QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente stiinte politice

Capacitatea de asumare a criteriilor de la CopenhagaCapacitatea de asumare a criteriilor de la Copenhaga


Prioritatile majore ale procesului de pregatire pentru aderare la Uniunea Europeana au constituit indeplinirea criteriilor de aderare stabilite de Consiliile Europene de la Copenhaga si Madrid, obiectivele concrete avand in vedere prioritatile pe termen scurt si mediu ale Parteneriatului de Aderare si Programul National de Aderare la Uniunea Europeana.

Corespunzator angajamentelor sumate prin lansarea oficiala a cererii de aderare la Uniunea Europeana, in iunie 1995, Romania si-a mobilizat toate resursele disponibile pentru indeplinirea criteriilor stabilite de Uniune ca fiind necesare pentru integrarea in structurile europene.In fiecare an, Comisia Europeana a prezentat Rapoarte[1] privind progresele inregistrate de fiecare stat candidat pe linia pregatirii sale pentru aderare si un document-sinteza Composite paper - cuprinzand evaluari ale eficientei instrumentelor de pre-aderare si concluziile pentru fiecare din statele candidate.

Incepand din 1998 Romania, ca si ceilalti aspiranti la aderare, elaboreaza Rapoarte asupra progreselor inregistrate in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana, documente ce reprezinta o sursa de informare importanta utilizata de Comisia Europeana in intocmirea rapoartelor sale anuale.

Aceste rapoarte sunt prezentate in doua faze: primavara - un raport preliminar, iar toamna - completari, astfel incat Comisia sa fie informata si sa poata lua in calcul si cele mai recente realizari pe linia pregatirii aderarii. De la un an la  altul s-au adus modificari atat in ceea ce priveste continutul, cat si structura Raportului national, corespunzator prevederilor Programului de guvernare si evolutiei relatiilor cu Uniunea Europeana. S-a acordat prioritate abordarilor calitative in autoevaluarile progreselor inregistrate in diferite domenii, in principal in ceea ce priveste armonizarea legislatiei, aplicarea noilor reglementari comunitare, cadrul institutional creat sau adaptat etc.

In noiembrie 1998 s-a publicat primul Raport anual al  Comisiei Europene privind cererea de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (actualizarea Opiniei din 1997). In anii urmatori Comisia a dat publicitatii Rapoartele pe : 1999, 2000 si 2001.

In anul 2002, s-a elaborat Raportul[2] anual asupra progreselor inregistrate de Romania in perioada scurta de la raportul anterior (septembrie 2001 - iunie 2002).

In privinta criteriilor politice, Comisia a fost de parere ca Romania dispune de institutii democratice a caror stabilitate este asigurata, deci continua sa indeplineasca criteriul politic.

In ceea ce priveste criteriile economice, progresele inregistrate de Romania sunt prea modeste, deoarece:

realizarile in domeniile privatizarii si stabilizarii macro-economice au ramas fragile, datorita lipsei de progres in ceea ce priveste reformele structurale, mai ales in domenii ca: privatizarea si restructurarea intreprinderilor de stat, unde se inregistreaza pierderi, pietele financiare - care nu sunt inca functionale.

imbunatatirea treptata a situatiei macro-economice in domeniul relansarii exporturilor, cresterii reale a P.N.B., reducerii deficitelor de cont curent, onorarii tuturor datoriilor externe - constituie importante realizari;

mediul de afaceri ramane neatractiv ca urmare a incertitudinilor de ordin legal, politic si economic, a unui sistem financiar nefunctional si a drepturilor de proprietate neclare.

In raport se mentioneaza ca "Romania nu poate fi considerata o economie functionala de piata si inca nu este capabila de a face fata presiunilor competitive si fortelor de piata din Uniune. Progresul facut asupra stabilizarii macro-economice nu a fost insotit de o reforma suficient de puternica a economiei reale. Multe din institutiile responsabile de functionarea efectiva a economiei de piata sunt absente ori prea slabe pentru a fi eficiente".

Raportul Comisiei a mai precizat ca, din punct de vedere al capacitatii administrative si juridice, s-au inregistrat progrese in multe domenii in stabilirea cadrului legal pentru crearea institutiilor insarcinate cu aplicarea legislatiei comunitare.

In concluzie, Comisia si-a reconfirmat angajamentul de a sprijini pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana.
Regular raport on Roumains progress towards accesision - 2002, Comisia Europeana.

Nu se poate descarca referatul
Acest document nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }