QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate romana

BALTAGUL-rezumatSotul ei,Nechifor Lipan era plecat la dorna sa aduca oile.Vitoria avea un baiat de 17 ani Gheorghita ,care era acum barbatul in familie si o fata pe nume Minodora.de fiecare data mama o mustruluia pe fiica ei ca sa nu ii faca rusine si sa ramana de rasul satului,din cauza baiatului invatatorului.
In capitolul al doilea isi face aparitia Mitrea ,argatul,care vine cu cardisorul de oi si cu cele doua de vaci.Duap ce-l pun la masa,Vitoria se duce la parintele Danila sa-I scrie fiului sau sa se intoarca acasa,moment in care Minodora se gandeste la baiatul invatatorului.
In capitolul al treilea Vitoria se duce la parinte sa-I scrie ravas pentru fiul sau.Acum incep primele griji in legatura cu sotul sau,deoarece sunt 73 de zile de cand nu stie nimic de el.Aceasta spune ca l-a visat rau,trecand calare o apa neagra.Apoi aceasta trece pe la vrajitoarea Maranda,pentru a-I spune daca stie ceva de sotul ei.Aceasta ii spune ca Nechifor a ajuns cu bine la locul acela de la Dorna dar “dupa aceea s-a gasit una cu ochii verzi si cu sparancenele imbinate ,care s-a pus in prag si nu-l lasa sa treaca.”Odata ajunsa acasa se gandeste sa-l aduca pe parintele Danila sa “ceteasca si sa stropeasca cu aghiazma”,si sa faca rugaciuni.
In capitolele cinci si sase,aflam de venirea lui Gheorghita acasa.Mama sa este foarte
Gheorghita se intoarce acasa impreuna cu Mitrea iar Vitoria este fericita si isi primeste cu bucurie baiatul saruta pe amandoi obrajii.Ii povesteste si acestuia din urma faptul ca tatal sau intarzie prea mult si ca e foarte ingrijorata.
Vitoria hotaraste ca a doua zi dimineata sa plece impreuna cu fiul sau la Piatra.Acestia se opresc la manastire si se roaga la preasfintitul Visarion si la Sfanta Ana.
A doua zi se duce la autoritati,la prefect pentru a se plange ca nu-si gaseste sotul.
In partea a doua si capitolul al saptelea,Vitoria “are intr-insa stiinta mortii lui Nechifor Lipan si crancena durere,se vazu totusi eliberata de intuneric”.Apoi,joi in martie,parintele Daniil,a facut frumoasa slujba la biserica pentru cei 40 de sfinti mucenici din Sevasta.Vitoria se gandeste sa se duca sa-si caute sotul.astfel trebuia sa faca cateva pregatiri:isi trimite fata pe Minodora cu zestrea la manastirea Varatecului,la calugarita Melania,sora a mamei Victoriei.,iar gospodaria si-o lasa in grija lui Mitrea.
Astfel,impreuna cu fiul sau au plecat la drum .Din capitolul al optulea aflam ca dupa in drum lung spre seara au poposit la Bicaz,la han la Donea. ”Au ingrijit caii,le-au dat orz,au adus intr-o odaie tarhatulsi-au stat de vorba cu femeia de gazda si cu crasmarul pana intr-un tarziu”.A doua zi ,sambata au plecat din nou.Au oprit apoi la Calugareni,nu departe de Piatra Teiului,la crasma domnului David.
Aici iau parte la o adunare unde soseste si prefectul Anastase Balmez, primarul,jandarmi pentru a decide daca Spiru Gheorghiu si Iancu Neculau sunt sau nu impostori,la jocurile de noroc.Neavand nici o autorizatie pentru aceste jocuri,subprefectul a hotarat sa-I duca din post in post pana la resedinta,si sa-I dea cu proces verbal primarului.Acestia innopteaza la un fierar si potcovar pe nume Pricop si la sotia sa Dochia.Raspunzand la intrebarea Vitoriei,mos Pricop spune ca a potcovit calul sotului ei,si ca apoi a plecat la drum pe timp de seara.


In capitolul al zecelea aflam ca la Cruci,Vitoria si Gheorghita au dat de nunta.Nestiind nimeni nimic de Nechifor si-au continuat drumul spre regiunea Dornelor,acolo unde “sunt numai paraie,,numai muntisori cu brazi,numai tapsanuri si asezari de sate”
Ajunsi la un han,cei doi il roaga pe hangiu sa caute in “condica”lui si sa vada daca s-au facut vanzari de oi asta-toamna.Imbiat de o halba de bere,acesta ii raspunde ca Nechifor a cumparat 300 de oi in noiembrie.Hangiul ii sfatuieste sa se intoarca si sa o ia la vale,inspre un loc de iernat acolo unde s-ar fi putut duce Nechifor.Se reintorc astfel in Dorna,si se reintalnesc cu crasmarul,care le spune ca l-a vazut pe sotul ei impreuna cu cei doi insotitori si cu oile lor.Inainte de a pleca de acolo ,Nechifor a cerut o bucata de piine pe care I-a dat-o unui caine.
Vitoria si Gheorghe au plecat.”Au gasit amintirea celor trei tovarasi calareti si la Borca”.”A facut popasul obijnuit intr-un sat caruia-I zicea Sabasa”.
Cei doi ajung la o crasma la domnul Iorgu Vasiliu,care-I informeaza ca pe acolo au trecut doi oameni cu oile sale,si nu trei,fapt care a inspaimantat-o pe Vitoria.Insotiti de domnul toam acestia pleaca in “ lungul satului”,”pana la o gospodarie bine intocmita”unde gasesc pe Lupu,cainele lui Lipan.
Acesta venise singur din munti,fiind adapostit de catre aceasta gazda.
In capitolul al treisprezecelea Vitoria isi cumpara din nou cainele cu doua bancnote de o suta de lei,apoi pleaca cu acesta si fiul ei sus pe munte,unde cainele parea ca stie deja aceste locuri.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }