QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente romana

Ion - Liviu Rebreanu - structura romanuluiPentru INCEPUTLiviu Rebreanu s-a nascut la 27 noiembrie 1885 , in satul Tarlisi-ua , judetul Bistrita-Nasaud. Este primul dintre cei 13 copii ai invatato-rului Vasile Rebreanu si ai Ludovicai , descendenti din familii de tarani liberi de pe valea Somesului. Studiile le face la Nasaud si Bistrita , scoa-la militara la Sopron,apoi la Acamedia militara din Budapesta. Activea-za ca ofiter la Gyula , demisionand in 1908 , iar in 1909 trece clandestin muntii spre Bucuresti.

Debuteaza cu nuvelele "Framantari"(1912) , "Golanii" , "Martu-risire"(1916) , "Rafuiala"(1919). In 1920 apare romanul "Ion" , primul roman social obiectiv modern din literatura romana.A fost directorul Teatrului National , presedintele Societatii Scrii-torilor Romani si membru al Academiei Romane din 1934,cand Rebrea-nu sustine discursul de receptie cu titlul "Lauda taranului roman".OperaNuvele : "Catastrofa"(1921) , "Norocul"(1921) , "Cuibul visuri-lor"(1927) , "Cantecul lebedei"(1927) , "Itic Strul dezertor"(1932)

Romane sociale : "Ion"(1920) , "Craisorul"(1929) , "Rascoa-la" (1932) , "Gorila"(1938)

Romane psihologice : "Padurea spanzuratilor"(1922), "Adam si Eva"(1925) , "Ciuleandra"(1927) , "Jar"(1934)

Romanul politest : "Amandoi"(1940)

Teatru : "Cadrilul"(1919) , "Plicul"(1923) , "Apostolii"(1926)

Direct in CUPRINS. editia citita , localitatea , anul

. plasarea in timp si spatiu

. date despre roman

. distantarea de stereotipul samanatorist

. pareri ale criticilor

La realizarea acestor documente a ajutat ,de fapt a fost esentiala , citirea cartii "Ion" de Liviu Rebreanu , editura Minerva , Bucuresti , 1984.

Actiunea romanului se petrece in lumea satului ardelean de la in-ceputul secolului al XX-lea , in satul Pripas.Viata sociala a Ardealului care , desi inchisa in celula unui sat , este zugravita in intreaga ei strati-ficatie , de la simplul vagabond pana la candidatul de deputat si la me-diul administratiei unguresti , "cu o fauna bogata in exemplare variate".E. Lovinescu deschide o epoca in interpretarea lui Rebreanu , sus-tinand ca adevaratul roman romanesc , construit pe o vasta suprafata epica , se realizeaza o data cu aparitia lui Ion.

Formula epica dura a romanului este "o replica data atat lirismu-lui semanatorist cat si atitudinii poporaniste", predominante in epoca , departandu-se astfel de stereotipului semanatorist care idiliza viata acestuia.

Tehnica romanlui este circulara , deoarece incepe cu descrierea drumului spre satul Pripas si cu imaginea satului adunat la hora si se termina cu imaginea satului adunat la sarbatoarea hramului noii bi-serici si descrierea drumului dinspre satul Pripas.

Romanul este structurat in doua parti sugestive("Glasul paman-tului" si"Glasul iubirii"),capitolele au titluri-sinteza("Inceputul","Hora ","Nunta","Nasterea" etc).Actiunea se organizeaza,totusi ,in jurul unei figuri centrale , al unui erou frust si voluntar , al lui Ion.

In mijlocul CUPRINSULUI. femeia in "Ion"

. averea , "biblia" taranului din "Ion"

. religia Ardealului secolului al XX-lea

G.Calinescu afirma : "In societatea taraneasca , femeia reprezinta doua brate de lucru ,o zestre si o producatoare de copii.Odata criza ero-tica treuta , ea inceteaza de a mai insemna ceva pentru feminitate. Soar-ta Anei e mai rea , dar deosebita cu mult de a oricarei femei , nu."

Batuta de tata si de sot, Ana ,ramasa fara sprijin moral, dezorien-tata si respinsa de toti,se spanzura. Florica,parasita de Ion ,se casatores-te cu George si se bucura de norocul pe care il are , desi il iubea tot pe Ion.

In sat ,domina mentalitatea ca oamenii sunt respectati daca au oa-recare agoniseala , fapt ce face ca relatiile sociale sa fie tensionate intre "sarantoci" si "bocotani" .Intre cele doua tabere are loc un continuu razboi , bataile celor instariti cu sarantocii fiind un lucru obisnuit. Des-tinele personajelor sunt determinate de aceasta mentalitate , de faptul ca familiile nu se intemeiaza pe sentimente , ci pe interese economice.

Religia are un loc foarte important in viata satului.Preotul Belciug ,ramas vaduv inca din primul an ,are o personalitate puternica, fiind cel mai respectat om sin sat , avand o autoritate totala asupra intregii colec-tivitati .Astfel,cand George intra in conflict cu Ion,el apeleaza la Belciug pentru a-l face de ras pe "sarantoc" , cunoscandu-i autoritatea si respec-tul in sat. La indemnul preotului Ion este condamnat la inchisoare fiind considerat un scelerat , cu toate ca cel care il daduse in judecata isi re-trasese acuzatia.Inceputul FINALULUI

. Ion - glasul iubirii si al pamantului

. scurt istoric

. este Ion un scelerat iremediabil ?

Personajul central al romanulu ,Ion al Glanetasului ,este personaj

reprezentativ pentru colectivitatea umana din care face parte prin men-talitatea clasei taranesti si a vremurilor careia ii apartin.

Lui Ion , flacau harnic si mandru ,dar sarac , ii place Florica , dar Ana are pamant,asa ca el ii face curte acesteia,spre disperarea lui Vasile

Baciu ,tatal Anei ,care se cearta cu Ion si-l face de rasul satului spunan-du-i "sarantoc". Baiatul o necinsteste pe Ana si il obliga astfel pe tatal ei sa i-o dea de nevasta impreuna cu o parte din pamanturi. Obtinand ave-re ,Ion dobandeste situatie sociala ,demnitate umana si satisfacerea pro-priului orgoliu.Desi asezat la casa lui,Ion,din cauza firii lui patimase, nu se poate multumi cu averea pe care o dobandise si ravneste la Florica. Sfarsitul lui Ion este naprasnic , este omorat de George Bulbuc , care-l prinde iubindu-se cu nevasta lui , asadar este o crima pasionala.

Personajul Ion este unul de referinta in literature romana , "con-centrand tragica istorie a taranului ardelean si primele decenii ale seco-lului al XX-lea".

Eugen Lovinescu afirma : "Ion este expresia instinctului de stapa-nire a pamantului , in slujba caruia pune o inteligenta ascutita ,o cazuis-tica stransa , o viclenie procedurala si , cu deosebire , o vointa imensa".

Spre deosebire de acesta , George Calinescu considera ca"nu din inteligenta a iesit ideea seducerii , ci din viclenia instinctuala ,caracteris-tica oricarei finite reduse".Eu sunt de acord cu prima afirmatie ,deoare-ce consider ca Ion este totusi un personaj prea istet , replicile lui nu vin din viclenia instinctuala a lui G. Calinescu ci dintr-o viclenie premedi-tata. Si totusi nici marele nostru Calinescu nu greseste in mare masura pentru ca in anumite momente ale actiunii Ion chiar actioneaza sub im-pulsul instinctului.

Conflictul interior care marca destinul flacaului este vizibil inca de la inceputul romanului : "Iute si harnic ca ma-sa", chipes, voinic, dar

sarac , Ion simte dureros prapastia dintre el si "bocotanii" satului .

Astfel , se pot distinge doua forte care ii sfasie sufletul , glasul pa-mantului si glasul iubirii ,a caror victima va fi in finalul cartii. Patima

pentru pamant il macina inca de mic : "Iubirea pamantului l-a stapanit de mic copil. Vesnic a pizmuit pe cei bogati si vesnic s-a inarmat intr-o hotarare patimasa : trebuie sa aiba pamant mult,trebuie!De pe atunci pamantul i-a fost mai drag ca o mama . ". Asadar setea de pamant este trasatura dominanta a personalitaii sale : "glasul pamantului patrundea navalnic in sufletul flacaului ca o chemare ,coplesindu-l". Fiind dominat de dorinta de a fi respectat in sat,stapanit de o vointa navalnica, un tem-perament controlat de instincte primare , hotarat si perseverant in atin-gerea scopului, dar si viclean,Ion isi urzeste cu meticulozitate si pricepe-re planul seducerii Anei. Cum dragostea devine si ea o arma calita in valvataia acestui foc ce-l incinge,prinsa la mijloc,in lupta pentru pamant

dintre Ion si socrul sau , Vasile Baciu , biata Ana e o tragica victima.

Cand trateaza problema zestrei cu Vasile Baciu , Ion este "semet si cu nasul in vant" ,sfidator ,constient ca detine controlul absolut asu-pra situatiei si ca-l poate sili sa-i dea pamantul la care atata ravnise.De fapt casatoria cu Ana este casatoria cu pamanturile ei , sotia devenind o povara jalnica si incomoda.

Capitolul "Nunta" il surprinde pe Ion intre cele doua glasuri,de-venite voci interioare , mai intai "ce-ar fi daca as lua pe Florica si am fugi in lume sa scap de uratenia asta",ca apoi ,in clipa imediat urmatoa-re , sa gandeasca in sine cu dispret "si sa raman tot calic ,pentru o muie-re . ".

Trairile lui Ion in lupta dusa pentru a intra in stapanirea paman-turilor lui Vasile Baciu sunt cele mai diverse : de la brutalitate , violenta , la prefacatorie si incantare. Calinescu afirma : "in planul creatiei Ion este o bruta.A batjocorit o fata , i-a luat averea , a impins-o la spanzura-toare si a ramas in cele din urma cu pamant." Si intr-adevar ,in lupta sa pentru pamant ,personajul nu isi da seama de raul pe care il face,si daca realizeaza totusi nu face nimic ca sa il opreasca.

Este Ion un iremediabil scelerat ? Aceasta este parerea preotului Belciug si ,dupa cum afirma Florea Firan "nu putini critici literari o im-partasesc".Dar oare sa inveti sa stai drept , sa nu te apleci in bataia van-tului,sa inoti contra curentului inseamna sa fii scelerat?Sa iesi din parti-cular , sa fii unic inseamna sa fii scelerat ? Parerea mea este ca nu , si chiar un nu foarte hotarat.FinalulFinalul lui Ion ne cufunda intr-un timp absolut ,insensibil la nodu- rile tragice care s-au legat in satul ardelean : "Satul a ramas inapoi ace-lasi , parca nimic nu s-ar fi schimbat.Cativa oameni s-au stins ,altii le-au luat locul. Peste zvarcolirile vietii , vremea vine nepasatoare , stergand toate urmele , suferintele ,patimile ,nazuintele ,mari si sau mici ,se pierd intr-o taina dureros de necuprinsa , ca niste tremurari plapande intr-un uragan urias".

Spre deosebire de "Morometii" , unde destinele personajelor nu se influenteaza reciproc,in "Ion" ele se intrepatrund:pe de o parte destinul lui Ion , iar pe de alta parte viata satului ardelenesc.

G.Calinescu afirma : " "Ion" este un poem epic,( . ) o capodopera de maretie linistita".

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }