QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

Echilibre termice. Pozitia clincherului de ciment portland in sistemul CaO—SiO2—Al2O3―Fe2O3
Echilibre termice. Pozitia clincherului de ciment portland  in sistemul CaO—SiO2—Al2O3―Fe2O3


Tinand seama de componentii oxidici de baza ai clincherului de ciment portland, acesta se incadreaza in sistemul cuaternar CaO—SiO2—A12O3—Fe2O3; toti componentii mineralogici principali ai clincherului sunt cuprinsi in sistemul mentionat. In cadrul sistemului cuaternar CaO—SiO2—A12O3—Fe2O3, intereseaza insa doar acel domeniu din care fac parte subsistemele care contin drept compusi de cristalizare :

3CaO ∙SiO2; 2CaO∙SiO2; 3CaO∙A12O3 ;  xCaO∙yAl2O3∙zFe2O3; in orice caz,  toate subsistemele considerate trebuie sa contina silicatul tricalcic, com­ponentul cel mai valoros al clincherului de ciment portland. Ca urmare, din punctul de vedere al studiului cimentului portland, prezinta importanta echilibrele incluse in tetraedrul C5A3CaO—C2S—C2F (fig. I.8).

Datele lui Rankin[31] cu privire la sistemul CaO—SiO2—A12O3 au contribuit intr-o masura importanta la studiul mersului reactiilor de for­mare a clincherului de ciment portland, in anul 1934 se face un serios progres in aceasta directie, prin cercetarea amanuntita, efectuata de catre Lea si Parker[30], a sistemului CaOC2S—C5A3—C4AF. De fapt C4AF nu este un compus chimic autentic; el reprezinta doar o faza uni­forma, in seria solutiilor solide CxAyFz. De aceea Swayze ia in consi­deratie, spre deosebire de Lea si Parker , nu C4AF, ci solutii solide de tipul xCaO∙yAl2O3, zFe2O3 din seria C2F, 6CaO∙2Al2O3∙Fe2O3, din care face parte si C4AF ca faza singulara (exista date care evidentiaza faptul ca solutia limita poate avea compozitia C8A3F. Aceasta compozitie se realizeaza insa la o racire lenta, in clincherele cu continut ridicat de Al2O3).

Tinand seama de cele subliniate anterior (socotind totusi — pentru simplificare  ca una din fazele singulare ale sistemului, C4AF), se desprind ca posibile urmatoarele subsisteme in cadrul tetraedrului examinat:
Fig. I.8. Diagrama de echili­bru termic privind sistemul C5A3 —CaO—C2SC2F.

a) Subsistemul CaOC3SC3A—C4AF (I), (fig. I.9).

Masele cuprinse in acest subsistem contin insa multa calce libera, de aceea ele nu au constanta de volum si nu reprezinta de fapt cimenturi portland.

b)   Subsistemul  C3S—CaO: solutii  solide  CxAyFz   (II)   (fig. I.10).

Masele din acest subsistem se caracterizeaza de asemenea prin existenta in cantitate mare a calcei libere, ele rereprezentand cimenturi portland.

.

                                                    Fig.I.9 Subsistemul de echilibru termic                 Fig.I.10Subsistemul de echilibru termic

CaO–C3S–C3A–C4AF                                                  CaO–C3S: solutii solide (CxAyFz)

c) Subsistemul C3S—C2S—C3A—C4AF, (III) (fig. I.11) cuprinde cimen­turile portland mai bogate in alumina.

C5A3


CaOd) Subsistemul C3S—C2S: solutii solide (CxAyFz), (IV) (fig. I.12) reprezinta domeniul in care se obtin cimenturi feroportland, avand un continut ridicat de Fe2O3 si mic de A12O3.Fig. I.11.Subsistemul de echilibru termic   Fig.I.12.Subsistemul  de echilibru termic

C3S—C2S—C3A—C4AF                                   C3S-C2S solutii solide (CxAyFz).

Din cele mentionate rezulta ca cimenturile de tip portland sunt cuprinse in subsistemele:

C3SC2SC3AC4AF;

C3SC2S — solutii solide (CxAyFz).

Urmarind in tetraedrul C2FC5A3—C2S—CaO (fig. I.13) domeniile de cristalizare primara a principalilor componenti din clincher, rezulta in mod evident domeniile optime de compozitie oxidica a amestecurilor brute. Intersectia planului C2F—C3S—G1 cu campul de cristalizare pri­mara a C3S da locul geometric al clincherului cu continut maxim de alit (G1 este peritectic in sistemul CaO—A12O3SiO2, dreapta C3S—G1, reprezentand locul geometric al clincherelor din acest sistem fara calce libera).

Locul cimentului portland este de asemenea delimitat de planul caracte­rizat prin Msi=4, care da limita cimenturilor normal vitrifiabile si planul MSi=1,5 (pentru cimenturi feroportland, MSi poate fi egal chiar si cu 1), care separa cimenturile cu priza normala de cele cu priza rapida (fig. I.13.).


CaO

 


Fig. I.13.  Locul clincherului de ciment portland in sistemul

CaO–C2S–C5A3–C2F


loading...{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:

loading...Cauta referat