QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Tipuri de inteligentaInteligenta este un lucru ciudat. Unii oameni despre care se crede ca ar fi inteligenti au rezultate groaznice la testele standardizate. Oamenii care salveaza vieti nu sunt intotdeauna inteligenti si unii oameni autisti pot citi, aduna, sau scrie mai repede sau mai bine decat oamenii cu un coeficient de inteligenta inalt. Realizand ca sunt multe tipuri distincte de inteligenta putem intelege inteligenta mult mai bine.
Caracterizarea omului ca reprezentand fiinta inteligenta este valabila in aceasta forma generala, cat si in oricare din concretizarile sale, tocmai in virtutea existentei mai multortipuri de inteligenta.
Profesionalizarea indivizilor in diferite domenii de activitate duce la formarea si dezvoltarea unor tipuri particulare de inteligenta, care reprezinta fie aplicarea si amplificarea inteligentei generale, fie valorificarea inteligentei fluide, fie rezultatul invatarii si educatiei intr-un domeniu determinat de activitate. Putem mentiona, din acest punct de vedere, inteligenta matematica, inteligenta generala, inteligenta tehnica.


Dintr-un punct de vedere asemanator, care evidentiaza dimensiunile multiple ale inteligentei, unii autori vorbesc despre inteligenta multipla.
Astfel, Howard Gardner stabileste, in acest cadru conceptual, mai multe tipuri de inteligenta despre care el a spus ca pot fi diferentiate dupa un numar de observatii. De exemplu, daca cineva a suferit o rana pe creier, dar abilitatea sa a ramas intacta, atunci aceasta inseamna ca acea abilitate este o forma de inteligenta. O alta observatie apare atunci cand o persoana este extrem de talentata intr-un domeniu dar este oarecum medie in toate celelalte.
Cele initial sapte tipuri de inteligenta sunt : lingvistica, logico-matematica, spatiala, muzicala, kinestezica, intrapersonala si interpersonala, carora le-a mai adaugat inteligenta naturalista.
Aceste tipuri de inteligenta, impreuna cu abilitatile si ocupatiile cel mai des intalnite ale persoanelor respective au fost grupate in urmatorul tabel:

Tipul de inteligenta Abilitati Ocupatii
Lingvistica legate de limba
cititul
scrisul scriitori
oratori
profesori
logico-matematica matematice
logice
analitice oameni de stiinta
filozofi
matematicieni
Spatiala intelegerea si
manipularea
legaturilor spatiale artisti
ingineri
arhitecti
Muzicala compunerea si
interpretarea de
piese muzicale muzicieni
compozitori
Kinestezica atletice atleti individuali sau
in echipa
Intrapersonala intelegerea si
cunoasterea sinelui
Interpersonala intelegerea si
cunoastera celorlalti consultanti
terapeuti

Pe baza acestor cunostinte s-a putut cerceta in special cu meritul lui Dee Dickinson efectul si impactul tehnologiei asupra modului in care se poate accentua un anume tip de inteligenta la elevii din ciclul primar si gimnazial cand influenta asupra acestora poate fi fundamentala.

Tehnologiile care maresc inteligenta lingvistica

Asa cum tippografia a revolutionat invatatul si ganditul in secolul al 15-lea, asa a creat si calculatorul o revolutie similara astazi. De-a lungul retelelor de calculatoare si a bazelor de date din intreaga lume studentii au acces direct la informatia curenta. In fiecare domeniu de cunoastere, sistemele educationale se transforma deoarece atat studentii si profesorii invata sa foloseasca tehnologia multimedia. Copiii care inca nu stiu sa scrie si sa citeasca scriu povesti cu ajutorul unor programe care in unele cazuri le recitesc studentilor ceea ce scrisesera. Noi programe permit copiilor sa scrie sau sa insereze grafice in texte gen rebus precum "Wings of Learning" , "Muppet Slate". Alte programe cum sunt "Pine Artist and Creative Writer" de la Microsoft fac posibila formatarea proiectelor de scris in diferite forme, sa scrie cuvinte in diferite marimi si formeze si sa acompanieze cu diferite efecte sonore. Aceste programe sunt foarte motivante atat pentru scriitorii incepatori cat si pentru cei avansati.
Numarul crescand de programe user-friendly fac posibil sa combine informatia in diferite forme, incluzand cuvinte, imagini si sunete. Studentii pot acum sa inregistreze, sa sorteze si sa intersecteze informatii, notite, bibliografii si sa creeze raporturi multimedia pentru a crea o aventura a invatarii. Profesorii pot sa-si dezvolte propria "magazie" de cursuri, sa creeze baze de date care sa lege documente, sa prezinte prezentarii preprogramate cu suport video, si sa-si imbogateasca cursurile cu un surplus de tehnologie descris in capitolele celorlalte tipuri de inteligenta.
Calculatorul incurajeaza studentii sa-si revizuiasca si sa-si rescrie compunerile si astfel sa-si dezvolte o mai mare fluenta si un stil mai eficient. Recopiind de mana sau tastand adesea inhiba corectia si revizuiurea, dar calculatorul adesea faciliteaza aceste procese s ii da studentului un mai mare simt al controlului asupra a ceea ce scrie. Cand studentii isi vad lucrarea intr-un format cu aspect profesional devin mai interesati de studiul si maiestria mecanicii care ii va da stralucirea finala. Unele dintre cele mai importante programe de procesare de text sunt Microsoft Word, Word Perfect, si Ami Pro pentru Windows.
Invatarea tastatului in scoala primara de astazi este la fel de important ca si scrisul cu stiloul, si a invata sa folosesti un procesor de text este la fel de important pentru studenti ca si a invata sa tasteze. Copiii sunt incurajati sa foloseasca aceste posibilitati in comunicare si colaborare cu studentii aflati la departare pe o varietate de proiecte, prin intemediul unui numar crescand de retele electronice. Telefoanele si modem-urile esentiale acestor procese ar trebui sa fi echipamentul standard al oricarei clase.


Dezvoltarea abilitatilor lingvistice pentru intreaga populatie pot fi catalizate de noi unelte electronice remarcabile pentru accesarea si prelucrarea informatiei si comunicatiilor, invatarea, si dezvoltrea inteligentei laun nivel fara precedent.


Tehnologiile care maresc inteligenta logico-matematica

Inteligenta logico-matematica poate fi exersata sau dezvoltata de-a lungul multor tipuri noi si provocatoare de tehnologii multimedia. Studentii de orice nivel de abilitate pot invata foarte eficient de-a lungul unor programe software interesante care ofera un feedback imediat si merg mult departe peste exercitiu. Multe dintre acestea ofera oportunitati de exercizare si dezvoltare a unor abilitati de gandire de ordin superior esentiale in rezolvatul problemelor. In ceea ce urmeaza sunt cateva exemple dintre multele programe care sunt acum pa piata.
"Millie's Mathhouse" de la Edmark's este un program minunat si plin de succes care introduce numerele si conceptele matematice copiilor prescolari sau de la scoala primara. Este plin de culoare, sunet, muzica si grafice si lucreaza prin intermediul unui ecran de contact. Copii sunt introdusi in conceptele matematice esentiale in vreme ce ei opereaza cu insecte animate, opereaza un cuptor virtual sau fac forme cu animale care vorbesc. In vreme ce ei exploreaza si descopera, copiii invata despre numere, forme, marimi, tipare si rezolvarea de probleme.
Pentru elevii din ciclul primar, programul "Math and More" de la IBM introduce elevilor tipare, relatii, geometrie, probabilitati si statistica prin intemediul unor materiale printate sau video foarte motivatoare.
"Geometry, Physics and Calculus" de la Broderbund face anumite subiecte abstracte si adesea dificile mai concrete si usor de inteles in timp ce studentii manipuleaza grafice colorate. "The Physics of Auto Collisions" si "The Tacoma Narrows Bridge Collapse" folosesc evenimente reale pentru a face lagatura cu fizica si cu aplicatiile practice. In timp ce studentii analizeaza evenimentele reale in termeni stiintifici si matematici, pricipiile fizicii devin mai pline de inteles si mai relevante.
Una din primele aventuri, "Rescue at Boone's Meadow" prezinta sarcina de a transporta un vultur grav ranit la un veterinar aflat la 100 km distanta cat de repede posibil. Din cauza terenului dificil elevii trebuie sa gaseasca o combinatie optima a folosirii unui camion, avion, sau escaladare, luand in considerare si combustibilul, greutatea si diferitele puncte de start. Studentii folosesc o combinatie de discuri video de acces aleatoriu, harti si calculatoare pentru a genera solutii alternative. Elevii din clasa a cincea de abilitate medie au fost fascinati de aceasta sarcina si au fost motivati sa-l rezolve cu solutii care necesita peste 15 pasi.
"Learn Smart" este un nou software care apreciaza punctele tari si slabiciunile si ofera strategii pentru a mari puterile intelectuale. Este potrivit studentilor de toate nivelele.
Un numar de jocuri recreationale au de asemenea mult de oferit in ceea ce priveste noi provocari intelectuale. De exemplu, "Lost Mind of Dr. Brain" de la Sierra pune la lucru intreaga inteligenta prin intermediul unor puzzle-uri si activitati de rezolvare a problemelor. Abilitatile logice si matematice, gandirea anticipativa si luarea rapida de decizii, gandirea simbolica, rationarea eficienta, si alte procese de gandire de ordin inalt sunt prelucrate in timp ce jucatorii intalnesc o varietate de provocari neasteptate. In timp ce recunosc melodii puse invers, sparg coduri, navigheaza prin labirinte, folosesc diferite sisteme de recuperare pentru a gasi fisiere amestecate, si manipuleaza si rotesc imagini mentale, jucatorii primesc "un masaj total pe creier". Ei au optiuni de a juca pe cateva nivele de dificultate si cand sunt folosite in clase profesorii pot opta sa urmeze cu activitati relationate pentru a se asigura ca transferul de abilitati va avea loc neintrerupt.
Scopul acestor cercetari este sa demonstreze ca invatatul si ganditul sunt intotdeauna situate in context, ca a sti si a face sunt foarte putenic legate, si drept rezultat, acele activitati autentice de invatare si experienta directa produc oportunitati bogate unui mod de invatare reusit.

Descarca referat

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }