QReferate - referate pentru educatia ta.
Cercetarile noastre - sursa ta de inspiratie! Te ajutam gratuit, documente cu imagini si grafice. Fiecare document sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Documente romana

Notiuni de teorie literaraGENUL DRAMATIC

Actul=Subdiviziune formala a unei piese de teatru(cuprinde mai multe scene;corespunde unui capitol in genul epic)

Scena=Subdiviziune a unui act,delimitata,in general prin plecarea sau intrarea unui personaj sau modificarea locului si a timpului actiunii piesei.

Replica=Fiecare interventie a unui personaj;un raspuns prin care se riposteaza la interventia unui interlocutor,personaj.

Indicatii scenice(de regie)=Sugestiile ce apar intre paranteze,prin care autorul precizeaza virsta personajelor,aspectul fizic,mimica,gestica(adica jocul de scena al actorilor) si decorul scenei.

Dialogul dramatic=principala modalitate de comunicare in textul dramatic,ce consta in schimbul de replici intre doua sau mai multe personaje,fiind insotit de elemente gestuale.

Monologul dramatic=o interventie ampla a unui personaj in prezenta sau in absenta altui personaj,de care poate face abstractie [ monos="singur", logos="vorbire")].Monologul dramatic are doua forme de realizare: a) solilocviul=monologul format in prezenta
absenta altui personaj,de care se face abstractie in care personajul principal transpune verbal propriile opinii,sentimente(v. Iona,de M. Sorescu).

b)monologul propriu-zis - e tinut de un personaj
grup de persoane cu intentia de a fi receptat.(ex. Hamlet,de Shakespeare)

Conflictul dramatic(Conflictul -exterior:intre un personaj si alte personaje sau

societate

-interior:intre ratiune si sentiment,datorie si pasiune(in

sufletul personajului)

Teatrul absurdului=aparut la inceputul anilor '50

Absurdul=o forma literara prin care se neaga caracterul rational coerent al vietii,punindu-se accent pe ilogic,irational;se foloseste pt. a exprima drama omului captiv intr-o lume de neinteles,ostila valorilor morale si individuale(Urmuz, E.Ionesco, D.Tepeneag, Samuel Beckett).

Teatrul=(gr. theatron = "a privi")- initial denumea publicul asezat in semicerc,privind la o mica scena din lemn pe care se juca ditrombul(Antichitate).In Evul Mediu piesele se jucau in interiorul bisericilor ,in pietele centrale.

Gen dramatic-TRAGEDIA

-COMEDIA

-DRAMA

Didascalia (
Tirada-(fr. tirer="a trage") =o lunga suita de fraze,de obicei monologate,in care un personaj dezvolta retoric o anumita idee, adresindu-se altor personaje prezente in scena(a nu se confunda cu monologul unde personajul vorbeste cu sine).

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte documente despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi documentele afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul document pe baza informatiilor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }