QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate stiinte politice

Comisia europeana

COMISIA EUROPEANA


Aplicand tratatele de fuziune a executivelor, intrate in vigoare la 1 iulie 1967, Comisia este organismul comun celor trei Comunitati Europene: CECO, CEE si EURATOM. Incepand cu 1 noiembrie 1993, ea poarta numele de Comisia Uniunii Europene. Sediul acesteia se afla la Bruxelles si cuprinde 20 de membri desemnati de comun acord de reprezentantii statelor membre. Ca functionari comunitari, acestia trebuie sa prezinte garantii de independenta fata de statele de provenienta, fiind remunerati de catre comisie. Repartitia celor 20 de locuri se face pe baza ponderii: cate unul din fiecare dintre cele 15 state membre, plus cate un „comisar” pentru fiecare din „Cei 5 mari” (Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania), respectiv tarile europene cu o populatie de peste 35 milioane de locuitori. Un mandat de comisar este ocupat pe o perioada de 5 ani. Unul dintre comisari este desemnat presedinte al Comisiei, de catre statele membre, dupa consultarea Parlamentului European.
Comisia functioneaza dupa principiul colegialitatii. Desi fiecare comisar raspunde de un domeniu, deciziile nu se iau decat in comun, prin vot majoritar. Mai mult, pentru aplicarea deciziilor celor 20 de comisari, Comisia foloseste 17.000 de functionari, grupati in 24 de directii generale (DG).

Comisia Europeana are urmatoarele atributii:

initiaza politici;

vegheaza la respectarea Tratatului Uniunii;

furnizeaza expertiza, propune recomandari si formuleaza opinii asupra chestiunilor legate de aplicare tratatelor comune;

ia decizii si participa la elaborarea masurilor care se iau de catre Consiliul Ministrilor si Parlamentului European;

asigura managementul politicilor UE;

reprezinta Comunitatea Europeana in relatiile cu ONU sau NATO.Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }