QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Prezentare turistica Delta Dunarii

Prezentare turistica Delta Dunarii


Prima stire istorica despre Delta Dunarii ne-a lasat-o grecul Herodot, 'parintele istoriei' care descrie intrarea flotei persane a lui Darius prin Delta, dupa ce poposise la Histria (515-513 iHr), Polibiu (sec. al III-lea - al II-lea iHr) descrie un spatiu cu bancuri de nisip intre care se aflau brate cu apa, Straba (sec.I iHr) indica sapte brate intre care se aflau insule, idee reluata si de Pliniu cel Batran si Ptolemeu. Marturii ale locuirii zonei exista din sec.I iHr- al II-lea dHr. In sec. XV, Tara Romaneasca si Moldova pierd gurile Dunarii ca si Dobrogea, acestea fiind cucerite de Imperiul turcesc si astfel pana la jumatatea sec. al XIX-lea, Delta era o 'terra incognito'. Studii detaliate despre Delta au fost prezentate de catre geografii George Vaslan, Constantin Bratescu, naturalistul Grigore Antipa.

Formarea Deltei, a inceput in cuaternar in glaciatia vurniana avand doua faze distincte:
- faza continentala cauzata de regresiunea marina cand tarmul era mult retras si bratele Dunarii au lasat canioane vizibile in actuala platforma continentala.

- faza de golf care a urmat unei transgresiuni. Ipoteza limanica emisa de Grigore Antipa si continuata de V. P. Zencovici, admite prezenta unui golf, barat de catre curentii marini prin grinduri transversale si transformat in liman. Dunarea a adunat acest spatiu. Calmatarea continua a dus la actualul aspect. Delta Dunarii este o campie in formare, cu altitudine medie de 50 cm, alcatuita din relief pozitiv (grinduri, ostroave ) si relief negative: bratele Dunarii, canalele, garlele, mlastinile, baltile si lacurile.

Uscatul deltaic reprezinta 13% din suprafata si este reprezentat prin:

- grinduri fluviale, care insotesc bratele Dunarii si sunt orientate pe directia vest-est, avand altitudini de 0,5-5m.

- grinduri maritime orientate pe directia nord-sud, remarcabila fiind Letea cu altitudinea de 124 m - altitudine maxima pentru Delta, Caraorman, Saraturile, Ivancea.

- grinduri continentale ce reprezinta resturi din uscatul predeltaic: Chilia si Stipoc.

Cantitatea de aluviuni adusa anual de catre Dunare, la care se adauga resturile organismelor moarte, praful eolian, vor face ca procentul uscatului sa creasca, in detrimentului reliefului negativ.

Fauna Deltei, un vast mozaic al specilor, fara egal in Europa, chiar cu unicate mondiale. Dintre cele peste 300 specii de pasari amintim: pelicani, gaste, rate salbatice, berze, cormorani, egrete, califari albi sau rosii, flamingo, lebede, multe dintre ele monumente ale naturii ocrotite prin lege. Mentionam faptul ca pe deasupra Deltei trec sase drumuri ale pasarilor migratoare, ea aflandu-se situata la jumatatea distantei dintre Ecuator - Polul Nord (paralela 45), constituind asadar un loc firesc pentru popasul pasarilior migratoare. Multe dintre speciile pestilor intalnite aici au mare valoare economica: morun, nisetru, pastruga, cega - purtatori ai icrelor negre. Dintre mamifere se remarca herminele, pisicile salbatice, bizamul, caine enot, broaste testoase etc.

Inegalabila flora cuprinde, printre altele: nuferi albi sau galbeni, nuci de apa, papura, ferigi, trestii mirositoare, stanjenelul etc. Peisajul floral impresionant de bogat al acestor locuri de basm este completat cu cele 8000 ha cu paduri cu arbori gigantici pe ale caror trunchiuri se imbratiseaza plantele agatatoare, lianele.

Trebuie sa precizam ca in Delta se poate pescui tot timpul anului, exceptie facand perioada depunerii icrelor care incepe la 1 aprilie durand 60 zile. Este interzis accesul la rezervatiile naturale cand incepe perioada cuibaritului, la jumatatea lunii iunie.

Dintre centrele turistice ale Deltei Dunarii amintim : Maliuc (cu amenajari pentru agrement), asezarile pescaresti: Pardina, Chilia Veche (baza pentru agrement). Ofertele de cazare din aceasta zona sunt variate, pensiunile din zona oferind servicii care sunt unice in tara cum ar fi : cazare si masa, mancaruri traditionale, oferte de excursii in Delta Dunarii cu vaporasul sau cu barca sau alte servicii specifice locului.REZERVATII SI MONUMENTE ALE NATURII DELTA DUNARII


ROSCA - BUHAIOVA - HRECISCA - rezervatie faunistica situata in depresiunea Matita, intre grindurile Letea si Chilia; are o suprafata 15.400 ha. Aici se cuibareste in fiecare primavara cea mai mare colonie a pelicani din Europa. Vegetatia luxurianta mai gazduieste coloniile egretelor, lopatari sau starci galbeni.

PERISOR - ZATOANE -rezervatie faunistica situata in estul depresiunii Dranov ( in sudul localitatii Sfantu Gheorghe). Pe o suprafata 14.200 ha se cuibaresc cele mai numeroase lebede precum si pelicanul cret, cormoranul etc. Nucleul rezervatiei este format din lacurile Zatonul Mare - Zatonul Mic.

PERITEASCA - LEAHOVA -rezervatie faunistica situata in complexul lagunar Razim- Sinoe (3900 ha) unde se intalneste cea mai populata regiune cu pasari de coasta. Cupride o serie de grinduri nisipoase - lacurile Leahova Mare - Mica, Periteasca, Pahane, Cosna.

PADUREA LETEA - rezervatie forestiera situata pe grindul cu acelasi nume (la 7 km sud de localitatea Periprava). Este caracterizata prin abundenta plantelor agatatoare care se incolacesc pe arbori, dand aspectul unei paduri tropicale. Dintre arborii intalniti aici amintim: stejari brumarii, ulmi, plopi, salcii.

PADUREA CARAORMAN - rezervatie forestiera localizata in partea vestica a grindului cu acelasi nume; se aseamana cu Letea, adapostind numeroase elemente tropicale, raritati pe glob.

Alte rezervatii si monumente ale naturii:

Punctul fosilier Agighiol( in partea nordica a lacului Razim); Padurea 'Valea Fagilor' de la Luncavita (situata in Muntii Macin, langa Isaccea, reprezinta o insula relictara de fagi)etc.
Vestigii Istorice in Delta Dunari


ENISALA -(la 17 km de Jurilocva)- aici s-au gasit urmele unor asezari traco-getice (sec IX-VII i.Hr.) getice (sec. IV i.Hr.), cea mai mare necropola geto-dacica din Dobrogea (sec. IV-III i.Hr.) si un cadru roman.

FORTIFICATIA TROESMIS - (la 3 km de comuna Turcoaia)- cetate traco-getica mentionata in sec. III i.Hr. cu ocazia conflictului militar dintre Lysimach - Dromichete. In perioada romana a devenit un puternic centru militar, ridicata mai apoi la rangul de 'municipium'. Intre sec I - sec.VII d.Hr. a fost unul dintre cele mai mari orase in Dobrogea.FORTAREATA NOVIODUNUM, ISACCEA - cetate romano-bizantina cu nume celtic, construita in 369 d.Hr. A avut un important rol strategic - comercial fiind ridicata la rangul de 'municipium'; cunoaste o mare inflorire dupa cum indica edificiile si monumentele publice, baile.

FORTAREATA ARRUBIUM, MACIN - castru, asezare cu nume celtic, atestata documentar in anul 100 d.Hr. (in doua diplome militare). A fost un important punct la granita imperiului in timpul stapanirii romano-bizantine.

CETATEA DINOGETIA, GARVAN - numele ei a fost mentionat pentru prima data de catre Ptolemeu in cunoscuta sa lucrare 'Geographia' (sec. II d.Hr.). Initial asezare geto-daca si apoi romana, cetatea Dinogetia, a fost ridicata in timpul imparatului Diocletian (284-305 d.Hr.). Distrusa in 559 d.Hr. de un trib huno-bulgar, cetatea a fost reconsolidata si amplificata in sec. X-XII.


Alte vestigii istorice: Cetatea antica, Chilia Veche ( a existat din antichitatea greceasca, apoi a fost stapanita de bizantini pana in sec. X); Cetatea bizantina Salsovia, Mahmudia (sec. III d.Hr.)Edificii religioase Delta Dunarii


BASILICA, NICULITEL (la 15 km de Isaccea) -cea mai veche constructie cunoscuta pana in prezent in tara noastra; unicat arhitectonic in Europa. Basilica - cripta au fost construite in timpul imparatului Valens (dupa anul 370 d.Hr.)

MANASTIREA COCOS -(la 8 km - Isaccea si la 9 km nord-est - satul Nifon) - ridicata in 1835 in stil oriental (turcesc), dar cu puternice influentate din arhitectura romaneasca. Detine un muzeu de arta medievala si moderna ce include si colectii de carte veche si icoane.

MANASTIREA CELIK - DERE (satul Telita, comuna Frecatei, la 22 km de Isaccea) construita intre anii 1841-1844 de catre calugarii romani si rusi. Pastreaza o colectie de arta medievala. Langa manastire poate fi vazuta o raritate in peisajul romanesc: o moara de vant.

MOSCHEEA LUI ALI-GAZA PASA, BABADAG - (la 35 km sud de Tulcea) - cel mai vechi monument de arhitectura musulmana din Romania (sec. xVII). Are un minaret de 23 m inaltime.Muzee Case memoriale Delta Dunarii


MUZEUL DELTEI DUNARII, TULCEA - cuprinde urmatoarele sectii: Stiinte naturale (infatiseaza flora fauna Deltei; include un acvariu ce prezinta diferite specii de pesti din Delta Dunarii dar si exemplare exotice);istorie si arheologie (valoroase exponate privind trecutul zonei);etnografie si arta populara, arta plastica (include o colectie grafica moderna si contemporana)

CASA MEMORIALA 'PANAIT CERNA', CERNA - aici s-a nascut, a copilarit Panait Cerna, poet cu o rara sensibilitate, adanca reflexie (1881-1913).

Alte muzee: Muzeul casei Lipovene, Jurilocva


Monumente Delta Dunarii


MONUMENTUL EROILOR DE PE COLNICUL HOREI, TULCEA - inaltat in semn de omagiu eroilor cazuti in Razboiul de Independenta din 1877-1878.


Altee monumente: Monumentul de la Smardan (in memoria marinarilor care s-au jertfit pentru independenta tarii); Statuia lui Mircea cel Batran, Tulcea (inchinata marelui voivod roman, 1386-1418, care a luptat pentru eliberarea Dobrogei de sub dominatia otomana; sculptor Ion Jalea).

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }