QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate chimie

Anilina - prezentare generala
ANILINA - PREZENTARE GENERALA

I.1. Scurt istoric

Anilina a fost obtinuta pentru prima data la Unverdorben in 1826 prin distilarea uscata a indigoului si a fost denumita krystallin. In 1834, Runge izoleaza anilina din gudronul de carbune, respectiv din fractia de ulei usor(80-170C) si o denumeste kyanol.

Denumirea de anilina, din numele spaniol al indigoului(anil), a fost data de Fritzsche in 1840, care a preparat-o prin tratarea indigoului cu hidroxid de sodiu. Prima sinteza a anilinei a fost facuta de Zinzin in 1842 prin reducerea

nitrobenzenului cu sulfura de amoniu.

In 1843, Hofmann a dovedit ca in toate procedeele mentionate se obtine unul si acelasi produs- anilina. In 1856, Perkin, atunci in varsta de 18 ani, obtine primul colorant sintetic- mauvelina- prin oxidarea sulfatului de anilina. Fabricarea industriala a anilinei a inceput in 1857.

Anilina este o substanta chimica ce se prezinta ca un lichid uleios, toxic, incolor, obtinut prin distilarea indigoului sau industrial prin reducerea nitrobenzenului si care este utilizat in industria colorantilor, medicamentelor.

Text Box:                                                                       
   -  formula C6H5NH2 ;
-	masa molara de 93,12 ;
-	ulei incolor cu miros puternic care se imbruneaza prin expunere la aer si la lumina ;
-	inhalata in cantitati mari, este toxica ;
-	punct de topire : -6,2C ;
-	punct de fierbere : 184,4C ;
-	miscibila cu etanolul, eterul etilic si benzenul ;
-	solubila in majoritatea solventilor organici ;
-	antrenabila cu vapori de apa.                                         
NH2

Anilina este cea mai importanta amina aromatica si constituie un intermediar valoros pentru industriile de coloranti, medicamente (sulfamide), mase plastice. Un numar foarte mare de coloranti apartinand diferitelor clase sunt sintetizati din anilina si din derivatii acesteia.

Fisa tehnica a anilinei este:

Text Box:


Nume Anilina

alte denumiri Anilin, Aminobenzol, Phenylamin

formula chimica C6H5NH2

nr. CAS 62-53-3 aspect lichid incolor, brun, cu miros caracteristic Proprietati

masa molara 93,13 gmol−1

stare de agregare lichid

densitate 1,02 gcm−3

punct de topire −6 C

punct de fierbere 184 C

presiune vapori 40 Pa (20 C)

solubilitate buna in solventi organici
Toxic - Daunator mediului

I.2. Utilizari

Utilizarea anilinei este mai ales in industria chimica, ea fiind materie prima pentru procesele de sintetizare a colorantilor, fibrelor sintetice precum si la producerea cauciucului si a unor medicamente.

In prezent anilina se utilizeaza in numeroase ramuri ale industriei chimice de sinteza organica, fiind printre materiile prime fundamentale.

Anilina se utilizeaza la fabricarea de coloranti: negrul de anilina este unul dintre cei mai buni coloranti negri pentru fibre. Din anilina se fabrica circa 40 de coloranti de larga circulatie la care se adauga numerosi alti produsi fabricati din diversi derivati de anilina.

Printre intermediarii cei mai importanti preparati din anilina ca materie prima sunt dimetilanilina, acetanilida si chinaldina.

Numeroase medicamente din clasa sulfamidelor se prepara folosind anilina si derivatii ei ca materie prima.

Condensarea anilinei cu acetona conduce la unul dintre cei mai utilizati antioxidanti, fabricat in tara printr-un proces original.

Anilina mai este folosita la fabricarea acceleratorilor de vulcanizare si a unor materiale plastice. Derivatul ei, acetilatacetanilida, numita si antifibrina are proprietati antipiretice.
{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:Cauta referat