QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Consiliul european
CONSILIUL EUROPEAN


Consiliul European este reuniunea sefilor de state membre ale Comunitati Europene (UE), iar in unele cazuri si sefi de guverne. El nu a fost prevazut initial in Tratatul de constituire a Comunitatii Europene, dar s-a impus prin traditie, devenind ulterior o practica si o necesitate, consfintita prin Tratatul de la Maastricht in februarie 1992.

De obicei, Consiliul European se intruneste cel putin o data in cursul unei presedintii (fiecare stat membru detine prin rotatie, pe o durata de sase luni, presedintia UE), deci, de doua ori pe an. Discutiile sunt informale („fireside chats”) si nu sunt urmate de declaratii sau documente oficiale.
Cu toate ca are rol imens in orientarea politicilor Uniunii Europene si in obtinerea consensului, Consiliul European nu este o institutie interguvernamentala propriu-zisa. La sfarsitul fiecarei reuniuni, presedintele trage concluzii care constituie importante orientari politice ale Uniunii Europene.

Prima reuniune a Consiliului European a avut loc in anul 1961. Din anul 1974, sefii de stat au decis sa se intalneasca regulat, sub forma Consiliului European. De obicei, ei sunt insotiti de ministrii de Externe.

Principalele functii ale Consiliului European sunt:

forum de comunicare directa intre sefii de state;
instanta de deliberare pe probleme specifice, de interes comun (de exemplu, admiterea de noi membri);

instanta de apel, capabila sa deblocheze dosarele nerezolvate de instantele inferioare.


In concluzie, Consiliul European este o institutie a UE functionala, alaturi de celelalte institutii – Comisia Europeana, Parlamentul european, Consiliul de Ministri si Curtea de Justitie.loading...


Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate QReferat.ro Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }