QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente stiinte politice

Uniunea Europeana si rolul sau in evolutia dreptului international al muncii: repere istorice, institutii cu competente in adoptarea normelor comunitare, caracteristici ale dreptului comunitarUniunea Europeana si rolul sau in evolutia dreptului international al muncii: repere istorice, institutii cu competente in adoptarea normelor comunitare, caracteristici ale dreptului comunitar


CONCEPTE CHEIE:


Uniunea Europeana istoric si perspective

Romania si Uniunea EuropeanaInstitutii comunitare cu atributii in elaborarea legislatiei sociale

Raportul institutii comunitare-institutii nationale si regionale

Caracteristici ale dreptului comunitar


I. INSTITUTIILE, IZVOARELE SI CARACTERISTICILE DREPTULUI COMUNITAR


1. Uniunea Europeana - repere istorice

-declaratia din 9 mai l950 a lui Robert Schuman,

-tratatele de la Roma din 25 martie l957

-etape ale extinderii

-perspective

-Romania si Uniunea Europeana


Institutiile Uniunii Europene

A. COMISIA EUROPEANA

Comisia vegheaza la corecta aplicare a dispozitiilor tratatelor comunitare, ca si a deciziilor luate de institutiile Comunitatii. In cazurile privind nerespectarea obligatiilor asumate, Comisia va ancheta in calitate de organism impartial, se va pronunta in mod obiectiv si va prezenta statului incriminat, sub controlul Curtii de Justitie, masurile necesare pentru regularizarea situatiei sale.

Competentele Comisiei in aceasta calitate pot fi grupate, astfel:


- Stabilirea dispozitiilor de aplicare a anumitor dispozitii ale tratatului sau actelor adoptate de catre Consiliu.


- Aplicarea reglementarilor tratatelor la cazuri particulare.

- Asigurarea gestiunii clauzelor de salvgardare a tratatelor.


- Gestionarea fondurilor comunitare

B. Consiliul si Consiliul european

Consiliul este organul principal de decizie al Uniunii Europene si autoritatea normativa ultima. El reuneste reprezentantii guvernelor statelor membre si are caracteristicile unui organism supranational si interguvernamental ce se reflecta in compunerea sa, precum si in procedurile sale de lucru.

In decembrie 1974, la Paris, sefii de stat sau, dupa caz, de guvern au luat decizia de principiu de a se alege Parlamentul European prin sufragiu universal, precum si decizia de a se reuni periodic in Consiliul European, impreuna cu ministrii afacerilor externe ca si cu reprezentantii Comisiei (presedintele sau si unul din vicepresedinti). Existenta Consiliului European a fost consacrata juridic in Actul Unic European.C. Parlamentul European

Parlamentul European este ales, din 1979, prin sufragiu universal si direct, la fiecare cinci ani, in toate statele membre.

1. Rolul si functionarea Parlamentului European


2. Atributiile bugetare ale Parlamentului European


3. Atributiile legislative ale Parlamentului European


D. Curtea de Justitie

Curtea de Justitie are ca raspundere principala, esentiala sa asigure respectul dreptului in interpretarea si aplicarea tratatelor comunitare (Art.164, Tratatul CEE), ca si ale actelor normative adoptate de catre institutiile comunitare.


Competenta jurisdictionala conferita Curtii de catre tratatele comunitare cuprinde:


A) Actiuni impotriva statelor membre

1) Actiuni ale statelor membre impotriva statelor membre

2) Actiuni ale institutiilor comunitare impotriva statelor membre

B) Actiuni impotriva institutiilor comunitare

1) Actiuni privind legalitatea

2) Jurisdictia plenaE. Comitetul Economic si Social

Articolele 193-198 ale Tratatului de la Roma au instituit Comitetul Economic si Social, cu rol consultativ.

El asigura o reprezentare institutionala a diverselor categorii ale vietii economice si sociale: patroni si muncitori, ca si reprezentanti ai celor ce-si desfasoara activitatea in agricultura, transporturi, comert, mestesugari, profesiuni liberale, conducatori de intreprinderi mici si mijlocii.

3. Raportul: institutii comunitare - institutii nationale si regionale

Principiul subsidiaritatii este legat de principiul proportionalitatii si necesitatii potrivit caruia actiunea Uniunii nu trebuie sa exceada fata de ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor stabilite in tratatele comunitare.

Pentru domeniile care nu tin de competenta sa exclusiva Uniunea nu intervine, respectand principiul subsidiaritatii, decat daca si in masura in care obiectivele de actiune avute in vedere nu pot fi realizate in mod suficient de catre statele membre si pot fi deci, tinand seama de dimensiunile sau efectele actiunii in cauza, mai bine realizate la nivel comunitar.

4. Caracteristici ale dreptului comunitar


A. Izvoare de drept comunitar

1. Dreptul comunitar originar

Cele trei tratate ce au constituit comunitatile, inclusiv anexele si protocoalele care li s-au adaugat, cu modificarile si completarile ulterioare prin tratatele de la Maastricht, Amsterdam si Nisa, reprezinta dreptul care a fost creat direct de catre statele membre, expresia folosita pentru a-l desemna fiind aceea de drept comunitar originar.

2. Dreptul comunitar derivat

Al doilea izvor important de drept comunitar il constituie dreptul comunitar derivat si anume acela creat de institutiile comunitare pe baza tratatelor.


a) Regulamentele

Regulamentele sunt acte generale, obligatorii in toate elementele lor si direct aplicabile in ordinea juridica interna a statelor membre. Ele sunt obligatorii nu numai pentru state, dar si pentru institutii sau intreprinderi si sunt creatoare de drepturi subiective in folosul indivizilor.

b) Directivele

Directiva obliga statele sa se conformeze unui anume obiectiv, dar lasandu-le libertatea alegerii mijloacelor menite sa-i asigure realizarea,   intr-un rastimp determinat.

c) Deciziile

Ca si regulamentele, deciziile au un caracter obligatoriu in ceea ce priveste toate elementele lor. Ele sunt adoptate de Comisie sau Consiliu si sunt direct aplicabile.

Deciziile au insa un caracter individual si, spre deosebire de regulamente, nu obliga in principiu decat pe destinatarul lor.

Deciziile au mai fost numite si 'acte administrative' ale Uniunii Europene pentru ca adoptarea lor corespunde situatiilor in care administratiile nationale stabilesc in mod obligatoriu pentru cetateni - adoptand un act administrativ - conditiile de aplicare a unei legi la un caz particular.

Printr-o astfel de decizie, institutiile comunitare pot cere unei tari membre sau unui cetatean sa actioneze sau sa nu actioneze, conferindu-le drepturi sau impunandu-le obligatii.


d) Declaratiile si rezolutiile

Sunt instrumente juridice de importanta minora care sunt in general adoptate in cadrul Consiliului pentru a se manifesta o intentie intr-un domeniu determinat. Ele nu sunt mentionate in Tratat.

e) Recomandari si avize


3. Principiile generale ale dreptului

Izvoarele nescrise ale dreptului comunitar sunt principiile generale ale dreptului. Este vorba de norme care reflecta conceptiile esentiale ale dreptului si justitiei carora li se supune orice ordine juridica.

a) Proportionalitatea


b) Egalitatea

c) Securitatea juridica

d) Drepturi proceduraleB. Caracteristici ale sistemului juridic comunitar

1) Legalitatea actelor institutiilor comunitare

Tratatele comunitare stabilesc principiul in baza caruia actele institutiilor trebuie sa fie conforme dispozitiilor tratatelor.


2. Sistemul de protectie juridica

Ordinea juridica a Uniunii constituie, in acelasi timp, un sistem coerent de protectie juridica atunci cand dreptul comunitar este contestat sau cand sunt probleme legate de aplicarea sa.

3) Raportul dintre dreptul comunitar si dreptul national

Raporturile dintre dreptul comunitar si dreptul national se caracterizeaza mai intai prin faptul ca ele sunt de cooperare si de completare mutuala.


a) Aplicabilitatea imediata si efectul direct al dreptului comunitar

Aplicabilitatea imediata a dreptului comunitar inseamna ca acesta confera in mod direct drepturi si impune direct obligatii nu numai institutiilor comunitare si statelor membre, dar, totodata, si cetatenilor Comunitatii.

b) Suprematia

Dreptul comunitar creat in virtutea puterilor prevazute de tratate, are intaietate asupra oricaror dispozitii contrare lui apartinand ordinii juridice a statelor membre.Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }