QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate medicina

Kinetoprofilaxia in primul trimestru de sarcina
Kinetoprofilaxia in primul trimestru de sarcina

Cu toate ca in primul trimestru de sarcina capacitatea de efort a organismului nu este afectata gradul de solicitatare prin exerciții fizice trebuie sa fie inferior celui dinaintea sarcinii deoarece exista posibilitatea ca embrionul sa nu fie bine fixat in uter. Avand in vedere acest aspect programul kinetic trebuie sa cuprinda exerciții globale de menținere a sanatații fizice și psihice a gravidei cu obiective specifice și contraindicații:

                Programul kinetic

1.Formarea unui autocontrol privind aliniamentul corect al corpului și posturii

2.Imbunatațirea complianței musculo-articulare

3.Menținerea tonusului muscular
4.Reeducarea mișcarilor respirației toracice și diafragmatice

5.Realizarea autocontrolului planșeului pelvi-perineal

6.Prevenirea apariției vergeturilor

7.Controlul greutații corporale in vederea menținerii ei la valori adecvate lunilor de sarcina (in primele 14 saptamani caștigul ponderal trebuie sa fie de 2 kilograme)

8.Combaterea sedentarismului și menținerea capacitații de efort

                        Mijloace folosite

1.Exerciții libere

2.Exerciții de stretching

3.Exerciții cu greutați mici

4.Exerciții cu obiecte (mingi de gimnastica,bastoane)

5.Exerciții la aparate (bicicleta ergonomica,spalier)

6.Alergari ușoare

7.Plimbari in aer liber

8.Masaj cu creme cosmetice pentru combaterea vergeturilor(automasaj manual sau cu aparate speciale)

                                 Indicații Metodice

   1.Se vor folosi poziții de lucru cu baza largita in scopul evitarii dezechilibrelor

   2.Vor fi evitate sariturile, exercițiile de forța și viteza și rezistența excesiva, exercițiile cu solicitare  mare abdominala, transportul de greutați sau impingeri de obiecte grele,exerciții care pot duce la  supraincalzirea organismului pentru a fi afectat fatul.

   3.Inca din aceasta etapa  se incepe reeducarea respirației in scopul formarii unui control respirator necesar pentru imbunatatirea ventilației pulmonare necesare mamei și copilului, pentru folosirea ritmica și conștienta a respirației in fazele de dilatare și expulzie. Aceasta reeducare va fi necesara și in postpartum pentru refacerea sinergiei intre contracția muschilor abdominali și cei perineali.

   4.Reeducarea mișcarii de respirație toracica se va face prin exerciții asistate de catre kinetoterapeut conștientizand mișcarea costala in regiunea superioara, medie si inferioara.

   5.Reeducarea respirației diafragmatice se face prin exerciții de respirație abdominala ce constau in:

a)relaxarea cu bombarea abdomenului in inspir, ceea ce faciliteaza coborarea diafragmului

b)contracția insoțita de sucțiune a peretelui abdominal in urma creșterii presiunii intraabdominala,  diafragmul fiind impins in sus ceea ce faciliteaza expirația. Tehnica este urmatoarea:

   Subiectul in decubit dorsal cu genunchii flectați, talpile pe sol, o mana pe torace și alta pe abdomen. Executa respirații ample fara ca mana de pe torace sa se ridice in timp ce mana de pe abdomen urmeaza mișcari respiratorii. Dupa aceasta faza inițiala se va invața respirația abdomino-toracica inferioara.

    6.Reeducarea respirației prin exerciții de coordonare a respirației și mișcari efectuate și de coordonare a fluxului de aer și a ritmului respirator. Aceasta deoarece in ultima luna de sarcina, mișcarile respiratorii se vor coordona cu mișcari de distensie printr-o facilitare a autocontrolului pelvin se recunosc urmatoarele poziții:

  1.Pentru contracții voluntare din decubit lateral, din sezand pe scaun sau din decubit dosal se efectueaza contracții voluntare ale musculaturii perineale ce urmaresc micsorarea distanței dintre simfiza pubiana si coccis și dintre tuberozitațile ischiatice urmand autoinalțari ale planseului pelvin.Contracția dureaza 6 secunde cu pauza de 12 secunde. Se fac 5-6 serii de 2-3 ori pe zi.

  2.Pentru controlul distensiei sunt indicate poziții ajutate de gravitație pentru coborarea fatului

                 a)-pe genunchi

                   -sprijin pe palme                  -cu antebrațele sprijinite pe scaun

                b)-șezand cu trunchiul inclinat inainte și brațele sprijinite de un suport

                 c)-șezand rezemat de un suport moale, coapsele in abducție, genunchii flectați și talpile fixate pe sol.

Controlul distensiei perineale se efectueaza prin exerciții de respirație diafragmatica. Inspir cu bombarea abdomenului urmate de mișcarea de impingere de sus in jos care vor duce la senzația de distensie perineala.

   7.Formarea autocontrolului postural

La oglinda sub indrumarea kinetoterapeutului se analizeaza corpul din fața și din profil pentru a depista  eventualele deformații. Este recomandata ca poziție de lucru și de odihna o extensie axiala neforțata  a corpului menținuta un autocontrol permanent.

             Poziția de lucru

Șezand cu coloana dreapta sau cu spatele sprijinit, picioarele deplasate pe un suport și genunchii puțin mai ridicați decat șoldurile.

            Poziția de odihna

Decubit dorsal cu folosirea unei perne mici pentru a nu se cifoza coloana

            Postura de relaxare

Decubit dorsal cu capul pe o perna mica, genunchii ușor flectați și sprijiniți pe un sul  membrele superioare in abducție ușoara și cu palmele pe pat.

    8.Individualizarea programului kinetic se va face in funcție de varsta, starea de sanatate și mobilitatea gravidei.

    9.Exerciții de stretching anume metoda Bob Anderson constau in intinderea ușoara timp de 10-30 secunde apoi intindere accelerata 30 secunde. Intinderea nu trebuie sa provoace durere. Se ține cont de elasticitatea muschilor prezenti.

                                 Kinetoprofilaxia in al doilea trimestru de sarcina

Al doilea trimestru de sarcina are ca principala caracteristica faptul ca sarcina este bine implantata in uter și dispariția fenomenelor neurovegetative. Modificari ce se petrec in corpul femeii incep sa necesite o limitare a efortului fizic astfel prin schimbarea centrului de greutate se produce o accentuare a lordozei lombare prin retroversia bazinului iar daca au existat modificari ale structurii osoase sau dezalinieri ale coloanei se poate forma in timp cifoza dorsala sau hernia discala intre L5-S1.

Hipotonia mușchilor abdominali poate determina constipație. Scaderea volumului expirator și a celui de rezerva poate duce la dispnee și astenie.

Creșterea in greutate mai poate determina prabușirea boltei plantare și apariția tulburarilor de circulație venoasa.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat