QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Grigore Alexandrescu - Date biografice

Date biografice: Poet, prozator, traducator. S-a nascut in Targoviste, la 22 februarie 1810.Este fiul lui Mihai Alexandrescu (sames si vistier) si al Mariei Fusea. Invata greaca moderna cu dascali greci. In 1831, se inscrie la cursurile de limba si literatura franceza ale profesorului Vaillant. Este coleg cu C. A. Rosseti si Ion Ghica. Continua studiul la Colegiul "Sf. Sava ".

Primele poeziiau fost publicate in 1830, in revista "Curierul Romanesc ".

Este redactor la "Poporul Suveran " in timpul revolutiei de la 1848. Detine functia de director al Cultelor, in 1859. Opera cuprinde poezii lirice, meditatii, elegii, satire, epistole. Specia preferata este fabula. In opera sa sunt elemente romantice si clasice. Meditatiile, lirica patrioca si cea eroica sunt elemente romantice; fabulele, epistolele si satirele sunt clasice. S-a stins din viata la Bucuresti, pe 25 noiembrie 1885.

Opera (selectiv: Poezie: Poezii,1832; Meditatii, elegii, epistole, satire si fabule, 1863. Proza: Memorial de calatorie (postum), 1952. Traduceri: Eliezer si Neftali de Florian, Meropa , Alizira de Voltaire.Referiri asupra operei:

George Calinescu: "Intr-o parte a ei, poezia lui Alexandrandrescu este cea mai puternica expresie a lamartinismului la noi. , , , in natura, religiozitatea, , oceanele, imensitatile sunt ale poetului francez. Cateodata viziunea capata un aer cetos ossianesc si recitatia o hohotire byroniana. ( ) Totusi, asezandu-ne inj timpul romantic descoperim la poet tehnica marilor solemne muzicale, inaltul hieratism al melancoliei. "Barbu Stefanescu Delavrancea: "Alexandrescu s-a proptit curentului latinist si a invins, caci sosise mare si puternic, ganditor adanc, minte limpede si simt drept. Opera sa este originala si romaneasca. ( ) Ca si Alecsandri a socotit ca nu poti fi poet adevarat decat in limba vie, inteleasa si graita peste intinderea pamantului romanesc.Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:
Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }