QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Uniunea Europeana si modelul republican
Uniunea Europeana si modelul republican


46. Preocuparea de a denunta abaterile de la principiul autonomiei. La problema privind relatia dintre stat si individ, traditia republicana de gandire se distinge prin preocuparea de a denunta abaterile de la principiul autonomiei si mai putin pentru conceperea unor proiecte constitutionale care sa solutioneze problema. Oricum, marea convingere a republicanilor este aceea ca puterea constitutionala poarta responsabilitatea pentru calitatea cetatenilor, in sensul ca „daca statul este autoritar, cetatenii vor deveni pasivi; daca este prea sofisticat, ei se vor indeparta de stat; daca se dovedeste prea modest, atunci cetatenii isi vor plasa in alta parte aspiratiile si ambitiile”[1].

Adevarul despre importanta cadrului institutional in formarea spiritului civic este evidentiat si de stiinta politica actuala, iar, pe masura ce forta acestui adevar devine spirit civic, sunt constientizate neimplinirile modelului comunitar actual, caracterizat printr-un cadru institutional sofisticat, prin proceduri greoaie si criterii tehniciste, ce descurajeaza cetateanul. Drept dovada, de fiecare data este amintita slaba participare la alegerile parlamentare europene. Tot in favoarea descurajarii cetateanului actioneaza si fenomenul depolitizarii, precum si distanta geografica, deosebirile culturale, plurilingvismul etc.

Constientizand gravitatea acestei situatii, institutiile comunitare se straduiesc sa incurajeze cat mai mult participarea cetatenilor. Astfel ca orice cetatean dispune de dreptul de a se adresa organelor de justitie competente, beneficiaza de sansa audierii in direct, ori de a trimite mesaje electronice pe adresele institutionale.

In perspectiva teoriei republicare a cetateniei insa, toate aceste canale de comunicare au doua defectiuni majore. Pe de o parte, intrucat favorizeaza anumite „grupuri-tinta”, nu respecta principiul egalitatii intre cetateni, iar pe de alta parte, intrucat nu stimuleaza socializarea civica, nu incurajeaza participarea larga a cetatenilor. Desigur ca deschiderea si receptivitatea birocratiei comunitare fata de sesizarile cetatenilor europeni, ne indreptatesc sa vorbim de un liberalism, poate chiar comparabil cu cel american, insa aceste elemente nu sunt suficiente pentru o viziune republicana europeana asupra democratiei. „Aceasta constatare determina anumiti republicani sa se reorienteze asupra sferei nationale, pentru ca ei considera ca nu exista alta salvare decat revitalizarea spatiilor publice nationale: Europa distruge structurile politicului, formele democratiei istoric construite” .


47. Observatii conclusive. Drept consecinta, republicanii sunt in situatia de a cauta modalitati de a compatibiliza idealul civic, pe care il slujesc, cu noile structuri comunitare europene. Aceasta reprezinta o problema destul de dificila, intrucat trebuie acceptata atat dislocarea formelor politice clasice pentru pacificarea relatiilor dintre state, cat si dificultatea de a pune bazele unei constitutii detaliate pentru reformarea constructiei europene. In aceasta situatie, dezvoltarea civismului presupune, potrivit stiintei politice contemporane, o reformare moderata, care sa porneasca de la echilibrele create pana in prezent in integrarea europeana. Aceasta presupune o claritate a dezbaterilor publice astfel incat, prin modalitati informale, fara transformarea naturii umane, sa castige teren principiul recunoasterii mutuale intre popoare, ca baza larg motivationala a cetateniei europene autentice.
Idem, p. 67.

Idem, p. 68.


loading...Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }

Referate similare:loading...


Cauta referat