QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Balada populara TOMA ALIMOS

TOMA ALIMOS

- Balada populara –1.BALADA POPULARA este cantata pe la petreceri sau hanuri de lautari sau de tarani, isi are originea in trecuturi indepartate si aduce teme si motive de mare circulatie despre pastori, haiduci, viteji ai neamului, etc. .

Fiind veche si pentru ca se canta se mai numeste si cantec batranesc.2. DEFINITIA:

Balada este o creatie epica in versuri in care este povestita o intamplare despre confruntarea dintre doua sau mai multe personaje.3. „TOMA ALIMOS” – balada haiduceasca cunoscuta cu un numar considerabil de variante dintre care cea mai reusita este cea culeasa de Vasile Alecsandri in volumul sau de poezii populare.


4.Ca orice opera epica are: narator care desi este obiectiv participa afectiv la trairile personajului pozitiv (“Si departe ce-MI zarea”), personaje (Toma Alimos – personaj pozitiv, boierul Manea – personaj negativ, calul – personificat, ceata haiduceasca – personaj colectiv figurant din care se individualizeaza un haiduc insemnat).5.SUBIECTUL se axeaza pe fapte si intamplari existand si momente ale subiectului:

- expozitiunea – monologul lui Toma in singuratatea codrilor

- intriga – sosirea lui Manea boierul care-i reproseaza haiducului faptele savarsite

- desfasurarea actiunii – Toma il primeste cu ospitalitate oferindu-i vin din plosca haiduceasca, Manea il injunghie miseleste pe haiduc apoi fuge ca un las. Toma isi aduna puterile, il urmareste, ii reproseaza gestul miselesc si lasitatea si il ucide. Toma aflat in agonie isi transmite ultimele dorinte calului sau.

- punctul culminant – momentul in care haiducul ranit moare

- deznodamantul – ceremonialul de inmormantare facut de cal6. PREZENTAREA PERSONAJULUI PRINCIPAL PRIN RAPORTAREA LA 2 INTAMPLARI SEMNIFICATIVE

a)OSPITALIER – haiducul Toma il trateaza cum se cuvine pe boierul Manea oferindu-i frateste jumatate din vinul din plosca

Personajul intruneste cele mai alese calitati ale poporului printre care firea deschisa, sinceritatea

b)PASTRATOR AL TRADITIILOR haiducul nu poate lasa ca momentul mortii sa nu fie insotit de un ceremonial specific pe care il lasa prin intermediul calului.

7. INDICI DE SPATIU SI TIMP

-cadrul spatial : “La poalele muntelui
Muntelui Plesugului
In mijlocul campului”

-cadrul temporal : sugerat – perioada haiduciei romanesti8.PREZENTA FORMULELOR TIPICE : „foicica fagului”, „foicica de rocoz”, „foicica misunea” care apar in punctele cheie ale actiunii.9.CONFRUNTAREA specifica baladelor apare intre haiduc si boier si este realizata prin procedeul antitezei

TOMA – „Nalt la stat
Mare la sfat
Si viteaz cum n-a mai stat”

MANEA – “Manea slutul si uratul
Manea grosul si artagosul”

- ANTITEZA – nivel fizic si moral10.REALIZAREA ARTISTICA – prezenta regionalismelor si a cuvintelor populare : „teara”, „fartate” ; interjectia populara „mare” pentru a atrage atentia , si frecventa diminutivelor : “gurita”, “burdusel”, “vinisor” ; enumeratii, epitete ornante, interogatii retorice, prezenta dativului epic “ce-MI facea”

- prezenta tuturor modurilor de expunere

- nu are text organizat pe strofe

- rima este imperecheata combinata cu monorima

- masura versurilor este scurta

- ritmul trohaic11.PREZENTA MOTIVELOR LITERARE

- motivul insingurarii

- motivul comuniunii om – natura

- motivul animalului credincios

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }