QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate diverse

MIMM
Conducerea unei intreprinderi, indiferent de dimensiunea acestuia, implica efectuarea unor optiuni intre diferitele alternative posibile de actiune care imbraca forma proceselor decizionale.Toate domeniile activitatii intreprinderii prezinta probleme pentru rezolvarea carora este necesara efectuarea unor optiuni alegerea produselor/serviciilor care sa formeze obiectul de activitate al intreprinderii, procurarea resurselor necesare, alocarea lor pentru diferite destinatii, stabilirea nivelului pana la care sa se extinda volumul activitatii, alegerea pietelor pe care sa se comercializeze produsele/serviciile respective, stabilirea profitului si a destinatiilor acestora etc.

1. Evolutia abordarii IMM-urilor in UE

UE a acordat o atentie deosebita intreprinderilor considerata ca forte motrice a economiei.Ca atare,
strategiile si politicile elaborate in decursul timpului, au fost centrate pe intreprinderi, fireste intr-o viziune europeana.
In decursul timpului, viziunea asupra a ceea ce este o intreprindere mica si mijlocie s-a modificat substantial.Pana la mijlocul actualului deceniu, cea mai utilizata definire a lor era urmatoarea :
- 1-9 salariati, microintreprindere;
- 10-99 salariati, intreprindere mica;
- 100-500 salariati, intreprindere mijlocie.
In anumite situatii criteriul numarului de salarii era dublat si de alte criterii, cel mai adesea, marimea activelor firmei si cifra de afaceri.
In prezent, limitele de incadrare a firmelor practice in UE sunt:
- microintreprindere, 1-9 salariati;
- intreprinderi mici, 10-49 salariati;
- intreprinderi mijlocii, 50-249 salariati;
- intreprinderi mari, peste 250 salariati.
Pentru primele categorii de intreprinderi IMM-urile DGXXIII a elaborat si implementat 5 tipuri de programe specifice menita sa asigure un mediu favorizant dezvoltarii si cresterii performantelor acestora.

Programul de infiintare de centre economice si de inovare (BIC)

Serviciile oferite de aceste centre se refereau la selectia, evaluarea si promovarea de intreprinzatori si proiecte intreprenoriale, dezvoltarea abilitatilor manageriale ale intreprinzatorilor, asistarea acestora in elaborarea de planuri de afaceri si studii de marketing, obtinerea de spatii, servicii etc, asistenta tehnologica si
inovationala, facilitarea acestora la surse de finantare si retele de experti, monitorizarea proiectelor intreprenoriale etc.
Au fost infiintate peste 60 de astfel de centre BIC care sunt conectate sub forma de retele europene a BIC EBN.

Programul privind furnizarea de capital pentru infiintarea de noi firme

Prin intermediul lor se finantau IMM-urile nou infiintate care isi propuneau sa realizeze inovari si dezvoltari tehnologice, iar aceste fonduri au fost integrate in reteaua europeana a fondurilor si dezvoltarilor tehnologice.

Programul de Europarteneriat,
destinat promovarii, dezvoltarii regiunilor cu cel mai redus nivel economic , prin incurajarea contactelor si intelegerilor dintre IMM-uri din aceste zone si IMM- uri din celelalte regiuni ale UE si din tarile membre EFTA(Asociatia Europeana a Liberului Schimb).

Programul de realizare a unui sistem de cooperare economica computerizat

Se bazeaza pe o retea de consultatii economice care ajuta IMM-urile sa-si gaseasca parteneri in alte tari ale UE.

Programul de infiintare a centrelor de informare economica infocentrelor

In prezent functioneaza peste 300 de asemenea centre care furnizeaza IMM-urilor informatii privind politicile UE, infiintarea si functionarea Pietei Unice, introducerea EURO-ului etc.


In prezent se manifesta o tendinta de extindere a asistentei acordate IMM-urilor nu numai prin programe care le priveste in exclusivitate, ci si prin situarea lor in prim-planul altor programe majore ale UE.

2. IMM-uri in SUA


Intreprinderile mici si mijlocii reprezinta o componenta esentiala a economiei SUA.Este singura tara din lume care in ultimii 20 de ani a organizat 3 Forumuri nationale in 1980, 1986, 1995 consacrate in exclusivitate IMM-urilor si desfasurate sub egida si cu participarea personala a presedintelui tarii.
Potrivit ultimelor date furnizate de Administratia Federala a IMM-urilor din SUA, la inceputul anului 1999, in SUA functioneaza 23 milioane de firme mici mai mult decat in toate tarile UE, care asigura peste 50% din PIB, folosesc mai mult de jumatate din forta de munca ce lucreaza in sectorul economic privat si asigura cele mai multe locuri de munca noi.
Principalele domenii in care se acorda asistenta IMM in SUA sunt:
- asistenta pentru exporturi;
- asistenta pentru firme mici dezavantajate;
- asistenta pentru cei confruntati cu situatii catastrofale, operationalizata prin 3 programe, dintre care unul focalizat pe IMM;
- asistenta pentru veteranii fortelor armate;


- asistenta pentru americanii nativi ( indieni originari din America de Nord);
- asistenta pentru femei;
- asistenta pentru zone si comunitati confruntate cu probleme dificile;
- crearea de locuri de munca.


loading...Descarca referat
E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat