QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate proiecte

Proiect Geografie Cracovia - orasul regilor

Situat in Valea Vistulei superioare, actualmente capitala de voievodat,orasul-port,vizitat cu incantare de peste 4 milioane de turistieste unul din putinele locuri in care inestimabilele opere de arta, adunate vreme de veacuri, nu au fost distruse in timpului razboi mondial.Numele Krakov (Cracovia) vine de la Krak,o capetenie tribala a locului,despre care legenda spune ca, dupa o lupta crancena, a rapus , la poalele colinei pe care astazi se inalta cetatea Wawelun teribil dragon.
Istoria Cracoviei coboara cu peste 1000 de ani in urma,cand este atestata drept
Resedinta a episcopilor.In anul 1364 a fost infiintata aici prima universitate din Polonia "Universitatea Jagellona" la care s-au format personalitati de seama.


Astazi, Cracovia- considerat cel mai frumos oras din Polonia -isi adauga la blazonul indelungatei sale existente, atributul de "capitala a artei si tineretii". In lunile mai-iunie, in timpul anualelor " Zile ale Cracoviei", are loc aici "Juvenalia", un carnaval studentesc in care tinerimea universitara sustine examenul la talent si inovatie artistica.
Embleme ale regalitatii
Pe colina Wawel, situata deasupra Vistulei,se inalta cel mai frumos si cel mai vizitat complex arhitectonic apartinind fostei resedinte regale : Castelul Wewel si catedrala fortificata Wawelska.
Castelul Wawel, initial gotic, a fost transformat de catre Sigismund I, intre anii 1507-1536, intr-o resedinta regala impunatoare in stilul Renasterii.Intre secolele XIV-lea si al XVI-lea, edificiul a jucat rolul de palat prezidential al monarhilor polonezi, loc de incoronare si necropola a regilor. Astazi castelul adaposteste "Colectia Nationala de Arta", alcatuita din tesaturi-tapiserii brodate cu fire de aur, pictura, ceramica, o impresionanta colectie de arme, precum si Tezaurul Coroanei, care cuprinde sabia de incoronare a regilor polonezi si, poate lucrul cel mai insolit, o colectie de obicte orientale, dintre care cea mai remarcabila este colectia de corturi di secolele alXVII-lea si al XVIII-lea, una dintre cele mai bogate din lume.
Catedrala Wawelska, ridicata intre anii 1320-1390, a fost locul de incoronare al regilor Poloniei, corpul gotic al bisericii fiind inconjurat ulterior de 18 capele, in stilul renastencist si baroc.Catedrala poseda cel mai mare clopot di Polonia, numit "al lui Sigismund", cu un diametru de 2,48m, turnat in anul 1520, la comanda regelui Sigismund I.


Un oras istoric

Vreme Indelungata, regiunea orasului Montreux a fost doar un ansamblu de mici state si catune, datand din epoca romana. In Evul Mediu au aparut aici si primii crescatori de vite si cultivatori de griu si vita de vie.In secolul al XIX-lea , datorita indeosebi navigatiei pe lacul Leman si al introducerii caii ferate, regiunea Montreux a cunoscut o dezvoltare exceptionala. Astfel, micutele asezari de odinioara s-au transformat intr-o vasta ag÷omerare umana.Drept urmare, la1815 si-au deschis portile micile pensiuni, urmate, ciiva ani mai tirziu, de hoteluri in acceptia moderna a cuvintului. In pofida greutatilor provocate de cele doua conflicte mondiale ale secolului XX-lea, trismul a deveenit principala sursa de venit a regiunii.


Superlative
Printre edificiile de importanta internationala construite in Montreux se numara Centrul de Congrese si Expozitii, cladire dotata si utilata la cele mai inalte standarde in domeniu, care include, intre altele, o sala de concerte cu 1800 de locuri. In acest centru, deschis tot timpul anului, se organizeaza conferinte, expozitii, reuniuni si seminarii in cele mai diverse domenii.
Nu poti vorbi de Montreux fara a te referi si la numeroasele institutii bancare si scolare, acestea din urma renumite ca ambasadoare ale sistemului de invatamint.In planul sanatatii, se remarca Spitalul Regional, dar si numeroase clinici particulare, cunoscute pe plan mondial pentru modul perfect de tratament.


Prin pozitia lor geografica, o buna parte dintre localitatile importante ale Confederatiei Elvetiene prezinta un loc comun care adinceste asemanarea configuratiilor lor urbane. Este vorba despre situarea acestora in preajma sau in jurul unor mari suprafete de apa, ceea ce a creat fiecareia posibilitatea amenajarii unor spectaculoase cheiuri si faleze, marginite de splendite si pitoresti edificii, mai vechi ori mai noi.

Asa se prezinta asezari ca Geneva si Lausanne- de pe malurile marelui lac Leman, Neuchatel, care se oglindeste in apele lacului cu acelasi nume, orase ca Lucerna, Thun,Biel, Lucarno, Lugano. Din acest sirag de localitati nu putea lipsi ZŘrichul, care beneficiaza atit de luciul acvatic al unui vast lac, socotit cel mai limpede din Elvetia, cit si de apele riului Limnat, care-l traverseaza.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }