QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate transporturi

Instalatii care asigura functionarea locomotivelor diesel

Instalatii care asigura functionarea locomotivelor diesel


Parti componente ,rol ,descriere functionare ,parametrii optimi de functionare

Instalatia de racire a MD

Instalatia de racire are rolul de a prelua cantitatea de caldura de la componentele motorului diesel si de la uleiul de ungere si o transfera in mediul inconjurator .

Instalatia de racire este parte componenta a instalatiei termice de pe locomotiva si impreuna cu instalatia hidrostatica asigura racirea artificiala a motorului diesel si a uleiului din instalatia de ungere .

Instalatia de racire a locomotivei 060 DA 2100 CP se compune din :-pompa de apa


- cavitatea radiatorelor (pantalonii )


-radiatoare


-schimbator de caldura (racitorul de ulei )

- un rezervor de copensatie - de 224 l

- releu de presiune apa - care opreste MD la p < 0,4 kgf/cm 2

-releu pentru temperatura apei - opreste MD la t > C

-manometru presiune apa

- termometru apa racire

- conducte

In figura 9.2 este reprezentata instalatia de racire a motorului diesel 12 LDA 28 de pe locomotiva 060- DA 2100 CP .

1. Circuitul de racire al motorului diesel este : popa de apa (poz. 491 )refuleaza apa de racire conducte motorul diesel ( blocul cilindrilor ramificatie chiuloase si turbosuflanta )   apa incalzita se colecteaza intr-o conducta care o duce spre cele doua radiatoare de racire ( poz. 470 a , 470 b ) - unde dupa cedarea caldurii in radiator apa este aspirata de catre pompa si refulata din nou in motor . Intre radiatorul (407 b ) si pompa de apa este legat in serie schimbatorul de caldura ( 484 ) ( racitorul de ulei ) in care are loc transferul de caldura de la uleiul din instalatia de ungere la apa din circuitul de racire .

In circuitul de racire al motorului diesel mai sant montate

- rezervorul de compensatie ( poz. 927 ) - asigura compensarea eventualelor pierderi din circuit ; rezervorul are un indicator de nivel ( poz 510) dotat cu un releu care comanda motorul diesel la turatia de mers in gol , cand cantitatea apei din rezervor ajunge la 160 l ; rezervorul are o capacitate de 225 l iar cantitatea totala de apa de racire din instalatie este de aprox. 1420 l .

- releu pentru presiunea apei de racire (poz. 502 ) - comanda oprirea motorului diesel la pres min. de 0,40 kgf /cm 2 ; punerea in functie a motorului diesel se poate doar cand presiunea este de mini 0,7kgf/ cm 2

- releu pentru temperatura apei de racire (poz. 527 ) care comanda aducerea motorului diesel la turatia de mers in gol la atingerea temperaturii de 92 C .

- termometrul pentru apa de racire (poz 502 f ) si manometrul pentru presiunea apei (poz 502 b ) sant montate in tabloul apartelor din sala masinilor ,permitand citirea acestor parametrii .

2. Circuitul de incalzire al posturilor de conducere permite asigurarea unei temperaturi optie in posturile de conducere cand temperatura exterioara este scazuta . Circuitul se alimenteaza prin intermediul robinetului cu trei cai (poz 575 ) din circuitul principal ,instalatia mai cuprinzand robinetii de reglare a temperaturi ( poz 165 a,b ) si suruburi de golire .

- Echipamentul hidrostatic

Instalatia hidrostatica este o componenta a echipamentului termic ,elementul ei principal fiind un ventilator care asigura debitul de aer necesar schimbului de caldura din radiatoare . Instalatia hidrostatica a motorului diesel 12 LDA 28 se compune din :

pompa hidrostatica ,care este actionata direct de motorul diesel , motor hidrostatic ,regulator hidrostatic , cilindrii de comanda a jaluzelelor , rezervor de ulei cu filtru magnetic .
Figura 5 schema instalatiei hidrostatice


Instalatia de ungere

Instalatia de ungere a motorului diesel are rolul de a asigura ungerea pieselor in miscare , precum si circulatia ,filtrarea si racirea uleiului.

Ungerea motorului diesel 12LDA 28 este asigurata de catre o instalatie construita pe principiul ungerii fortate , de tipul cu carter umed,uleiul fiind depozitat in baia de ulei .

Instalatia de ungere se compune din :pompa principala de ungere si pompa auxiliara , sorbul de ulei , schimbatorul de caldura ,filtru combinat de ulei , centrifuge pentru ulei ,supapa de siguranta ,supapa de ocolire , supapa de umplere ,releu pentru presiune ulei , releu termostatic pentru ulei, manometre presiune ulei , robineti ,conducte , tuburi argus .

Pompa auxiliara de ulei

Filtru combinat de ulei

Figura Instalatia de ungere a motorului

Circuitul principal de ungere al MD se copune din :

- circuit principal exterior

- circuit principal interior

Circuitul principal exterior este urmatorul : pompa principala de ungere conducta ,,a ,, schimbatorul de caldura conducta ,,c,, filtru combinat de ulei conducta ,,e,, motorul diesel . Pe acest circuit mai sant montate urmatoarele :

- o supapa de siguranta (poz. 401 t ) care la o presiune de 3,8 kgf/cm se deschide si o parte din ulei se intoarce in baie

- o supapa de ocolire (poz 401u)care permite ocolirea schimbatorului de caldura cand diferenta de presiune intrarea si iesirea din acesta depaseste 1 kgf/cm 2

- un releu termic (poz 528 ) montat pe conducta de refulare inainte de schimbatorul da caldura ,releu care cand temperatura uleiului depaseste 89 C comanda prin regulatorul mecanic aducerea MD la mers in gol

- manometru presiune de ulei (poz 502a) si releul de presiune de ulei (poz 502h)care sant montate la iesirea din filtru de ulei ; acestea la o presiune sub 0,85 kgf/cm comanda prin regulatorul mecanic oprirea MD .

Circuitul principal interior asigura circulatia uleiului de ungere pentru:

- distributia I si distributia II, la lagarele arborilor cotiti, si de aici prin lagarele bielelor ,tijele bielelor la bolturile pistoanelor, segmenti si apoi uleiul se scurge in carter

- angrenajul generatorului , rotile inferioare si superioare de distributie ,la mecanismul de distributie

- lagarele grupului de supraalimentare si a culbutorilor de pe ambele distributii .


Instalatia de alimentare cu combustibil

Instalatia de alimentare cu combustibil are rolul de a furniza motorului diesel combustibil in stare si conditii cerute de regimul de functionare .

Instalatia de combustibil se imparte in :

- partea de joasa presiune - rezervoare ,filtre ,pompa de combustibil si conducte de transport

- partea de inalta presiune - pompa de injectie ,tevi de injectie si injector

Instalatia de combustibil se compune din :

Sorb, conducte , pompa de combustibil
Rezervor auxiliar , rezervor suplimentar ,filtru brut , filtre fine de cobustibil


Pompa de injectie , injectoare , robineti ,conducte ,supapa de suprapresiune , supapa de retinere .

In fig. 7.1 este redata instalatia de alimentare cu combustibil alocomotivei 060 DA


Circuitul principal este urmatorul :

-pompa de combustibil (poz 495 ) aspira combustibil din rezervorul principal (poz 823 ) prin filtru brut (poz 825) ,supapa de sens (poz 497 ) si il refuleaza spre motorul diesel prin robinetul de izolare (poz 541 ) , filtru brut de combustibil (poz 401 l), filtru fin de combustibil (poz 410 m) la pompele de injectie de unde trece in injectoare care il pulverizeaza in capul cilindrilor .


Instalatia de supraalimentare

Instalatia de supraalimetare are ca drept scop ca ,prin incarcatura de aer pe care o introduce in cilindrii motorului sa asigure evacuarea fortata a gazelor de ardere si incarcarea cilindrului cu aer proaspat in vederea unui nou proces de ardere .

Principalele avantaje ale supraalimentarii sant :

- sporirera puterii motorului cu 50 -80% fara modificari constructive esentiale

- realizarea unei bune evacuari a gazelor de ardere din cilindrii precum si a unei importante cantitati de caldura

- imbunatatirea randamentului mecanic si scaderea consumului de combustibil comparativ cu motoarele fara supraalimentare

- deoarece timpul de intarziere la autoaprindere este mai mic, mersul motorului este mai linistit ,avand drept consecinta uzuri mai reduse ale pieselor in miscare

Prin montarea unui agregat de supraalimentare pretul de cost total al unui motor creste , datorita avantajelor supraalimentarii ,cheltuielile se recupereaza in scurt timp prin economia de combustibil realizata .

Motorul diesel 12 LDA 28 este echipat cu un grup de supraalimentare format din : - suflanta cu tevi de admisie si evacuare aerului

- turbina cu gaze cu tevi de admisie si evacuare

- instalatii auxiliare de racire si ungere

- filtru aerului de aspiratie

Grup de supraalimentare LAG 46 -20

   


Functionarea agregatului de supraalimentare este urmatorul : gazele de ardere colectate de la fiecare cilindru in conductele de esapare se aduna in camera de intrare a gazelor de unde sant dirijate printr-un inel cu ajutaje spre paletele rotorului turbine careia ii imprima o micare de rotatie transmisa si axului principal.Prin antrenarea axului este antrenat si rotorul suflantei , care aspira aer proaspat prin conducta de aspiratie ,aer pe care-l refuleaza sub presiune printr-un difuzor spre cilindrii motorului diesel.

Datorita temperaturilor ridicate a gazelor de ardere , care actioneza turbina , este necesara racirea carcasei acesteia ; turbina este racita cu apa ,fiind legata in circuitul de racire al motorului diesel . Ungerea lagarelor turbosuflantei se face cu ulei sub presiune printr-o derivatie din circuitul principal de ungere al motorului diesel .


Transmiterea fortei de tractiune

In tractiunea feroviara valoarea fortei de tractiune este data de valoarea puterii motorului teric ,insa variatia acesteia , cu viteza de tractiune , este determinata de felul transmisiei.

Dupa felul energiei utilizata la transmiterea cuplului de la motor ul termic la osiile motoare, transmisiile se impart in :

- transmisii mecanice constituite din cuplajul principal ( CP ) , cutie de viteza (CV ), inversor de mers (IM) ,atacul de osie (AO) si osia motoare (OM)

- transmisia hidraulica este constituita din turbotransmisia hidraulica (TH) ,reductorul inversor (RI) , atacul de osie (AO) si osia motoare (OM)

Fig. 6. Fig. 7


- transmisia electrica care cuprinde generatorul electric principal (GP) ,motoarele de tractiune (MET) ,angrenajele de actionare a osiilor motoare (AA) si osiile motoare .

Transmisiile mecanice realizeaza modificarea in trepte a cuplului ,pe cand cele hidraulice sau electrice realizeaza o variatie continua .
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }