QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Camil Petrescu - jocul ielelor

Jocul Ielelor este prima piesa scrisa in 1916 iar titlul piesei este o metafora, prin el inteleganduse joc al ideilor.

In piesa Jocul Ielelor se comfrunta 4 sentimente: este sentimentul politic, sentimentul onoarei, sentimentul erotic si sentimentul dreptatii absolute.Eroul central al piesei este Gelu Ruscanu, directorul ziarului „Dreptatea sociala”-organ de presa a partidului social democrat. El era fiul unui jurist care sa sinucis din cauza unei delapidari a unei sume mari de bani.

Fiul sau, G.Ruscanu, este nelinistit deoarece in mintea lui si in sufletul sau se da o lupta puternica intre 2 idei: ideea de dreptate sociala si ideea de dreptate absoluta. El nu poate percepe ca intr-o societate bazata pe clasae autogoniste, dreptate are caracter de clasa. El este comvins ca in societate trebuie sa existe un singur adevar pe care el il numeste „dreptate absoluta”.


G.Ruscanu se afla in posesia unor scrisori din care rezulta ca ministrul justitiei: Saru Sinesti este un criminal fiind acuzat de uciderea batranei Manitti o femeie foarte bogata pt. a-si insusii averea acesteia. G.Ruscanu neputand accepta ca un ministru al justitiei sa fie un criminal doreste sa publice aceste scrisori compromitatoare in ziarul sau. Conducerea partidului ii cere insa sa nu publice aceste scrisori in schimbul eliberarii unui membru al partidului: Petre Boruga, aflat in inchisoare. Cu toate ca G.Ruscanu cunoaste situatia acestui muncitor, bolnav de plaman in ultimul hal, cu o familie ajunsa in pragul deznadejdii, el nu accepta propunerea partidului si in numele „dreptatii absolute” el doreste sa publice aceste scrisri care l-ar aduce pe Saru Sinesti in inchisoare. Nici vizita ministrului precum nici vizita sotiei acestuia care fusese iubita lui G.Ruscanu nu-l pot comvinge sa renunte la publicarea scrisorii.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }