QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Politica in domeniul protectiei mediului si a consumatorilor

POLITICA IN DOMENIUL PROTECTIEI MEDIULUI SI A CONSUMATORILOR


Politica dusa de comunitatea Europeana cu privire la protectia mediului si a consumatorilor erau, in perioada semnarii Tratatelor de la Roma (1957), mai putin cunoscute de public decat in prezent. Cu toate aparentele scapari, Comunitatea Europeana a reusit sa asigure pe parcursul anilor, prin politicile sale specializate de actiune, adaptarea la nevoile epocii si ale societatii in general.
Piata Comuna (chiar de la formare) trebuia sa fie o piata curata si din perspectiva mediului inconjurator. Aceasta rezulta din art. 130 si 235 ale Tratatului Comunitatii Europene.

Politica europeana a mediului este sintetic definita de Actul Unic European. El stabileste principiile care stau la baza acestui domeniu:

principiul actiunii preventive;

principiul penalizarii financiare a poluatorului;

principiul integrarii;

principiul precautiei, potrivit caruia este preferabil sa actionam inainte de procedura unor disfunctii ecologice;

principiul inaltului nivel al protectiei prin interventia autoritatilor comunitare etc.

De retinut este faptul ca pentru protectia mediului, cheltuielile reprezinta 3% din bugetul comunitar si sunt repartizate in cadrul urmatoarelor instrumente financiare:

fondurile structurate pentru proiecte ecologice ENVIREG, proiect lansat in anul 1990;

Fondul de Coeziune;Banca Europeana de Investitii.

Mai mult decat in altele, Tratatul de la Amsterdam (1997) a fixat dezvoltarea durabila si pe termen lung a politicii protectiei mediului ca prioritate a Uniunii Europene, aceasta urmand sa fie integrata in toate politicile sectoriale, ca o dimensiune transversala comuna.

In septembrie 1976 s-a pus, pentru prima oara, problema armonizarii legislatiilor nationale in materie de protectie a consumatorului comunitar european. In anul 1986, Consiliul de Ministri al CE a adoptat, la propunerea Comisiei CE, un program de protectie a consumatorului. Acest program se realizeaza prin numeroase directive in materie de sanatate, securitate alimentara si prevenire a aspectelor care pun in pericol consumatorul european.

In Romania, din 1997 functioneaza Centrul National pentru Dezvoltarea Durabila (C.N.D.D.) ce isi propune, la nivel local si regional, sa introduca principiile internationale cu privire la protectia mediului.


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }