QReferate - referate pentru educatia ta.
Referatele noastre - sursa ta de inspiratie! Referate oferite gratuit, lucrari si proiecte cu imagini si grafice. Fiecare referat, proiect sau comentariu il poti downloada rapid si il poti folosi pentru temele tale de acasa.AdministratieAlimentatieArta culturaAsistenta socialaAstronomie
BiologieChimieComunicareConstructiiCosmetica
DesenDiverseDreptEconomieEngleza
FilozofieFizicaFrancezaGeografieGermana
InformaticaIstorieLatinaManagementMarketing
MatematicaMecanicaMedicinaPedagogiePsihologie
RomanaStiinte politiceTransporturiTurism
Esti aici: Qreferat » Referate psihologie

Somatizare si constiintaSomatizare si constiinta


O alta coordonata a tulburarilor somatoforme este cea legata de modul in care sunt constientizate si relatate simptomele somatice. Desigur ca raspunsul la intrebarea daca simptomele somatice nu au o corelare net fiziologica atunci cum pot apare, este pe cat de dificil pe atat de complex. O serie de autori (Pennebaker J, Watson D, Robbins J, Gibson JJ, Katkin, Whitehead si Drescher) au cautat sa evidentieze procesele psihologice care influenteaza constientizarea si raportarea simptomelor somatice, precum si modul in care imbunatatirea cunoasterii modului de relatare a simptomelor poate influenta orientarile viitoare. Cu toate ca pacientii cu tulburari de somatizare relateaza simptome fara o baza biologica clara, opinia aproape unanima privind aceste relatari afirma realitatea lor subiectiva, adica indivizii care acuza simptome si senzatii traiesc in mod subiectiv o activitate somatica semnificativ tulburata (Robbins si Kyrmayer, 1986; Lipowsky, 1988). Cercetarile privind semnalele subliminale ale propriului corp si felul in care un simptom devine relevant si interpretabil in sensul bolii de catre individ au fost incepute inca din laboratoarele lui Wilhelm Wundt si Gustav Fechner. O serie de cercetari moderne asupra psihologiei perceptuale au pus in discutie factori ca mediul exterior si tensiunea afectiva (Gibson, 1979), competitia stimulilor senzoriali pentru castigarea atentiei (Pennebaker, 1982; Duval si Vicklund, 1992), cautarea selectiva a informatiei (Neisser, 1976). Vom ilustra doar doua dintre acestea; astfel, in ceea ce priveste rolul atentiei, experimentele demonstreaza ca indivizii acuza grade mai inalte de oboseala, palpitatii si chiar intensificare a tusei in situatii plictisitoare si monotone fata de cele stimulatoare (Filingin si Fine, 1986; Pennebaker, 1980). Studii epidemiologice arata faptul ca raportarea unor simptome somatoforme este mai frecventa la indivizii singuratici, din mediul rural, care lucreaza in institutii nepretentioase sau nestimulative (Wan, 1976; Moos si Vandort, 1977). Cautarea selectiva a informatiei este directionata de convingeri sau constructii mintale care orienteaza modul in care informatia este cautata si in final gasita. Convingerile legate de sanatate sunt strans corelate cu modul in care indivizii se preocupa si i-si interpreteaza senzatiile corporale (Pennebaker, Skelton, Watson, 1988). Importanta convingerilor despre sanatate si a schemelor de cautare selectiva este bine ilustrata de „boala studentului medicinist“ (Woods si colab., 1978) si psihozele in masa (Colligan si colab., 1982).
Nu se poate descarca referatul
Acest referat nu se poate descarca

E posibil sa te intereseze alte referate despre:


Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate QReferat.com Folositi referatele, proiectele sau lucrarile afisate ca sursa de inspiratie. Va recomandam sa nu copiati textul, ci sa compuneti propriul referat pe baza referatelor de pe site.
{ Home } { Contact } { Termeni si conditii }