QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Comediile d-lui I.L.Caragiale

Titu Maiorescu

Comediile d-lui I.L.Caragiale

O noapte furtunoasa ,Conul Leonida fata cu rectiunea,O scrisoare pierduta,

D-ale Carnavalului- cine din cei ce se duc la tetrul roman nu a vazut una sau alta din aceste comedii?

Publicul primelor reprezentari a judecat astfel:Scrisoarea pierduta a avut un mare succes, dar Conul Leonida ,jucat pe o scena de a doua mana, nu a placut,deasemenea si D-ale Carnavalului a fost fluierata( )

Lucrarea d-lui Caragiale este originala ;comediile sale pun pe scena cateva tipuri din viata moarta sociala de astazi si le dezvolta cu semnele lor caracteristice ,cu deprinderile lor,cu expresiile lor,cu tot aparatul infatisarii lor in situatiile anume alese de autor.
Statutul social pe care il infatiseaza mai des aceste comedii;este luat de jos si ne arata aspectul unor sentimente omenesti.Conul Leonida citeste jurnale,explica nevestei sale esenta republicii,cum o pricepe el,va;oarea lui "Galibardi " si teoria halucinatiilor.

Jupan Dumitrache cheresteciul cauta sa intealeaga in convorbiri cu Nae Ipingescu.Candidatul de la preceptie vrea sa scape de dureri dupa sistemul lui Matei;Mita Baston jura pe statuia libertatii din Ploiesti.Ziaristul Nae Catavencu si avocatul Farfuridi fac discursuri electorale.

Adevaratul om onest este simplul "cetatean " alegator,care insa este intotdeauna "turmetat ".In acest caleidoscop de figuri,inlantuite in vorbele si faptele lor spre efecte de scena cu multa cunostinta a artei dramatice,D-l Caragiale ne arata realitatea din partea ei comica.Comediile D-lui Caragiale ,se zica ,sunt triviale si imorale:tipurile sunt toate alese dintre oameni sau viciosi sau prosti; Situatiile sunt adeseori scabroase,amorul este intotdeauna nelegiuit. Aceste figuri si situatii se prezinta intrun mod firesc parca s-ar intelege de la sine ca nu poate fi altfel.Nicaieri nu se vede pedepsirea celor rai si rasplatirea celor buni.

Orice conceptie artistica este in esenta ei ideala caci ne prezinta reflexul unei lumi inchipuite.

Tipurile infatisate in comediile D-lui Caragiale trebuie sa vorbeasca cum vorbesc,caci numai astfel ne pot mentine in iluzia realitatii in care ne transporta.

Terminand aceasta incercare de intelegere ,ne aducem aminte de cuvintele cu care am inceput-o in materie de gust literar discutia este intotdeauna grea si tocmai in fata acestei greutati ar trebui sa ne marginim la simpla tragere a liniei de hotar intre ceea ce este arta si se poate cre dela arta si intre ceea ce este arta si nu i se poate cere.Odata hotarul asezat ,nu nai incape indoiala case pot face multe deosebiri si inauntrul terenului artei;numai sa se recunoasca mai intai ca ne aflam pe teren de arta.Valoarea va fi mai mare sau mai mica dupa insemnatatea mai mare sau mai mica a caractelerol prezentate,a conflictelor,a situatiilor.Si in aceasta privinta am simtit si noi, ca toata lumea ,diferenta de valoare in diferitele comedi ale lui Caragiale;si noi credem de exemplu ca "O scrisoare pierduta este superioara piesei "D-ale Carnavalului.

Comediile D-lui Caragiale,dupa parerea noastra ,sunt plante adevarate,fie tufis fie fire de iarba,si daca au viata lor organica,vor avea si puterea de a trai.

Topul replicelor celebre din comediile lui Caragiale

1. “ industria romana este admirabila , sublima putem zice , dar lipseste cu desavarsire. “2. “ dupa lupte seculare ce au durat aproape 30 de ani . “

3. “ un potop care nu merge inainte, sta pe loc. “4. “ rezon “5. “ curat murdar ! “6. “ . pe onoarea mea de familist . “

7. “ eu cu cine votez ? “8. “ 12 trecute fix “9. “ nu m-mpinge c- ametesc ! “10. “ ai putintica rabdare “

Aceste replici dau comical de limbaj, care este remarcabil, autorul reusind sa retina cele mai fine nuante de personalitatii eroilor din modul in care acetia vorbesc.

Dintre greselile grave savarsite la nivel stilistic si expresiv, observam repetitia obsedanta aunor expresii, interfata registrelor stilistice. La nivel syntactic, se observa cu usurinta incalcarea regulilor logice si limbajul dezarticulat, rezultat din contradictii in termeni, nonsensuri, truisme, expresii tautologice, asociatii incompatibile.

Caracterizarea personajului caragialian preferat- Zaharia Trahanache -

Personajul care m-a inspirat a fost “Zaharia Trahanache”. Desi este un personaj usor negativist, Trahanache da dovada de multa abilitate si viclenie.

Trahanache este personajul principal al operei “O scrisoare pierduta”, el este “Prezidentul Comitetului de permanent, Comitetul electoral, Comitetul agricol, Comitetul scolar si al altor comitete si comitii” toate aceste titluri arata un om capabil care se ascunde sub masca batranetii.

Ca personaj este ramolit, numele sau reprezentand zahariseala, coca moale, dar totodata este si cel mai viclean deoarece reuseste sa-l santajeze pe Nae Catavencu, rivalul sau, cu o polita, are o nevasta mult mai tanara decat el, aceasta adresandui-se cu “neica Zaharie”, fapt ce dovedeste ca ii plac femeile, are un suflet relative tanar dar el are si intelepciunea batraneasca, fiind “uns cu toate alifiile”. El accepta adulterul nevestei sale pentru ca stia ca el nu-I mai poate oferi dradostea de care aceasta avea nevoie.

Este prieten intim cu Tipatescu, dar la una din replica reuseste sa-l inverzeasca pe acesta si pe Zoe, dandu-le de gandit pentru cateva secunde ca el stiie ce se petrece intre cei doi. Aceasta scena ne arata ca el coordoneaza tot si ca este asemenea unui mercenar, gandindu-se la toate amanuntele.

Are o diplomatie extraordinara, ii joaca pe toti pe degete ca apoi toti sa vina sa planga pe umarul sau, are o subtilitate si o viclenie specific batraneasca.

Masca lui Trahanache este onestia, onorabilitatea iar fata sa reala este: un mincinos, cunoaste adulterul, reuseste contrasantajul, pare onest dar nu este, este versat, pervers sties a se faca placut, rafinat, stilat, toate acestea ascunzandu-le foarte bine sub masca lui de politician cu vechime.

Eu il prefer pe Trahanache el este modelul unui om perfect in societatea corupta. Chiar daca sub masca pe care o poarta nu are aceleasi calitati ca acelea pretinde ca le-ar avea, el este un om realizat, are o pozitie politica foarte buna, are o situatie materiala excelenta, isi permite luxul si chiar o femeie frumoasa cu multi ani mai mica decat el.

Imi place acest personaj pentru ca el recurge la vechiul proverb romanesc “zic ca tine DAR, fac ca mine”.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }