QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate administratie

Sanctionarea unor acte de terorism si a unor fapte de incalcare a ordinii publice

            MINISTERUL ADMINISTRATIEI

      SI INTERNELOR                        

CENTRUL DE INSTRUIRE SI PERFECTIONARE 

                    C O N S T A N T A                                                                       

SANCTIONAREA UNOR ACTE DE TERORISM SI A UNOR FAPTE DE INCALCARE A ORDINII PUBLICE

       

PLANUL TEMEI:

            1. Terorismul; Notiuni si modalitati de actiune;

            2. Documente interne si internationale vizand combaterea fenomenului terorismului;

            3. Factori ce pot favoriza aparitia si functionarea organizatiilor sau elementelor teroriste pe teritoriul Romaniei;

         4. Forme si procedee de prevenire si combatere a actiunilor teroriste la frontiera de stat prin care este afectata siguranta nationala.

BIBLIOGRAFIE :

-        Legea nr.19/1997;

-        Decretul lege nr.111/1990;

-        Legea nr. 139/1998;

-        Legea nr. 116/1997.

1.               TERORISMUL. NOTIUNI SI MODALITATI DE ACTIUNE

Terorismul este considerat ca o metoda de actiune, o modalitate de punere in executie a unei activitati infractionale prin teroare, violenta, intimidare care, dupa unii analisti ai acestui fenomen, depaseste limitele imaginatiei umane, ca urmare a consecintelor suportate de un stat, institutie sau persoana asupra careia s-a actionat.

Specialistii in Dreptul Penal definesc terorismul ca fiind “orice crima sau delict, politic sau social, a caror executare sau chiar anuntare determina o reactie generala de teama si care, prin natura sa creeaza un pericol general. In sens restrans, atentatele teroriste sunt acte criminale comise in principal intr-un scop de alerta, prin folosirea de mijloace capabile sa creeze o stare de pericol comun.

Definitiile date terorismului reprezinta o reflectare a diferitelor ideologii si modalitati de abordare, fiind intr-o stransa legatura cu alte forme de violenta politica si cu criminalitatea in general. Problema definirii terorismului este esentiala pentru intelegerea fenomenului si pentru succesul oricarei masuri de contracarare a acestuia

Fenomenul terorist extremist continua sa prolifereze si sa se extinda, intrucat persista si chiar se agraveaza principalele cauze care il genereaza:

-        instabilitatea politica;

-        criza economica si sociala;

-        adancirea stadiului de saracie si frustrare la nivelul indivizilor;

-        intensificarea conflictelor regionale interetnice si religioase;

-        nationalismul etnic;

-        fanatismul religios.

Pentru spatiul european, cel mai mare pericol il constituie terorismul din Orientul Mijlociu, intrucat continentul ii atrage pe teroristi din considerente date de potentialul uman si material, de marile comunitati arabe si palestiniene existente aici.

Uzitand de trecerea legala sau frauduloasa a frontierelor, in vizorul teroristilor stau tinte ca: ambasade, baze militare, sinagogi, restaurante, banci, sedii ale unor institutii guvernamentale, alte obiective de importanta sociala, economica sau politica, cu impact in colectivitatile umane din diverse state ale lumii.

Factorii care contribuie la eficienta actiunilor teroriste sunt:

a)      retelele moderne de transport care ii ajuta pe teroristi la

identificarea tintelor alese, vulnerabilitatea lor si posibilitatile de a parasi campul infractional;b)      sistemele financiare moderne care permit finantarea

operatiilor in conditiuni bune;

c)               accesibilitatea crescuta a indivizilor (statelor) la explozibil, armament, inclusiv mijloace nucleare, chimice, biologice care pot fi procurate pe piata neagra;

d)               situatia minoritatilor nationale, existenta unor instabilitati sau incoerente in politica interna si externa, exacerbarea solului religiei, slabiciunilor institutiilor in prevenirea si reprimarea terorismului.

Din analiza celor mai importante actiuni teroriste desfasurate in ultimii ani, rezulta ca acestea s-au executat pe baza unor planuri dirijate si finantate de catre state sau organizatii teroriste internationale in destabilizarea situatiei internationale.

Dintre formele si metodele de actiune utilizate in acest sens, pot fi enumerate:

a)       actiunea directa constand in atacul deschis, armat sau

amenintarea cu arma asupra obiectivului vizat, in scopul distrugerii, luarii de ostateci, capturarii, nimicirii unor persoane, crearii de panica, deruta, frica in randul populatiei. Un alt scop propus si urmarit de teroristi il constituie crearea unui climat politico-social tensionat, in statul in care s-au produs actiuni teroriste, cu consecinte interne si internationale. Principala metoda folosita de teroristi in cadrul actiunilor directe este atacul in forta, executat rapid si prin surprindere asupra obiectivului vizat.

b)       actiunea acoperita, cuprinde distrugerea, incendierea unor

obiective atat prin folosirea incarcaturilor explozive plasate in locuri, medii si obiective frecventate de cei vizati, cat si prin lovirea de la distanta a tintelor cu mijloace telecomandate, ori cu masini-capcana.

Folosirea explozibililor clasici si improvizati constituie un mijloc de lupta deosebit de eficace. Caracteristica de baza a acestor forme de actiune o constituie faptul ca, explozivii pot fi pregatiti cu materiale din zona vizata, cu exceptia unor dispozitive de initiere a incarcaturii. Teroristii se folosesc in atingerea scopului de masini capcana, aeronave, aparate sofisticate, declansand explozii la obiectivele vizate de la distanta si chiar cu ajutorul laserului, materie greu detectabila.

Terorismul international actual isi indreapta atentia spre tinte traditionale, dar sunt vizate tot mai mult locurile si mediile aglomerate, obiective culturale, turistice, de cult, pentru a crea un climat de tensiune, de nesiguranta, in vederea afectarii stabilitatii sociale.

2.     DOCUMENTE INTERNE SI INTERNATIONALE CARE VIZEAZA COMBATEREA FENOMENULUI TERORISMULUI

Dintre aceste documente amintim:

1.          Conventia europeana pentru reprimarea terorismului-Strasbourg, 1977, ratificata de Romania prin Legea nr. 19/1997;

2.          Conventia internationala contra luarii de ostateci-New York 1979, ratificata prin Decretul-lege nr. 111/1990;

3.          Conventia cu privira la marcajul explozibililor plastici si in folie in scopul detectarii-Montreal 1991, ratificata prin Legea 139/1998;

4.          Conventia europeana cu privire la controlul achizitionarii si detinerii de arme de foc de catre particulari, Strasbourg-1978, ratificata prin Legea nr. 116/1997;

5.          Conventia internationala cu privire la combaterea terorismului cu bomba-New York 1998;

6.          Conventia internationala cu privire la combaterea finantarii terorismului-New York 1999.

In scopul armonizarii actiunilor antiteroriste, au fost incheiate acorduri bilaterale astfel:

1.       Acord cu Germania referitor la cooperarea in combaterea crimei organizate, precum si a terorismului si a altor fapte penale de o gravitate deosebita, incheiat la 15.10.1996;

2.       Acord cu Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord referitor la retinerea si confiscarea bunurilor provenite si a instrumentelor folosite la comiterea infractiunilor, incheiat la 14.11.1995, ratificat prin Legea nr. 136/19973.       Acord cu Republica Franceza privind cooperarea in domeniul afacerilor interne incheiat la 21.02.1997, ratificat prin Legea nr. 147/1997;

4.       Acord cu Republica Ungara privind cooperarea in domeniul crimei organizate, a terorismului si traficului ilicit de droguri, incheiat la 19.02.1997, ratificat prin H.G. nr. 271/1997;

5.       Memorandumul de intelegere cu Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord cu privire la colaborarea in lupta impotriva crimei organizate si a traficului ilicit de droguri si substante psihotrope, incheiat la 14.11.1995, ratificat prin Legea nr. 148/1997.

De asemenea, Romania  coopereaza la nivelul unor agentii specializate, pe baza protocoalelor incheiate in acest domeniu cu state precum: Austria, Belgia, Franta, Italia, Olanda, Germania, Spania, Portugalia, Ungaria, Cehia, Polonia.

Conform Legii nr. 19/1992, activitatea de prevenire si combatere a terorismului in Romania, este coordonata de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, si se realizeaza de catre Serviciul Roman de Informatii, in cooperare cu celelalte componente ale sistemului national de aparare.

Legea nr. 91/ 1991 privind siguranta nationala a Romaniei defineste ca fiind amenintari la adresa sigurantei nationale actiunile prin care se atenteaza la viata, integritatea fizica sau sanatatea persoanelor care indeplinesc functii importante in stat ori a reprezentantilor altor state sau ai organizatiilor internationale, a caror protectie trebuie sa fie asigurata pe timpul sederii in Romania potrivitlegii, tratatelor si conventiilor incheiate, precum si practicii internationale; actele teroriste precum si initierea sau sprijinirea in orice mod a oricaror activitati al caror scop il constituie savarsirea de asemenea fapte; atentatele contra unei colectivitati, savarsite prin orice mijloace.

O.U.G. Nr. 141/2001 pentru sanctionarea unor acte de terorism si a unor fapte de incalcare a ordinei publice constituie legea speciala in domeniul combaterii terorismului.

De asemenea, Romania s-a angasjat sa adopte masurile necesare privind transpunerea in practica a prevederilor REZOLUTIEI CONSILIULUI DE SECURITATE O.N.U. NR. 1373/ 2001 privind eliminarea surselor de finantare a terorismnului.

Conform prevederilor Legii nr.218/2002 art.1, privind organizarea si functionarea Politiei Romane si ale Lregii nr. 81/ 2002 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane, I.G.P. si I.G.P.F. sunt institutiile specializate ale statului care functioneaza in cadrul teritoriului national si la frontiera, avand drept competente apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, bunurile publice si private, prevenirea si identificarea infractiunilor, mentinerea ordinii si sigurantei publice precum si supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea si combaterea megratiei ilegale si a faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere, respectarea ordinii si linistei publice in punctele de trecere a frontierei de stat si in zona de frontiera.

Pe linia cooperarii politienesti, Politia de Frontiwera coopereaza cu institutiile cu atributii de ordine publica si siguranta nationala, interne si pe baza conventiilor internationale, cu institutiile similare din statele vecine si alte state.

3.     FACTORII CE POT FAVORIZA

APARITIA SI FUNCTIONAREA ORGANIZATIILOR SAU ELEMENTELOR TERORISTE PE TERITORIUL

ROMANIEI

               Intr-o lume marcata de manifestarea din ce in ce mai brutala a evenimentelor de ordin politica, nationalist sau religios, amplificarea violentei in general si a celei teroriste in special, genereaza un puternic sentiment de insecuritate si constituie o permanenta amenintare la adresa sigurantei cetateanului sau chiar a institutiilor existand premise reale de producere a unor acte de terorism si pe teritoriul Romaniei:

         - sau inmultit situatiile de alarmare a publicului sau autoritatilor publice prin semnale false de pericol de natura sa provoace starea de panica, ori groaza si sa impuna autoritatilor interventia la fata locului prin dizlocarea fortelor din sectoarele in care au misiuni principale;

        - au aparut grupuri cu inclinatii spre folosirea explozivilor in indeplinirea unor scopuri ilicite;

-        problemele din fosta iugoslavie au dus la modificarea

traseului traficului de droguri si arme prin Romania spre Occident;

-        organizatiile de tip mafiot si-au intins tentaculele in tara

noastra, pentru spaslarea banilor rezultati din afacerile cu droguri;

-        Romania, din tara de tranzit a drogurlor, a ajuns

consumatoare a “mortii albe” ;

-        Bandele de tip “raket” au actionat pe teritoriul national

avand in componenta pe langa rusi, ucrainieni sau moldoveni si cetateni romani care s-au specializat in santaj, atacuri cu arme automate, ca “recuperatori”, implicare in traficul de droguri , autoturisme furate, opere de arta, traficul de arme de carne vie;

-        S-a inmultit numarul incercarilor de sustragere de explozivi

si materiale anexe;

-        O amenintare majora la care sunt supuse institutiile din

Romania o constituie prezenta aici a membrilor unor organizatii teroriste internationale deosebit de active, cu orginea in unele state din Orientul Apropiat si Asia Centrala;

-        Proliferarea firmelor fantoma infiintate de cetateni, inspecial arabi si chinezi, in scopul desfasurarii unor afaceri ilicite, cu banii rezultati finantandu-se crima organizata;

-        Desfasoara activitati, aparent licite in Romania, membri ai

unor organizatii criminale foarte cunoscute pentru violenta lor : Triadele asiatice, Mafia siciliana, etc;

-        Se manifesta tot mai deschis fenomene vizand exacerbarea

nationalismului, a fanatismului politic sau religios.

4. FORME SI PROCEDEE DE PREVENIRE SI COMBATERE A ACTIUNILOR TERORISTE LA FRONTIERA DE STAT PRIN CARE ESTE AFECTATA SIGURANTA NATIONALA

Prevenirea si combaterea actiunilor teroriste cuprinde  un nsamblu de masuri speciale, initiate de fortele de ordine, de cele cu misiuni informative si de toate structurile care fac parte din siguranta nationala, inclusiv Politia de Frontiera in spatiul sau de responsabilitate.

Prevenirea si combaterea elementelor teroriste are un spectru diversificat, se desfasoara pe mai multe coordonate, avand in vedere activitatea politistilor de frontiera care au in atributii o paleta complexa de activitati in plan social, politic, diplomatic si de protejare a intereselor Romaniei in raporturile cu statele vecine.

In acest sens, politistii de frontiera actioneaza astfel:

a)        in plan politic si diplomatic- masuri de respingere a santajului terorist, reacordarea dreptului de azil pentru teroristi, neacceptarea cererilor teroristilor, semnarea unor documente internationale de cooperare pe linie antiterorista;

b)        in plan juridic, moral si propagandistic, prin sanctionarea promta si drastica a teroristilor capturati, in scopul formarii unei atitudini de condamnare morala a terorismului, de respingere a oricarei forme de colaborare cu acestia.

Prevenirea si combaterea actiunilor teroriste se realizeaza printr-un ansamblu de procedee specifice, astfel:

-        ssistem intarit de supraveghere si control la frontiera de stat;

-        culegerea datelor si informatiilor referitoare la pregatirea, initierea unor actiuni teroriste impotriva unor obiective prin exploatarea informativa a persoanelor ce tranziteaza legal frontiera sau cercetarea aprofundata a persoanelor care trec ilegal;

-         paza si supravegherea comunicatiilor prntr-un sistem adecvat de elemente politienesti cand situatia impune;

-        interventia operativa a fortelor sau in cooperare cu cele specializate pentru capturarea elementelor teroriste indentificate in aeroporturi, porturi sau in zona de frontiera;

-        participarea la paza intarita a obiectivelor de importanta deosebita in care forte ale politiei de frontiera isi indeplinesc atributiile specifice;

-        intocmirea unor planuri de masuri eficiente cu misiuni clare pentru fiecare din fortele participante la interventia antiterorista.

In cazul semnalarii unor obiecte suspecte care pot fi dispozitive artizanale explozive se vor informa in cel mai scurt timp organele de specialitate cu atributii in cesta sens (S.R.I., Serviciul special pirotehnic din I.G.P., Comandamentul protectiei civile).

Practica contemporana ne-a demonstrat ca in savarsirea actiunilor teroriste s-a folosit intreaga gama a mijloacelor si metodelor clasice caracteristice terorismului: atacul armat, detonarea de incarcaturi explozive, deturnarea de aeronave, colete – surpriza, teroristi sinucigasi de tip kamicadze, mine surpriza etc.

Terorismul trebuie condamnat cu fermitate dar dincolo de situatiile petrecute , trebuiesc analizate in profunzime de catre cei in drept sa o faca, cauzele care-l  genereaza in scopul desfiintarii acestora.

                                   INTOCMIT

                           Lt.col.

                        

{ Politica de confidentialitate } Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:Cauta referat