QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Demonstrati ca Harap Alb este un basm

Spre deosebire de basmul popular ,basmul cult este putin mai realist,fantasticul fiind puternic individualizat si umanizat ,personaje concrete si cel mai important , se cunoaste autorul.

Ne putem da seama ca Povestea lui Harap Alb este un basm ,chiar de la inceput ,incepe cu o formula tipica basmului „amu cica era odata” ,plasand intamplarile povestite intr-un timp indepartat si neprecizat ,poate la inceputul lumii .Din aceasta formula intelegem ca intamplarile sunt unice nu s-au mai petrecut pana atunci

Creanga citeaza la tot pasul proverbe ,zicatori ,vorbe de duh,pe care le ia din tezaurul de intelepciune populara si le introduce in text prin expresia”vorba aceea”
Sfarsitul e tipic ca la toate basmele ,ceva ce mai continua inca si nu se va termina niciodata „ si a tinut veselia ani intregi si acum mai tine inca”

Si in acest basm exista o cifra magica,cifra trei si multipli acesteia sunt cifrele magice din acest basm ,dar in special trei „trei fete” ,”trei baieti” Spanu la pus la trei incercari pe harap alb .

Apare si ironia realizata prin folosirea diminutivelor „buzisoare” ”bauturica”

Exista si nelipsitele personaje negative si pozitive ale basmului . sunt si personaje concrete :Harap Alb ,Imparat Ros, Imparat Verde ,Spanu ,fica imparatului Ros, si personaje fantastice:setila ,Flamanzila,Gerila, Lati-Lungila ,Buzila etc.Nelipsitele elemente miraculoase:apa vie ,apa moarta, smicele.

Limbajul este popular .La nivel fantastic personajele sunt umanizate nu numai prin comportament si mentalitate ce permit o localizare .Personajele devin astfel niste tarani care vorbesc in grai moldovenesc.In acest basm Ion Creanga chiar abuzeaza de limbajul moldovenesc.Exista multe regionalisme , arhaisme , iar neologismele intalnindu-se foare rar..Asadar Creanga reuseste cu mult succes sa faureasca imaginea unei lumi tipic taranesti cu comportamentul ,obiceiurile si traditiile si limbajul ei specific

In acest basm binele invinge raul si toate inselatoriile ,finalul este fericit ca la toate basmele ; Harap Alb se casatoreste cu fica Imparatului Ros .

Toate aceste lucruri face ca Povestea lui Harap Alb sa fie un basm cult.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }