d) balansarea pe verticala a bratului semnifica reducerea vitezei;

e) rotirea vioaie a bratului semnifica marirea vitezei si grabirea traversarii drumului de catre pietoni.

Politistul care dirijeaza circulatia poate face semn cu bratul ca vehiculul sa avanseze, sa depaseasca, sa treaca prin fata ori prin spatele sau, sa-l ocoleasca prin partea sa stanga sau dreapta, iar pietonii sa traverseze drumul ori sa se opreasca.

La efectuarea comenzilor prevazute la aliniatele de mai sus politistul poate folosi si fluierul.

Semnalele agentului de circulatie, au o foarte mare importanta si trebuie sa fie bine cunoscute de toti participantii la trafic deoarece acestea primeaza atat fata de semnificatia mijloacelor de semnalizare cat si fata de regulile de circulatie.

Se comanda prin ridicarea bratului, vertical. La aceasta comanda toti participantii la trafic care se apropie au

obligatia sa opreasca, cu exceptia acelora care nu ar mai putea opri in conditii de siguranta.

Se comanda prin intinderea orizontala a unuia dintre bratele politistului rutier si se refera la conducatorii de vehicule care circula pe sensul de circulatie care intersecteaza  bratul intins, obligandu-i sa opreasca (cu exceptia cazului in care oprirea nu s-ar face in conditii de siguranta.

Bratele politistului rutier intinse orizontal inseamna oprire pentru toti participantii la trafic care, indiferent de de sensul lor de mers, circula din directiile intersectate de bratele intinse. Dupa ce a dat aceasta comanda politistul rutier poate sa coboare bratele, pozitia sa insemnand de asemenea oprire pentru toti conducatorii de vehicule care, circula din fata ori din spate.

Pe timpul noptii, participantii la traficul rutier vor opri in cazul in care politistul rutier balanseaza pe verticala un dispozitiv cu lumina rosie ori bastonul reflectorizant, spre ei.Vor opri toti cei care se indreapta spre acest semnal luminos.

Aceasta comanda se da de catre politistul rutier, prin rotirea vioaie a bratului. Conducatorii de vehicule trebuie sa grabeasca trecerea iar pietonii trebuie sa grabeasca traversarea drumului, in cazul cand aceasta comanda li se adreseaza.

Se comanda prin balansarea pe verticala a bratului intins orizontal, de catre politistul rutier. La observarea acestui semnal, conducatorii de vehicule au obligatia de a reduce viteza.


3. SEMNALIZAREA temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei; Pentru informatii, avertizari sau reguli de circulatie aplicabile temporar, se folosesc aceleasi indicatoare ca in semnalizarea permanenta insa simbolurile vor fi aplicate pe fond galben.

4. SEMNALE LUMINOASE

Semnalele luminoase grupeaza totalitatea aparaturii electrice sau electonice cu ajutorul careia se dirijeaza si se controleaza miscarea fluxurilor de circulatie pe arterele rutiere.

Semnalul verde permite trecerea cu exceptia cazului cand, in directia de mers a conducatorilor de vehicule, aglomerarea de vehicule este de asa natura incat nu ar permite acestora sa traverseze intersectia pana la schimbarea semnalului.

Semnalul rosu, sau rosu-galben, interzic trecerea. Vehiculele trebuie oprite inaintea marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, iar in lipsa acestora in dreptul semaforului cu exceptia cazurilor in care semafoarele sunt instalate in mijlocul ori deasupra intesectiei sau dupa aceasta, situatii in care vehiculele trebuie oprite inainte de coltul intersectiei.

Cand semnalul galben apare dupa cel de culoare verde, conducatorii de vehicule nu trebuie sa treaca, de locurile prevazute la alineatul precedent cu exceptia cazului in care, la aparitia semnalului, se afla atat de aproape de acele locuri incat nu mai pot opri in conditii de siguranta. Deci o concluzie simpla la galben indifernet de varianta dupa verde sau dupa rosu se opreste .

Semnalele luminoase pentru pietoni sunt de culoare rosie sau verde, functionand corelat cu semnalele pentru dirijarea circulatiei vehiculelor. Semnalele luminoase pentru pietoni pot fi insotite de semnale acustice pentru a asigura traversarea drumului de catre nevazatori.

Semnalul verde, de forma unui pieton in mers, permite trecerea. Cand acesta incepe sa functioneze intermitent, avertizeaza pietonii ca timpul alocat traversarii drumului este in curs sa se epuizeze, si urmeaza semnalul rosu.

Semnalul rosu, de forma unui pieton oprit, interzice pietonilor sa se angajeze pe partea carosabila. Cand pietonii sunt surprinsi  in timpul traversarii de culoarea rosie , acestia trebuie sa grabeasca traversarea pana la primul refugiu ori spatiu interzis circulatiei vehiculelor, iar in lipsa acestora, pana la trotuarul de vis-a-vis.

Se instaleaza de regula, in locurile periculoase (ex.: treceri pentru pietoni), permitand trecerea cu respectarea regulilor de circulatie aplicabile in acel loc si cu atentie sporita.

Aceste dispozitive sunt lampi cu lumina rosie si functionare intermitent-alternativa si lampa cu lumina alba intermitenta. Se instaleaza atat la trecerile la nivel cu calea ferata fara bariere cat si la cele prevazute cu bariere sau semibariere (in acest ultim caz avertizand apropiata coborare a acestora).

Functionarea semnalului constand in doua lumini rosii care functioneaza intermitent alternativ, anunta apropierea trenurilor. Cand acest semnal este stins poate functiona un semnal cu lumina alba intermitenta, avand cadenta lenta, care semnifica permisiunea de a trece. Daca nici unul dintre semnalele luminoase nu functioneaza (situatie datorata unei eventuale defectiuni) conducatorii de vehicule vor opri obligatoriu, fara sa depaseasca indicatorul 'Trecere la nivel cu o cale ferata simpla (dubla), prevazuta cu semnalizare luminoasa' pentru a se asigura ca nu exista nici un pericol.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


Cauta referat