QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

Istanbul
Mai tarziu s-a numit Constantinopol (Orasul lui Constantin) cu supranumele Anthousa (“infloritoarea”).Locuitorii cetatii o numeau insa mai simplu Urbs ,iar mai tarziu Polis ,ambele denumiri ,una latina si alta greaca inseamna acelasi lucru:oras.

Denumirea Polis s-a transformat cu timpul in Polin iar prin secolul X devenise Bulin ,din care probabil a derivat si Sten-Bulin.Se crede ca din Sten-Bulin a derivat mai tarziu Stanbul ,nume dat de turci ,dupa ce un timp I-au zis Dersaadat.

In urma cuceririi Constantinopolului de catre turci la 29 mai 1453 orasul a devenit capitala Imperiului Otoman sub numele de Stanbul ,statut pe care l-a avut pana in anul 1923 ,cand capitala Turciei a fost mutata la Ankara.Atunci a primit numele de Istanbul ,pe care il poarta si astazi. In total cercetatorii apreziaza ca Istanbulul a purtat in trecut ,intre 30 si 36 de nume.

Important centru economic si punct strategic la trecerea intre Marea Mediterana si Marea Neagra ,orasul Istanbul ,pastreaza si astazi numeroase vestigii din indelungata lui existenta ,de peste doua mii de ani cum ar fi: elegantul si impresionantul aspect roman ,realizat in anul 378 de imparatul Valens; uriasele ziduri ale cetatii ,construite succesiv de mai multi imparati, monumentala biserica Sfanta Sofia ,ridicata de Justinian intre 532-537 ,si numeroasele biserici bizantine ,azi transformate in geamii ,precum si imensele ,dar gratioasele moschei ridicate de turci ,care isi profileaza minaretele pe albastrul senin al cerului.


loading...
{ Politica de confidentialitate } Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:


loading...


Cauta referat