QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Vestigiile canalului omfaloenteric (vitelin)
Vestigiile canalului omfaloenteric (vitelin)

            Intestinul primitiv comunica cu vezicula ombilicala prin canalul vitelin pana in saptamana a 7-a, cand acest canal dispare. Persistenta acestui canal sau resorbtia lui incompleta determina diferite leziuni (fistule ombilicale) care in majoritatea cazurilor devin evidente dupa nastere.  Exista mai multe forme de fistule ombilicale :

Persistenta canalului omfaloenteric

              Este reprezentata de o fistula completa omfaloenterica ( vitelina) prin care prolabeaza o tumoreta formata din mucoasa rosie de tip intestinal. Orificiul central este vizibil si prin el se scurge in functie de calibru, suc intestinal sau continut. Canalul omfaloenteric are o lungime de cativa centimetri si se deschide spre ileon. In general cu cat este mai larg cu atat este mai scurt. Exista cazuri cand mucoasa ileonului poate hernia prin canal producand ocluzie. Diagnosticul este usor de stabilit datorita eliminarii continutului intestinal. Explorarea cu stiletul permite patrunderea acestuia adanc in abdomen. Substanta de contrast injectata prin fistula patrunde in intestine si poate fi evidentiata prin examen radiologic.

Tratamentul este chirurgical si consta in excizia canalului, care uneori necesita rezectie de intestin.

Fistula oarba externa

                 Ea reprezinta existenta partii externe a ductului cu deschidere la ombilic. Ca dimensiuni, fistula nu depaseste cativa milimetri in adancime. Este tapetata cu mucoasa digestiva  care intretine o secretie seroasa.

            Explorarea fistulei se poate face cu un stilet sau cu substanta de contrast ( lipiodol ) si expunere radiologica laterala. Tratamentul fistulei ombilicale oarbe externe este chirurgical. In general trebuie excizata mucoasa care tapeteaza fistula fara sa fie necesara deschiderea peritoneului. Deschiderea peritoneului se face numai in cazul continuitatii fistulei spre ileon.

Diverticulul Meckel

              Este un rest al canalului vitelin, o fistula oarba interna. Are o patologie mai larga cu multe implicatii chirurgicale si face obiectul unei descrieri separate.

Brida omfaloenterica

             Ea rezulta din obturarea canalului vitelin fara sa se produca insa si resorbtia lui. Aceasta banda fibroasa ce uneste ombilicul cu ileonul sau mezenterul poate fi asociata cu o fistula oarba ombilicala externa, cu un chist care se formeaza pe traiectul bridei intraperitoneal sau se termina cu un diverticul Meckel. In jurul acestei bride viteline se poate produce oricand un volvulus sau ocluzie intestinala. Brida, daca nu se insoteste de fistula ombilicala si nu apar complicatiile amintite, poate ramane asimptomatica. Toleranta acestei bride este supusa hazardului astfel incat oricand poate duce la complicatii ocluzive. Diagnosticul bridei viteline este greu de stabilit. Ea se descopera cu ocazia interventiei pentru o fistula ombilicala in cazul ca se asociaza cu aceasta. In restul cazurilor existenta ei se descopera numai cu ocazia complicatiilor pe care le produce sau cu ocazia altor interventii chirurgicale abdominale.

                   Fistula ombilicala de uraca.

                La nastere in mod normal uraca este obstruata, prezentandu-se ca un canal fibros, lipsit de lumen. In cazul in care acest proces nu are loc, din vezica urinara prin uraca ramasa permeabila se scurg mici cantitati de urina spre fistula ombilicala. Examenul de urina evidentiaza in toate cazurile o infectie urinara cu sediul vezical. Diagnosticul se stabileste cu ajutorul cistografiei mictionale cu substanta de contrast si expunere radiologica de profil.

                Tratamentul este chirurgical si consta intr-o dubla ligatura de uraca, aproape de jonctiunea ei cu vezica urinara si excizia traiectului fistulos.


loading...
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:

loading...Cauta referat