QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Transporturile rutiere de marfuri - principala componenta a transporturilor
Transporturile rutiere de marfuri - principala componenta a transporturilor


Prin transport rutier se intelege orice operatiune de transport care se realizeaza cu vehicule rutiere pentru deplasarea marfurilor sau a persoanelor chiar daca vehiculul rutier este, pe o anumita portiune a drumului, transportat la randul sau pe/de un alt mijloc de transport.

Importanta transportului rutier a crescut datorita construirii unei adevarate retele de sosele si a variatelor inovatii tehnice si tehnologice din industria autovehiculelor.


Escaladarea permanenta a problemelor ecologice, inclusiv pericolul incalzirii globale, cauzata, in parte, de arderea combustibililor, cum ar fi petrolul, a determinat multa lume sa considere ca utilizarea autovehiculelor pe sosea ar trebui drastic limitata. Traficul intens, zgomotul si vibratiile datorate camioanelor de mare tonaj reprezinta alte dezavantaje.

Transportul rutier constituie si un mare consumator al unor resurse naturale din ce in ce mai sarace.
Fata de transportul pe caile ferate, transportul rutier are o eficienta de doar o zecime, atunci cand ambele sisteme lucreaza la o capacitate maxima.


Tipurile de transporturi rutiere, spre deosebire de celelalte tipuri de transport pot patrunde si in regiunile dificil de strabatut ale planetei, facilitand astfel legaturile si comunicatiile, indeosebi pe distante mici si mijlocii. Repartitia geografica a cailor rutiere este mai echilibrata decat a celor feroviare si in consecinta acestea au preluat o mare parte a transportului de marfuri, in tarile dezvoltate reprezentand mai mult de 60% din total. Pentru a inlezni legaturile rutiere au fost construite poduri, tunele, viaducte ca si in cazul transporturilor feroviare.


Exista mai multe categorii de cai rutiere, in functie de importanta lor :

drumuri de interes local ;

drumuri nationale ;

sosele continentale ;

sosele transcontinentale ;

autostrazi


Lungimea drumurilor modernizate este in prezent de peste 15mil km, iar cea a autostrazilor se apropie de 100000km. De asemenea soselele urca pana la mari inaltimi, ajungand la 4000-5000m in Podisul Tibet si M-tii Anzi si la cca. 2500m in M-tii Alpi.


Magistrale rutiere exista pe toate continentele, unele avand dimensiuni impresionante
- Panamericana de peste 27000km care strabate America de la N la S pe latura pacifica;
- Transamazonianul de 5500km;

- Transsaharianul de 3200km care leaga tarile din N cu cele din sudul celui mai intins desert al Planetei.


Cele mai mari retele de cai rutiere si densitati ridicate in domeniu se afla in Europa, mai ales in Europa de V si America de N. La polul opus, exista intinse regiuni in care reteaua cailor rutiere este putin dezvoltata, cum sunt: Siberia, nordul Canadian, podisurile Pamir si Tibet, deserturile Sahara, Gobi si cele australiene, cea mai mare parte a Peninsulei Arabia, intinsele paduri tropicale din America de S si Africa.


“Reglementarile privind activitatea de transport pot fi grupate din punctul de vedere al continutului lor ca: reglementari economice; reglementari referitoare la siguranta(securitatea) transporturilor[1]”.Transporturile rutiere in Romania:


Incepand cu anul 1992, Ministerul Transporturilor a demarat o serie de programe de reabilitare a retelei rutiere din Romania, cu asistenta acordata de principalele institutii financiare europene, la care s-a adaugat contributia Guvernului Romaniei, si care, pana in prezent, s-a concretizat in refacerea infrastructurii si a suprastructurii rutiere pe o lungime totala de 1.031 km.


Reteaua rutiera: Urmatoarele drumuri nationale fac legatura intre Romania si alte orase europene importante:


E 81 (Berlin-Varsovia-Budapesta-Petea);
E 60 (Viena-Praga-Budapesta-Bors);
E 68 (Viena-Praga-Budapesta-Arad);
E 70 (Trieste-Belgrad-Portile de Fier);
E 79 (Atena-Tirana-Sofia-Calafat);
E 85 (Atena-Istanbul-Sofia-Giurgiu);
E 85 (Varsovia-Kiev-Cernauti-Siret);
E 87 (Istanbul-Tirana-Sofia-Vama Veche);
E 581 (Moscova-Kiev-Chisinau-Albita)

Regiunea S-V Oltenia are o infrastructura de transport relativ bine dezvoltata.
Teritoriul Regiunii este strabatut de trei drumuri europene:
E70 - dinspre Iugoslavia (Moravita) - Timisoara - Bucuresti - nordul tarii;
E79 - dinspre Ungaria - Oradea (Bors) si face legatura cu sudul tarii;

Transporturile internationale sunt transporturile ce se efectueaza in afara granitelor tarii. Odata cu globalizarea si internationalizarea economiei a crescut si nevoia de internationalizare a transporturilor.


Cresterea schimburilor economice internationale intre diferite tari ale lumii corelata cu  dezvoltarea si modernizarea transporturilor rutiere, a impus depunerea unor eforturi pentru reglementarea transporturilor rutiere in trafic intern si mai ales in trafic international. In continuare sunt tratate principalele reglementari ale transporturilor internationale.


Un sistem eficient de transport, reprezinta , in mod cert, fundamentul vietii fiecaruia dintre noi[2]”, spunea Daniel Fistung in lucrarea sa „Transporturi. Ecologie. Legislatie”, aparuta la Bucuresti in 2000 Transportul reprezinta o latura a activitatii economice, a societatii omenesti, organizata in scopul invingerii distantelor. Prin activitatea de transport se realizeaza deplasarea in spatiu a bunurilor sau a oamenilor in vederea satisfacerii nevoilor materiale si spirituale ale societatii omenesti.


In economia moderna, transportul reprezinta un factor dinamizator, ceea ce impune ca transportul rutier de marfuri si de persoane sa fie optimizat, pentru a raspunde cerintelor de deschidere si dezvoltare durabila, in concordanta cu concluziile Consiliului European de la Goteborg.


Economia Romaniei s-a stabilizat, ea prezinta tendinte de crestere in anumite domenii si implicit cererea de transport si mobilitatea au crescut.** Dupa cel de al doilea razboi mondial, pe masura dezvoltarii si modernizarii rutiere pe plan mondial si de crestere a schimburilor economice dintre diferitele state ale lumii, s-a simtit tot mai mult necesitatea constituirii unei organizatii internationale a transporturilor rutiere, care sa promoveze acest gen de transporturi si sa apere interesele membrilor sai.


Cadrul legislativ de desfasurare a activitatii de transport este o componenta a pietei transporturilor, el stabilind regulile dupa care se organizeaza si se efectueaza activitatea de transport. Cadrul juridic stabileste regulile si limitele intre care se poate

desfasura aceasta activitate pentru a se realiza protectia celui care apeleaza la serviciul de transport, protectia operatorului de transport, a mediului si a statului, dar in acelasi timp, pentru a se realiza o crestere calitativa a acestui serviciu. Activitatea de transport fiind una din cele mai vechi activitati de prestari servicii practicate, beneficiaza de un cadru legislativ bine pus la punct, prin traditie legislatia internationala fiind extinsa si la transporturile nationale.

In acest context, actiunile din ultimii ani ale Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului s-au axat atat pe modernizarea si dezvoltarea infrastructurii rutiere, in vederea largirii pietelor, cat si pe dezvoltarea durabila din punct de vedere economic, social si al protectiei mediului.


Statul, prin Ministerul Transporturilor sau institutiile publice ale acestuia, aplica politici economice si fiscale menite sa asigure dezvoltarea activitatii de transport, realizarea unui mediu concurential sanatos intre operatorii de transport dar si intre diferitele moduri de transport, protectia publicului si a mediului. In acelasi timp statul prin institutiile publice create in domeniul transportului vegheaza la respectarea conditiilor impuse operatorilor de transport, la respectarea conditiilor de calitate a serviciului si a principiilor concurentei loiale.


Cadrul legislativ de desfasurare a activitatii de transport rutier cuprinde:

aspecte legislative privind relatiile care se stabilesc intre participantii la procesul de transport;

cadrul organizatoric de efectuare a activitatii de transport rutier cu cele doua componente ale sale: reglementarile privind relatiile dintre  

operatorii de transport si institutiile publice ale statului, locul si rolul institutiilor publice ale statului in procesul de transport, ca organ de specialitate al guvernului si ca autoritate de stat.


Cadrul legislativ al transportului rutier este compus din legi si ordonante, care permit buna organizare si desfasurare a acestei activitati.

Printre acestea se numara:

Acte normative care reglementeaza in Romania transporturile rutiere si activitatile conexe acestora;

Acte normative cu privire la infrastructura rutiera;

Acte normative care reglementeaza formarea profesionala in domeniul transporturilor;

Acte normative cu privire la organizarea si functionarea anumitor autoritati competente din domeniul transportului rutier (este vorba de ARR-Autoritatea Romana Rutiera);

Acte normative cu privire la organizarea si desfasurarea activitatii de control in domeniul transporturilor rutiere (infiintarea unor echipajelor mobile mixte de control al traficului rutier, formate si din reprezentanti ai regiilor autonome, Administrarea Nationala a Drumurilor din Romania si „Registrul Auto Roman”- RAR, precum si ai „Autoritatii Rutiere Romane”- ARR, impreuna cu organe de control apartinand Inspectoratului General al Politiei si Inspectoratul General al Politiei de Frontiera).
Transporturile rutiere de marfuri ocupa cea mai mare pondere a transporturilor aducand o contributie extrem de importanta economiei.


Table Situatia transportului de marfuri in transportul terestru(MII TONE)

TIP TRANP/AN REFERINTA


RUTIER

267103

275603

294221FEROVIAR

70654

71411

72739Sursa: Anuarul Statistic al Romaniei, cap.17, pag.650

Table .Estimarea evolutiei cererii de transport de marfuri

AN

TOTAL


In vrac


Alte marfuri


%/an

(materiale de constructii, metale, ingrasaminte, otel, carburanti, titei).

%/an

(Marfuri alimentare, echipamente, alte produse)

%/an


Sursa: Anuarul Statistic al Romaniei

Sursa: Romanian General Transport Master Pan Study, PROGNOS A.G., 1999


Se observa o pondere tot mai mare a transporturilor de marfuri rutiere in defavoarea transporturilor feroviare sau a altor tipuri de transporturi.

Ce este de fapt transportul marfurilor? Majoritatea specialistilor il considera un set de activitati logistice de baza, care se desfasoara in aproape orice canal de marketing si consta in crearea utilitatilor de loc si de timp. De fapt clientul nu utilizeaza doar simpla deplasare spatiala a marfurilor, ci cumpara un set de activitati la care participa o serie de componente: participantii primari (furnizorii), transportatorii, guvernul (prin reglemetarile legislative impuse in acest domeniu) si publicul, prin nevoile si cerintele sale.


Importanta transporturilor se realizeaza pe doua cai si anume: la nivel macro si microeconomic.


Factorii care influenteaza pe acesta din urma sunt: utilitatea de loc, de timp, de forma, impactul asupra competitivitatii, contributia la costuri si preturi, efectul de parghie asupra profitului, impactul asupra unor activitati logistice si influenta asupra altor laturi ale activitatii organizatiei.


Cel mai semnificativ cuvant in acest paragraf putem spune ca este pretul, intrucat acesta este un important factor de selectie a transportatorului. Tocmai de aceea se tine cont de economia de scara, care presupune cresterea cantitatilor transportate pentru reducerea costurilor de transport pe unitatea de produs, cat si economia de distanta care presupune descresterea pretului proportional cu marirea distantei de transport.

De asemenea, in ceea ce priveste factorii macroeconimici care determina importanta activitatii de transport a marfurilor, acestia tin de posibilitatea specializarii geografice, productia pe scara mare, intesificarea concurentei, dar si dezvoltarea economica a unei tari.

Liviu Ilies- Distributia si logistica produselor, Cluj Napoca, Biblioteca Revista Familiei

Daniel Fistung -Transporturi. Ecologie ,legislatie, Bucuresti, 2000

Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }