QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Educatia profesionala
Educatia profesionala

 

In societatea contemporana se pune tot mai acut problema formarii si educarii profesionale. Educatia profesionala consta in 'formarea unui orizont cultural si tehnologic cu privire la o anumita profesiune, concomitent cu dezvoltarea unor capacitati, priceperi si deprinderi necesare exercitarii ei' (Nicola, 1994). Ea cuprinde atat initierea in profesie, cat si perfectionarea si specializarea in domeniu(Jinga, Istrate, 1998).

Pregatirea prin scolile profesionale si liceele de specialitate este o secventa a educatiei profesionale si urmareste initierea in profesie, dobandirea competentei. Ea cuprinde calificarea si inzestrarea cu valori etice pentru domeniul respectiv dobandind un comportament social adecvat.
Educatia profesionala se fundamenteaza pe toate celelalte dimensiuni ale educatiei: pe cunosintele, priceperile, deprinderile, competentle dobadite in plan intelectual. In plan moral, actional se bazeaza pe comportamentele morale s estetice.

Aceasta dimensiune a catiei se refera a orice forma de pregatire sau perfectionare profesionala, realizata in scoala, societati comerciale, intreprinderi etc (Cretu, 1999).

Notunea de educatie profesionala nu este sinonima cu cea de educatie tehnologica sau educatie politehnica.

Dezideratele educatiei profesionale sunt:

formarea orizontului cultural-profesional;

formarea unor capacitati, deprinderi si competente in plan actional. in vederea desfasurarii unei activitati productive;

dezvoltarea intereselor profesionale (Nicola, 1994, Bonta, 1994).

*               Formarea orizontului cultural-profesional Orizontul cultural profesional cuprinde ansamblul cunostintelor necesare executarii unei profesiuni sau unui grup de profesiuni. El se constituie pe fondul culturii intelectuale, pe cunostintele, priceperile,deprinderile, competentele dobandite in plan intelectual. Interdependenta dintre cultura intelectuala si cea profesionala asigura o pregatire de specialitate de profil larg, care asigura omului posibilitatile de adaptare la schimbari si mutatii in stiinta si tehnica, in productie si profesiuni.

*               Formarea unor capacitati, deprinderi si competente in plan actional, in vederea desfasurarii unei activitati productive.

Acest deziderat se realizeaza preponderent in cadrul pregatirii practice, in cadrul practicii de specialitate in unitatile de productie, cercetare, proiectare. Priceperile si deprinderile practice formate si dezvoltate sunt:

priceperea de a citi o schita, un plan, o diagrama

priceperea de a demonta un aparat;

priceperea de a folosi unelte si instrumente de masura, in vederea efectuarii operatiilor de masurare, taiere, de control si verificare in conditii si situatii noi. Capacitatile pe care le are in vedere educatia profesionala sunt: gandirea tehnica, aptitudinea tehnica, capacitatile senzorio-motorii (Nicola, 1994, ).

Gandirea tehnica este o forma specifica a gandirii care se diferentiaza in functie de continutul sau, de domeniul in care se aplica. In cadrul ei distingemin primul rand materialul cu care opereaza (reprezentari din domeniul tehnicii)si in al doilea rand operatiile pe care le foloseste in vederea rezolvarii anumitor sarcini tehnice.Aptitudinea tehnica presupune elaborarea prealabila pe plan mintal a unor solutii optime care apoi vor fi aplicate in vederea rezolvarii sarcinilor din domeniul tehnic. Ea reprezinta complexul de insusiri psihice( gandire tehnica, capacitati perceptive temporo-spatiale evoluate, abilitati motorii dezvoltate), si fizice( rezistenta fizica necesara in anumite profesiuni.

Capacitati senzorio-motorii reprezentate de urmatoarele secvente ale cunoasterii:

                   perceptive temporo- spatiale,

                   sesibilitatea analizatorilor,

                   aptitudinea motrica,

dexteritatea manual,.

*                 Dezvoltarea intereselor profesionale

Interesul apare si se dezvolta in cadrul activitatii, fiind expresia intelegerii si adeziunii la anumite domenii si forme de activitate. El se refera la satisfacerea unor nevoi si trebuinte individuale constituindu-se ca stimul intern al orientarii spre anumite domenii de cunoastere si de activitate.

Sensul educatiei profesionale este asigurarea competentei profesionale, ca rezlutanta a cunostintelor, priceperilor, deprinderilor, si a trasaturilor de personalitate ale individului.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat