QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente romana

Vasile Alecsandri - Iarna (comentariu pe strofe)Titlul

Titlul poeziei sugereaza incadrarea si poate functiona de asemenea ca o invitatie catre cititor , de a privi spectacolul iernii cu ochii sufletului .

Prima strofa

Prima strofa contureaza imaginea de fundal a tabloului hibernal :pamantul este unit cu cerul de catre "lungi troiene calatoare" .Din punct de vedere cromatic ,predomina albul si nuante care se asociaza acestui fond :"fulgii zbor" "ca un roi de fluturi albi" ,"raspandind "fiori de gheata pe ai tarii umeri dalbi" .

Ne aflam in fata unui grandios spectacol al fortelor naturii ,redat prin multimea epitetelor ("cumplita iarna" ,"nori de zapada" ,"umeri dalbi" ,"fluturi albi") ,care descriu imaginativ caracteristicile cele mai importante ale acestui anotimp si admiratia autorului fata de frumusetea peisajului .Tabloul este conturat in linii generale .Se zugraveste cu precadere dimensiunea cosmica a acestui anotimp ,caci poetul isi opreste privirea asupra vazduhului ,a norilor ,a fulgilor care plutesc in aer .Singura miscare ,dar si ea lina ,dulce ,este de fapt jocul micilor cristale de gheata (sugerat prin intermediul comparatiei : fulgi "ca un roi de fluturi albi") .Existenta planului terestru este doar amintita :orizontul este redat printr-o linie confuza ,iar personificarea si inversiunea "ai tarii umeri dalbi" nu desemneaza un contur clar .Strofa a doua

Strofa a doua imbogateste dimensiunea cosmica a descrierii .Soarele ,un alt simbol al macrocosmosului ,isi face aparitia pe bolta ,chiar daca nu mai are puterea caldurii si stralucirii de odinioara .Poate de aceea poetul se simte nostalgic si neputincios ca si soarele ,intelegand ca iarna si-a castigat atat de multe drepturi ,incat nu mai exista speranta reinvierii naturii vegetale .Poezia se transforma ,din perspectiva acestei comparatii metaforice (soarele "ca un vis de tinerete") , intr-o meditatie pe tema scurgerii timpului si a efemeritatii tineretii .

Pentru a realiza sugestia unui fenomen al naturii (ninsoarea) de o forta nemaiintalnita ,poetul foloseste un alt procedeu artistic ,repetitia : "Ziua ninge ,noaptea ninge ,dimineata ninge iara" .

Asadar fulgii de nea invadeaza pamantul si determina "mandra tara" sa "se imbrace" (personificare) intr-o "zale argintie" (epitet adjectival) .Se remarca faptul ca adjectivul "mandra" este antepus substantivului "tara" ,accentuandu-se astfel frumusetea peisajului romanesc .Strofa a treia

In urmatoarea strofa se realizeaza ,cu ajutorul descrierii ,extinderea campului de observatie .

Tabloul se imbogateste astfel cu detalii ce zugravesc planul terestru :camp ,deal ,plopi ,drum , sate .

Din punct de vedere artistic se remarca splendida comparatie : "ca fantasme albe plopii . " Fantasmele ,inchipuirile "albe" ale plopilor pierduti in zare ,invita din nou la meditatie :"ce se va alege din lumea aceasta ?!" pare sa intrebe retoric poetul .Tabloul a devenit atat de alb ("tot e alb") ,incat e ireal .Vag se mai pastreaza ideea de prim plan (adverbul "impregiur") sau cea de fundal (substantivul "departare")

Metafora "clabucii albi de fum" ,referindu-se de fapt la rotocoalele din hornuri care se indreapta spre cer ,pune de asemenea in evidenta prin imagistica ei senzatia de iluzie (caci toate par pierduta intr-un vis al zapezii) .

Predomina imaginile vizuale si se observa aplecarea poetului catre cuvinte care contin vocalefrumusetile ei :"Dar ninsoarea inceteaza ,norii fug ,doritul soare
Straluceste si dezmiarda oceanul de ninsoare" .

Si in aceste patru versuri se regasesc imagini vizuale (metafora "ocean de ninsoare" ,epitetul "doritul soare") impletite cu imagini auditive ("clinchete de zurgalai") si sugestia miscarii ("sanie usoara care trece") .

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }