QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate turism

Judetul vaslui

Judetul VASLUI

Informatii Generale


Asezare:  In partea de est a Romaniei, axat pe raul Barlad.

Vecini:  La nord: Judetul Iasi, la vest: Judetele Neamt, Bacau si Vrancea, la sud: Judetul Galati, la est: Prutul si Republica Moldova.
Suprafata:  5.318 km2 (respectiv 2,2% din teritoriul tarii).

Populatie: 462.000 locuitori.


Orase

Vaslui, resedinta de judet, cu 80.000 locuitori, la confluenta Vasluiului cu Barladul, nume de origine cumana. Alte orase: Barlad (de origine cumana), Husi, Negresti.


Relieful

Corespunde unor zone de dealuri - Podisul Barladului cu subunitatile Podisul Central Moldovenesc, Colinele Tutovei, Dealurile Falciului, cu altitudini ce nu depasesc 500 m, coborand in valea Prutului la 20 m, iar in valea Barladului la 54 m.


Clima

Are un caracter continental, durata medie a intervalului fara inghet fiind de 180 de zile, cu precipitatii neuniforme, cu directia vantului din nord si sud, cu secete accentuate si frecvente in perioada calda a anului.


Cursurile de apa

Sunt reprezentate de cursul superior al Barladului, cu afluentii sai: Crasna, Vaslui, Jeravat, Tutova, Racova, iar catre est Prutul care primeste Elanul.


Obiective turistice


Rezervatii si monumente ale naturii

Punctul Fosilier Malusteni (la 55 km de Vaslui), rezervatie paleontologica, unul dintre cele mai bogate locuri fosiliere din Romania. Zacamantul contine numeroase fosile de maimute, antilope, camile, cerbi, broaste testoase, Padurea Harboanca de la Brahasoaia (la 16 km nord-vest de Vaslui), rezervatie forestiera care detine o mare bogatie de specii de stejari. Alte rezervatii si monumente ale naturii: Nisiparia Hulubat de la Vaslui, rezervatie paleontologica, cu fauna fosila din Pleistocen, Padurea Seaca din Movileni (langa Coroiesti), rezervatie forestiera si botanica, Padurea Badeana de langa Tutova (la 75 km de Vaslui), rezervatie forestiera.


Vestigii istorice

Urmele Cetatii Arsura, mare cetate traco-getica din sec. IV - II i.Hr., intarita cu valuri de pamant si cu ziduri de piatra. Alte vestigii istorice: Cetatea daco-getica Bunesti, unde s-a gasit un valoros tezaur, Ruinele Curtii Domnesti de la Vaslui (1490), Urmele cetatii de pamant de la Barlad, construita in 1476 de Stefan cel Mare pentru apararea Moldovei de cotropitorii otomani, Ruinele Curtii Domnesti de la Husi (1494).
Edificii religioase

Biserica „Sfantu Ioan Botezatorul“ din Vaslui, ctitorie a lui Stefan cel Mare din 1490, consemnand victoria reputata in 1475 asupra ostilor lui Soliman- Pasa, construita in stilul clasic moldovenesc. Biserica „Sfantu Gheorghe“ din Barlad, inaltata de Stefan cel Mare in 1496 si reconstruita de Vasile Lupu in 1636. Biserica „Sfantii Apostoli Petru si Pavel“ din Husi, tot o ctitorie a lui Stefan cel Mare, intre 1494 - 1495. Alte edificii religioase: Biserica episcopiei din Husi (1592), Manastirea Grajdeni din comuna Grivita, ctitorie din 1533 - 1540 a domnitorului Petru Rares, Biserica „Sfantu Dumitru“ din Barlad (1636).


Edificii culturale

Muzeul „Vasile Parvan“ din Barlad, unde se pot vedea vestigii ale vietii materiale din aceasta regiune (sectia de istorie), colectii paleontologice, petrografice si de fauna din Podisul Moldovei (sectia de stiintele naturii), colectia etnografica, si de arta plastica. Casa memoriala „Emil Racovita“ din satul Emil Racovita (la 42 km de Vaslui), in amintirea celui care a pus bazele speologiei. Alte edificii culturale: Casa memoriala „Dimitrie Cantemir“ din satul Dimitrie Cantemir.


Monumente si statui

Statuia lui Stefan cel Mare de la Podul Inalt (la 10 km de Vaslui), ridicata in amintirea celui mai mare strateg militar al sec. XV, care a reputat aici una dintre cele mai stralucite victorii din istoria noastra (cu larg rasunet european). In acest loc ingust si mlastinos, in ziua de 10 ianuarie 1475, oastea lui Stefan cel Mare (inferioara numeric) a „invins strasnic“ (cum zicea chiar domnitorul) oastea otomana condusa de Soliman Pasa. Mausoleul lui Penes Curcanul de la Vaslui, in cimitirul orasului, cinsteste memoria celor care si-au dat viata in luptele pentru cucerirea Plevnei, in timpul razboiului de Independenta din 1877. De aici, din Vaslui, au plecat cei „noua dorobanti si cu sergentul zece“, cantati de Vasile Alecsandri in cunoscuta poezie „Penes Curcanul“. Statuia lui Stefan cel Mare de la Vaslui, impozanta statuie a domnitorului, a carui amintire este vesnic treaza pe aceste meleaguri. „Domn adevarat, viteaz si cu minte si iubitor de tara si de neam“ (Nicolae Iorga).


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }