QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

Aprecieri critice“Romanul Baltagul desfasurandu-se la suprafata si in aparenta pe treptele cunoscute ale istoriei sale concrete, reprezinta, de faptistoria implinirii trudnice a acestui gol existential creat prin disparitia ciobanului; aceata sarcina grea, incarcata de atat de coplesitoare semnificatii ce tin de mecanismul etern al existentei, de legile lui si de locul aparte al omului in acest mecanism, este dusa la indeplinire de apparent firavul personaj principal al naratiunii, de Vitoria, cu ezitari si impiedicari ale simtului ei de orientare intr-o lume de aparente concrete, de relatii si intamplari incidentale, dar cu o uimitoare siguranta si viziune pe dimensiunile si in spatial interior al realitatii, pe taramul raporturilor si conditiilor fundamentale si eterne. Inmormantarea, cu tot fastul ei de suprafata, continand o gravitate nespusa, exprimata prin fiecare amanunt, prin fiecare fiecare participare umana, reprezinta incununarea suprema a acestui effort de restituire a unei functii existentiale: NechifoR Lipan se reintoarce in lumea lui, in locul ce i se cuvine, el va continua sa dainuiasca, in vesnicie, ca un reper de neuitat al celor apropiati lui, printr-o pomenire care va incerca sa sfideze durata si careia, in fine, ii sunt asigurate, acum, toate conditiile fizice pe care le evocase, altadata, baciul Manaila. Ciobanul a disparut ca fiinta vie si trevatoare, dar va fi un semn etern in eternitate, o piatra de mormant si un reper pentru memoria fara sfarsit a descendentilor.”


“Hanul Ancutei e o carte de capatai, rostind istorisiri despre candva, intr-o istorie a acestui neam, in toamnele lui aurii, reluate si inflorite, sporite ca intelepciune si arta stilizata cu rafinament. Un roman neobisnuit este ciclul sadovenian spus la hanul Ancutei celei tinere, scris in etape . [ . ]. Ca si opera lui Sadoveanu[ . ], hanul este un depozitar al semnelor si marturiilor de afectivitate, intelepciune si memorie spirituala, dar si locul unde s-au confesat tragice acte de injustitie si de razvratire. [ . ] Dragostea si ura, tradarea si suferinta, spiritul justitiar, curajul si razvratirea, intelepciunea, cumpatarea, echilibru si, mai presus de acestea, credinta in puterile vietii se orchestreaza in acest roman-epopee, inchinat memoriei unui popor.”

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }