QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente romana

Romanul - creaţie epică Ón prozăRomanul este o creatie epica in proza demari dimensiuni cu o actiune complicata structurata pe mai multe planuri la care iau parte numeroase personaje, dintre care unora li se realizeaza un portret amplu.

Romanul "Baltagul" de Mihail Sadoveanu are trasaturi specifice prin care se deosebeste de alte specii literare.

o Actiunea romanului este complicata, exista mai multe fire narative.

o Apar indicii de timp si spatiu. Intamplarile romanului se petrec in interval mare de timp si in mai multe locuri.

o Fiindca este o creatie epica are un subiect structurat pe momentele subiectului.o In roman apar conflicte puternice: principale si secundare; exterioare si interioare.

o Actiunea are multe detalii.

o Personajele romanului au trasaturi specifice princare se deosebesc de alte tipuri de personaje.

o Ele sunt numeroase.

o Destinul personajului de roman este utmarit intr-un interval mare de timp.

o I se realizeaza un amplu portret fizic si moral.

o Personajele sunt tipuri umane, reprezentative pentru o categorie socio-umana. Vitoria e reprezentanta a muntencei aprige, parintele Danil este preotul de sat, baba Maranda e vrajitoarea satului, subprefectul Anastase Balmez e reprezentantul autoritatii administrative.

o Personajul de roman e prezentat in relatie cu alte personaje: atitudinea Vitoria fata de Ghiorghita uneori aspra, alteori blanda; fata de autoritati ea arata o atitudine de neincredere; fata de cucoana Maria arata o umilinta simulata; fata de Minodora e autoritara; fata de ucigasi la inceputnestiutoare,iar in final aspra, apriga, neiertatoare.

o Romanul ofera o imagine ampla asupra lumii, pe care o infatiseaza in intreaga ei complexitate. Se infatiseaza locuri, oameni, indeletnicirile lor, obiceiurile, traditiile, mentalitatile(modul de a privi viata si lumea), atitudinile. Din acest punct de vedere "Baltagul" poate fi considerat: roman monografic(pentru ca prezinta din toate punctele de vedere viata si obiceiurile muntenilor), roman al familiei, roman mitic(pentru ca preia mituri din literatura romana, "Miorita", si literatura universala, Isis si Osiris), roman initiatic, roman de dragoste,roman politist.

o Modurile de expunere utilizate. In acest roman se utilizeaza toate modurile de expunere.

o Stilul indirect liber: autorul preia elemente din vorbirea personajelor ca si cand ar face parte din aceeasi lumecu ele; se accentueaza astfel impresia de autenticitate. Apar numeroase regionalisme, cuvinte si expresii populare.

o Limbajul lui Sadoveanu este un limbaj poetic, usor arhaizant. Apar numeroase figuride stil si procedee artistice.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }