QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate pedagogie

Continutul practicii pedagogice
CONTINUTUL PRACTICII PEDAGOGICE

Practica pedagogica cuprinde urmatoarele genuri de activitati:

1.  activitati de cunoastere generala a unitatii scolare de aplicatie;2. activitati instructiv-educative de observatie, cunoastere, simulare si analiza desfasurate atat in salile de clasa, cat si in cabinetele de specialitate, metodice, laboratoare etc;

3. activitati instructiv-educative practice-de proba si finale-initiate si efectuate

de studenti/cursanti practicanti;

3. elaborarea fisei de caracterizare psiho-pedagogica a unui elev/student.

1.  Activitati de cunoastere generala a unitatii scolare de aplicatie: sunt activitati destinate familiarizarii studentului/cursantului practicant cu domeniul invatamantului, cu specificul institutiei unde se efectueaza practica. in acest scop, studentul/cursantul va fi informat cu privire la: structura organizatorica a unitatilor scolare; specificul activitatilor metodice si de perfectionare a pregatirii cadrelor didactice; factorii de decizie si competentele acestora; raporturile si modalitatile de colaborare a scolii cu familia si comunitatea locala; organizarea serviciilor scolare (secretariat, biblioteca, asistenta medicala etc).

2. Activitati instructiv-educative de observatie, cunoastere, simulare si analiza.

Practica pedagogica incepe cu o suita de asistente la lectii si activitati demonstrative sustinute de profesorii indrumatori (metodisti) din scolile de aplicatie, la care asista studentii/cursantii practicanti repartizati pe grupe. in institutiile militare de invatamant, studentii/cursantii departamentelor asista la lectii, prelegeri, prelegeri-dezbateri, seminarii-sedinte practice etc. sustinute de cadre didactice cu experienta, in activitatea de predare.

Activitatile de observatie, simulare si analiza ofera studentului/cursantului posibilitatea de a cunoaste si studia conditiile concrete in care urmeaza sa-si desfasoare activitatile didactice de proba si finale, particularitatile formelor de organizare si a metodelor de predare-invatare specifice disciplinelor de invatamant la care se organizeaza practica pedagogica.

De regula, activitatile didactice demonstrative (lectii, prelegeri, seminarii, sedinte practice, lucrari practice in laboratoare, ateliere etc.) sunt urmate de discutii ale profesorului metodist cu studentii/cursantii menite sa-i edifice asupra particularitatilor metodice ale fiecarui tip de activitate didactica, asupra modului cum acestea trebuie pregatite si desfasurate.

Concluziile desprinse din asistente, simulari si analize vor fi consemnate de studentul/cursantul practicant in caietul de practica pedagogica, inregistrandu-se datele semnificative referitoare la continutul, desfasurarea activitatii la care asista, precum si observatiile si propunerile personale (a se vedea caietul de practica pedagogica - anexa2).

3. Activitati instructiv-educative practice, de proba si finale

Aceste activitati se realizeaza pe baza cunostintelor asimilate in cadrul pregatirii psihopedagogice si metodice, precum si a asistentelor la activitatile de practica observativ-demonstrative din unitatea scolara de aplicatie.

Scopul acestui gen de activitate este de a le forma studentilor/cursantilor deprinderile si capacitatile de initiere si conducere a unor activitati concrete de predare-invatare.

Pentru a proiecta si organiza, in detaliu, activitatile practice, de proba si finale, studentul/cursantul practicant va intreprinde urmatoarele demersuri:

- va studia programa scolara si manualul;

- va analiza, din perspectiva logica si psihologica, continuturile invatarii si va stabili scopul, obiectivele operationale si situatiile de instruire;

- va elabora strategia de predare-invatare si evaluare;

- va intocmi proiectul didactic al activitatii, urmand sa stabileasca cele mai optime relatii intre obiective, continuturi, strategia de predare-invatare si modalitatile de evaluare; de asemenea, va stabili succesiunea situatiilor de invatare pe care le va organiza la clasa cu elevii sau studentii.
In scopul asigurarii eficientei activitatilor practice ce urmeaza a fi sustinute, studentul/cursantul practicant este bine sa-si pregateasca temeinic, pana la cele mai mici detalii, desfasurarea acestora.

Pentru orientarea generala a studentilor/cursantilor, prezentam un ansamblu de cerinte ce trebuie respectate in sustinerea lectiilor de proba si finale (vezi si Stoica, A., Caluschi, M., Ghid de comportare a profesorului in clasa):

-  pregatiti-va minutios si temeinic pentru fiecare lectie, si desfasurati-le dupa o structura care sa apara clar elevilor dumneavoastra;

-  rezolvati cu anticipatie, acasa, problemele pe care le veti lucra in clasa cu elevii;

-  pregatiti-va si sa aveti la indemana material informativ suplimentar pentru a raspunde trebuintelor specifice de invatare ale elevilor;

-  pregatiti si exersati din timp aparatura fonica si vizuala, precum si tehnicile de instruire asistata de calculator;

-  respectati programul orar si prezentati-va la lectii intr-o tinuta vestimentara decenta;

- cand predati, faceti legatura cu lectia precedenta, scrieti titlul pe tabla, planul
lectiei il expuneti integral sau il construiti din mers pe tabla;

-  folositi metode activ-participative, de angajare a elevilor in procesul de redescoperire a noilor cunostinte;

-  adresati elevilor cerinte, intrebari clare, precise;

-  conduceti clasa cu siguranta calma si cu fermitate, fara aroganta;

-  stimulati   interesul   si   curiozitatea  elevilor,   folosind  diverse   procedee

didactice;

-  intretineti o atmosfera tonica, relaxata, „de lucru”

-  incercati sa urmariti reactiile elevilor si sa va reglati comportamentul la clasa in functie de ele;

-  folositi eficient timpul alocat lectiei dumneavoastra astfel incat sa parcurgeti toate etapele lectiei;

-  utilizati tehnici de predare cat mai variate in functie de tipul de lectie si de particularitatile grupului de elevi.

Lectiile practice, de proba si finale, sunt analizate cu grupul de studenti/cursanti practicanti, cu participarea profesorilor metodisti de la disciplinele de specialitate si a reprezentantului Departamentului pentru pregatirea personalului didactic. In final, se va stabili - de comun acord - o nota care va fi trecuta pe proiectul lectiei finale, precum in fisa de evidenta a notelor obtinute de catre student la practica pedagogica.

Lectia finala sustinuta de cursantii la forma comasata a departamentului din cadrul Universitatii Nationale de Aparare va fi analizata si apreciata de o comisie formata din cadre didactice ale Departamentului pentru pregatirea personalului didactic.

Prezentam, in continuare, un ghid orientativ pentru sustinerea si evaluarea lectiei finale si un test de autoevaluare a prestatiei didactice.
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:Cauta referat